Vahvoista Microsoft-yhteyksistään tuttu Paul Thurrott on paljastanut Microsoftin muuttavan Windows 10:n lisensointimallia OEM-valmistajille käyttöjärjestelmän seuraavan merkittävän versiopäivityksen, Redstone 4:n yhteydessä. Redstone 4:n julkaisun odotetaan tapahtuvan lähikuukausina.
Thurrottin julkaiseman listauksen mukaan OEM-valmistajille tulee jatkossa olemaan tarjolla viisi eri versiota: Entry, Value, Core, Core+ ja Advanced. Eri versiot eivät eroa ilmeisesti ominaisuuksiltaan lainkaan, vaan kyse on uudesta hinnoittelumallista Windows 10:lle tietokoneen ominaisuuksien perusteella.
- Entry-versio on saatavilla Intel Atom-, Celeron- tai Pentium-prosessorilla, maksimissaan 4 gigatavulla muistia ja 32 Gt:llä SSD-tallennustilaa varustetuille maksimissaan 14,1-tuumaisille kannettaville, 11,6-tuumaisille 2-in-1-kannettaville ja 17-tuumaisille AiO-tietokoneille.
- Value-version rajoitukset ovat muutoin identtiset Entryn kanssa, mutta tallennustilan maksimikapasiteetti on nostettu SSD-aseman osalta 64 gigatavuun tai kiintolevyä käytettäessä 500 gigatavuun.
- Core-versio on tarkoitettu kaikille kokoonpanoille, jotka eivät mahdu Entry- ja Value-versioiden rajoituksiin ja samalla jäävät vajaiksi Core+- ja Advanced-versioiden vaatimuksista.
- Core+-versio tulee käyttöön kokoonpanoilla, joissa on tarkemmin määrittelemätön ”high end prosessori” ja yli 4 Gt muistia. Kannettavien, 2-in-1-kannettavien ja AiO-tietokoneissa muistia on oltava vähintään 8 Gt muistia ja 1080p-resoluution näyttö, kun työpöytätietokoneissa muistia on oltava yli 8 Gt ja tallennustilaa vähintään 2 teratavua.
- Advanced-versio on valittava Intelin Core i9-prosessorilla, vähintään 6-ytimisellä Core i7 -prosessorilla tai AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorilla varustettuihin tietokoneisiin, tietokoneisiin joissa on Core i7-, FX- tai Ryzen 7 -prosessori ja yli 16 Gt muistia sekä kokoonpanoihin, jotka on varustettu vähintään 4K UHD -resoluution (3840×2160) näytöllä.
Entry-versio on hinnoiteltu 25 dollariin, Value 45 dollariin, Core 65,45 dollariin, Core+ 86,66 dollariin ja Advanced 101 dollariin. Hinnoittelu koskee ilmeisesti Home-versiota Pro-version ollessa luonnollisesti kalliimpi. Uusi hinnoittelu astuu voimaan 2. huhtikuuta pois lukien Advanced-versio, joka tulee käyttöön vasta 1. toukokuuta.
Lisäksi Thurrott paljasti Microsoftin lopettavan Windows 10 S:n lyhyen elämän erillisenä Windows-versiona. Erillisen version sijasta markkinoille tuodaan Home S-, Pro S- ja Education S -käyttöjärjestelmäversiot ja ilmeisesti valinta S-version ja tavallisen version välillä jää OEM-valmistajan harteille. Home S- ja Education S -versioita käyttävät voivat päivittää täysverisiin Home- ja Education-versioihin ilmaiseksi, mutta Pro S:stä Pro-versioon päivittäminen tulee kustantamaan 49 dollaria.
Microsoftin mukaan Windows 10 S -version suosio on ollut kenties yllättävänkin hyvä: peräti 60 prosenttia käyttäjistä, jotka ovat ostaneet kolmannen osapuolen Windows 10 S:llä varustetun tietokoneen on myös pysynyt S-version käyttäjänä. 60 prosenttia Windows 10:n täysversioon päivittäneistä käyttäjistä teki päivityksen vuorokauden sisään laitteen käyttöönotosta ja niistä, jotka käyttivät S-versiota vähintään viikon, peräti 83 % pysyi S-version käyttäjänä.
Microsoft se jaksaa säätää noitten versioiden kanssa. :rofl:
Sanoisin itse että jopa 40 prosenttia totesi laakista jotta VMP kun huomasi että kone tuli S:llä.
Suuremman luvun mukaan mennään, jos vaihtaneita olisi ollut 50% tai yli niin noin päin.
Niin mennään, mutta kun mietitään miten iso osa jengistä on sen verran nörttiä että edes tajuaa mikä versio on ajossa, niin onhan noi 40-60 ihan katastrofaaliset lukemat.
S versiohan on oiva kaikille tietokoneista mitään tietämättömille!
Ilmeisesti softa lienee ihan sama ja käyttäjä/admin voi valita onko S-käytössä vai ei.
Tuo hinnoittelemalli on vai ihan…
Kun halvin versio on 32 gigaisella tallennustilalla varustetulle koneelle, niin 99% markettilaitteista varustetaan tuolla upealla 32gigan tallennustilalla ja 64 gigaista ei saa edes itkemällä useimmissa tapauksissa.
Ihan älytön tilanne. Joku 256gigaa halvempaa malliin ja siitä ylöspäin saattaisi aukaista joidenkin valmistajien silmät ja julkaisisivat edes sillä 64 gigaisella tallennustilalla Winkka laitteensa. Ja se 64 on aikalailla se minimi… huokaus…
Voi sitä itkun määrää, kun päivitykset takkuaa ja kone jumittaa seinään, kun tuo 32 on täynnä…
Ymmärrän kyllä että halutaan pitää rupulaitteet mahdollisimman edullisina, mutta olisi edes otettu huomioon minimi millä winkka päivittyy. Hidastan se laite saa olla kuin mikä, ei siinä mitään. Rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta jos kone takkuaa jokaisen ohjelmistopäivityksen yhteydessä sellaiseen kuntoon, ett päivitys jää kesken ja kone on täydellisesti jumissa, niin se ei nosta Mikkisoftan osakkeita ostavan yleisön silmissä.
Osaava kaveri saa 32 gigaisenkin päivittymään, mutta silloin käyttäjä ei saa tallentaa koneelle nippua kuvia lapsen lapsistaan eikä asentaa juuri ohjelmiakaan. Ja sitä harvempi tietokoneen ostaja ymmärtää.
Eli jotain muuta olisi toivonut tuonne hinnoittelupuolelle kuin miltä tuo nyt näyttää.
Jopa konesalien hinta/prosessori säie olisi parempi vaikka se olisikin johtanut yksi ytimisten mopojen tuloon markkinoilla. Mutta on sekin parempi kuin muistimäärä joka estää käyttöjärjestelmän toimimisen normikäyttäjällä.
Juu noin siinä käy kun sen 32Gt ja 64Gt version välillä on tuotantohinnassa 20$ Microsoft vero joten se 64Gt tallnnustilalla oleva laite on myyntihinnaltaan jotain lähelle 100€ kalliimpi kuin se 32Gt malli, ero on käytönnässä selvästi isompi kun siinä 64Gt mallisa on pakkoa olla myös enempi muistia ja tehokaampi prosessori että pystyisi kilpailemaan muita saman hintaluokan Windows laitteita vastaan eli Windows laiteissa tulee olemaan halvimman ja sitä seuraavan hintaluokan laitteiden välillä vähintään 100€ aukko joka johtaa siihen että sen välin täyttää Androit ja Cromebook laitteet selvästi paremmalla hinta vs teho suhteella.
Voi luoja mitä roskaa. Mallia on sitten mukava päivitellä vuoden välein. Asiakkaillekin tosi kätevä.
Öh, wat? Asiakkaille ainoat mahdolliset erot ovat kaupasta kotiin kannettavan tietokoneen hinnassa.
OEM-valmistajilla tuppaa olemaan tietyt linjat tietyn tasoisella raudalla, ei vaikkapa HP yhtäkkiä ole lykkäämässä celeronia 4 Gt:n muistilla Omen-linjan vehkeeseen jne, ainoaksi eroksi jää siis taas se hinta, kun valmistaja maksaa MS:lle sen mukaan minkä tasoiseen rautaan milloinkin Windowsia asennetaan.
todennäköisesti jatkossa suurin osa ”peruskoneista” joita marketeissa myydään tulee menemään tuohon Core-kategoriaan kun siinä näyttökoko ei ole enää rajoittava tekijä (entry & value max 14,1″ kannettavilla) eikä tallennustilarajoitusta.
Onhan tuo hinnoittelusysteemi erikoinen käyttäjän näkökulmasta katsottuna jos siinä ei ole mitään muuta eroa kuin millainen kone on alla. Tottahan MS haluaa saada noita edullisemmalla hinnalla lykättyä myös tehottomampiin koneisiin mieluumin kuin Androidia tai jotain muuta.
Se mikä itseni on hieman yllättänyt kun uusia kannettavia olen katsellut, ettei niissä kovinkaan usein ole Pro-versiota vaan Home jyllää. Myös kalliimmissa (>1500e).
Microsoftin pahin vihollinen on microsoft.
Tässähän voisi siirtyä kaikissa ei pelikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa käyttämään linuxia.
Office ohjelmat 2016 eteenpäin kaipaavat Windowsia, tai ainakaan itse en keväällä saanut Ubuntun päälle winellä asenneltua. Eli tuo on monelle opiskelijalle ainakin rajoittava tekijä.
Jos pärjää ilmaisilla vaihtoehdoilla niin sitten, itsekin hoidan kodin toimisto-ohjelmaa vaativat jutut yleensä Libre Officella. Niitä tarpeita ei tosin kovin montaa ole, pari taulukkolaskentaa lähinnä.
Toisaalta Microsoft jätti laskuista pois Surface kannettavat, joiden luvut eivät välttämättä ole yhtä kaunista luettavaa. Microsoft alkoi tarjoamaan viime kuussa myös Windows 10 Pro vaihtoehtoa Surfacelle.
Luvuista myös nähdään, että suurin osa vaihtaneista tekee vaihdoin ensimmäisen viikon aikana. Windows 10 S versioon jääneet eivät todennäköisesti ole niin valveutuneita käyttäjiä, että osaisivat vaihtoa tehdä. Toki tilastot kertovat myös siitä, että monelle peruskäyttäjälle Windows 10 S oli ihan toimiva ratkaisu.
Siksi siinä mainittiin erikseen että kolmansien osapuolten vehkeissä. MS:hän erikseen mainosti Surfacen kohdalla (päti toki muihinkin) että saa päivittää ilmaiseksi täyteen Pro-versioon (toi Windows 10 S oli siis Win 10 Pro "S-tilassa")
Koko OEM lisenssin ja asennuksen voi jättää pois säästösyistä, jos jo ensimmäisen osan päivitys lopettaa sen toiminnan.
Ei tietenkään lopeta, mistä ihmeestä porukka saa tällaista päähänsä?
Kyse on vain hinnoittelumallista OEM-valmistajille sen mukaan, millaisena he koneen pistävät myyntiin. Se Windows-lisenssi itsessään on ihan normaali riippumatta siitä minkä tasoisena OEM-valmistaja siitä joutui MS:lle maksamaan.
Onpa järkevä lisenssimalli, se yhdessä heikon myynnin kanssa tietää, että vanhemman i3 tehoisia parhaat koneet ja sitten parin tonnin peliläppärit.
Eiköhän tällä lisenssimallilla ole tarkotus brändätä windowsia käyttävät koneet. Jatkossa käyttäjä tietää minkä tasoisesta koneesta on kyse kun valmistajat ilmoittavat mihin ryhmään kone kuuluu. Nythän microsoft varmasti painii ongelman kanssa, että tekniikasta tietämättömät ihmiset toistuvasti pettyvät tuotteisiin (windowsin hitauteen) kunneivat ymmärtäneet mitä ostivat. Jatkossa ostajan on helpompi vertailla saman ryhmän sisällä olevien tuotteiden hintaa tietäen saavansa lähes samantehoisen tuotteen.
Vastaavanlainen ”brändäys” nähtiin jo Vistan aikaan ja sillion se löi niin pahasti näpeille, ettei pahemmasta väliä. Jo lähtökohtaisesti heikkotehoiset laitteet ei vaan pysty raskasta käyttistä pyörittämään ja vielä jos ne ahdistetaan tallennuskapasiteetiltaan selkä seinää vasten niin tilanne ei siitä parane yhtään.
Miksi ihmeessä sen Entry koneen valmistaja lätkäisisi sen Entry koneen päälle Entry tarran kun se on omiaan heikentämään sen koneen myyntiä ei parantamaan sitä.
Ja jos siinä Windows koenessa on päällä Entry tarran niin samnahintaisessa Adroid tai Cromebook koneessa pystyy olemaan päällä Pro tai Power User tms tarra joten se Windows Entry tarra ei kykene kilpailemaan siinäkään mielessä.
Jos taviskäyttäjät eivät ole ennenkään olleet selvillä huonosta raudasta niin miksi luulet tilanteen muuttuvan?
Luuletko tosissaan valmistajien ja mainostajien rupeavan kertomaan että tämä malli on varsinainen Deluxe-lussu mopo/riksa?
Jos jotain tämä saa aikaan niin se on korkeintaan "race to the bottom" halvempien pakettikoneiden raudassa.
Ja juuri kun Intel vihdoin ja viimein sai desktop-prossuihin minimiksi neljä ydintä…
Ostin kokeilumielessä kiinalaisen tikku-pc:n winukalla, 4 core Atom, 2GB ram ja 32Gt eMMC. Ensimmäinen isompi päivitys veti jo niin juntturaan, ettei päivityksen asennus onnistunut kunnialla. Eikä noilla spekseillä pysty mihinkään vaativampaan kuin suoratoistoon ja erittäin kevyeen surffailuun.
Tuohon liityen nämä Entry version ehdot johtaa paskojen koneiden tulvaan kun muistia saa olla enintään se 4Gt eli Swappia joutuu käyttämään jatkuvasti ja 32Gt massamustirajasta johtuen se massamuisti toteutetaan juuri jollain halvalla eMMC tai SD kortti härpäkkeellä niin se Swap on sairaan hidas ts MS teki varsi vmäisen tempun tuolla 4Gt ja 32Gt rajalla homma olisi huomattavasti paremmalla tolalla jos se muistiraja olisi 8Gt koska silloin virtuaalimuistia ei tarvisi ollenkaan suurimmassasaosa käyttötilanteita.
Joku voi tietenkin ehdottaa että laitteenvalmistaja voi käyttää kalliimpaa Windows versiota mutta eihän se toimi kun nousevasta hinasta johtue kone päätyy kilpailemaan kertaluokaa tehokaampia kokoonpanoja vastaan joten joutuu päivittämään muitakin osia kuin vain muisteja tehokaammmiksi eli hinta nousee vielä lisää.
Elonämä Microsoftin tekemät keinotekoisen tehoa ja hinta rajat johtaa siihen että koneita tuleeolemaan tarjolöla vain pykälittäin muutamissa teho/hinta luokissa joten kuluttaja ei voi valita vapaasti sen tehoista konette kuin hänelle sopii vaan joutuu valitsemaan pykäälää halvemman ja pykälää klalliiman välillä vaikka itselle sopisi sellaine mone joka olisi nboiden kahden välissä (esim. tehokas prosessori (lue ei Atom tyylinen vaan täysi) vähemmällä muistilla ja tallennustilalla ei tule olemaan valittavissa koska MS pakottaa sellaisen koneen sellaiseen hintaluokaan jossa se ei ole kilpailukykyinen).
Muuten miten erimaiden lakipykälät suhteutuu tämäntyyliseen hinnoittelumalliin kuluttaja tuotreissa kun Microsoftinhan pitäisi pystyä jotenkin perusteleemaan miten se kalliimpi käyttisversio on hitnaeronsa suhteessa parempi kuin se halvempi käyttisversio, OEM ja retail versioiden välllä on helposti perusteltavisa oleva ero mutta nämä uudet eri OEM käyttöjärjestelmä versit eivät mitenkään poikkea toisistaan mutta siitähuoliamtta ne on erihintaisia.
Meinaan kun eikös sitä ole olemassa joitain lakeja jotka kieltää keinotekoisen hinnan nousun ulkoisten syiden perusteella (ts käyttis ei voi olla kallimpi vain siksi että sitä ajava rauta on tehokaampi vaan sen käyttiksen täytyy mahdollistaa jotain sellaista mitä se halvempi käyttisversio ei mahdollista (esim. useamman CPU ytimen käyttö)).
Kun tässä Microsoftin Entry, Value, Core, Core+ ja Advanced pelleilyssä on pohjimmiltaan kyse vain siitä että yritetään kilpailla Android ja Cromebook laitteita vastaa uhraamatta Microsoftin voittoja mutta eihän se toimi kun Android ja Cromebook ei toimi samalla voitonmaksimointi tavalla joten Microsoft häviää kisan niin kaun kun se ei luovu voitomnmaksimoinnistaan.
Kyllä taas niin typerä veto Microsoftilta.
Tälläisilla kikkailuilla ei tee firma kuin itselleen hallaa.
Tämä yhdistettynä muistin hintojen nousuun tietää kyllä hyvää kuluttajille.
VMP
Tässä on esimerkiksi semmoinen älyttömyys että hinnanpuolasta tuohon Value luokkaan pystyisi tekemään pelikykyisen Rave Ridge koneen 8Gt muistilla mutta nämä keinotekiset MS verorajat ajaa kaikki Rave Ridge koneet tuohon selvästi kalliimpaan Core+ luokkaan eli kaksi pykälää kallimpaan luokkaan joten myöskään siihen Core luokkaan ei voi tehdä järkevää pelikonetta vaikka olisi rautaa tarjolla jolla siihen luokkaan pystyy tekemään järkevän pelikykyisen koneen.
Eli nämä keinotekoiset MS verorajat suosivat Intel paskeita AMD vaihtoehtojen kustannuksella.
Niissä havemmissa Intel paskeissa ei ole tarpeelksi tehokasta iGPUta joten ne ei myöskään kykene täysin hyötymään 8Gt muistista.
Kun nämä keinotekoiset MS verot ajaa kaikki Raven Ridget kaksipykälöä kallimpaan luokaan ne joutuu käytännössä aina kilapilemaan Inte CPU + erillinen GPU kokoonpanoa bvastaan (koska siinä hintaluokassa pystyy parittamaan Intel paska CPU:n erilisen GPU:n kanssa).
TS vaikka Microsoftin tarkoituksena ei olisi suosia Inteliä niin nämä keinotekoiset verot käytännössä johtaa siihen että Rave Ridget joutuu epäedulliseen kilpailuasemaan ilman että se olisi AMD:n tai Intel:in syytä.
Juu läppärivalmistajilla on kovahoukutus muistien hinnoistajohtuen käyttää vai 4Gt muistia ja tuo Microsoft veroraja johtaa siihen että ne herkästi tipauttaa myös sen massamuistin tallennustilan siihen 32Gt tasoon joka tappaa koneen käyttiksen päivitysmahdolisuuden täysin.
See lisenssimaksu riippuu vain siitä millaisena se lähtee tehtaalta. Käyttäjän kannalta se on ihan normi OEM-Windows ja rautapäivitykset ei vaikuta sen toimintaan sen enempää kuin nykyisilläkään lisensseillä
Eiköhän se ole tuskallisen hidas jo ennen sitä vuotta.
Ettei vain tässä ole Microsoftilla tavoitteena saada koneet vanhenemaan nopeammin (aivan kuten lelupuhelimet) että saavat nopeammin myydä uuden lisenssin seuraavaan koneeseen…
Eli periaateessa voisi myydä Value tai Core konetta pakettina tallenuslaite päivityksen kanssa, kun noiden Valua ja Core rajojen ongelma on nimenomaan liianpienet muistirajat ja Core+ tasoon pomppaaminen muuttaa koneen hintaluokaan käytännössä aika rajusti.
Sillä että MS tavoite olisi saadan Windows koneet vanhenemaan vuodessa ei käytännössä ole merkitystä koska Microsoft ei nykyään toimi tyhjiässä ts nuo MS Value koneet joutu suoraan kilpailenaan Android ja Cromebook koneita vastaan joiden päivityksessä ei ole ongelman sen 2 vuoden kuluessa.
Kun tuollainen Value kone kykenee käytännössä vain nettisurffaukseen (ei asennustilaa sovelluksille vaikka sellaisen sovelluksen tarvisi) se ei pysty mihinkään selaiseen johon hintalaatu suhteelta parempi Android tai Cromebook laite ei pystyisi.
Kun tähän lisätään se että Windows only sukupolvi on kovaavauhtia katoamassa ostajakunnasta Microsoft tekee juuri päinvastoin kuin kuvittelee tekevänsä (se kuvittelee pääsevänsä Value ja Core laitteilla edullisen hintaluokan koneisiin mutta käytännössä se ajaa itsensä ulos niistäluokista).
Minä näen tämän kilpailukyvyn loogisena parantamisena halpalaittaiden saralla ja samalla tietokoneiden kasaamista ohjaavana siirtona niin, ettei Raven Ridge eksy liian pienen muistimäärän kanssa yhteen ja toisin päin. Kuluttajana tuntuisi varmasti erittäin tuuhealta maksaa laitteesta missä mainostettiin olevan jotakin niinkin upeaa kuin Raven Ridge, mutta homma tyssää pian muistin määrään.
Se että muisti on nyt kallista ei ole Microsoftin vika ja oli nämä rajaukset millaiset tahansa, niin enemmän muistia maksaa nykyisellään silti reilusti enemmän.
Minä suosittelen halpoihin laitteisiin yhtä lailla Linuxia kuin Windowsia, kunhan tietää mitä ohjelmia on asentamassa tarkistaen niiden yhteensopivuuden.
Kaiken kaikkiaan passeli veto Microsoftilta, minkä uskon olevan niin itse firmaa kuin kuluttajaa hyödyttävä ratkaisu. Se joka haluaa ostaa halvan kakan niin ostakoon, mutta kannattaako ostaa koskaan jotain 200 € kiinaviritystä on kuluttajan itse päätettävä, oli laitteessa sitten Anteroa tai mitä vain.
Katsoitko yhtään noita rajoja kun Raveridge jätrkevällä 8Gt muistimäärällä joutuu Value tai Core luokan sijasta Core+ luokkaan jossa on pakko käyttää myös vähintään 2Tt massamuistia joka muutta Raveridge koneen muihin koneisiin nähden kilpailukyvyttömiksi kun se Ravenridge 8Gt muistilla pystyisi olemaan hyvin hinnatalkaen kilailukykyinen pelikone mutta sen mahdollisuuden tappaa 2Tt minimiraja joka johtaa siihen että koneessa on pakko-olla kiintolevy 64-128Gt SSD:n sijasta.
Taas jos tehdään pelikone tuon 4Gt rajan sisään niin Intel paske malli erilisellä GPU:lla on herkästi kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin 4Gt muistilla kuristettu Ravenridge.
Jaa, no koitin kahlata noita viitteitä, mutta koko uutinen vaikuttaa aika epäviralliselta ja vähän detaileja sisältävältä.
Nyt kun muistit on kallita niin tämä Microsoftin keinotekoinen koneiden karsinointi hintaluokkiin estää myös sen mitä on normaalisti tällaisessa tilanteessa tapahtunut eli myyntiin ei voi tuoda koneita jotka olisi kaikkien muiden osiensa puolasta hyviä mutta musti olisi vain 4Gt (koneen sais tosihyväksi sitten kun muistien hinnat laskee ja siihen päivittää lisää keskusmuistia).
Tämä keinotekoisen MS karsinoinnin seuraus on se että kaikki valmiskoneet joissa on vain 4Gt keskusmuistai sisältävät myös Atom luokan prosesorin ja piennen massamuistin ja (jos on) pienen näytön eli niitä ei pysty saamaan hyväksi pelkällä muistin päivityksellä.
Se lukee lähteessä näin:
Minä luen tätä siten että jos on läppäri, jossa on 8GB RAM ja FHD näyttö, niin se kuuluu tähän luokkaan. Ja pöytäkone olisi tässä luokassa jos on YLI 8GB muistia JA 2TB tai enemmän tallennustilaa. Eli ei ole pakko käyttää 2TB levyä.
Noihin 32GB eMMC-paskeisiin saa kyllä versiopäivitykset sisään, mutta kestää tuntitolkulla ja aika suurella varmuudella apuun tarvitaan jokin ulkoinen media tuomaan lisätilaa siksi aikaa. Tuskin onnistuu omin voimin siltä porukalta, kenelle nämä laitteet on suunnattu. Mummo- ja pappakoneiksi nämä on minun mielestäni tarkoitettu.
Jos päivityksen joutuu teettämään maksua vastaan, koneen edullinen hinta vesittyy. Minusta näiden 32GB romujen myynti pitäisi kieltää. Pelkkää harmia aiheuttavat. Valitettavasti halvoista halppiksista halvin tuntuu olevan erittäin suosittu tuotekategoria.
Suurimmalle osalle Pro-versio tarkoittaa vähän parempaa kontrollia päivityksiin, jos osaa tehdä koneelle tarvittavat säädöt. Veikkaan, että aika monelta päivitysasetukset jäisivät samanlaisiksi kuin kotiversiossa. Kuinka moni sitten on valmis maksamaa siitä ilosta extraa… muut Pro:n lisäominaisuudet luultavasti menevät vielä enemmän yli hilseen.
Pro:lla varustettuja hyviä koneita kyllä saa, mutta pitää etsiä business-mallien puolelta eikä kuluttajakoneista & pelileluista.
Vähän niin ja näin, kuinka paljon 8GB RAM auttaa laitteessa, minkä ainoa käyttötarkoitus on verkkopankki, sähköposti ja iltiksen lukeminen.
Microsoft ei anna käyttistä ilmaiseksi koska ei saa korvaavia tuloja sovelluskaupasta, toisin kuin esim. Google.
Juu nämä ei ole vielä virallisia MSltä vaan luotettavaksi MS-lähteeksi osoitetulta kaverilta inside-tietoa
@IcePen Lainauksessa tuli oleellinen tieto.
Jos haaveilee Raven Ridgeä mahdollisimmaan edulliseen hintaluokkaan, niin tämä ei jää kiinni tästä Microsoftin lisenssihinnastosta, vaan ennemmin siitä, että mitä koneen valmistaja tahtoo tuotteestaan pyytää ja miten kilpailu etenee. AMD on oman levikkinsä tähden ilmeisesti halukas myymään piirejään paljon edullisemmin mitä Intel, vaikka tehojen puolesta ollaan itse asiassa edellä.
Edelleen elää ajatus että AMD on sitä halvempaa ei niin hyvää ja Intel toista, mutta nykyäänhän tämä ei pidä enää paikkaansa. Tällä perustelen sitä ettei AMD:n prosessoreiden edes tarvitse saada kaverikseen halvempaa lisenssiä ollakseen kilpailukykyisiä, mutta valmistajan kannalta on toki huono jos haluaisivat myydä AMD-koneitaan niin halvalla kuin mahdollista, mistä kärsii sitten kuluttajakin.
Tällä viisiin näyttää kuitenkin siltä, että Raven Ridge menee suoraan tuohon Core plus -kategoriaan, minne se mielestäni kuuluukin, koska Raven Ridgen kanssa ei kannata parittaa vain 4 GB muistia, eikä kyseessä ole myöskään mikään vähemmän tehokas piiri. Ei olisi hyvä asia sysätä Raven Ridgeä tuohon pelkkään Core-luokkaan, koska sitten olisi ylitehokas prosessori muuhun laitteistoon nähden.
Se auttaa paljon kun se 32Gt massamuisti toteutetaan kumminkin halvimmalla mahdollisella eMMC/SD kortti viritelmällä eikä täysiverisellä SSD asemalla joten se virtuaalimuisti on tautisen hidas (paljon hitaampi kuin kiintolevyllä oleva virtuaalimuisti olisi) eli jos sitä on himpunkaan käytössä se alunperinkin nuhapumppu kone hyytyy täysin niin että sillä on jaksoja jolloin sillä ei voi tehdä mitään ja käyttäjä ehtii kuvitella että se on rikki/kaatunut/tms (minulla on sukulaisia joilla on kone jossa on vain 4Gt muistia joten tiedän tämän kokemuksesta).
Puhut täysin asian vierestä ei se havempi lisensi muuta Raven Ridge koneen kilpailukykyä huonoksi vaan sen halvemmman ja kalliimman lisensin väliset rautaehdot muuttaa sen Ravenridgen kilpailukyvyn huonoksi.
Kun sen halvemman lisensin rautaehtoihin ei Raveridge mahdu keskusmuistirajan takia ja kalliimman lisenssin ehdot tuo niin paljon ylimääräisiä rautavaatimuksia että vastaavat rautavaatimukset täyttävän Intel koneen ja Raveridge koneen välillä ei ole enää merkittävää hintakilpailukyky eroa Ravenridgen eduksi (kun muu rauta prosesoria lukuunottaman on suurinpiirtein samanhintainen ei se pelkkä prosessori enää merkittävästi vaikuta lopulliseen myyntihintaan (ts Intel koneeseen pystyy samassa hintaluokassa parittamaan lussun prosessorin ja erillis GPU:n)).
Kannattaa odottaa MS:n virallista ilmoitusta näistä. Tuo suomennettu IO-Techin uutinen on epäselvä kun siinä puhuttiin jostain 2TB vähimmäisrajoista tjsp. Minä ymmärrän noi luokat jotenkin tähän tapaan:
– Value ja Entry: Jos laitteessa on hidas prossu ja liian vähän SSD:tä, niin valmistaja saa halvemman lisenssin koneeseen.
– Core on lisenssin perustaso, josta saatetaan liikkua kalliimpiin tai halvempiin lisensseihin.
– Core+ ja Advanced lisenssit: Jos tietokoneessa on joitain tehokkaan tietokoneen ominaisuuksia, maksaa koneen valmistaja lisenssistä enemmän. Näitä ominaisuuksia voivat olla esim. i7 prossu, 2TB massamuisti, 16GB RAM jne.
Mielestäni Core+ ja Advanced ei siis aseta mitään rautaehtoja tai rautavaatimuksia. Noi on vaan että jos koneessa on vähän parempaa palikkaa, niin sit valmistaja maksaa sen win10-lisenssistä enemmän. Mutta ei sitä että jos koneessa on 16GB rammia, niin sit siihen on myös joku helkutin 2TB massamuisti laitettava.
Miten tuo on epäselvää? Core+ tarvitaan jos desktopilla on yli 8 Gt muistia ja vähintään 2 teratavua (eli 2 teratavua tai enemmän) tallennustilaa, jos on vaikka yli 8 Gt muistia ja alle 2 teratavua tallennustilaa piisaa Core-versio.
MS ei kyllä nyt taaskaan oikein osaa. Miten olisi yksi versio Windowsista, joka on tehty niin hyvin, että giga muistia riittää, kyllä siihen päälle voi sitten asentaa omia ohjelmia ja komponentteja, mutta tuon pitäisi olla sen käyttämä muistimäärä, se olisi myös plussaa, jos käyttis ja kaikki oheisajurit yms veisi sen Max 32GB kiintolevyä tms. Ei oikein ole mitään järkeä nykyisessä WIN10:ssä kun käyttis haluaa sen 4GB muistia ja mielellään 100GB kiintolevyä.
Meinasin juuri kommentoida samaa kuin Kaotik eli jos kone ei täytä Core+ / Advanced vaatimuksia niin silloin se tippuu automaattisesti Core-tasolle.
Esim. kannettava jossa 500GB SSD + 1TB HDD ja 16GB muistia, mutta 1366*768 reson näyttö.
Useimmat heiveröisemmät markettiläppärit menee suoraan tuohon Core-tasolle jo näyttönsä takia (15,6″).
Ja tuokin, että Value-tasolla joko max. 64GB SSD TAI max. 500GB perinteinen kovalevy – tämä tarkoittanee todennäköisesti sitä, että value-tason koneissa on optiona valita 64GB SSD tai 500GB pyörivä levy.
Saapa nähdä miten valmistajat tähän älähtää kun muistaa miten suurta polemiikkia Winkkareiden hinnat OEM-valmistajille on tähänkin asti aiheuttaneet. Ja ainakin niissä tilanteissa kun maksettava rahamäärä lisääntyy.
Eihän Windows- versioiden määrä kasva, OEMit vaan maksaa eri hinnan eri raudalle.
Entry:
Täydellistä ongelmajätepaskaa, jokaisesta valmistetusta tulisi langettaa valmistajalle 500 euron sakko ja ostaja pitäisi määrätä holhoukseen.
Value:
Miltei täydellistä ongelmajätettä. Jokaiselle ostajalle tulisi selostaa tuon ostamisen yhteydessä, että olet nyt ostamassa läjän sontaa ja jos et ole täysin varma, mitä olet tekemässä, niin jätä ostamatta.
Core:
Tuosta voisi todeta, että tämä on sitten melko paska kone ja todennäköisesti kirot vielä tämän paskuutta, jos joskus ostat tämän.
Core+:
Osta vähintään tämä.
Advanced:
Aiotko harrastaa kuvankäsittelyä / videoiden käsittelyä tai jotain muuta raskasta? Valitse tämä.
——————————————————
Tuo alapää on tuolla lähinnä haitallinen. Nuo koneet kun ovat ongelmajätettä ja noita nyt vain ei pitäisi koskaan valmistaa..
Toki vielä ei tiedetä mitkä lasketaan "highend prossuiksi", mutta jos nyt lonkalta heitetään niin i3 tai ryzen 3 eivät liene enää high end prossuksi laskettavia millään mittarilla? Tuohon perus Core-kategoriaan kun saa kovia vehkeitä niin kauan kuin prossu jää alle sen "highendin" ja jos i3/r3 ei ole "highendiä" niin tehojakin saa ihan riittävästi.
Jos coressa saa olla 8 gigaa muistia, niin sitten se on I3:lla ok, jos taas on 4 Gigan raja, niin juu, ei!
Ei mikään Coressa estä 8 Gt:n muistia tai ylikin.
Kyllä kaikki toimenpiteet joilla tuetaan heikkojen laitteiden valmistusta ja rangaistaa kunnollisten tekoa, hidastaa laitteiden kehitystä.
Rippumatta siitä mihin raja vedetään. Loppupeleissä myyntiä hidastaa jos 5v vanha laite on lähes vastaava kuin uusi.
Nvm