Keväällä voimaan tulevan uuden hinnoittelumallin mukaan OEM-valmistajat joutuvat maksamaan Windows 10 -lisenssistään sen mukaan, miten tehokkaaseen tietokoneeseen se asennetaan.

Vahvoista Microsoft-yhteyksistään tuttu Paul Thurrott on paljastanut Microsoftin muuttavan Windows 10:n lisensointimallia OEM-valmistajille käyttöjärjestelmän seuraavan merkittävän versiopäivityksen, Redstone 4:n yhteydessä. Redstone 4:n julkaisun odotetaan tapahtuvan lähikuukausina.

Thurrottin julkaiseman listauksen mukaan OEM-valmistajille tulee jatkossa olemaan tarjolla viisi eri versiota: Entry, Value, Core, Core+ ja Advanced. Eri versiot eivät eroa ilmeisesti ominaisuuksiltaan lainkaan, vaan kyse on uudesta hinnoittelumallista Windows 10:lle tietokoneen ominaisuuksien perusteella.

  • Entry-versio on saatavilla Intel Atom-, Celeron- tai Pentium-prosessorilla, maksimissaan 4 gigatavulla muistia ja 32 Gt:llä SSD-tallennustilaa varustetuille maksimissaan 14,1-tuumaisille kannettaville, 11,6-tuumaisille 2-in-1-kannettaville ja 17-tuumaisille AiO-tietokoneille.
  • Value-version rajoitukset ovat muutoin identtiset Entryn kanssa, mutta tallennustilan maksimikapasiteetti on nostettu SSD-aseman osalta 64 gigatavuun tai kiintolevyä käytettäessä 500 gigatavuun.
  • Core-versio on tarkoitettu kaikille kokoonpanoille, jotka eivät mahdu Entry- ja Value-versioiden rajoituksiin ja samalla jäävät vajaiksi Core+- ja Advanced-versioiden vaatimuksista.
  • Core+-versio tulee käyttöön kokoonpanoilla, joissa on tarkemmin määrittelemätön ”high end prosessori” ja yli 4 Gt muistia. Kannettavien, 2-in-1-kannettavien ja AiO-tietokoneissa muistia on oltava vähintään 8 Gt muistia ja 1080p-resoluution näyttö, kun työpöytätietokoneissa muistia on oltava yli 8 Gt ja tallennustilaa vähintään 2 teratavua.
  • Advanced-versio on valittava Intelin Core i9-prosessorilla, vähintään 6-ytimisellä Core i7 -prosessorilla tai AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorilla varustettuihin tietokoneisiin, tietokoneisiin joissa on Core i7-, FX- tai Ryzen 7 -prosessori ja yli 16 Gt muistia sekä kokoonpanoihin, jotka on varustettu vähintään 4K UHD -resoluution (3840×2160) näytöllä.

Entry-versio on hinnoiteltu 25 dollariin, Value 45 dollariin, Core 65,45 dollariin, Core+ 86,66 dollariin ja Advanced 101 dollariin. Hinnoittelu koskee ilmeisesti Home-versiota Pro-version ollessa luonnollisesti kalliimpi. Uusi hinnoittelu astuu voimaan 2. huhtikuuta pois lukien Advanced-versio, joka tulee käyttöön vasta 1. toukokuuta.

Lisäksi Thurrott paljasti Microsoftin lopettavan Windows 10 S:n lyhyen elämän erillisenä Windows-versiona. Erillisen version sijasta markkinoille tuodaan Home S-, Pro S- ja Education S -käyttöjärjestelmäversiot ja ilmeisesti valinta S-version ja tavallisen version välillä jää OEM-valmistajan harteille. Home S- ja Education S -versioita käyttävät voivat päivittää täysverisiin Home- ja Education-versioihin ilmaiseksi, mutta Pro S:stä Pro-versioon päivittäminen tulee kustantamaan 49 dollaria.

Microsoftin mukaan Windows 10 S -version suosio on ollut kenties yllättävänkin hyvä: peräti 60 prosenttia käyttäjistä, jotka ovat ostaneet kolmannen osapuolen Windows 10 S:llä varustetun tietokoneen on myös pysynyt S-version käyttäjänä. 60 prosenttia Windows 10:n täysversioon päivittäneistä käyttäjistä teki päivityksen vuorokauden sisään laitteen käyttöönotosta ja niistä, jotka käyttivät S-versiota vähintään viikon, peräti 83 % pysyi S-version käyttäjänä.

Lähteet: Thurrott (1), (2)

This site uses XenWord.
;