Microsoft julkisti aiemmin tänä vuonna uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mutta tiukkaa julkaisupäivää sille ei kerrottu. Loppuvuoteen luvatun julkaisun on spekuloitu laajalti osuvan yksiin Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden kanssa.
Nyt spekulaatioille voidaan kuitenkin laittaa stoppi, sillä Microsoft on kertonut tänään tulevansa julkaisemaan käyttöjärjestelmän 5. lokakuuta. Päivämäärä koskee sekä uusia käyttöjärjestelmällä valmiiksi varustettuja tietokoneita että ilmaista päivitysversiota Windows 10 -käyttäjille. Päivitysversio ei tule kuitenkaan välittömästi kaikkien käyttäjien saataville, vaan se tulee ladattavaksi porrastetusti, kuten isot Windows 10 -päivitykset aiemmin.
Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat herättäneet paljon närää, sillä vaikka muut vaatimukset eivät ole muuttuneet merkittävästi Windows 10:n ajoista, vaatii uusi käyttöjärjestelmä tietokoneelta TPM 2.0 -tuen. Tuki on integroituna uusimpiin prosessoreihin, mutta se rajoittaa virallisesti tuetut prosessorit AMD:n puolella Zen+-arkkitehtuuriin ja uudempiin ja Intelillä prosessorin tyypistä riippuen 7. tai 8. sukupolven Coreen ja uudempiin. Voit tutustua tarkkaan listaan virallisesti tuetuista prosessoreista Microsoftin tukisivuilla.
Todellisuudessa käyttöjärjestelmän voi asentaa myös kokoonpanoihin, jotka eivät täytä sen minimivaatimuksia. Asennusta ei tarjota päivityksenä, mutta lataamalla Microsoftilta käyttöjärjestelmän ISO-levykuvan, sen voi asentaa esimerkiksi USB-tikulta. Microsoft kuitenkin varoittaa jo ennakkoon, että vaatimuksia täyttämättömät kokoonpanot eivät välttämättä tule saamaan ajuri- tai käyttöjärjestelmäpäivityksiä, joten niiden käyttö tapahtuu omalla vastuulla.
Voit tutustua Windows 11 -käyttöjärjestelmään tarkemmin aiemmissa uutisissamme sekä videon muodossa io-techin YouTube-kanavalla.
Lähde: Microsoft
Tiukkaa vai tarkkaa
Tiukkaa, lukkoon lyötyä, kiveen kirjoitettua, pick your poison.
Virtuaali laitteessa hiukan kerennyt kokeilla previewia, niin mikähän idea on ollut mennä oikean hiiren painikkeen ”käytetyimmät” valinnat more… painikkkeen taakse. Jos jo tuota mennään muuttamaan niin edessä on pitkä ja kivinen tie käytettävään versioon.
Sitä ei vielä tiedä kukaan, että missä ne valinnat ovat siinä tulevassa julkaisuversiossa, mutta tosiaan aika hassuja muutoksia on ollut ainakin noissa preview-versioissa, vaikka niissäkin on jo nähty parannuksia käytettävyyteen siitä mitä olivat ensimmäisissä versioissa. Vähän tulee samanlaisia fiiliksiä tulee tästä kuin ensimmäisestä Win8:sta, joka oli ihan susi käytettävyydeltään.
Win11:sta ominaisuuksista ja toiminnasta keskustelulle on muuten olemassa parempikin ketjunsa, jossa voi puida noita seikkoja tarkemmin:
data-unfurl="true" data-result-id="221850" data-url="https://bbs.io-tech.fi/threads/windows-11-keskustelu.326233/" data-host="bbs.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows 11 keskustelu
bbs.io-tech.fi
Eikös ne käytetyimmät oo kuvakkeina siinä uuden menun ylälaidassa?
Kiitos infoista. Intel i7-9700 ja Asus Z390, mutta ei enää mitään löysinkin jo tiedot ja vastaukset itselleni.
Oli vaan tuo Asuksen TPM optio bioksessa niin hämärästi kirjoitettu "PCH-FW Configurator" ja valinnat jotain disabled / enabled in firmware tai jotain tollasta ja TPM:stä ei mitään mainintaa, muutakuin vasta varoituksessa kun ton laittoi enablediksi (koneessa vielä aika vanha bios siis).
Uusimmassa bioksessa käsittääkseni tuokin enabloitu defaulttina valmiiksi ja luultavasti selkiytetty nimi/kirjoitusmuotoa.
Tuon oman Microsoftin "virallisen" PC Health Checkin löysinkin Softpedian kautta ja nettijuttujen mukaan se pitäisi tulla lähiaikoina takaisin MS:n sivuillekin ihan kaikkien ladattavaksi, ei siis pelkästään insidereille.
Gizmodon artikkeli on lainaus Vergen artikkelista eli sama. Toinen asia mikä kiinnittää huomion että uutisessa ei ole mitään MSn kommenttia muuta kun "Vergelle on kerrottu". Kerrottu missä? Tätä tasoa uutisoinnissa kelpaa ihailla.
Ei sillä etteikö jotain hassua olisi mutta pitäs nyt kuitenkin vähä lähdettä laittaa jopa Vergen.
Eli joillekin Preview käyttäjille, joilla ei tuettu laitteisto, niin poistetaan myöskin testijoukosta…
data-unfurl="true" data-result-id="221931" data-url="https://www.neowin.net/news/pcs-non-compliant-with-windows-11-are-now-being-kicked-from-the-insider-program/" data-host="www.neowin.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
PCs non-compliant with Windows 11 are now being kicked from the Insider Program
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.neowin.net
Olisiko jotakin muuta ohjelmaa tarjolla, kun tällainen Windows Defenderiin karahtava WhyNotWin11?
(ei tässä välttämättä mitään haitallista ole, mutta…)
katso liitettä 676989
Omaa prossua (i3-2100T) ei löydy miltään Win 10 listoilta, mutta silti vaan 21H1 löytyy koneelta. Muuttuuko siis Win11 tuo lista tiukaksi?
Niinhän just tuossa ylempää väitetään. Tuo on monta sukupolvea liian vanha.
Tuosta kun klikkaa "Lisätietoja" pitäisi löytyä valinta "Suorita silti". Varmaan kuitenkin parasta käyttää Kautiumin linkkaamaa Microsoftin testeriä.
Mielestäni nuo olivat selvemmin tekstillä. No kuten sanoin Windows 11 ketjussa niin täytyy näemmä hypätä tämä Windows yli ja jäädä odottaa Windows 12 jos se olisi parempi. Ainakin tällä hetkellä tästä Windows 10:stä on ainakin minulle tulossa uusi Windows 7.
Toimii toki, varmasti, mutta sitten voi miettiä mitä kaikkea muuta se tekee taustalla, kun Defender on laittanut sen ei-suositeltujen ohjelmien listalle…
Se ei tule kaikille samaan aikaan. On ihan mahdollista, että se on saatavilla vasta joskus 2022 ensimmäisen neljänneksen aikaan, vaikka kuinka haluaisikin asentaa sen aiemmin.
Julkaisun kiirehtimiseen on mahdotonta ottaa kantaa, kun ei tiedä missä vaiheessa lopullinen versio on kehityksen suhteen menossa, mutta kun ottaa huomioon kuinka maltillisia muutoksia tässä näyttää olevan kymppiin verrattuna, niin eipä tuossa taida olla sen suhteen suurta ongelmaa.
Veikkaan, että eniten ongelmia ja hampaidenkiristelyä aiheutuu muutosvastarinnan myötä vanhojen, hyviksi havaittujen perustoiminnallisuuksien poistamisesta.
Ei se prossu muutu tuetuksi sillä TPM-piirillä ja toki sille pitää olla myös paikka emolla. Jos sellaisen haluaa kuitenkin ostaa, niin ei muuta kuin emon manuaalista kaivelemaan, että millainen piiri sinne käy ja sitten googlettelemaan osaa.
Juu, tarkoitin ehkä hieman yleisempää leveliä tässä … minä ehkä osaan lukea emolevyn opasta tai googletella jonkun tpm2-jutun ja emon yhteensopivuutta.
Mutta arvelisin että maailmassa on jokunen sata miljoonaa, jotka eivät osaa, eivätkä ala opettelemaankaan lokakuussa. Tähän on tultava jokin helppo ratkaisu … antaisiko Microsoft periksi tpm2-pakko asiassa.
Jos se Microsoftin "tarkista Win11-yhteensopivuus" -kikkare sanoo, ettei kone ole yhteensopiva eikä käyttäjä myöskään osaa sitä sellaiseksi muuttaa, niin sitten ei luonnollisestikaan kannata päivittää (eikä se varmaan silloin edes onnistu). Win10 kuitenkin toimii edelleen tuetusti vielä 2025 saakka ja siihen mennessä konekanta kyllä uusiutuu yhteensopivaksi käytännössä automaattisesti.
Microsoft on jonkin verran jo tullut vastaan vaatimuksissa, mutta lopullisen tilanteen näkee sitten lokakuussa.
Eikös näitä rolling releaseja saa halutessaan yleensä potkittua erillisellä asentimella käyntiin vaikkei update tarjoakaan, luulisi että tässäkin tapauksessa.
Joo, tarkoitinkin tuossa lähinnä sitä normaalia käyttiksessä olevaa Update-toiminnallisuutta.
Ei tuo ongelma ole. Win10 tuettuna 2025 saakka… Joten intelin ei tartte väljentää tuota win11 vaatimusta. Siinä vaiheessa porukka, joko ostaa uuden koneen, tai asentaa linuxin ja kokeiltuaan sitä pari viikkoa, ostavat uuden koneen winkalla… niin se yleensä menee.
Ne jotka hamstraa noita salaupiirejä, tuskin tekee voittoa. Siirtymäaika on niin pitkä, enkä usko kovin monen koettavan jatkoaikaa koneelleen asentamalla sitä. Loppuu taito ja tieto kesken, enkä oikein tiedä onko se nyt ihan järkevääkään. Zen1 on amd puolella eka, joka jää ulos. Riittävän tehokas piiri, mutta sen voi päivittää zen2 tai zen3 prossaan helpommin, kuin laittamalla sen salauspiirin. Samalla saa kisaa vauhtia koneeseen (jollei uudista kerralla koko pakettia, kuten useimmat varmasti tekevät)
Mikä olikaan intelin puolelle vastaava tilanne? Mutta ei niitä salauspiirin asentajia niihinkään montaa tule olemaan. IMHO
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://download.microsoft.com/download/7/8/8/788bf5ab-0751-4928-a22c-dffdc23c27f2/Minimum%20Hardware%20Requirements%20for%20Windows%2011.pdf
Upon approval from Microsoft, OEM systems for special purpose commercial systems, custom order, and customer systems with a custom image are not required to ship with a TPM support enabled.
Eli jotain teollisuus PC:n tyylistä jossa TPM:llä ei tee paskaakaan
Millähän nuo automaattisesti päivittyy? Peruskäyttäjien koneet nyt tuppaa olemaan astetta vanhempaa kaliperia. Sukulaisilla ja yms tutuilla jotka eivät hirveästi tietkoneista perusta niin kellään ei taida olla konetta joka olisi yhteensopiva win11:n kanssa. Enkä nyt näe että tulevan 3-4 vuoden aikana tilanne hirveästi muuttuisi. Perus käyttäjä nyt edes välitä mikä Windows siellä pyörii kuhan perus sivut aukeavat ja toimivat.
Tarkoitin laitteiden luonnollisen elinkaaren päättymistä. Jos vanhojen koneiden omistajan eivät hanki uusia koneita siihen mennessä kun Win10:n tuki päättyy (eli 2025 mennessä), niin sitten pitää olla ilman, tai keksiä jotain muuta.
Veikkaisin, että Win11 saanee puukotettua toimimaan ilman TPM, valmistajat luvan kanssa ja joku varmaan saa sen toimimaan ilman lupaakin.
Missä on sanottu että sen pitäisi olla nimenomaan CPU:ssa? Vaatimus on "Trusted Platform Module (TPM) version 2.0". Aika laajasti mm. palvelinjärjestelmissä tuo on erillisenä piirinä.
En jaksa uskoa, että käyttöjärjestelmä ottaa kantaa mihinkään muuhun kuin ominaisuuksiin välittämättä siitä mitä kautta se haluttu ominaisuus käyttöjärjestelmäkerrokselle tarjotaan.
Joidenkin huhujen perusteella lähiaikoina tai vuosina mm. pelisuojaukset yms sovellukset saattavat vaatia TPM:n olemassaolon, joten nuo puukottamiset saattavat jossain kohtaa luoda mitä ihmeellisimpiä ongelmia. Tuosta tulee Vista-aikaiset säädöt mieleen, kun Aero-teema taisi vaatia DirectX 9.0:aa tukevaa näyttistä.
Microsoft voisi jo selkeyttää koko TPM:n kuvion, ilman että ulkopuolisten pitää arvailla mitäköhän missäkin tilanteessa tarkoitettiin. Muuttakoot sitä tulevaisuudessa miten päin tahansa.
Siis tähän kommenttiin pohjasin: Update on Windows 11 minimum system requirements | Windows Insider Blog
"To meet the principle, all Windows 11 supported CPUs have an embedded TPM, support secure boot, and support VBS and specific VBS capabilities." Toki ei sulje pois erillisiä piirejä, mutta gen7 Dell läppäri TPM 2.0 piirillä ei täyttänyt Win11 vaatimuksia. Että jos vaatimus on Gen8 prossu sisäänrakennetulla TPM:llä, mitä sillä erillisellä sitten oikeasti enää tekee.
Samoin toi erillisen piirin liikenne CPU:lle kulkee salaamattomana IPMI kanavaa pitkin mistä levynsalauksen avaimen saa poimittua protokolla snifferillä. Sniff, there leaks my BitLocker key (f-secure.com)
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä