Havaitsimme jo io-techin omissa Radeon RX 7900 XTX -testeissä, jotka julkaistiin päivää ennen myynnin alkamista, että Navi 31 -grafiikkapiiri toimi melko lämpimänä 77-asteisena ja keskeltä mitattu korkein hotspot-lämpötila oli 96 astetta. Tuulettimet pyörivät 1850 RPM:n kierrosnopeudella ja kokoonpanon melutaso 40 desibeliä oli selvästi kuultavissa. Ihmettelimme artikkelin julkaisun jälkeen, kun monilla ulkomaalaisilla sivustoilla testattiin merkittävästi alhaisempia lämpötiloja ja raportoimme eroista ja omista tuloksistamme suoraan AMD:lle. Testinäytönohjaimemme toimi kuitenkin vielä normaaleissa rajoissa, hotspot-lämpötila ei noussut 110 asteen maksimiin ja suorituskyky oli odotetulla tasolla, joten meidän yksilön todettiin todennäköisesti toimivan muita lämpimämpänä. Esim:
- techPowerUp!: 58 astetta (hotspot 78)
- Club386: 61 astetta (hotspot ?)
- Kitguru: 63 astetta (hotspot 81)
- Sweclockers: 64 astetta (hotspot ?)
Lähimpänä io-techin lukuja olivat norjalainen Tek.no 74 astetta ja saksalainen Computerbase 73 astetta (Hotspot 88 astetta).
Huom! Eri sivustojen testituloksia on mahdoton verrata suoraan keskenään johtuen eri testaustavoista ja olosuhteista, mutta tuloksia voi pitää suuntaa antavina. Koskaan aiemmin emme ole kuitenkaan nähneet eri testeissä yhtä suuria eroja grafiikkapiirin lämpötilassa, vaan ne ovat yleensä muutaman asteen sisällä toisistaan.
Nyt kun ensimmäiset kuluttajat ovat saaneet ostamiaan näytönohjaimia käsiinsä, niin suomalaisten harrastajien kesken io-techin omalla TechBBS-keskustelufoorumilla kuin ulkomailla Redditissä monet käyttäjät ovat raportoineet AMD:n omaan suunnitteluun perustuvan näytönohjaimen grafiikkapiirin hotspot-lämpötilan nousevan 110 asteeseen eli maksimiin. Tämän seurauksena tuuletinprofiili nostaa kierrosnopeuden maksimiin eli erittäin äänekkääksi. Nimimerkki antt1 raportoi oman Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimensa GPU-lämpötilaksi 56 astetta, mutta hotspot-lämpötilaksi 110 astetta ja tuulettimet pyörivät täysillä eli lähes 3000 RPM:n kierrosnopeudella. Vastaavat luvut raportoi Twitterissä CapFrameX-ohjelman kehittäjä omalla ostamallaan näytönohjaimella.
Lämmöt laskevat pystyasennossa?
Nimimerkki Eeme186 raportoi ensin foorumilla 110 asteen hotspot-lämpötiloista omalla näytönohjaimellaan, mutta käännettyään kortin pystyasentoon, hotspot-lämpötila laski 92 asteeseen ja näytönohjaimen melutaso laski merkittävästi. Myös Redditissä oli tehtyä vastaavanlaisia havaintoja lämpötiloissa riippuen näytönohjaimen asennosta. Päätimme testata näytönohjaimen asennon vaikutusta itse ja tulokset olivat samansuuntaisia kahdella eri testikokoonpanolla ja erilaisella kotelotuuletuksella. Ensimmäisessä testissä käytössä oli io-techin näytönohjainten testikokoonpanon Cooler Master C700P -kotelo, jossa on mesh-etupaneeli ja kolme 120 mm:n tuuletinta puhaltamassa ilmaa sisään. GPU-lämpötila laski pystyyn asennettuna 76 asteesta seitsemällä asteella 69 asteeseen ja hotspot-lämpötila laski 97 asteesta 12 astetta 85 asteeseen.
Jälkimmäinen testi toteutettiin kokonaan toisella kokoonpanolla Lian-Lin O11 Dynamic XL -kotelossa eri tuuletinkonfiguraatiolla, jossa kolme 120 mm:n tuuletinta puhaltaa ilmaa alhaalta kotelon sisään. (Testien aikana lasikylki oli kiinni).
O11 Dynamic XL -kotelolla näytönohjain pystyyn asennettuna Navi 31 -grafiikkapiirin GPU- ja hotspot-lämpötilat olivat neljä astetta alhaisemmat kuin normaalisti vaakatasossa, mutta samaan aikaan myös grafiikkapiirin kellotaajuus oli hieman korkeampi ja tuulettimet pyörivät neljä prosenttiyksikköä eli 270 RPM hiljaisemmin, jolloin näytönohjain oli hiljaisempi. Jos molemmissa asennoissa tuulettimet olisi asetettu toimimaan vielä samalla nopeudella, lämpötilaeroero kasvaisi suuremmaksi.
Huono kontakti tai ongelma jäähdytysratkaisussa?
Tarkkaa syytä, miksi näytönohjaimen asennussuunta vaikuttaa lämpötiloihin, on vaikea arvailla. Todennäköisin syy on joko grafiikkapiirin kontaktissa kupariseen jäähdytyslevyyn tai jäähdytyksen rakenteessa, höyrykammiossa tai miten lämmintä ilmaa saadaan poistettua rivastosta. Gamers Nexus purki AMD:n oman Radeon RX 7900 XT -näytönohjaimen videollaan ja sen perusteella ainakin GDDR6-muistien päällä käytettävä uusi lämpöäjohtava massa näyttäisi olevan aika paksua, joka saattaa haitata höyrykammion täydellistä kontaktia grafiikkapiiriin.
Olemme raportoineet havainnoistamme ja tuloksista AMD:lle, joka tutkii parhaillaan asiaa ja odotamme vastausta aiheeseen liittyen.
Seuraavaksi puramme io-techin testilaboratiossa AMD:n Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen, varmistamme kontaktin, laitamme uudet tahnat ja mittaamme lämmöt uudelleen.
Kerro kommenteissa omat kokemuksesi Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen lämpötiloista ja tuulettimien kierrosnopeudesta/melutasosta.
Kyllähän AMD varmasti testaa suurimmilta osin testipenkkiin pystyasennossa asennettuna näytönohjaimensa, mutta kyllä tämä vaikuttaa silti jo niin isolta erolta lämmöissä, että jotain muutakin kummaa tässä nyt on. Jos NVidian virta-liitin tarinasta pitää jotain ennustaa, niin sieltä tulee parin viikon tutkimuksen jälkeen tiedotus, että käyttäjävirhe. 😀
säästetään sähköä..
Siis sillä tavalla, että korttia käännettäessä tahnat valuisivat paremmin tai huonommin kontaktoivaksi.
Jos siellä sellaista väljyyttä olisi GPU:n ja jäähdytyslevyn välissä, niin kai ne tahnat vähitellen valuisivat ns. reisille. eli kokonaan ulos.
katso liitettä 1017089
Tämä meidänkin yksilö on parempi, mitä jotkut kuluttajat ovat raportoineet eli hotspot nousee maksimiin eli 110 asteeseen (meidän testikokoonpanossa 96 astetta)
Tämä näyttää sitten taas paremmalta päältä eli aika iso ero on 29 astetta hotspot-lämpötilassa vs 110 astetta.
Katsoisin lasilevyllä/peilillä että kaikki coolerin ruuvien kannat ovat samanmittaiset ja sit stressitestiä GPU tuella hieman ylöspäin korttia kammeten
Tämä tai itse höyrykammio päin prinkkalaa suunniteltu, jos kerta tuo vertikaalinen asennus parantaa lämpöjä noin paljon. Ois melkeinpä kiva nähdä lähikuvia useammasta kortista onko noissa käytetty jotain useamman valmistajan tekemiä jäähyjä/höyrykammioita joissa varianssia. Sen ainakin muistaa että 5000 ja 6000 sarjalaisten refuissa oli melko surkeat höyrykammiot kontaktin osalta. Näki paljaalla silmällä ne höyrykammion "tukipilarit" ja aika heikot taisi olla myös tukkajumalan puristustestit noille.
PowerColorin 7900 XTX:llä 30 min Port Royal -loopia: core 67, hotspot 95, kierroksia 1863 rpm (67%).
Liian paljon tehoa pikku koteloissa.
Voisiko olla se, että referenssi on auki sivuille. Joissain koteloissa sivuseinä tulee liian lähelle ja toisella puolella ahistaa emolevy…
Mutta kyllähän nuo yksilöerot viittaisi kontaktiongelmiin vaikka kyllähän prossissakin on eroja lämmön tuoton suhteen.
Tämä, todennäköisin syy on kontaktiongelma osassa kortteja, kun pystyasennossa on parempi ja vaakatasossa huonompi, kun kontakti heikkenee roikkumisen johdosta. Jäähy irti, uudet tahnat väliin ja tasanen kiristys jäähylle, niin gpu – hotspot ero kutistuu aika varmasti alle 20 asteeseen.
Ainakin referenssi rx6000 sarjassa lämpöjä nosti backplate missä ei ollu mitään lämpötyynyjä joten kaikki lämpö jäi kortin taakse jumiin. Sen poistamalla sai jo parempia hotspot lämpöjä ja jos laitto lämpötyynyt sai vielä parempia lukemia.
Eikös erään valmistajan edellisen sukupolven korteissa ollut ongelmia mounting paineiden kanssa joka aiheutti varsin saman kaltaisia ongelmia? Ohuet muoviprikat kun laittoi ruuvien väliin niin sai paineet kuntoon ja lämmöt laski
Itse GPU-piiri voi olla vino tai ties mitä, mutta tuskin lämpötyynyjen vaihto tuo mitään etua. Ellei sitten käytä tavallista parempia (ja kalliimpia), mutta niillä saa vaan pari astetta viileämmän.
Amd julkaissut hätäseen kilpailijan ja sitten kaikki suunnittelu on keskeneräistä…
Laatukin on myös sen mukaista
Muistien ja virransyötön lämmöt eivät ole olleet ongelma, vaan grafiikkapiiri
Ko. Tapaus meni postaajan mukaan 110c -> 85c -> 80c. Viimeinen hyppy tuli backplate ja padi virityksen jälkeen.
Sen toimenpiteen kyllä tekee jokainen io-techin lukija, ei se ole vaikea.
Ei ole tarraa näissä refuissa eli ihan huoletta voi käyttää kortin auki.
Vapaassa tilassa ilma liikkuu sitä huonommin, mitä lähemmäs este tuodaan itse kappaletta tai tuuletinta. Tämän näkyy myös koteloiden omissa pystyasennus paikoissa kun näytönohjain on lähempänä kylkipaneelia. Erillisillä telineillä tuulettimet ovat kauempana kylkipaneelista jolloin ilman kulku ei esty ja lämmöt pysyvät matalampina.
Referenssi RX7900XTX kortissa tämä korostuu entisestään korkeahkon kulutuksen ja 2 slotin jäähdytysratkaisun rajallisen jäähdytyskyvyn takia.
karavaaraneilla yleinen ongelma jääkaapin kanssa
;D
Core lämpesi 80c, hotspotti ~100c ja tuulettimien rpm 2000 paikkeilla.
Tämän vapaavirtauksen vaikutus on vähentynyt paljon koska nykyään koteloiden etuseinämät alkaa olla pelkästään tuulettimia täynnä
Fysiikka ja sen lait eivät ole muuttuneet miksikään ajan kuluessa.
Pystyttekö mittaamaan piirin tai itse jäähyn pohjan tasaisuutta mitenkään? Uskallatteko kokeilla nestemetallia?
Ei minulla ole lämpöjen tai tuulettimen kierrosten kanssa yhtään mitään ongelmia.
(Kortti on vaakasuorassa, eli pystykotelossa suoraan emolevyssä kiinni).
Ajoin juuri Port Royalin 4K-resoluutiolla, ja GPU lämmöt max 52 astetta (hot spot 78 astetta). Time Spy extreame 66/78 astetta (logista katsomalla) – nämä oletusasetuksilla.
Kortti oli varsin äänetön (max. 64% ( 1713 rpm) – peittyi 2 metrin päässä pöhisevän ilmalämpöpumpun äänten alle.
katso liitettä 1019319
Ajelin vielä Rage -asetuksilla: GPU 65, hot spot 83 astetta (logista katsottuna). Tuuletin oli tuolloin 80 %, mutta nousi vähän myöhemmin 100%:iin (2780 rpm)
katso liitettä 1019327
110C hotspot ongelmakortti saattaa kyllä alkaa näyttää jo hälyttävän korkeita lukemia tollasessakin, mutta silti.
Voisiko chiplet-paketointi olla epätasainen? Jossain yksilöiss compute siru on 0.1mm kuopalla ja ei saa yhtä hyvää kontaktia jäähyyn kuin ulommat chipit ja toisissa yksilöissä sitten ollaan tasalla ja lämmöt hyvin kurissa?
Tossa tapauksessa varmaan ilmenisi myös AIB korteissa ongelmia. Ei ole tainnut vielä sellaisia kuulua, tosin ei niitä kai kierrossakaan suurta määrää ole.
Tällaisilla alijännitesäädöillä tuuletin ei juuri kuulunut.
katso liitettä 1019335
Ylikellotuksia en ole kokeillut, kun en joulunpyhiä halua lähteä tämän enempää säätämisten kanssa pilaamaan.
(Oma vanha CPU vähän hidastaa jo näitä testituloksia).
Miten määrittelet ’täydet kellot’?
Ne kun riippuvat myös rasituksen tyypistä, esimerkiksi compute rasituksissa monilla paukkuu 3 GHz, korkeimmat mitä nähnyt oli 3,4 tai 3,6 GHz, pelirasituksessa samat kortit toki pyörivät sitten ns "normaaleissa" kelloissa
Näin on. Tarkoitin AMD:n mainitsemat "Boost Frequency Up to 2500 MHz".
katso liitettä 1019344
Kokeilitteko sattumalta korttia eri asennoissa?