Useampi kuluttaja on raportoinut AMD:n oman näytönohjaimen grafiikkapiirin hotspot-lämpötilan nousevan maksimiin eli 110 asteeseen.

Havaitsimme jo io-techin omissa Radeon RX 7900 XTX -testeissä, jotka julkaistiin päivää ennen myynnin alkamista, että Navi 31 -grafiikkapiiri toimi melko lämpimänä 77-asteisena ja keskeltä mitattu korkein hotspot-lämpötila oli 96 astetta. Tuulettimet pyörivät 1850 RPM:n kierrosnopeudella ja kokoonpanon melutaso 40 desibeliä oli selvästi kuultavissa. Ihmettelimme artikkelin julkaisun jälkeen, kun monilla ulkomaalaisilla sivustoilla testattiin merkittävästi alhaisempia lämpötiloja ja raportoimme eroista ja omista tuloksistamme suoraan AMD:lle. Testinäytönohjaimemme toimi kuitenkin vielä normaaleissa rajoissa, hotspot-lämpötila ei noussut 110 asteen maksimiin ja suorituskyky oli odotetulla tasolla, joten meidän yksilön todettiin todennäköisesti toimivan muita lämpimämpänä. Esim:

Lähimpänä io-techin lukuja olivat norjalainen Tek.no 74 astetta ja saksalainen Computerbase 73 astetta (Hotspot 88 astetta).

Huom! Eri sivustojen testituloksia on mahdoton verrata suoraan keskenään johtuen eri testaustavoista ja olosuhteista, mutta tuloksia voi pitää suuntaa antavina. Koskaan aiemmin emme ole kuitenkaan nähneet eri testeissä yhtä suuria eroja grafiikkapiirin lämpötilassa, vaan ne ovat yleensä muutaman asteen sisällä toisistaan.

Nyt kun ensimmäiset kuluttajat ovat saaneet ostamiaan näytönohjaimia käsiinsä, niin suomalaisten harrastajien kesken io-techin omalla TechBBS-keskustelufoorumilla kuin ulkomailla Redditissä monet käyttäjät ovat raportoineet AMD:n omaan suunnitteluun perustuvan näytönohjaimen grafiikkapiirin hotspot-lämpötilan nousevan 110 asteeseen eli maksimiin. Tämän seurauksena tuuletinprofiili nostaa kierrosnopeuden maksimiin eli erittäin äänekkääksi. Nimimerkki antt1 raportoi oman Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimensa GPU-lämpötilaksi 56 astetta, mutta hotspot-lämpötilaksi 110 astetta ja tuulettimet pyörivät täysillä eli lähes 3000 RPM:n kierrosnopeudella. Vastaavat luvut raportoi Twitterissä CapFrameX-ohjelman kehittäjä omalla ostamallaan näytönohjaimella.

 

Lämmöt laskevat pystyasennossa?

Nimimerkki Eeme186 raportoi ensin foorumilla 110 asteen hotspot-lämpötiloista omalla näytönohjaimellaan, mutta käännettyään kortin pystyasentoon, hotspot-lämpötila laski 92 asteeseen ja näytönohjaimen melutaso laski merkittävästi. Myös Redditissä oli tehtyä vastaavanlaisia havaintoja lämpötiloissa riippuen näytönohjaimen asennosta. Päätimme testata näytönohjaimen asennon vaikutusta itse ja tulokset olivat samansuuntaisia kahdella eri testikokoonpanolla ja erilaisella kotelotuuletuksella. Ensimmäisessä testissä käytössä oli io-techin näytönohjainten testikokoonpanon Cooler Master C700P -kotelo, jossa on mesh-etupaneeli ja kolme 120 mm:n tuuletinta puhaltamassa ilmaa sisään. GPU-lämpötila laski pystyyn asennettuna 76 asteesta seitsemällä asteella 69 asteeseen ja hotspot-lämpötila laski 97 asteesta 12 astetta 85 asteeseen.

Jälkimmäinen testi toteutettiin kokonaan toisella kokoonpanolla Lian-Lin O11 Dynamic XL -kotelossa eri tuuletinkonfiguraatiolla, jossa kolme 120 mm:n tuuletinta puhaltaa ilmaa alhaalta kotelon sisään. (Testien aikana lasikylki oli kiinni).

O11 Dynamic XL -kotelolla näytönohjain pystyyn asennettuna Navi 31 -grafiikkapiirin GPU- ja hotspot-lämpötilat olivat neljä astetta alhaisemmat kuin normaalisti vaakatasossa, mutta samaan aikaan myös grafiikkapiirin kellotaajuus oli hieman korkeampi ja tuulettimet pyörivät neljä prosenttiyksikköä eli 270 RPM hiljaisemmin, jolloin näytönohjain oli hiljaisempi. Jos molemmissa asennoissa tuulettimet olisi asetettu toimimaan vielä samalla nopeudella, lämpötilaeroero kasvaisi suuremmaksi.

 

Huono kontakti tai ongelma jäähdytysratkaisussa?

Tarkkaa syytä, miksi näytönohjaimen asennussuunta vaikuttaa lämpötiloihin, on vaikea arvailla. Todennäköisin syy on joko grafiikkapiirin kontaktissa kupariseen jäähdytyslevyyn tai jäähdytyksen rakenteessa, höyrykammiossa tai miten lämmintä ilmaa saadaan poistettua rivastosta. Gamers Nexus purki AMD:n oman Radeon RX 7900 XT -näytönohjaimen videollaan ja sen perusteella ainakin GDDR6-muistien päällä käytettävä uusi lämpöäjohtava massa näyttäisi olevan aika paksua, joka saattaa haitata höyrykammion täydellistä kontaktia grafiikkapiiriin.

Olemme raportoineet havainnoistamme ja tuloksista AMD:lle, joka tutkii parhaillaan asiaa ja odotamme vastausta aiheeseen liittyen.

Seuraavaksi puramme io-techin testilaboratiossa AMD:n Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen, varmistamme kontaktin, laitamme uudet tahnat ja mittaamme lämmöt uudelleen.

Kerro kommenteissa omat kokemuksesi Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimen lämpötiloista ja tuulettimien kierrosnopeudesta/melutasosta.

This site uses XenWord.
;