Vaihtamalla ASUS TUF RTX 3070 Ti -näytöohjaimen muistien lämpötyynyt kuparishimmeihin DandyWorks sai GDDR6X-rasituslämmöt laskemaan 110 asteesta vaivaiseen 64 asteeseen.

Nettiin ilmestyy aina silloin tällöin mielenkiintoisia modausvideoita. Tällä kertaa asialla on YouTubessa DandyWorks-nimellä tunnettu modaaja, joka on ottanut käsittelyynsä GeForce RTX 30:ssa käytettävät GDDR6X-muistit.

NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan GDDR6X-muistit ovat saaneet maineen varsin kuumina käyvinä komponentteina. Valmistajasta riippuen muistit toimivat usein yli 90 ja jopa 110 asteen lämpötiloissa. Korkeat lämpötilat eivät sinänsä ole syy huoleen, sillä GDDR6X-muistien maksimi sallittu lämpötila on 125 °C, mutta jatkuva äärirajoilla toimiminen ei ainakaan pidennä komponentin elinikää.

DandyWorks on päättänyt lähestyä ongelmaa omintakeisella ratkaisulla: korvaamalla lämpötyynyt kuparishimmeillä. Projektin kohteena oli Asuksen TUF RTX 3070 Ti -näytönohjain, jonka muistit toimivat hänen mukaansa jopa 110 asteen lämpötiloissa vakiona.

Koska kupari johtaa lämmön lisäksi luonnollisesti hyvin sähköä, on DaddyWorks lähestynyt aihetta turvallisuus edellä. Modaaja peitti GPU:n paketoinnin ja ympäröivät komponentit sähköä johtamattomalla teipillä ja käytti niin ikään sähköä johtamatonta lämpötahnaa muistipiirien ja kuparishimmien välillä. Hän myös varmisti shimmien tasaisuuden 400-karkeuden hiomapaperilla. Ainakin TUF RTX 3070 Ti:n kohdalla shimmien tulee olla 0,2 mm matalampia, kuin oletuksena näytönohjaimessa käytettävät lämpötyynyt, mutta shimmin tarkka korkeus vaihtelee näytönohjaimen jäähdytysratkaisusta riippuen.

Modauksen tulos on vähintäänkin tyydyttävä. Näytönohjaimen muistien lämpötila laski T-Rex-kryptolouhintasovelluksella 110 asteesta vai 64 asteeseen; eroa tuli siis 46 astetta. Tiettävästi Asuksen TUF RTX 3070 Ti on tosin poikkeuksellisen heikko muistien jäähdytyksen osalta, joten muilla malleilla ero ei välttämättä ole aivan samaa luokkaa.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;