Nettiin ilmestyy aina silloin tällöin mielenkiintoisia modausvideoita. Tällä kertaa asialla on YouTubessa DandyWorks-nimellä tunnettu modaaja, joka on ottanut käsittelyynsä GeForce RTX 30:ssa käytettävät GDDR6X-muistit.
NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan GDDR6X-muistit ovat saaneet maineen varsin kuumina käyvinä komponentteina. Valmistajasta riippuen muistit toimivat usein yli 90 ja jopa 110 asteen lämpötiloissa. Korkeat lämpötilat eivät sinänsä ole syy huoleen, sillä GDDR6X-muistien maksimi sallittu lämpötila on 125 °C, mutta jatkuva äärirajoilla toimiminen ei ainakaan pidennä komponentin elinikää.
DandyWorks on päättänyt lähestyä ongelmaa omintakeisella ratkaisulla: korvaamalla lämpötyynyt kuparishimmeillä. Projektin kohteena oli Asuksen TUF RTX 3070 Ti -näytönohjain, jonka muistit toimivat hänen mukaansa jopa 110 asteen lämpötiloissa vakiona.
Koska kupari johtaa lämmön lisäksi luonnollisesti hyvin sähköä, on DaddyWorks lähestynyt aihetta turvallisuus edellä. Modaaja peitti GPU:n paketoinnin ja ympäröivät komponentit sähköä johtamattomalla teipillä ja käytti niin ikään sähköä johtamatonta lämpötahnaa muistipiirien ja kuparishimmien välillä. Hän myös varmisti shimmien tasaisuuden 400-karkeuden hiomapaperilla. Ainakin TUF RTX 3070 Ti:n kohdalla shimmien tulee olla 0,2 mm matalampia, kuin oletuksena näytönohjaimessa käytettävät lämpötyynyt, mutta shimmin tarkka korkeus vaihtelee näytönohjaimen jäähdytysratkaisusta riippuen.
Modauksen tulos on vähintäänkin tyydyttävä. Näytönohjaimen muistien lämpötila laski T-Rex-kryptolouhintasovelluksella 110 asteesta vai 64 asteeseen; eroa tuli siis 46 astetta. Tiettävästi Asuksen TUF RTX 3070 Ti on tosin poikkeuksellisen heikko muistien jäähdytyksen osalta, joten muilla malleilla ero ei välttämättä ole aivan samaa luokkaa.
Lähde: Tom’s Hardware
En ollut ajatellutkaan, että näin voi tehdä.
Jos tätä itse tekisi, niin kumpihan kerrostus olisi fiksumpi:
Muistipiiri Ohut lämpötyyny Kuparipala GPU jäähy
vai
Muistipiiri Kuparipala Lämpötyyny GPU jäähy
Muisti>lämpötahna>kuparishimmi>tahna>gpu-jäähy
Aivan mahtava tulos 🙂 On se kummaa ettei noita voida tehdä tehtaalla jo hyvin. Pian on kaikki alan sorvarit vaihtamassa noita ja kyllä jos yhtään tietää mitä tekee niin siitä vain😎 ja tuossahan on selvät ohjeetkin.
Saa ainakin enemmän thermal headroomia ylikellotusta varten eikä muistit grillaannu 100°C:ssa. Tarpeeksi kuumana kun käyvät niin alkaa throttlaaminen joka taas pudottaa suorituskykyä.
Metelissä varmaan lähinnä. Ainakin omalla kokemuksella muistien lämmöt on tosiaan tullut vastaan ennen itse GPU:n piirin lämpörajoja. Joten tolla modauksella tuuletin kierroksia voinee laskea reilusti. Ajatus siis se, että tuulettimien nopeus vaikuttaa huonommalla korrelaatiolla muistien lämpöihin, kuin GPU:n piirin, vaikkakin joka tapauksessa vaikuttaa.
On taidettu tehtaalla käyttää purukumia lämmönlevittäjän (?) ja sirun välissä. Hirveä parannus kuparilla.
Puhaltimet tuossa ovat pyörineet mielestäni oudon kovasti vaikka ei mitään hirmu raskaita pelejä olisi pelannutkaan, vaikuttaisiko tämä modi automaattisiin puhallinnopeuksiin vai lukeeko pelkästä gpu lämmöstä?
Mistä tarvikkeet ja mihin hintaan?
Ei TUF:eissa mitään ongelmaa pitäisi ollakkaan, TUF:eissa muisteissa ei ole pelkkää purkkaa, vaan muistit on jäähdytetty myös omalla rivastollaan, tuossa kuva GN-videolta
(kyseessä 3080 TUF, mutta samaa design käytetään 3070 / ti ja 3080 / ti malleissa).
Oman 3070ti TUF muistit on pelikäytössä jossain 80c -tienoilla, ja tuulettimet ~1400-1500rpm jolloin ne on lähes äänettömät. Asus on sekoillut aiemmin esim. RX 5000-sarjan muistijäähdytyksen kanssa, mutta nyt on asiallinen jäähdytys RTX 3000-sarjalaisilla. AMD puolesta en osaa sanoa.
Joo tuuletinkäyrä on performance-BIOS:illa melko agressiivinen, eli kannattaa laskea sitä käsin esim. Afterburnerilla tai Argus Monitorilla. Täysin tarpeetonta huudattaa tuulettimia ja yrittää pitää core temp. jossain 65c. Ja en usko että tuuletin nopeudet laskisi vaikka saisit muisteille parempaa jäähdytystä, eli tuuletinkäyrä taitaa totella 100% GPU-core temp. lukemaa, ja muistit vaan throttlaa jos ne nousee liiaksi. Tästä en ole 100% varma, saa korjata jos olen väärässä.
Metalli on aina metallia ja joku lämpötyyny taas johtaa lämpöä paljon huonommin.
Optimi on muutaman sadasosan ohuempi, tasainen kuparilevy ja nestemetalli, jos oikein hifistellään, mutta pelkkä tahnakin on enemmän, kuin hyvä. Ei muistipiiri suurella teholla lämpene, mutta tuollainen paksu tyyny siinä välissä on myös huono lämmönjohde..
Pitäisi jossakin metallialan firmassa tietättää sopiva palikka tuohon väliin..
Mutta eikös tämä koko juttu ole tehty juurikin tufista?
Kappas niin onkin, ja ihan sama härpäke tuossa on muisteilla jäähynä kuin Gamer Nexusin testeissä, en tiedä miten tuolla kyseisellä henkilöllä ne muistit ovat paistuneet noin korkeassa lämpötilassa, huono kontakti rivastolla muisteihin tms. ? Videolta katsottuna ei näy mitään omituista. Esim. Gamer Nexusin testeissä RTX 3080 TUF VRAM lämmöt oli selvästi matalammat, ja Gigabyten sekä Evgan FTW3 -malleista kaikista viileimmät.
Tuolla alkuperäisessä uutisessa kyllä lukee, että: "NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjan GDDR6X-muistit ovat saaneet maineen varsin kuumina käyvinä komponentteina. Valmistajasta riippuen muistit toimivat usein yli 90 ja jopa 110 asteen lämpötiloissa."
Voisiko liittyä rasituksen tyyppiin? Tuo testaa louhinnalla.
Noh, en taida ruveta rassaamaan, ei tule paljoa pelattua muutenkaan niin eiköhän tuo oman käytön kestäne.
Siinähän se vastaus seisoo uutisessa… Louhinta on älyttömän muisti-intensiivistä ja kun näyttikselle haetaan louhintaan sopivia kelloja niin siinä just säädetään muistien kelloja alas päin niin että ne ei paistu.
Louhinnassa lasketaan power limittiä sekä coren kellotaajuutta ja nostetaan muistien kellotaajuutta.
Tätä on helppo havainnoida pituudella. Jos keksitään joku uusi pituusmitta nimeltään "io", ja sanotaan että tämän mittayksikön nollakohta on 1,5 metrissä ja asteikon skaala muuten sama, eli jos jokin pitenee yhden io:n niin se pitenee myös yhden metrin. Otetaan kaksi henkilöä X ja Y. Henkilö X on 1,6 metriä pitkä ja henkilö Y taas 1,7m. Hlö X on tällöin 0,1 io pituinen ja hlö Y puolestaan 0,2 io pituinen. Onko henkilö Y oikeasti kaksi kertaa pidempi kuin henkilö X? Ei ole, vaikka io -yksiköissä mitattuna Y:n pituus näyttää kaksinkertaiselta X:ään nähden.
Tämä just pätee lämpötilojen kanssa laskeskeltaessa. Celsius-asteikon nollakohta on 273,15 Kelviniä. 20°C ei ole kaksi kertaa lämpimämpi kuin 10°C.
Järkevintä olisi mitata VS ympäristön lämpötila.
Orkkikset ja thermal grizzlyn 2mm/2,5mm tyyntt kestää tuola välissä mainatessa sen 2-3kk kerrallaan ja sen jälkee muistien lämmöt alkaa olemaan taas 105-110°c välillä ( strix/ supprimex joiden piti olla sitä parhaimmistoa) grizzlyn tyynytki o nii stanan kalliita, että ei niitä huvita kokoaikaa olla vaihtamassa.
Ite laitoin sen 0.5mm lämpötyynyn alimmaiseksi, kun ne korkeemmat konkat on about samalla korkeudella kun itse muistipiiri.
Msi gtx 1060 kokeilin lakata ne korkeet konkat ja pistin pelkän tahna–>kupari–> tahna. Ihan vaa ku halvempaa käyttää tahnaa + kuparia
Tuossa on liikaa käsin tehtävää. Lämpötyynyn pointti on se, että se tasaa mahdolliset korkeuserot osien välillä. Eli stuffia väliin. Tää kupariviritys taas vaatii, että mahdolliset korkeuserot säädetään hiomalla sitä kuvaparilevyä erikseen jokaisen muistipiirin kohdalla, jotta saadaan hyvä kontakti. Eli ouhutaan helposti muutamista kympeistä satasiin hintaerosta lämpötyynyihin pelkästään työn osalta. Mutta kyllähän tuo jäähdytys olisi syytä miettiä kuntoon alusta alkaen, mutta lämpötyynyjä käytetään ihan hyvästä syystä vaikka se ei lämpätilan osalta missään nimessä ole se opitimaalisin ratkaisu.
Valmistaja voi hyvin koneistaa nää shimmit osaksi jäähyn pohjarakennetta. Pienet korkeuserot sit hallintaan joko tahnalla, tai todella ohuilla lämpötyynyillä. Ero lopputuotteen valmistuskustannuksissa lienee jotain 1-2€.
Ei valmistajien tarvitse alkaa mitään kuparivirityksiä käsin säätämään, kun heillä on laitteet/tieto miten korkea piirilevy/komponentit ovat ja voivat säätää coolerin korkeuden sopivaksi. Pomk tuossa sanoikin jo vastaavaa omassa viestissään.