Motorola on esitellyt odotetusti hetki sitten uudet Edge-lippulaivamallinsa. Yritys lanseerasi uutuudet ”absolute everything” -iskulauseella ja kertoo niiden tarjoavan kaikkea yhdessä laitteessa. Malleja on kaksi – Edge+ ja edullisempi Edge. Kyseessä on ensimmäiset Motorolan Suomen markkinoille julkaisemat high-end-tason älypuhelimet pitkään aikaan.
Edge+-huippumallissa on 6,7-tuumainen ”Endless Edge” -näyttö, jonka pitkät sivut kaartuvat lähes 90 astetta laitteen kylkiin. Ohjelmiston avulla näytön reunaa hyödynnetään pyyhkäisyeleissä sekä erinäisten tietojen näyttämisessä silloin kun puhelin ei ole kädessä. Moto Game -tilassa käyttäjä voi hyödyntää näytön reunaan ilmestyviä kahta painiketta olkanäppäiminä. Motorola sanoo rakenteen läpäisseen sisäisissä testeissä IP68-vaatimukset, mutta virallisesti se on vain roiskesuojattu.
Järjestelmäpiirinä on huippumallille sopivaan tapaan Snapdragon 865 ja sen parina 12 Gt RAM-muistia sekä 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa. 5G-yhteydet ovat tuettuna sekä alle 6 Ghz:n että mmWave-taajuusalueilla ja myös uusi WiFi 6 -standardi on tuettuna. Motorola kehuu Edge+:n stereokaiuttimia markkinoiden äänekkäimmiksi ja tehokkaimmiksi. Niiden ohella tarjolla on myös 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.
Takaa löytyy 108 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahdeksan megapikselin telekamera kolminkertaisella zoomilla. Erikoisuutena kamera tukee 6K-videokuvausta. Etukameran tarkkuus on 25 megapikseliä ja se sijaitsee reiässä näytön ylänurkassa. 5000 mAh akku tukee 18 watin langallista latausta ja 15 watin langatonta latausta sekä viiden watin käänteistä langatonta latausta.
Molempien Edge-mallien Android 10 -käyttöjärjestelmä on lähes kustomoimaton ja valmistaja lupaa sille yhden Android-versiopäivityksen. Android One -tukea ei siis valitettavasti ole.
Edge+:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 161,1 x 71,4 x 9,6 mm
- Paino: 203 grammaa
- 6000-sarjan alumiinirunko, Gorilla Glass 6, roiskesuojattu rakenne
- 6,7″ AMOLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, HDR10+, 90 Hz
- Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
- 12 Gt LPDDR5 RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa
- Snapdragon X55 -modeemi, 5G, Sub 6 GHz & mmWave
- LTE Cat.18/20 -yhteydet, Dual SIM
- WiFi 6, Bluetooth 5.1, NFC
- GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, BDS
- Neloistakakamera:
- 108 megapikselin 1/1,33″ sensori 0,8 um pikselikoolla, Quad Bayer -suodatin, f1.8 OIS
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 117 asteen kuvakulma
- 8 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.4, 3x optinen zoom, OIS
- 3D ToF -syvyystietokamera
- kaksois-LED-salama
- 6K 30 FPS & 4K 30 FPS videokuvaus, 1080p 120 FPS hidastuskuvaus
- 25 megapikselin etukamera, f2.0, Quad Bayer
- stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä
- 5000 mAh akku, USB 3.1 Type-C, 18 W Turbo Charging -pikalataus, 15 watin langaton lataus, käänteinen langaton lataus
- Android 10
Motorola Edgessä on sama 6,7-tuumainen näyttö sekä stereokaiuttimet kuin kalliimmassa sisarmallissa. Näytöstä tosin puuttuu HDR10+-tuki. Ulkomitat ovat lähellä, mutta eivät täysin samat – painoa on 15 grammaa vähemmän. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 765G, joka sisältää integroidun 5G-modeemin. Toisin kuin kalliimmassa sisarmallissa, perus-Edgelle luvataan IP54-suojausluokitus.
Tallennustilaa on 128 Gt ja perustuu vanhempaan UFS-tekniikkaan ja RAM-muistia on maltillisemmat 6 Gt. Toisin kuin plussassa, tallennustilaa voi laajentaa jopa teratavun muistikortilla. Yhteyspuolelta puuttuu WiFi 6 -tuki. Takakameran pääkamera perustuu 64 megapikselin sensoriin ilman optista vakainta. Ultralaajakulmakamera on sama kuin plussassa, mutta telekameran polttoväli on pienempi ja siitä uupuu optinen vakain. Akun kapasiteetti on isoveljeä 500 mAh pienempi ja langattoman latauksen tuki on jäänyt pois matkasta.
Edgen tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 161,64 x 71,1 x 9,29 mm
- Paino: 188 grammaa
- 6000-sarjan alumiinirunko, Gorilla Glass 5 -näyttölasi, muovinen takakuori, IP54-suojaus
- 6,7″ OLED-näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 90 Hz
- Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1 x 2,4 GHz Kryo 475 Gold, 1×2,2 GHz Kryo 475 Gold & 6×1,8 GHz Kryo 475 Silver, Adreno 620 GPU)
- 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (1 Tt muistikorttipaikka)
- Snapdragon X52 -modeemi, 5G Sub 6 GHz
- LTE Cat.13/16 -yhteydet, Dual SIM
- WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.1, NFC
- GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou
- Neloistakakamera:
- 64 megapikselin 1/1,72″ sensori 0,8 um pikselikoolla, Quad Bayer -suodatin, f1.8
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 117 asteen kuvakulma
- 8 megapikselin telekamera, 1,12 um pikselikoko, 2x optinen zoom, f2.4
- 3D ToF -syvyystietokamera
- kaksois-LED-salama
- 4K 30 FPS videokuvaus, 1080p 120 FPS hidastuskuvaus
- 25 megapikselin etukamera, f2.0, Quad Bayer
- stereokaiuttimet, 3,5 mm ääniliitäntä
- 4500 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 18 W Turbo Charging -pikalataus
- Android 10
Edge-mallien ennakkomyynti alkaa suomessa 4. toukokuuta ja laitteet tulevat saataville 15. toukokuuta. Edge+:n suositushinta Suomessa on 1099 euroa ja Edgen 599 euroa. Motorola tarjoaa kaikille puhelimensa ennakkoon varaaville langattomat Vervebuds 800 -kuulokkeet kaupan päälle. Edge tulee saataville Solar Black ja Midnight Magenta -väreissä, Edge+ puolestaan Thunder Grey ja Smoky Sangria -väreissä.
Lähteet: Motorola
Siihen loppuikin mielenkiinto. Muuten ihan kiintoisat puhelinmallit, mutta jos softatuki loppuu käytännössä neljä-viisi kuukautta laitteen julkaisun jälkeen, niin ei kiitos. Tietoturvapäivityksiä varmaan tulee pidempään, mutta jos luvataan vain muutaman kuukauden kuluttua julkaistava Android-versiopäivitys niin ei paljon vala uskoa siihen että sen jälkeen tulisi mitään muuta kuin tietoturvapäivityksiä, eikä niidenkään tulemisesta voi olla varma jos käyttistuki on noin heikko.
Tämä ja tuo full HD näyttö tonnin puhelimessa. Kiinnostaisi, muttei tuolla näyttö, tuki ja hintakombinaatiolla.
tähän asti kaikki oli kunnossa kuulokeliitintä myöten. Ei jatkoon.
Vain yksi päivitys tuohon hintaan?
Toivotaan että kamera yllättää todella positiivisesti niin voi hinnalle olla perustelukin. Onpahan sentään roisketiivis kun taas Xiaomin uusi huippu Mi 10 Pro ei ole tiivis mitenkään, vaikka saikin muuten huimasti kehuja GSMArenalta. Kuuntelin työkalun avulla puhelimen kaiutinta ja on kyllä paras mitä rahalla saa, vaan olisiko Motorolasta nyt haastajaksi? Tällälailla suhteutettuna ei uudet Motorolat ole hullumpia ja muistakaa myös 5000 mAh akku.
Samasta syystä Motorola taisi luopua Android One -ohjelmasta, kun ei halua tukea laitteitaan Android-versioiden osalta vuotta pidempään. Tämän vuoksi ei tarvitse juuri Motorolan laitteiden perään katsella, vaikka muuten Edget ihan potentiaalisilta laitteilta vaikuttavatkin.
Aika mieletön hintaero noiden mallien välillä kyllä…
Designista 10+ (Tyylikäs kamerayksikkö mm.) ja rauta hyvää, mutta tosiaan vain 1 android päivitys on aika turn off.
Mie en oo koskaa ymmärtäny noita kaareutuvia reunoja näytön kanssa, tuntuu et on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tiettyyn rajaan asti ihan ok kun ilmeisesti sen avulla saadaan bezeleitä pienemmäksi mutta tässä puhelimessa mennän överin puolelle.
Kyllä minä ainakin suosittelen muille Motorolan luureja vaikka onkin huono softatuki.
Halvalla hyviä puhelimia joissa lähes puhdas android. Ei ole paljon merkkejä juurikaan joilta sellaisia saa. Nokia toinen hyvä valinta yleensä.
Tonnin puhelin halpa?
Yleisesti motorolat on halpoja, mut noi lippulaivat tuntuu olevan ihan yhtä hintavia kuin muutkin.
En tätä Edgeä tarkoittanut
Toivottavasti kukaan ei osta pelkästään surkean ohjelmistopäivityksen takia.
Ihan samoin teen minä ja tiedänkin että olet myös tolkun mies. Softapäivitykset ovat monille tärkeitä täällä palstalla, muttei suurimmalle osalle ihmisistä. Tulkitsen itse tuon Motorolan viestinnän että lupaavat sen yhden ja katsovat mitä Android 12 tuo sitten tullessaan, että onko järkeä lähteä päivittämään vaiko ei jos muutokset eivät paranna laitetta oleellisesti. Pääasia on aina toimiva puhelin oli softaversio mikä tahansa ja jos akku kestää hyvin ja kaikki yksinkertaisesti pelittää, niin ei ongelmaa. Tiedän ihmisiä jotka eivät edes halua päivittää aina laitteitaan, koska ovat kohdanneet päivityksiä mitkä kosauttavat jotakin.
Summarum: Plussaa pitkistä päivityksistä, mutta en todellakaan laita suoraan mustalle listalle jos on lyhyet päivitykset, eli en ole ääripäiden ihminen.
On ollut jo pitkään, mutta jokseenkin erillään Motorola on pidetty ainakin brändinä ja päämajakin on edelleen Chicagossa. Aluksi itse asiassa näytti että koko Motorola nimi häivytettäisiin (kun puhelimet tunnetttiin muutenkin enemmän "Moto" nimellä) mutta nyt se onkin jo useamman sukupolven ollut taas enemmän esillä.
Motorola brändistä ei ole luovuttu mutta Chicagosta laitettiin suurin osa alkuperäisestä tiimistä kilometritehtaalle.
Jaahas Sonyn seuraksi lisää kapeita ja korkeita luureja. Mahtaakohan olla seuraava suunta muotoilussa?
Näissähän on vielä aika normaali kuvasuhde (19.5:9) kuten aikalailla muissakin puhelimissa. Ei ole niin pitkulainen kun Sonyn puhelimissa oleva kuvasuhde (21:9)
Olisikin tosi kummallinen peruste ostaa puhelin
T. kielenhuoltokansallissosialisti
Näytön resoluutio on ainakin ilmoitettu olevan 1080 x 2340 ja motorolan jenkkisivuilla myös lukee 19.5:9
Jos olisi 21:9 kuvasuhde niin resoluution pitäisi olla 1080 x 2520
Tuossa tiedotteessahan vaan sanotaan että 21:9 kuvasuhde on käytetyin elokuvissa jne… Tiedä miksi noin sanottu kun tässä puhelimessa ei edes tuota suhdetta ole.
Motorolan sähköpostitiedotteessa viitataan suoraan näytön 21:9 kuvasuhteeseen. Myös useammat jenkkimediat puhuvat tuosta 21:9:stä. Todellisuudessa se ei kuitenkaan vaikuttaisi pitävän paikkansa.
Moniko sitten lupaa useamman kuin yhden versiopäivityksen, turvapäivityksiähän yleensä luvataan enemmän.
Taitaa enemmistö olla että yksi virallinen päivitys ja jos menestyvä malli voi saada kaksikin. Oneplus on enemmän poikkeus.
OnePlussan lisäksi Nokia ja luonnollisesti Google lupaavat useamman päivityksen. Lisäksi suurin osa valmistajista päivittää ainakin sen lippulaivan kahteen kertaan, vaikka mitään lupausta ei ole annetukkaan (esim. Samsung). Android One laitteet saavat myös kaksi päivitystä valmistajasta riippumatta.
Jos resoluutio pitää sisällään myös reunan ympäri taittuvan osan niin puhelin on paljon kapeampi kuin mitä suoraan pikseleistä voisi kuvitella. Omaan silmään ulkomitat muistuttavat huomattavasti Sonyn uusia luureja. Ulkomittojen perusteella olisi aikalailla tasan 21:9.
Kuvasta mitattuna näytön kuvasuhde on hieman alle 20:9. Kun ottaa huomioon että se kaartuu vielä hieman sivuille, eli lyhyt sivu on mitattua pidempi, vaikuttaisi tuo 19,5:9 pitävän aika tarkkaan paikkansa. Laajempaa 21:9 kuvasuhdetta ei kuvasta mittaamalla saa oikein mitenkään.
Saahan siitä ihan helposti kun leikataan pitkiltä sivuilta pienet kaistaleet pois. Näytön pystyresoluutio on 2340 pikseliä. 2340 / 21 * 9 = 1002,85. Eli yhteensä noin 77 pikseliä näytön pitkiltä sivuilta jää mustaksi kun katsotaan 21:9 sisältöä, joka on varmaan ihan hyvä ettei kuva ja värit vääristy jyrkimmin kaartuvilta kohdilta näyttöä.
Tässä 21:9 kuva näytöstä:
katso liitettä 378570
Siihen kuvasuhteeseen lasketaan tyypillisesti mukaan koko näytön ala ja resoluutio, eikä mitään leikata pois. Toki Motorola voi olla tässä tapauksessa niin tehnyt, eli laskenut vain jonkinlaisen näytön aktiivisen kuvasuhteen. Ei ole vielä tähän mennessä tullut vastaan puhelinta, joka tummentaisi noita reunoja esim. videomateriaalia katsoessa, jos se videomateriaali sinne reunoille asti kuvasuhteensa puolesta yltää.
Motorolan lehdistökohtaktiltakin tuli tänään vastaus, että kuvasuhde on tuo 21:9. Erikoinen juttu kyllä. No, se nähdään sitten, kun testikappaleet saapuu, että miten ovat tuon ajatelleet ja toteuttaneet. Se on kuitenkin melko varma, että 21:9 kuvasuhteen näyttöpaneelia tuossa ei ole.
Tottakai on mahdollista: ei pikseleiden mitenkään täysin välttämäättä täydy olla neliöitä, niitä voi myös litistää tai venyttää.
Toki tässä puhelimessa aivan varmasti on normaali näyttö neliöillä pikseleillä, mutta teoriassa siis voi olla minkä kuvasuhteen näyttö millä resolla tahansa. Typerää toki, mutta mahdollista
En enää löydä lähdettä, mutta jonkin sivuston hands-on -artikkelissa puhuttiin siitä että näytön reunat saa pimennettyä (olikohan sovelluskohtaisesti?), jolloin kuvasuhteeksi tulee se 21:9.
Ei se silti sen näytön kuvasuhdetta muuta mihinkään.
No ei näyttöpaneelin, mutta näkyvissä ja käytössä olevan osan kuvasuhdetta muuttaa.
Ei se silti tietenkään poista sitä tosiasiaa, että tuon näytön kuvasuhdetta markkinoidaan / uutisoidaan väärin.
Eli mielestäsi olisi parempi katsella sisältöä siten että osa kuvasta esitetään laitteen vastakkaisilla reunoilla?
1. En ymmärrä mitä tarkoitat kun sanot "osa kuvasta esitetään laitteen vastakkaisilla reunoilla".
2. En ole väittänyt lainaamassasi tekstissä yhtään mitään, en ainakaan että jokin tapa katsella sisältöä olisi parempi kuin jokin toinen.
Tähän viittasin.
data-unfurl="true" data-result-id="32017" data-url="https://consumer.huawei.com/fi/phones/mate-x-s/" data-host="consumer.huawei.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
HUAWEI Mate Xs | HUAWEI Suomi
data-onerror="hide-parent"/>
consumer.huawei.com
No enhän minä sano tuossa mitään siitä että millä tavalla on parempi katsella sisältöä. Enkä vieläkään ymmärrä mitä tarkoittaa "osa kuvasta esitetään laitteen vastakkaisilla reunoilla".
Sanoin että näytön kuvasuhdetta markkinoidaan väärin. Tarkoittaen sitä, että näyttöpaneeli ei ole 21:9 vaikka Motorola itsekin niin väittää, vaan paneelin oikea kuvasuhde on 19,5:9 kuten alkuperäisessä uutisessakin sanotaan.
data-unfurl="true" data-result-id="32826" data-url="https://blog.motorola.com/2020/04/30/motorola-edge-family-wins-red-dot-for-outstanding-design/" data-host="blog.motorola.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
motorola edge family wins Red Dot for outstanding design – The Official Motorola Blog
blog.motorola.com
Mainintaa saanut vähän nämä uudet edge sarjalaiset.
Historia toistaa itseään ja Motorola antaa periksi paineen alla kuluttajan eduksi.
Juu, meni niin kuin jostain luinkin ja tänne kirjoitin:
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä