MSI:n testien mukaan käyttäjät voivat odottaa selvästi parempia kellotustuloksia huipppumalli i9-10900K:lla verrattuna i5-10600K- ja i7-10700K-malleihin.

Intelin viime viikolla julkistamista 10. sukupolven Comet Lake-S -koodinimellisistä prosessoreista tiedetään toistaiseksi niiden tekniset yksityiskohdat, mutta käytännönläheisemmät tiedot esimerkiksi suorituskykytesteistä ovat vielä pannassa. MSI on nyt kertonut striimissään mielenkiintoisia yksityiskohtia tulevista prosessoreista, mitkä eivät paljastuneet Intelin julkistusdioista.

Ensimmäisessä diassaan MSI esitteli tuloksia tekemistään testeistä Inteliltä saamistaan ensimmäisistä 10. sukupolven Core -prosessorieristä. Dia kertoo samalla myös Intelin sisäisistä binnaustavoista, sillä erot prosessoreiden laadussa ovat niin merkittäviä sarjoittain. Testatut prosessorit olivat Core i5-10600K/KF-, i7-10700K/KF- ja i9-10900K/KF -malleja.

MSI jakaa testaamansa prosessorit kolmeen luokkaan: A-luokan prosessorit omaavat korkean ylikellotettavuuspotentiaalin, B-luokan prosessorit kellottuvat suurin piirtein sen verran mitä Intel markkinoinnissaan emolevyvalmistajille lupaa ja C-luokan prosessorit jäävät jälkeen yleisestä ylikellotettavuudesta. Jako on myös selvä: Core i9 -sarjassa prosessorit jakautuvat verrattain tasaisesti: 27 % kellottuu odotuksia paremmin, 35 % odotusten mukaisesti ja 27 % odotuksia huonommin. I7-sarjassa tilanne kuitenkin muuttuu jo dramaattisesti, kun vain 5 % siruista kellottuu odotuksia paremmin, 58 % odotusten mukaisesti ja 32 % odotuksia heikommin. Core i5 -sarjan mallit jatkavat samaa linjaa vielä heikommin tuloksin, sillä vain 2 % i5-malleista yltää A-luokkaan, 52 % B-luokkaan ja 31 % C-luokkaan. MSI ei streamissa tarkentanut onko sillä vielä neljäskin luokka, vai mihin puuttuvat prosenttiyksiköt ovat hukkuneet.

Seuraavassa diassa puolestaan näkyy MSI:n testien tulos eri prosessoreiden jännitevaatimuksista eri kellotaajuuksille ja sen myötä prosessorin tehonkulutus kullakin kellotaajuudella. Kaaviossa on selvästi näkyvillä sama trendi, eli i9-mallit (virheellisesti diassa i5-10900K) vaativat vähemmän jännitettä kuin i7-mallit (virheellisesti diassa i5-10700K) ja i5-mallit. Core i5-10600K vaatii 4,8 GHz:n Boost-kellotaajuudelleen noin 1,29 voltin jännitteen, kun i7-10700K yltää samaan kellotaajuuteen jo 1,25 ja i9-10900K 1,22 voltin jännitteellä.

Kuvan oikeasta laidasta puolestaan löytyy ”Package Power” lukemat watteina, minkä pitäisi viitata itse prosessorin kulutukseen ilman muuta kokoonpanoa. Core i7- ja i9-malleilla kulutus voisi nousta dian mukaan pahimmillaan noin 275 wattiin asti, kun i5-mallilla maksimit kulkevat noin 210 watin paikkeilla. Kuvassa on joitain epäjohdonmukaisuuksia liittyen kulutukseen suhteessa kellotaajuuteen, sillä kulutukset on merkitty kertoimille, mitä ei ole edes jännitekäyrän mukana kaikilla prosessoreilla, ja mitkä ylittävät selvästi i5- ja i7-mallien maksimi Boost-kellotaajuudet.

Viimeisessä poimitussa diassa vertaillaan MSI:n Z490 Ace- ja Gaming Edge WiFi -emolevyjä ja niiden virransyöttöä Core i9-10900K -prosessorilla. MSI:n dian mukaan vakiokellotaajuuksilla i9-10900K -prosessorilla emolevyjen välillä ei ole merkittäviä eroja, mutta Acen virransyöttö toimii jonkin verran viileämpänä. Kun prosessori on asetettu toimimaan 5,1 GHz:n kellotaajuuksilla eroa alkaa syntymään enemmän: Acen virransyötön Mos-sensorit näyttävät peräti 9 astetta matalamman lämpötilan kuin Gaming Edge WiFin ja piirilevyltä mitattuna erot ovat suurimmillaan jopa 18 astetta Acen eduksi. Prosessori itsessään kuluttaa 5,1 GHz:n kellotaajuudella Z490 Acella 255 ja Z490 Gaming Edge Wifillä 240 wattia. Tulokset ovat Cinebench 20 -testistä ilman AVX-laajennoksia Corsairin suljetulla H115i -nestekierrolla.

Voit katsoa koko livestreamin ylle upotetusta videosta. Uutisartikkelissa käsitellyt asiat ovat kaikki ensimmäisen 50 minuutin ajalta.

This site uses XenWord.
;