Yrityksen uudet Special N.N.V. -tuulettimet rakentuvat kahdesta erillisestä kehyksestä, joista ulommassa on tavanomaiset kiinnityspisteet tuulettimen asentamiseksi koteloon tai cooleriin ja sisempi puolestaan kannattelee tuulettimen moottoria ja roottoria. Ulompi ja sisempi kehys ovat eristetty toisistaan kumisilla vaimentimilla.
Nanoxian mukaan se on ainoa valmistaja tietokonemarkkinoilla, joka on saanut luvan kyseisen vaimennustekniikan käyttämiseen. Saksalaisten autovalmistajien kerrotaan käyttävän samaa patentoitua tekniikkaa ilman kierrättämiseen auton istuimissa.
Special N.N.V. -mallisto koostuu neljästä 120 mm versiosta, joihin lukeutuvat 800-, 1200- ja 2000 RPM:n kiinteänopeuksiset mallit sekä PWM-ohjattu vaihtoehto, jonka kierrosnopeusalue on 400 – 1650 RPM. Kaikissa Special N.N.V. -tuulettimissa käytetään Hydro Dynamic -nestelaakerointia ja niiden toimintaiäksi luvataan 50 000 tuntia.
Nanoxia N.N.V. -tuulettimien tekniset yksityiskohdat ovat:
- 120 mm 800 RPM, 27,2 CFM, 6,1 dBA, 0,35 mmH2O, 0,36 W
- 120 mm 1200 RPM, 44,7 CFM, 17,7 dBA, 0,91 mmH2O, 0,66 W
- 120 mm 2000 RPM, 73,0 CFM, 29,0 dBA, 2,22 mmH2O, 2,04 W
- 120 mm PWM 400 – 1650 RPM, 52,6 CFM, 24,6 dBA, 1,38 mmH2O, 1,32 W (maksimiarvoja)
Nanoxian uutuustuulettimet tulevat saataville kauppoihin helmikuun puolivälin tienoolla. Kaikkien versioiden verollinen (19 %) suositushinta on 21,99 euroa, mutta valmistaja arvelee todellisen myyntihinnan asettuvan alle 20 euroon.
Lähde: Nanoxian lehdistötiedote & tuotesivut
Tiedustelenpa tässä yhteydessä vähän lukijoiden mielipiteitä uusien tuuletinmallien julkaisu-uutisista, eli ovatko mielestänne tarpeellisia vai pitäisikö jäädä kirjoittamatta? Vai olisiko kenties jonkinlainen välimuoto hyvä, eli uutisoidaan vain uutuuksista, joissa on jotain uutta tai massasta poikkeavan erikoista, kuten tässä Nanoxian uutuudessa?
Itselleni riittää, että näistä erikoisista uutuuksista uutisoidaan.
Lukisin myös artikkelin, jossa vertaillaan tuuletin uutuuksia, kerran vuodessa.
Samaa mieltä.
Pidän enemmän viimeisestä vaihtoehdosta.
Uudet ledihärpättimet ei ittee kiinnosta, muutoin kyllä. Toinen kyllä noille tuulettimien vertailuille.
Massasta poikkeavaa kannatan minäkin. Lisää tällä tapaa tietämystä millasta erilaista on olemassa.
Ledien värit ja hinnat muuttuilee ja valmistajat myös, niissä en näe mitään uutisarvoa.
Tuuletinvertailu on suunnitteilla. Täytyy vain katsoa saanko järjestettyä mittauksiin riittävän tarkasti toimivaa kalustoa.
Eikö riittävän tarkaksi kalustoksi riitä tarkka ilmalämpömittari, cooleri (joko ilma tai kenno) ja sama lämpökuorma? Harvaa kiinnostaa jotkun ”open air” tulokset.
Esimerkiksi se vanha 1366 lankkukombo jota käytätte coolerivertailuissa. Tarvittavat lämpömittarit delta T mittailua varten. Tuulettimet manuaaliselle RPM:lle. Valitsette lämpötilan jonka haluatte saavuttaa esim 70 astetta (kuvittelen, että parhaat pääsee aina tuonne 60 kieppeille?). Mikä on dBA ja subjektiivinen arvio tuulettimen metelöinnistä…
Itseänikin kiinnostaa aina tuuletinuutuudet jos asia koskee jotain muuta kun värivalikoimaa…
Täytyy kompata edellisiä. Uutisointia vain, jos on edes jotain pientä uutta.
Tuuletinvertailu olisi kyllä kova sana. Sellaisen voisi tehdä myös subjektiivisella äänivertailulla (mielestäni jopa tärkeämpää kuin pelkät dB-lukemat), kiinteät kierrokset, siilessä kiinni vs kotelotuuletus jnejne. 🙂
Tottakai pitää tuulettimista uutisoida 🙂
Kyllä tuommoinen tuuletinvertailu kelpaisi, tähän asti menty melkeinpä suosituksien perusteella.
Juu, ääni täältäkin vertailulle, ja näille massasta poikkeavien flektien uutisoinnille. 🙂
Kyllä tuuletinuutiset kelpaa aina.
Terveisin, tuuletinautisti. 🙂
Kiva nähdä hieman erikoisempia tuotteita muuten ”tylsältä” tuotealueelta. Ihan plus plus kyllä minulta.
Massasta poikkeava tuuletin julkaisu-uutinen kiinnostaa ja myöskin tuuletin vertailu.
Mutta myös uutinen tietyiltä merkeiltä kiinnostaa esim. Corsair,Noctua,San Ace,Nidec,Scythe.
Myöskin kiinnostaa hajoaako hypetuuletin 2vuoden
päästä vaiko 10vuoden päästä, mutta 10vuotta testiä on ymmärrettävästi liian pitkä testi aika. Antecin kopan mukana olleet tuularit kesti vain 1.5vuotta kunnes yksitellen alkoivat rohisemaan.
Uutisoikaa ihmeessä. Tuulettimilla on kuitenkin merkittävä rooli kellottamisessa ja PC:issä yleisestikin.
Ei tarvitse jokaista ropelia uutisoida, mutta artikkeli kiinnostaa.
Testit olisivat ehdottomasti tervetulleita ja mielellään tälläisessä muodossa:
CoolingTechnique
Tuo on kenties netin paras testauspaikka, mikä on tullut vastaan. Overclock.net:n yms foorumien tuuletinketjut ovat hyviä, mutta niistä ei ikinä selviä minkälaista ääntä tuuletin pitää vaikka desibelit olisivat samoja vertailukohteen kanssa.
Itse suosisin kanssa sitä, että tämmöisistä erikoisuuksista uutisoidaan, muttei mistään ”Noctua julkaisi 2 % tehokkaamman tuuletinmallin” -jutuista.
Se kannattaa sitten huomioida, että jos tällaista "valikoivaa" linjaa aletaan noudattamaan, niin uutisoitavien uutuuksien merkityksellisyys jää kirjoittajan ammattitaidon varaan, eikä se varmasti tule aina miellyttämään kaikkia lukijoita. Sellaista linjausta ei kuitenkaan lähdetä tekemään, että esimerkiksi tuulettimien led-valaistuksen innovaatioista ei kirjoiteta, mutta muista teknisistä uudistuksista kirjoitetaan, vaan uutisointi tulee olemaan kaikkien uusien ominaisuuksien osalta tasapuolista, eli jokaiselle jotakin.
Samapa tuo, mistä kirjoitetaan, kaikkia ei voi samalla miellyttää, itse luen kumminkin kaikki tietotekniikkauutiset ja valikoivasti mobiilipuolella.
Kyllä näistä mielellään lukee uutisia varsinkin silloin jos on jotain "uutta" kyseessä. Vertailu esim. vuoden välein olisi myös kova juttu. Vertailuunhan voi käydä hieman vakoilemassa vaikka tämän foorumin "Kotelotuulettimet" threadia ja poimia sieltä pari suositelluinta / suosituinta mallia mukaan.
yhdyn edellisiin
Kerran kysytään niin vastataan. Uusista ja ennennäkemättömistä jutuista ilman muuta uutista; vanhan kierrättämisestä ei ihan välttämättä tarvitse. Tuo Nanoxian on toki uusi toteutustapa mutta kumivaimentimet ideana hiukan vähemmän uutta: esimerkkinä vaikkapa Corsairin tuulettimet missä tuo kuminen "decoupling" on sijoitettuna nurkkiin.
Ylivoimaisesti eniten kiinnostaisi miten nuo kaikki toimivat käytännössä: muutaman vähän vähemmän vallankumouksellisen tuotejulkistuksen verran "korvan taakse" keräämällä ja sitten tuuletinvertailussa esittelemällä saisi paljon aikaan. Tulisi samalla kerrottua uusista toteutuksista ja esiteltyä käytännön suorituskykyä. Sehän se kuitenkin käytännössä merkkaa toimivatko nuo tosielämässä eikä paperilla…
Nuo LED-kommentit taisivat olla vähän piilohattuilua valmistajien suuntaan jotka lanseeraavat samoja vanhoja tuulettimia suurina innovaatioina pihalle koska "nyt mukana myös RGB!"
Kannattaa käyttää sitä ns. toimittajan ammattitaitoa mittailussa jotta ylittääkö uutinen uutisointikynnyksen vaiko eikö. Kuitenkin tämä on sellainen harvinaisuus mitä teiltä ainakin aikaisempien kokemusten perusteella tuntuu löytyvän (vaikka yleisessä mediassa keskimäärin onkin maalaisjärjen lailla katoava luonnonvara…)
Juurikin näin.
Täältä myös komppia uutuuksien vertailu-uutisiin ja erikoisempien/merkityksellisesti uudistuneiden tuuletinten uutisointia.
Pelkät tuotejulkaisut on täysin turhia, jos ne ei sisällä mitään vertailua tai kritiikkiä/arvostelua. (voi olla positiivistakin)
Vastaavia voi lukea klikkailemalla tuotteita vaikka verkkokaupa.comin sivuilla.
Eli jos nostan jotain tästä artikkelista esille:
”mainostetaan olevan KÄYTÄNNÖSSÄ värinätön” — mitä se tarkottaa? mikä on muuttunut?
patentoitu tekniikka, ei paljoo kerro. voipi olla että ei yhtään mikään 😀
”Hydro Dynamic -nestelaakerointia” — termit, selittää ne jos voi tai vertaa toiseen tekniikkaan, vai onko ne turhia brandejä vain?
Sitten voi nostaa rinnalle saman hinta/melu luokan tuulettimen ja verrata onko yhtään järkevä tuote.
Olisi hyvä jos tuuletin tagista tulisi vain selkeästi tuuletin uutiset.
Tuotejulkistusuutisiin on hankala sisällyttää mitään kovin painokasta kritiikkiä tai arvostelua, koska käytettävissä on vain valmistajan julkaisemat kuvat ja speksit. Varsinainen arvostelu tehdään sitten testiartikkeleissa, kun tuote on fyysisesti käsissä. Toki tuotejulkistusta voi jollain tasolla kommentoida, jos siinä havaitsee ilmiselviä epäkohtia tai asiaan liittyen löytyy aiempaa vertailumateriaalia, mutta muilta osin uuden tuotteen arvosteleminen sitä näkemättä ei olisi kovinkaan ammattitaitoista.
Omasta mielestä uutisoikaa ihmeessä kaikki mitkä vaan kykenette. Nämä kiinnostaa, ja kuitenkin liittyy vahvasti sivuston aihepiiriin.
Juuh ymmärrän kyllä. Tarkoitin vaan että nostaa vierelle toisen ja vertaa vaan speksejä.
Informaatio arvo minulle on minimaalinen kun minä en osaa verrata niitä mihinkään. Joutuu kuitenkin ite googletteleen, että esim että onko toi nyt hiljanen jos tarvis tuulettimen. (tai mikä ikinä tuote olisikaan).
Voishan siinä olla vertaus vaikka saman valmistajan edelliseen malliin, niinhän monesti näyttisvalmistajatkin tekee.
Että semmosta. Eli mulle lopulta ihan sama, eihän niistä haittaa oo, lisäsisältö vaan ois pop.
Itse toivoisin että toimituksen rajallista aikaresurssia kohdennetaan juttuihin, missä vertaillaan todella kattavasti eri laitteita. Tämä pätee myös tuuletinsektorilla. Jos kertaalleen tekee valtaisan vertailun tuulettimista, on siitä saataviin taulukoihin sitten hyvä myöhemmin lisäillä uusia testejä joukkoon. Näitä uudempia testejä voisi tuoda erä kerrallaan, ehkä pari kertaa vuodessa.
Yksittäisten tuotteiden julkaisu-uutisoinnit on itselleni sinällään se ja sama, niitä on netti tulvillaan ja kaikilla täsmälleen ne valmistajan nettisivuilta ja läpysköistä kopioidut speksit. Ihan kiva niitäkin voi olla lukea, mutta niiden täydellisyyksiin hinkkaamiseen en uhraisi kovin montaa hetkeä. 🙂
Tuulettimia on hyvä silloin tällöin testata, mutta ne nyt on niin halpoja ja hitaasti uudistuvia laitteita, ettei asialla ole juuri merkitystä. Jos ostit huonon, voit ostaa helposti paremman. Tietenkin on mukava välillä saada tietää, mikä on paras.
Mutta vinkki vinkki: laittakaa vertailuartikkelit kategorioittain valikon taakse tuonne sivun ylälaitaan, niin uusimpaan pääsee helposti käsiksi. Vaikka tägit ovatkin käytössä, hukkuvat asiat pikku hiljaa kuonan alle, ja uusinta vartailua on hankala löytää.
Vertailuarvot olisi aina mukava saada taulukkoon, mitä voi pyöritellä eri järjestyksiin. Sehän vielä olisi vallan mukavampaa, mikäli aikaisempien testien tulokset olisi mahdollista ottaa vertailuun mukaan. Ja sitä voi sitten jatkossa kehittää eteenpäin vaikka millä tavoin: kuvaajia ja itse kunkin omia pisteytysmenetelmiä, mutta tämä nyt toki menee jo aika pitkälle.
Tulossa on jossain vaiheessa, kun artikkeleita kertyy enemmän.
"Nanoxialta uusia värinättömiä Special N.N.V. -tuulettimia"
Muropaketin uutisen mukaan ne on tärinättömiä 🙂
Pitääpä seurata Muronuutisia niin että milloin julkaistaan ensimmänen tutinaton tuuletin.
Sinällään tuo Nanoxian toteutus vaikuttaa turhan monimutkaiselta (kallis) verratuna värinän vaimennukseen tuuletimen koteloon kiinnityksessä ts jos Nnanoxian tuuletin maksaa samanverran kuin joku toinen tuuletin jossa tulee vaimennuskumit matkassa on se Nanoxia todennäköisesti joutunut tinkimään tuulettimen muista omianisuuksista tuon monimutkaisemn värinän vaimennussysteemin takia.
Toisalta jos kaikki tuoteuutuudet julakistaan tulee niitä Teck uutisia päivittäin niinpaljon että niitä ei jaksa seurata ollenkaan, eli joku balanssi päivittäisen uutisvirran suuruuden ja laajuuden välillä täytyy löytää.
Jep. Ja me täällä toimituksessakin kyllä ollaan tuon "valikoivan linjan" kannalla, eli harkinnan mukaan uutisoidaan merkittävinä pidettävistä uutuuksista. Ei mistään uusista värivaihtoehdoista tai muista vastaavista pikkupäivityksistä.
Mitä omaan kokemustani olen seurannut Muropaketin puolella niin jos päivttäisiä uutisia ei ole ollut tai niitä on olut alle kolme (varsinkin jos osa uutisista on täyteuutisia kuten kännykät) homma on tuntunut niin köykäiseltä että ei ole viitsinyt lähekkeää jokapäivö avata muropaketin sivua tarkistaaksen etä onko siellä mitää mielenkiintoista.
Toisaltaa jos uutistenmäärä alkaa keskikmäärin lähennellä kymmentä tai yli on ähky eikä sittenkään jaksa seurata varsinkaan jos niiden seassa on aklle se 0-3 minua kinnostavaa uutista.
Eli kokonaisuutena uutsia päivässä keskimäärin korkeintaan n. kymmenen ja niitä minua kiinnostavia uutisia pitäisi olla keskimäärin yli kolme mielummin yli viisi tämä toteutumin käytännössä vaatisi sen että kännykkäuutiset eivät päätyisi ruudulle muiden uutisten joukossa koska ne ei kiinnosta olenkaan (ellen juuri sillähetkellä ole vartavasten hakemassa kännykkäuutisia).
Sitten yksi seikka johon pitäisi löytää parempi ratkaisu pisemmällä tähtäimellä on käytännössä yhden aiheen ympärillä hyvin lyhyessa ajassa (päivä tai kaksi) julkaistavien erilisten uutisten määrää, hyvä esimerkki juuri tälllähetkellä on "Ryzen" sen osalta olisi hyvä harjoitta omaa toimittajantyötä sen verran että niitä uutisia niputettaisiin jotenkin hyvin jäsennetyksi kokonaisuuksiksi eikä rykästäisi 3-5 "Ryzen" uutista peräkkäi sivulle, sama pätee myös Nvidia ja AMD GPU uutisiin kumpiakin on tullut usempia yhdessä rysäyksessä.
Joillakin iltapäivälehdillä on tarve maksimoida esim. Ampparit näkyvyys mutta toivon että io-Tech ei tuntisi tarvetta tämänkaltaiseen näkyvyydeen maksimointiin kasvattamalla samasta aiheesta uutismäärää sillä että rykäistään useita uutisia peräkkäin käytännössä samasta aiheesta.
PS Olen tietoinen siitä että esimerkkini ovat Petruksen aikaansannoksia ei sinun ;-P mutta sama pätee kännykkä uutisointiin.
PPS Milou puuttuu kuvasta :shighfive:
Tuosta tuulettimien verailusta itseäni kiinnostaisi sellainen vertailu jossa tuuletimien kierrosluvut säädetään niin että ne tuottaa saman melumäärän (koetttu ei pelkkä dB eli ne häiritsevät äänet tärkeämpiä) samassa käyttötilanteessa ja siitten mitattaisiin niiden kierrosluku kyseiselläö melutasolla ja niinden tuottamaa ilmavirta ja paine sillä melutasolla.
Normaalistihan mitataan sitä mikä on tuulettimen teho ja melu jollakin tietyllä kierrosluvulla tai volttimäärällä tai PWM asetuksella tai tuulettimen maksimi kierrosluvulla, yhteistä noille kaikille vaihtoehdoille on se että todellisessa käyttötilanteessa tuulettimen kierroslukua/tehoa/melua ei koskaan säädetä niillä perusteilla vaan peruste on aina se että mikä on käyttäjän mielestä siedettävä melutaso ja riittääkö sillä melutasolla sen tuulettimen teho käyttötarkoitukseen.
Esim. semmoinen helpolta kuulostava juttu kuin sama lämpökuorma ei ole mitenkään yksinkertaisesti saavutettavissa tarvittavilla tarkkuustasoilla jos kahden tuulettimen mittausero on siinä testissä esim. puoliastetta sen lämpökuorman vaadittu virhemarginaali on todella pieni että se ei ylitä sitä puolta astetta.
Eikä tuo jäähdytysteho ole edes tärkein mittari kun se saavutetaan vain välillisesti sillä tuulettimella eli siihen liittyy paljon muitakin muutujia kuin se tuuletin siksi puhui virtausmäärän ja paineen mittaamisesta (tietenkin eri paine/virtaus häviön aiheuttavilla vastuksillla (kuten siili tai radi)) koska niihin vaikutaa vain ne asiat jotka vaikutta sen ilmavirran liikumiseen jokatapauksessa (toisn kuin lämpökuorma joka vaikutta sen ilamanliikkumiseen välillisesti ja sillonkin sillä mihinsuuntaan ilmaa liikutetaan on merkitystä (lämpenevä ilma tahtoo ylöspäin)).
Nii-in, tuon tuuletinvertailun voi toteuttaa niin monella tavalla ja vähän jokaisella tuntuu olevan mielipiteensä miten se pitäisi tehdä. Täytyy suunnitella joku fiksu testikokonaisuus, jolla tuulettimia pääsee vertailemaan mahdollisimman hyvin.
Tärkeintä lienee kuitenkin että testit tehdään aina mahdollisimman samalla tavalla. Sillä saa sitä vertailupintaa kun tuulettimia jatkossa testaillaan. Ei jokaista juttua voi testata määrällisen ajan puitteissa joten tee mielummin semmoinen kokoonpano millä noita voi testata aina samalla tavalla jolloin testit ovat keskenään vertailukelpoisia myöhemminkin. Ihan joku perus miniminopeus, 50% nopeus ja maksiminopeus -lukemat desibeleineen ja mahdollisesti komponenttilämpöineen kertovat jo paljon. Toki porukka omissa kokoonpanoissa tekee päätöksiä ja kompromisseja mutta kyllä noilla pääsee jo alkuun aika hyvin.
Tottakai juuri näin :tup:
(Huom siksi dBA ei dB) Jokaisen ihmisen korva on yksilöllinen ja siksi tulos on subjektiivinen, joten siksi dBA on ainoa tieteellinen tapa asia lähestyä. Toinen on nauhoitukset, mutta nekään eivät tosielämäntilannetta simuloi edes hyvällä äänentoistolla. Toki subjektiivinen arviointi on hyvin tärkeä myös, esim "tikittävä" ääni on huomattavasti ärsyttävämpi ja häiritsevämpi kun tasainen. Tästä on ollut enemmänkin juttua esim SPCR:n puolella, jossa on mm mitattu tiettyjen taajuuksien voimakkuuksia jne. Tällänen subjektiiviseen siedettävään melutasoon perustuva revikka on vain helvatun vaikea toteuttaa – käytännössä mahdoton. Siksi mielestäni on parempi sama lämpötila, jollon voidaan arvioida, että kuinka paljon ääntä tuuletin tuottaa samaan ollessaan yhtä tehokas.
Täh? "Normaalisti"… RPM on täysin irrelevantti suure koko keskustelussa. RPM on paskin tapa vertailla tuulettimia, koska sillä ei ole mitään merkitystä. Minua ei kiinnostaisi tippaakaan, jos tuulettimeni pörisi 10 000rpm jos ne olisivat hiljaisempia kun omani tällähetkellä. Kyllä se yleisin tapa tietääkseni on saada kone "niin hiljaiseksi kun mahdollista" ja toiset tuulettimet ovat vain parempia kun taas toiset? Siksi kaikki haluaisivat tuulettimet, jotka ovat tehokkaita, eivät aiheuta sivuääniä mm tikitystä ja omaavat parhaan CFM/dBA ration. (tietysti tuohon vaikuttaa käyttötarkoitus, joka taas vaikuttaa saavutettuun CFM:n). Normaali tilanteessa tuulettimia tulisi nimen omaan säätää niin, että pyritään tiettyyn lämpötilaan, asetetaan minimi kierrokset ja pitäydytään PID säätimen tavoin käyrällä… Siksi manuaalisesti haettu sama lämpötila on helpoin ja luotettavin tapa. Tämä on ainakin itselläni ollut helvatun työlästä koska huoneen lämpötila on vaikeaa pitää tasaisena ja tasottumiseen menee aikaa. (koska vertaan nesteen lämpötilaan joka sotkee pakkaa vielä lisää)
Kyllä se CPU primessä kuluttaa just saman verran virtaa joka runilla. Heitto tulee mm lämpötila antureista jne, jollon tulosta on turha tarkastella tuhannesosien tarkkuudella.
Totta ja tarua. En ole väittänyt, etteikö tuulettimen toimintaan vaikuttaisi mikään muu. Päin vastoin. Ne "open air" testit ovat turhia, koska kotelo ja jäähdyttimet tai kennot eivät ole samanlaisia tapauksia. Yksinkertaisesti PC maailmassa ei ole tapausta, jossa tuulettimet puhaltaisivat vain ilmaa. Tuulettimen ääni voi muuttua voimakkaasti vastuksesta ja teho tippua kuin loskapaska Lontoossa. Jos ainot asia mitä pitäisi mielestäsi mitata on openair suorituskyky, olisi sulla loota täys NF-S12:sta…
No sehän se olikin, pitkään jo kaivertanut mieltä mikä piru tuossa kuvassa näyttää niin tutulta… mieshän on Tintti!
Mikä noissa oikeasti on jonkun patentin arvoinen? Kuminpalojahan on käytetty kautta aikojen kaikenlaiseen tärinän yms. vaimennukseen joten idea ei tosiaankaan ole uusi.