Kotimainen Necuno Solutions on esitellyt tänään tulevan mobiilialustansa, Necuno Mobilen. Necuno Mobile on avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaan suunniteltu alusta, joka muistuttaa puhelinta, mutta ei oletuksena pidä sisällään mitään puhelinverkkoyhteyksiä.
Necunon mukaan se suunnittelee alustansa siten, että se on niin raudan kuin ohjelmistojensa osalta täysin avointa lähdekoodia. Tämä johtaa luonnollisesti myös joihinkin kompromisseihin, mutta vastapainona käyttäjä on täysin oman yksityisyydensuojansa hallinnassa.
Necunon mobiilialustan sydämenä sykkii NXP:n avoin i.MX6 Quad -järjestelmäpiiri, joka sisältää neljä Cortex-A9-ydintä ja Vivante GC2000 -grafiikkaohjaimen. Grafiikkaohjaimen parina käytetään avoimia Etnaviv-ajureita. Käyttöjärjestelmä perustuu Linux 4.14 -kerneliin ja KDE:n Plasma Mobile -käyttöliittymään. Yhteyspuolella on tässä vaiheessa varmistettuina SDIO:n avulla toteutettu Wi-Fi ja Ethernet. LTE- tai puhelinverkkotuki on ilmeisesti toteutettavissa, mutta ei avoimena.
Necuno Mobile noudattaa perinteistä älypuhelinformaattia 5,5-tuumaisina näyttöineen ja alumiinirunkoineen, mutta ainakin kuvien perusteella muotokieli on isoine leukoineen useamman vuoden vanhahtavaa. Puhelimen kyljestä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi yksi ohjelmoitava painike. 3,5 mm:n kuulokeliitin on omalla paikallaan ja puhelinta ladataan microUSB-liitännän kautta.
Necuno Solutions ei ole vielä paljastanut milloin sen avoimen lähdekoodin puhelin julkaistaan markkinoille. Necuno Mobile tullaan valmistamaan Suomessa.
Melkein pelottaa kun joku lupaa näin että vaporwarea tulossa. TAI sitten 50kpl 10000€ hintaisia protoja.
That title gore… Minä osaa puhua hyvä suomi.
kyllähän toi toimii Necono mobiili on kotimainen testi toteuttaa täysin avoin…
Kyllähän se Bittiumkin valmistaa puhelimensa Suomessa. Ei se varmaan ihan mahdoton ajatus ole mutta haasteitä tällä konseptilla varmasti riittää.
Ihan söpö idea, mutta en kyllä näe miten tälle voisi olla tarpeeksi markkinoita menestymiseen. Avoimen lähdekoodin linux hörhöt on aika pieni kohderyhmä.
Ja niitä varten on jo mobiili Linux…
Tuo ei ole kuitenkaa puhelin, vaan laite jota voi käytää johonki.
Samaa olen itsekin pohtinut mutta kai näille jotain kysyntää on, kun Necuno Mobile ei ole ainoa yrittäjä. Librem 5:ssä vähän samanlainen ajatus.
Necuno Mobile on laite. Necuno Solutions on firma.
Suomen Kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan yritys näin:
Mitäpä luule että tarkoitettiinko yritystä vai liikeyritystä?
Avoin lähdekoodin ohjelma on ihan hyvä ajatus mutta tuo rauta on kyllä yli 10 vuotta vanhaa kun a9 julkaistiin 2007.
Ja mihin käyttöön tuo sitten on ihan suunniteltu käytettäväksi?
Ei voi mitään, onko parempi markkinointi vai mikä, mutta tämä tuntuu paremmalta.
Hinta on tälläkin luokkaa yrityksille suunnattu. Tavallinen jantteri ostaa mieluummin oneplussan Huawein ja laittaa vaihtoehtoisen androidin.
Eiköhän siinä silti perusluuriksi vääntö riittäisi, suurempi ongelma (tod. näk. hinnan lisäksi) on, että tuo ei ole puhelin vaan pikemminkin minitabletti tai ”iPod Touch”, kun mobiiliyhteyttä ei ole.
Tuollaisten kysyntä taitaisi modernillakin raudalla olla aika rajattua, kun melkein kaikilla on se älypuhelin.
For obvious security reasons our first evolution devices wont have cellular module included. But we know how important this might be to you, so we are in active discussion with carrier partners to enable cellular (LTE) and other wireless IP connectivity. In our opinion ‘being mobile’ is not same as a mobile phone.
For FCC/CE certifications WiFi-chip in our device must include ‘regulative firmware’ but we are looking ways to overcome this, to reclaim our ‘0% closed firmware’ claim. Even if we had to include this ‘regulative firmware’ the WiFi-chip is behind SDIO to ensure there is no access to device memory.
Eli ensisijainen yhteysmuoto on verkkokaapelilla, toissijaisena wifi ja tulevissa malleissa ehkä puhelintoimintoja.
@TheMeII Juu tmmärsin konseptin, mutta en usko, että tuollaiselle ainakaan kuluttajapuolella on kysyntää.
Ja turvallisuuden suhteenkin tämä on ongelma: Ei tuollainen taskussa lisää tietoturvaa tai estä urkkimista yhtään, korkeintaan päinvastoin.
Se voi lisätä, jos tuollaisella korvaa jonkun muun, vähemmän turvallisen laitteen. Mutta mitäs tuo korvaa, (ainakaan kuluttajalta)? Sen iPod Touchin, jota kenelläkään ei enää ole?
Laittaisi vaikka fyysisen kytkimen sille puhelinraudalle.
Eli tämä on wifi-tabletti linuxilla puhelinkoossa.
Librem 5:n rautaa valittaessa tämä SoC oli toinen vaihtoehdoista, mutta päätyivät uudempaan. Tässä on myös Gnome-ohjelmien sijaan päädytty KDE:hen. i.MX6:lla ja Vivantella on aika solid tuki open source -puolella. Tätä tuen hyvyyttä voi olla vaikea käsittää, jos on tottunut markettipuhelimiin, joissa avointa ei ole suunnilleen mikään. Avoimen softan takia sekä kerneliin että userspace-puolelle saa periaatteessa välittömästi päivitykset, kunhan joku ehtii ne paketoida. Näkisin, että tämä on tavallaan riskitasoltaan ja foliohattuilultaan kompromissi Librem 5:n ja markkipuhelimen väliltä.
Tässä pointtina lienee rakentaa konseptia ensin kuntoon. Tietenkin massamarkkinoille tehtäessä pitää skaalata tuotantoprosessia huomattavasti.
Huvittavaa kyllä, järkevyyteensä nähden Raspberry "laptopit" ovat yllättävän suosittuja.
Mikä tekee puhelimesta puhelimen? Kannattaa muistaa, että monet ovat vähentäneet rajusti nykyään puhe- ja sms-käyttöä. Puhetta saa tarvittaessa voipin ylikin. Voit hyvin käyttää puhelinta esim. wifin yli, jos kannat mukana akullista 4g/wifi-mokkulaa. Tämä ei välttämättä ole edes kaukaa haettua, kun mietit, miten jäljitystä pelkäävät rikolliset toimivat ja millaisen foliohattuilun astetta potentiaaliset käyttäjät tavoittelevat.
Eli vähän sama kun on Librephone Wifi versiossa ero on se että Librephone käytää Android pohjaa tämä ei.
raudan iällä ei ole merkitystä, jos käyttöjärjestelmästä puuttuu turhia resurssisyöppöjä eli googlen palvelut. tätä postausta teen 8 vuotta vanhalla läppärillä.
Kai tällä voidaan uhkailla omille lapsilleen, että jos ette ole siivosti, niin kerään teiltä puhelimet pois ja annan tämän tilalle, jolla ei tee mitään muuta kuin tekstailee ja soittelee. Mutta onhan HMD:n valikoimissa joku sellainen valmiinakin tai joku muukin valmistaja. Tarpeeksi halpa hinta on hyvä keino alkaa keräilemään lapsilta puhelimia pois ja pelkkä perusluuri käteen.
Kyllä sillä on, kun näitä ei tuoda joka vuosi uutta vaan myydään samaa tuotetta joku 4-5 vuotta.
Silloin alunperin alennuslaari tuotteen yli 800€ hintaa on vaikea perustella.
Olihan intelilläkin oma "raspberry pi". Mutta taisi huono rauta ja tuote tuki olla kompastuskiviä.
https://www.mouser.fi/applications/galileo-2-raspberry-pi-2/
Rasperryjen brändi on aika vahva ja oikein kukaan valmistaja ei ole pystynyt horjuuttamaan sitä asemaa, oli sitten tehokkaampia tai halvempia laitteita tai parempi saatavuus (zero oli pitkään rajattu 1 kpl/asiakas).
Tarkoitin tuota, että kun puhelimissa gsm-modeemilla voi olla pääsy laitteen keskusmuistiin, niin rikolliset voivat haluta ratkaisun, missä (prepaid) sim-kortti tulee erilliseen mokkulaan ja puhelinta käytetään wifin yli (siinä mokkulassa on se tukiasema). Silloin viranomaiset eivät voi nuuskia puhelimen sisältöä tai asentaa rootkittia kuten normaalin puhelimen tapauksessa. Ehkä nyt aukesi.
EI, vaan tällä nimenomaan EI soitetata EIKÄ tekstailla. Tämän on täysin käänteinen tuolle.
Jaahas, taas näitä, että kun vähän hypeteään että "open" niin voidaan markkinoida ties minkälaista antiikkista romurautaa.
Tuo SoC-piiri on vuodelta 2011, ja sen prosessoriytimet on 11 vuotta vanhoja cortex-A9jä, ja pyörivät hurjalla 1.2 GHz kellotaajuudella. Ovat tosin OoOE-ytimiä eli eivät joka suhteessa aivan mopoja, ovat mm. nopeampia kuin Jolla C:n todella low-end-piiri jossa cortex A7ja.
Ja tästä softa-alustasta. Käsittääkseni Jollan koodista >95% on avointa. Silti se ei ole lyönyt läpi, vaikka se sai näihin nähden sai >5 vuoden etumatkan. Ja sitten nämä kuvittelevat, että kun valitaan muinainen SoC-piiri ja jätetään puheklintoiminnallisuus ja android-yhteensopivuus pois että saadaan ne pari ajuria yms. vielä avoimiksi, tästä saadaan joku myyntivaltti?
Oho. Minulta jäi tuo asia "puhelinverkkoyhteyksiä" lukematta. Mitä hittoa sitten sillä kapulalla sitten tekee? Kai se on niin alkutekijöissään, että ihan turha kantaa kottikärryllisiä rahaa aloittamiseen.
Tallettaa tietoa mukaturvallisesti siten, että isoveli ei pääse siihen käsiksi.
nyt alkaa mutu:
Paitsi todennäköisesti tässä ei kuitenkaan ole käyttistasolla tehty asioita mitenkään kovinkaan fiksusti suojaamaan niitä malwarelta, vaan kyseessä lienee linux täysin perintesellä unix-tietoturvamallilla ja toimintatavalla, jossa kaikkien ohjelmat asennetaan tavalla, jossa niiden installerit voi kuitenkin täysin pwnata koneen. Android ja iOS on tässä edellä ja niissä malwaren toimintamahdollisuuksia on rajoitettu.
Ollaan tietoturvallisesti kytköksissä suojattuihin verkkoihin. niinku läppäri.
Eiköhän tämäkin ole Novenan inspiroima.
Novena, Singapore – Wikipedia
vai
Novena Church – Wikipedia
Novena
Liittyisikö tähän kuitenkin, kun sama rauta.
Piirin valinnut luultavasti ei ajattele asiaa prosessorin arkkitehtuuri edellä. Surullinen tosiasia ARM-puolella on, että pääosa piireistä on totaalisen lukittua roskaa. Niillä EI voi ajaa mitenkään esim. KDE Plasma -juttuja. Etnaviv on ainoita poikkeuksia. Tämä aika pitkälle sanelee, mitä piirisarjoja voi käyttää. Kerro toki jos tiedät ARM:n GPU-ajuritilanteesta tarkemmin. Esim. vastaavissa halvalla saatavissa Allwinnereissä Malille käytetään binääristä blob-ajuria (jonka kernel interface on jopa avointa, mutta userspace ei). Raspberry-laitteilla on suljetut toimitusketjut.
Tällainen prosenttiluku on täysin merkityksetön ja kätkee sisäänsä oikeat syyt. Jollan (GPU-)ajuripino on rakennettu tietääkseni libhybriksen päälle niin että varsinaiset rauta-ajurit ovat yleensä täysin suljettuja. Päällä sitten "middlewarea" ja päällä kuorrutusta. Joka tapauksessa se varsinainen rajapinta puhelimeen on ongelmallinen. On ihan tuuripeliä, minkä puhelimen saa pelittämään tämän yhteensopivuuskerroksen kanssa. Vaikka saisi, niin ollaan piirisarjan BSP-kernelien varassa tai ehkä alemmille tasoille ei saa mitään päivityksiä. Käytännössä kaikki merkittävä matalan tason koodi on suljettua. Tässä ja Librem 5:ssä on keskitytty ehkä enemmän yleisten Linux-työpöytien tuomisesta kosketuslaitteille. Lisäksi jos/kun käytetään mainline-kerneliä, niin tuen tarjoaminen on ihan eri tasoa.
NYt saa ennakkotilata NE_1 mallia 1199 euron hintaan
Necuno Solutions
Ihanan halpaa, varsinkin kun tuosta vielä uupuu ne varsinaiset puhelinosat.
Kuka nyt ei maksaisi 1200 euroa n. 10 vuotta vanhaa tekniikkaa sisältävästä tabletista? 😉
Hinta kyllä karkottaa aika hyvin. Tällä hinnalla olisi voinut ehkä harkita jotain modulaarista Fairphone-yhteensopivuutta tai vastaavaa.
Sivujen perusteella ei taida olla kuluttaja laite… Toivottavasti firmalla on jo joku asiakas ja käyttökohde sovittuna. Jossain terveydenhuollossa tms tuollainen hinta ei ole niin relevantti vs laite pettää pahimmalla hetkellä
Tästä voisi saada oikein palikkaisen puhelimen –> US $71.9 |Aliexpress.com : Buy Orange Pi 4G IOT Set3: Orange Pi 4G IOT + 5.5inch Black Color TFT LCD Touch Screen + 5MP Camera from Reliable Demo Board suppliers on Shenzhen Xunlong Software CO.,Limited
Käyttiksenä löytyy Ubuntu 16.04 updated:2018-12-04
Tämä 1200 euron tabletti on jo hintansa puolesta käsittämätön.
Aikas selkeestihän se tuolla mainitaan että kyseessä on rajattu määrä developer lautoja, joka varmasti vaikuttaa hintaan ja osa hinnasta sanotaan menevän käyttiksen kehittäjille (community edition). Kuluttajille tarkoitetut laitteet tulee ehkä sit joskus…
– Necunos NC_1 first batch of 500 units is out
– Necunos NC_1 is the community edition of the Necunos hardware.
– Part of the sale will go to the operating system community you choose for your device.
NOTE: Necunos NC_1 is an engineering unit. It does not have cellular modem or SIM-card slot. It will ship with your choice of software. You are in control of the software running on the NC_1 and Necuno Solutions is not liable for any defects or bugs in the software.