Necuno Solutionsin suunnittelemaa mobiilialustaa voisi erehtyä luulemaan puhelimeksi, mutta suljettua rautaa vaativat puhelinverkkoyhteydet eivät ole oletuksena tuettuja.

Kotimainen Necuno Solutions on esitellyt tänään tulevan mobiilialustansa, Necuno Mobilen. Necuno Mobile on avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaan suunniteltu alusta, joka muistuttaa puhelinta, mutta ei oletuksena pidä sisällään mitään puhelinverkkoyhteyksiä.

Necunon mukaan se suunnittelee alustansa siten, että se on niin raudan kuin ohjelmistojensa osalta täysin avointa lähdekoodia. Tämä johtaa luonnollisesti myös joihinkin kompromisseihin, mutta vastapainona käyttäjä on täysin oman yksityisyydensuojansa hallinnassa.

Necunon mobiilialustan sydämenä sykkii NXP:n avoin i.MX6 Quad -järjestelmäpiiri, joka sisältää neljä Cortex-A9-ydintä ja Vivante GC2000 -grafiikkaohjaimen. Grafiikkaohjaimen parina käytetään avoimia Etnaviv-ajureita. Käyttöjärjestelmä perustuu Linux 4.14 -kerneliin ja KDE:n Plasma Mobile -käyttöliittymään. Yhteyspuolella on tässä vaiheessa varmistettuina SDIO:n avulla toteutettu Wi-Fi ja Ethernet. LTE- tai puhelinverkkotuki on ilmeisesti toteutettavissa, mutta ei avoimena.

Necuno Mobile noudattaa perinteistä älypuhelinformaattia 5,5-tuumaisina näyttöineen ja alumiinirunkoineen, mutta ainakin kuvien perusteella muotokieli on isoine leukoineen useamman vuoden vanhahtavaa. Puhelimen kyljestä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi yksi ohjelmoitava painike. 3,5 mm:n kuulokeliitin on omalla paikallaan ja puhelinta ladataan microUSB-liitännän kautta.

Necuno Solutions ei ole vielä paljastanut milloin sen avoimen lähdekoodin puhelin julkaistaan markkinoille. Necuno Mobile tullaan valmistamaan Suomessa.

Lähde: Necuno Mobile (1), (2)

This site uses XenWord.
;