NVIDIAn GTC-tapahtumassa esiteltiin odotetusti Hopper-arkkitehtuuri ja siihen perustuvat H100-kiihdyttimet. Se ei kuitenkaan ollut tapahtuman ainut mielenkiintoinen julkistus, vaan esille pääsi myös pitkään odotettu Grace-palvelinprosessori, josta yhtiö antoi ensimaistiaisia jo viime vuoden GTC:ssä.
NVIDIA Grace on Armin Neoverse N2 Perseus -alustaan ja Armv9-arkkitehtuuriin perustuva 72-ytiminen palvelinprosessori. N2-ydinten kautta se tukee myös SVE2-laajennoksia ja Memory Tagging -ominaisuutta. Se valmistetaan 5 nanometrin prosessilla ja tuettuina ovat kaikki modernit väylät, kuten PCI Express 5.0, CCIX 2.0 ja CXL 2.0. Prosessorin tukena on yhteensä 512 Gt LPDDR5X-muistia ja 512 Gt/s muistikaistaa.
Sellaisenaan se ei kuitenkaan tule käyttöön ilmeisesti lainkaan, vaan tarjolle tulevat Grace CPU Superchip ja Grace-Hopper Superchip. Ensin mainitussa on samalla alustalla kaksi Grace-prosessoria ja jälkimmäisessä yksi prosessori ja yksi GH100 GPU. Kummassakin tapauksessa piirit keskustelevat uuden, jopa 900 Gbps:n kaistaa tarjoavan koherentin NVLink-C2C-linkin yli. NVIDIA kertoo lisäksi tukevansa hiljattain esiteltyä UCIe-standardia pikkupiirien yhdistämiseen vaihtoehtona NVLinkille, joka tullaan myös avaamaan ulkopuolisten valmistajien käyttöön.
NVIDIA ei kertonut vielä Gracen suorituskyvystä muuta, kuin että Grace CPU Superchip eli kaksi prosessoria olisi jopa 1,5 kertaa nopeampi SPECint-testissä kuin sen nykyisten DGX-asemien käyttämät AMD:n 64-ytimiset Zen 2 -arkkitehtuurin Epyc-prosessorit. Lisäksi yhtiö uhoaa sen tulevan olemaan markkinoiden nopein prosessori, kun se saapuu markkinoille ensi vuoden alkupuolella ja tarjoavan kaksinkertaista suorituskykyä per watti verrattuna nykyisiin palvelinprosessoreihin huolimatta siitä, että kaksi prosessoria ja niiden yhteensä teratavu LPDDR5X-muistia voivat kuluttaa jopa 500 wattia tehoa. Suorituskykyarviot ja puheet energiatehokkuudesta kannattanee kuitenkin ottaa vielä suolan kera, sillä yhtiön mukaan ne perustuvat ohjelmallisesti simuloituun prosessoriin eivätkä edes Engineerin Sample -tason prototyyppisiruun.
Lähde: NVIDIA GTC
Epäreilua siis esim 6x nopeutus käytettäessä fp8 formaattia, jota ei amperesta löytynyt. Toinen "epäreilu" vertaus oli 256gpu:n pod missä gpu:t on kytketty toisiinsa nvlinkin läpi versus perinteinen verkkoinfra.
Q3:lle oli hopperia luvattu toimituksiin.
Samaisessa gtc keynotessa mainittiin automotive puolesta. Mersun autot ovat edelleen tulossa 2024 nvidian piirillä+softalla ja jaguar land rover seuraa perästä 2025.
Nvidian gtc-esitykset näkee ilmaiseksi, mutta vaatii rekisteröitymisen. Katsoin noita huvin vuoksi eilen muutaman session. Hopper esitys meni ihan mukavasti yksityiskohtiin sen suhteen mitä uutta ohjelmoihan näkökulmasta raudassa on. Paljon on hopperissa parannusta sen suhten miten saadaan tiristettyä parempaa tehoa irti raudasta ilman, että skaalataan pelkkiä flopseja ylöspäin.
GTC 2022: #1 AI Conference
http://www.nvidia.com