"Grace CPU Superchip" perustuu kahteen prosessorisiruun ja "Grace-Hopper Superchip" yhteen prosessorisiruun ja GH100-laskentapiiriin.

NVIDIAn GTC-tapahtumassa esiteltiin odotetusti Hopper-arkkitehtuuri ja siihen perustuvat H100-kiihdyttimet. Se ei kuitenkaan ollut tapahtuman ainut mielenkiintoinen julkistus, vaan esille pääsi myös pitkään odotettu Grace-palvelinprosessori, josta yhtiö antoi ensimaistiaisia jo viime vuoden GTC:ssä.

NVIDIA Grace on Armin Neoverse N2 Perseus -alustaan ja Armv9-arkkitehtuuriin perustuva 72-ytiminen palvelinprosessori. N2-ydinten kautta se tukee myös SVE2-laajennoksia ja Memory Tagging -ominaisuutta. Se valmistetaan 5 nanometrin prosessilla ja tuettuina ovat kaikki modernit väylät, kuten PCI Express 5.0, CCIX 2.0 ja CXL 2.0. Prosessorin tukena on yhteensä 512 Gt LPDDR5X-muistia ja 512 Gt/s muistikaistaa.

Sellaisenaan se ei kuitenkaan tule käyttöön ilmeisesti lainkaan, vaan tarjolle tulevat Grace CPU Superchip ja Grace-Hopper Superchip. Ensin mainitussa on samalla alustalla kaksi Grace-prosessoria ja jälkimmäisessä yksi prosessori ja yksi GH100 GPU. Kummassakin tapauksessa piirit keskustelevat uuden, jopa 900 Gbps:n kaistaa tarjoavan koherentin NVLink-C2C-linkin yli. NVIDIA kertoo lisäksi tukevansa hiljattain esiteltyä UCIe-standardia pikkupiirien yhdistämiseen vaihtoehtona NVLinkille, joka tullaan myös avaamaan ulkopuolisten valmistajien käyttöön.

NVIDIA ei kertonut vielä Gracen suorituskyvystä muuta, kuin että Grace CPU Superchip eli kaksi prosessoria olisi jopa 1,5 kertaa nopeampi SPECint-testissä kuin sen nykyisten DGX-asemien käyttämät AMD:n 64-ytimiset Zen 2 -arkkitehtuurin Epyc-prosessorit. Lisäksi yhtiö uhoaa sen tulevan olemaan markkinoiden nopein prosessori, kun se saapuu markkinoille ensi vuoden alkupuolella ja tarjoavan kaksinkertaista suorituskykyä per watti verrattuna nykyisiin palvelinprosessoreihin huolimatta siitä, että kaksi prosessoria ja niiden yhteensä teratavu LPDDR5X-muistia voivat kuluttaa jopa 500 wattia tehoa. Suorituskykyarviot ja puheet energiatehokkuudesta kannattanee kuitenkin ottaa vielä suolan kera, sillä yhtiön mukaan ne perustuvat ohjelmallisesti simuloituun prosessoriin eivätkä edes Engineerin Sample -tason prototyyppisiruun.

Lähde: NVIDIA GTC

This site uses XenWord.
;