Puhelinten kameroiden suurin rajoittava tekijä on tila. Etenkin erilaisten zoom-ratkaisujen toteuttaminen pienessä tilassa on erittäin haastavaa ja puhelimiin suunnitellut zoom-kamerat ovatkin toimineet tähän asti kiinteällä polttovälillä.
Nyt kiinalainen O-Film Technology on esitellyt maailman ensimmäisen puhelimiin tarkoitetun muuttuvapolttovälisen telekameramoduulin. Moduuli kykenee muuttamaan 35 mm kinovastaavaa polttoväliään portaattomasti 85 ja 170 mm:n välillä, mikä mahdollistaa tyypillisesti puhelimien pääkameroissa käytettyyn noin 27 mm:n laajakulmaobjektiiviin nähden 3 – 7 kertaisen zoomin. Aukkosuhteeksi tuolla alueella kerrotaan f3.1-f5.1. Yhtiön mukaan se kykenisi valmistamaan myös 3 – 5, 5 – 8 ja 3,5 – 9,5 -kertaista zoomia tukevia vastaavia moduuleita.
O-Filmin periskooppirakennetta hyödyntävä moduuli on varustettu liikkuvalla prismalla, mikä toimii samalla optisena kuvanvakaajana, sekä pietsosähköisen moottorin avulla liikkuvalla kolmen linssin järjestelmällä, mikä hoitaa myös automaattitarkennuksen.
Koko kameramoduuli on vain 5,9 millimetriä paksu, minkä pitäisi mahdollistaa sen sovittamisen erilaisiin älypuhelimiin verrattain helposti. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmuutta, milloin teknologiaa on lupa odottaa puhelimiin käytännössä.
Lähde: GSMArena
Videosta päätellen kolme grouppia, viisi linssiä? (Pilkun viilausta kai, sori..)
Tämän olisi voinut uutiseenkin laittaa, mutta:
Ja noilla verrokeilla samassa järjestyksessä aukot: 2.4, 3.4 ja 4.4.
Niin no, onhan noita Galaxy Zoomeja sun muitakin ollut, mutta tässä nyt on paino sillä "älypuhelimille suunnitellulla", Nokiasta voi toki tapella lasketaanko mukaan mutta nuo muut eivät ainakaan sitä ole olleet.
N93 on vähän kuin puhelin suunniteltu kameran ympärille.
Vähän samaa kuin oli muuttuva-aukkoinen kamera "uutuus" Galaxy S9:ssä ja xeon salama jossain missä lie luurissa, mutta unohdettiin vanhat nokialaiset kokonaan.
K800i oli/on ainakin xenon salama.
”Moduuli kykenee muuttamaan 35 mm kinovastaavaa polttoväliään portaattomasti 85 ja 170 mm:n välillä, mikä mahdollistaa 3 – 7 kertaisen zoomin.”
Minun matikallani tuosta tulee kyllä kaksinkertainen zoomi.
Toivoisin näkeväni enemmän Huawei P30 tapaan toteutettuja kameroita eli sijoitettuna pitkittäin periskoopin jatkeeksi. Siten luulisi riittävän tilaa vaikka minkä kokoiseen optiikkaan ja zoomiin. Nämä tavanomaiset ratkaisut johtavat vain yhä rankempaan kuvaprosessointiin, kun fysiikan lait tulevat auttamatta vastaan.
Mite ne liikuttaa noit linssei?
Pietsosähköisellä moottorilla, tarkempi rakenne lienee aika visusti vartioitu salaisuus.
Muakin nyt kiinnostaa kyllä että jos polttoväli seilaa tuolla välillä niin miten tuosta saadaan 3-7 kertainen zoom?
Jokunen vanha Noksu löytyi laatikon pohjalta.
N93 oli kadoksissa, mutta hiukan sirompi N93i oli vielä tallella…
katso liitettä 402508
Verrataan siihen yleensä kameroissa käytössä olevaan 28(?)mm.
Verrattuna perus 25mm vai mihin noita yleensä verrataankaan.
No niinhän näissä tuppaa olemaan, ei tämä pääkameraa korvaa.
Tuossa tekstissä ei kyllä lue mitään mistään maailman ensimmäisestä zoom kamerapuhelimesta.
"O-Film Technology on esitellyt maailman ensimmäisen puhelimiin tarkoitetun muuttuvapolttovälisen telekameramoduulin. "
Muuttuvapolttovälinen telekameramoduuli on sama asia kuin optinen zoom, eli se minkä Nokia teki miltei 15v sitten.
Optisia zoomeja on ollut kai jotain vuosisadan verran tai luultavasti hiukan pidempään. Kiva että Nokiakin osasi sellaisia tehdä jo 15 vuotta sitten. Kun mutkia oikoo niin ei tarvitse välittää nyansseista.
Tekstissä sanotaan, että tuo olisi maailman ensimmäinen muuttuvapolttovälinen optiikka puhelimeen, johon puolestaan kommentoin, että Nokia teki sellaisen jo vuonna 2006. Oliko tuossa joku ongelmana?
Itseasiassa siinä lukee telekameramoduuli (otsikosta on jäänyt pois) ja se on tarkoitettu puhelimiin, jonka ymmärtäisin puhelimiin yleisesti eikä vain johonkin yksittäisiin malleihin.
Ei vaan ensimmäinen älypuhelimelle suunniteltu muuttuvapolttovälinen kameramoduuli. N93:n kohdalla asiasta voidaan tapella oliko kyseessä kamera jossa on puhelin vai puhelin jossa on kamera, mutta ei sen kohdalla täysin vakavalla naamalla voi puhua älypuhelimelle suunnitellusta kameramoduulista.
About kaikki googlen hakutulokset tuosta luurista sanovat sen olevan älypuhelin, ja samoiten se täyttää about kaikki löytämäni määritelmät älypuhelimesta. Tuo oli aikansa huippulaite tasapuolisesti kaikilla osa-alueilla ja se kamera oli vain yksi osa sitä kokonaisuutta. Itse sellaisen omistaneenakin väitän siis kyseessä olleen älypuhelin, ja väitän myös, että sen muuttuvapolttovälinen kameramoduuli oli suunniteltu siihen laitteeseen, älypuhelimeen. Toki jokainen saa keksiä omia määritelmiään älypuhelimelle, enkä sen suhteen lähde tappelemaan.
Tässä on joku köpö nyt mukana tai sitten tuo on todella pitkällä zoomilla varustettu, 85mm on aps-c kroppikennossa jo ~130mm, tuossa lienee joku 1/2,5" kenno jolloin tuo zoomi pitäisi olla 500mm-1000mm.
Ettei vain olisi 8,5 – 17mm kinovastaavana, sopeis paremmin tuollaiselle piiskuiselle kennolle.
Ei zoom-kertoimia kuulu laskea noin, viimeiset 70 vuotta zoom-kerroin on laskettu isoimman ja pienimmän polttovälin suhteesta. Tietenkin älypuhelinmarkkinoilla pitää kaikki määritellä uudestaan, että kelpaa muotihipstereille.
Olet järkeillyt väärin päin. Yleensä ei-kinokokoisilla laitteilla kaikki mitat normalisoidaan 35mm-koolle, niin pystyy milleistä arvioimaan laitteiden ominaisuuksia. Nuo 85 ja 170 on jo kasvatettu kertoimella ylöspäin.
Helpompi tuo on tavan tallaajalle ymmärtää kun kerrotaan se "zoomin" määrä siihen yleiseen pääkameraan verrattuna, ne ei tee jollain 28mm 50mm 250mm tiedoilla yhtään mitään.
Niin ne termit muuttuu ja kehittyy. Jos nimittäin pilkkua viilataan, niin teleä ei voi käyttää kuvaamaan polttoväliä, sillä tele viittaa optiseen rakenteeseen. Sulla voi olla vaikka 600mm objektiivi joka ei oikeastaan ole tele.
Myönnetään, että vertailussa on järkeä silloin kun laitteessa on monta kamerayksikköä ja verrataan niiden väliä. En näe että loppukäyttäjällä on merkitystä, onko zoom mekaaninen ja portaaton 24-70 vai onko laitteessa 24, 50 ja 70mm erilliset kamerat ja digitekniikalla skaalataan näiden välillä. Mutta jos esim. 24mm puuttuisi kokonaan, niin kyllä taviskin huomaa, että zoomvau-kokemuksesta jää jotain uupumaan.
Vaikea nähdä mitä kehitystä tässä on. Zoom/kiinteä-arvopari on tuollainen binäärinen speksirivi laitteessa ja ennen vanhaan sillä pystyi erottelemaan hyvin erityylisiä linssejä, joilla on hyvin erilaiset ominaisuudet. Tämä "uusi määritelmä" sotkee kategoriat keskenään eikä auta hahmottamaan asiaa yhtään.
On se näinkin, mutta tyypillisten linssien kanssa tele- ja laajispäästä puhuminen on ihan selkeä tapa ilmaista asioita menemättä noihin millimetreihin.
Ei niin.
katso liitettä 402986