Uutinen päivitetty 17.10.2017:
Saimme ylikellotettua viime viikolla julkaistussa io-techin Coffee Lake -artikkelissa suorituskykyisimmän Core i7-8700K -prosessorin toimimaan Prime95-vakaasti AVX-käskyjen kanssa 4,7 GHz:n ja ilman AVX-käskyjä 4,9 GHz:n kellotaajuudella.
Asuksen ROG Strix Z370-F Gaming -emolevyllä testeissä kuitenkin havaittiin, että Coffee Lake -prosessoreille piti syöttää melko korkea käyttöjännite, mutta samaan aikaan CPU-Z-ohjelma raportoi rasituksessa huomattavasti alhaisempia lukemia. Myöskään todellista käyttöjännitettä asetettuun käyttöjännitteeseen tasaava Load Line Calibration -ominaisuus ei tuntunut toimivan odotetun mukaisesti.
Samoja havaintoja Asuksen ROG Strix -sarjan Z370-emolevyillä ovat tehneet niin io-techin lukijat TechBBS-foorumilla kuin Reddit-käyttäjät maailmalla.
Selvitimme asiaa yhdessä Asuksen R&D-osaston kanssa. Sieltä kerrottiin mittauspisteet prosessorin todellisen käyttöjännitteen mittaamiseksi, jotka löytyvät emolevyn takapuolelta prosessorikannan vierestä. Maa täytyy ottaa kuvaan merkitystä pisteestä.
Asetettu käyttöjännite (Manual): 1,385 VMitattu käyttöjännite (Prime95): 1,363 VCPU-Z: 1,312VIntel Extreme Tuning Utility: 1,395 VHWiNFO 64: 1,395V & 1,312 V
Lopputuloksena todettiin, että vaikka CPU-Z-ohjelma näyttää prosessorin käyttöjännitteen tippuvan noin 0,080-0,092 volttia, todellisuudessa jännite tippuu vain noin 0,020-0,022 volttia. Tällä hetkellä mikään testaamistamme monitorointiohjelmista ei osannut näyttää todellista käyttöjännitettä.
LLC-ominaisuus on jo vakiona Auto-tilassa maksimiarvossaan eli Level 7 -tasolla, joten ainakaan tällä hetkellä sen avulla prosessorin käyttöjännitettä ei saa nostettua yli manuaalisesti asetetun arvon.
Ilman AVX-käskyjä Prime 95:ssä ja muissa testiohjelmissa kokoonpano saatiin vakaaksi 4,9 GHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännite nostettiin 1,385 volttiin ja emolevyltä mitattuna se oli 1,363 volttia. Prime95:ssä ilman AVX-käskyjä prosessorin lämpötila nousi 95 asteeseen ja Package TDP -arvo 178 wattiin ja Handbrakessa x264-enkoodauksessa 93 asteeseen ja 163 wattiin.
Asus antoi alunperin väärät mittauspisteet prosessorin käyttöjännitteen mittaamiseksi ja oikeat löytyvät emolevyn takapuolelta keskeltä Socket 1151 -kantaa pintaliitoskondensaattoreista. Todellisuudessa CPU-Z:n ilmoittama jännite on hyvin lähellä todellista tasoa eli prosessorin käyttöjännite laskee rasituksessa melkein 0,1 volttia. Asus on parhaillaan työstämässä BIOS-päivitystä, joka korjaa Load Line Calibration -ominaisuuden ja mahdollistaa todellisen käyttöjännitteen tasaamisen manuaalisesti asetetun jännitteen tasolle.
Uutinen päivittyy.
Siinä olisi pieni bios päivitys paikalla jos muillakin on samoja eroja.
On kyllä aika yleistä, että ohjelmat eivät osaa lukea lukemia kunnolla ”uudelta” alustalta.
Taisi kestää aika pitkään AM4 kanssa ennen kuin ohjelmat osasivat lukea X mallien lämpötilan ilman offsettiä (speccy ei osaa vieläkään), ja monet ohjelmat näyttivät jännitteen joka lähti VRM eikä mikä päätyi prosessoriin. Hiukan on taas tätä klassista softan perässä raahaamista.
aikamoinen virtasyöppö tää uus 8700K, kun oma 3770K @ 5.0 on tasan 1.395v, 5.1 vaatii jo aikamoisen hypyn kyllä 1.440V (ei vakaa) enempää ei uskalla syöttää kyll 🙂 Mentiinkö siis kehityksessä taaksepäin?
Erittäin hyvää inffoa, kiitos! Nyt osaa paremmin jännittää (ehe-heh heh heh heh..)!
Oliko sulla @Sampsa sisäpiirin tietoa että oliko odotettavissa BIOS-päivitystä asian tiimoilta, ja millä aikataululla?
"todellisuudessa jännite tippuu vain noin 0,020-0,022" tää oli semmonen kullanjyvä joka jeesaa tosi paljon. Nyt tiedän siis vähentää BIOS:ssa asetetusta ton, elikkä mulla on nyt 5.0Ghz vakaa 1.43V ja 4.9Ghz 1.4V kun käytössä AVX-käskyt, lämmöt Primessä SmallFTT max 84'C ja IBT max 82'C
Sitten kun vaan tietäs kuinka turvallinen tommonen 1.43V on.. ? Kabylakelle ei juuri näy kellotusoppaita vielä 😉 Skylake/Kabylake:n kellotusoppaat kertoo että näin:
Safe Voltages (Always TENTATIVE):
Vcore: 1.45v/1.37v
VCCIO: 1.25v/1.2v
System Agent (SA): 1.3v/1.25v
Vdimm: 1.4v/1.35v
Joten lienen turvallisilla vesillä, varsinkin kun lämmöt on hyvin aisoissa :cool::cigar2:
Oiskos tämä sellaista tutkivaa journalismia?
Mukavaa luettavaa! ?
Mittauspisteet aika pikkuruiset ja kiinni toisissaan.. @Sampsa Jännittikö että lipsahtaako mittapäät? *tzap*
Jos noi Prime-maksimit on tuolla 80 tuntumassa niin kunnollisella jäähdytyksellä pelit ja softat varmaan 70-80 eli sanoisin, että ihan ok :tup:
Itseasiassa pelit lämmittää n. 50-55'C, nauhottelin pari 'pelivideota' joissa rivatuner-overlay suoltaa lämpödatat näytölle:
PUBG:
Overwatch:
Pelikäytössä ei meinaa tuo 60'C ylittyä, jäähynä on Eisbaer-AIO 240mm radilla ja corsairin ML-tuulettimilla. Tuulettimien kierrokset noilla lämmöillä on n. 40% PWM-dutycyclesta eli aika hiljaisia, onko ne nyt jotain 900rpm. Semmoset ettei kuule, jää näytönohjaimen tuulettimien alle.
Mut on täysin yllättäny nyt tässä peli&hyötykäytössä että miten viileä tämä prossu on korkattuna. En juurikaan näe yli 60'C lämpötiloja, esim. tuo Overwatch käyttää kuutta threadia ja siinä ei ole FPS-rajoitinta, joten sen pitäisi lämmittää 'hyvin'.
Tässähän on suurempi pinta-ala kuin neliytimisissä, edellisissä i7:ssa. Eli tästähän lämpö johtuu sitämyöten paremmin? Muistan @The Stilt :in referoineen "toisaalla" jotain lukuarvoja aiheesta.
Onko yleismittari joku absoluuttinen :smoke: Eikö niissä yleinsä ole joku +-0.1%+ jotain virhemarginaali? Paljonko tuossa mallissa?
Tosiaan yleismittarista voi olla paljonkin kiinni kun ruetaan noin tarkkoja mittaamaan 3 desimaalilla.
Eli kalibroitu mittari ois hyvä olla tai edes merkkimalli tehdaskalibroinnilla.
Asuksen foorumeilla Raja@ASUS ( Tech Marketin Manager HQ ) viittaa tähän artikkeeliin:
LLC (Load Line Calibration) not working… Bios fix required ASAP
katso liitettä 48641
Hän vaikuttaa olevan sitä mieltä että tämä LLC/VDroop -ongelma on ihan hömppäsyytöksiä.
(Lisäksi hän vaikuttaa olevan aimo mulkku. Tämä näin ikäänkuin henkilökohtaisena vaikutelmana).
Ilmeisesti @Sampsa mittasi jännitteet myös väärästä paikasta?
Ihan oikeesta paikasta ne on mitattu 😀
Toi Raja on totaalisen kujalla, toi triidihän on ihan täyttä kultaa. Jakaa myöhemmin ohjeet käyttäjälle joilla käyttäjä melkein sulattaa prossunsa (1.5V vcorelle).
Overclocking puolella Asuksen maximus-teamin elmor ehtikin jo kommentoimaan, että hän otti laudan tutkinnan alle ja huomasi että LLC ei toimi, ja että hänkin mittasi 15mV 'delta' (heiton) vcore jännitteessä, käytännössä siis sama mitä @Sampsa mittasi.
Z370 / Z390 VRM Discussion Thread – Page 20
Itse kommentoin myös tuolla overclocking foorumilla, jossa 'ongelmaa' on käsitelty jo useammassa triidissä. Esim. Strix Z370E OC woes: Vdroop and vanishing SSD? – Page 7
Koomista on toi että osa Asuksen community-repeistä yksinkertaisesti kieltää bugien olemassaolon, kuten vaikkapa Raja. Käyttäjät taas on sekaisin kuin seinäkellot, koska monitorisoftat ei näytä oikein (mitä mm. tässä iotekin artikkelissa sampsa juurikin käsitteli). Nyt siellä on kuitenkin järki ilmeisesti voittanut ton elmorin mukaantulon myötä, ja uutta Biossia pitäisi tulla piakkoin.
Huolestuttavinta on että toi Rajan VID-härväys saa vieläkin olla tuolla rog-foorumilla. Jos noi numerot leipoo biossiin mitä Raja sanoo, niin prossuhan siinä sulaa 😀
Asuksella vähän tiedonkulku sisäisesti hukassa. Nuo minun mittaukset on siis tehty suoraan Asukselta saaduilla ohjeilla. Eiköhän mr. Raja pian oikaise pätemistään :kahvi:
Pääsis aukomaan päätään tuolla foorumilla, kun paskois parit celeronit tuon opeilla. :vihellys:
Tätä on nyt selvitelty sitten ja Asuksen suunnalta tuli alunperin ohjeet mittauspisteiksi, mutta ne onkin väärät. Ei se, että mittauspisteet olivat väärät niin kaiken lisäksi todellinen jännite on jotain ihan muuta:
LLC (Load Line Calibration) not working… Bios fix required ASAP – Page 5
Nyt mulla on uusin bios ja oikeat mittauspisteet. To be continued.
Hieno stoori, Asus ei ihan vedä täysiä pinnoja tästä episodista :vihellys:
Hyvää räpellystä ja testausta :tup::D
Herää kysymys onko tämän emolevyn kohdalla kustu jotain jo suunnittelupöydällä vai onko kyse vain virheellisestä biosista?:think: Noh, onneksi APEX tulee heti kun rantautuu Suomeen.
Voi herran tähden mitä sählinkiä heiltä. Oli tosiaan jo Strix F ostoskorissa mutta oon nyt pantannut sen ostoa ( ja 8700K istuu työpöydällä ihmettelemässä miksei hän pääse rouhimaan bittejä ). Taidan ostaa MAXIMUS X HERO:n mutta toisaalta ei ehkä nappaisi antaa rahoja Asukselle. Odotellaan nyt vielä @Sampsan raportti uusista mittauspisteistä ja biossin korjauksesta..
Ja tilasinkin Maximus x heron. En jaksanut odottaa. Ens kerralla sitte kasaan jonkin ei-ASUS -valmistajan ympärille.
Uutinen muokattu ja päivitetty ajantasalle. Oikeat mittauspisteet löytyvät emolevyn takapuolelta keskeltä Socket 1151 -kantaa pintaliitoskondesaattoreista.
Laatusuorittamista ASUSilta, jos firma ei ole edes varma siitä mistä jännitteet pitää oikeasti mitata.