Saimme Samsungin uudet Galaxy S8 -älypuhelimet testiin runsas viikko sitten ja niiden pariviikkoinen käyttötestijakso on vielä kesken. Ennen varsinaisen testiartikkelin julkaisua olemme kuitenkin jo ehtineet ottamaan muutamia vertailukuvia Galaxy S8:n kameralla Galaxy S7 edgen kameraan verrattuna.
Galaxy S8 -mallien kamera on teknisiltä ominaisuuksiltaan pitkälti identtinen viimevuotisten Galaxy S7 -mallien kameroiden kanssa, mutta käytännössä kamerasensori on päivitetty uudempaan. Kameran tarkkuus on edelleen 12 megapikseliä ja se hyödyntää valon vaiheentunnistukseen perustuvaa Dual Pixel -tarkennusta sekä f1.7 aukkosuhteen optisesti vakautettua sensoria. Galaxy S8 -malleista löytyvä kuvasensori on malliltaan Sony IMX333 tai Samsung S5K2L2 ISOCELL, jotka ovat teknisesti identtisiä keskenään (1/2,55-tuumainen sensori, 1,4 um pikselikoko). Sama kamera on siis myös suuremmassa Galaxy S8+ -mallissa. Uutena käyttäjän näkymättömissä tapahtuvana ominaisuutena Galaxy S8 -mallit prosessoivat lopullisen kuvan useamman peräkkäin otetun kuvan kuvadatan perusteella.
Otimme mahdollisimman identtiset vertailukuvat neljästä eri tilanteesta sekä Galaxy S8:lla että Galaxy S7 edgellä. Kuvat otettiin automaattiasetuksella, ilman HDR:ää ja täydellä 12 megapikselin kuvakoolla. Ohessa on tarkasteltavana 415 x 450 pikselin kokoinen rajaus molempien kameroiden kuvista, sekä kuvat erikseen täydessä koossaan. Maininnan arvoisena seikkana kaikki Galaxy S7 edgellä otetut kuvat olivat jostain syystä tiedostokooltaan noin kaksinkertaisia Galaxy S8:aan nähden.
Ensimmäinen vertailukuvapari otettiin aurinkoisena poutapäivänä ja molemmat puhelimet käyttivät alhaisinta ISO 40 -herkkyysasetusta sekä lyhyttä noin 1/1600-1/1800 sekunnin suljinaikaa. Molempien puhelimien kuvat ovat melko saman tyyppisiä, mutta pieniä erojakin löytyy. Galaxy S8:n kuvassa jälkikäsittelyn määrä on kontrastin osalta maltillisempi ja vaaleiden kohtien osalta vähemmän ylivalottunut. Lisäksi Galaxy S8:n värimaailma on hieman sinertävämpi.
Päivänvalossa otetussa lähikuvassa puhelimien kuvausetäisyys ei valitettavasti osunut aivan samaan kohtaan, jonka myötä Galaxy S7 edgellä otettu kuva on aavistuksen lähempää. Molemmat puhelimet ottivat kuvansa lähes identtisellä noin 1/140 sekunnin suljinajalla sekä alhaisella ISO 40 -herkkyydellä. Sekä kokonaisuutena että läheltä tarkasteltuna kuvien väliset erot ovat varsin pieniä. GS7 edgen kuvassa syvyysterävyysalue on kapeampi, mutta se saattaa johtua hieman pienemmästä kuvausetäisyydestä. Lisäksi GS7 edgen kuvassa joissain yksityiskohdissa saattaa olla havaittavissa aavistuksen enemmän korostusta GS8:aan nähden.
Hieman heikommassa sisävalaistuksessa otettu toinen lähikuva tallentui Galaxy S8:lla hieman edeltäjäänsä pidemmällä suljinajalla (1/33 vs. 1/50 s) sekä pienemmällä herkkyysasetuksella (ISO 160 vs. 200). Galaxy S8:lla otettu kuva on aavistuksen valoisampi, joka näkyy myös värien toistossa. Lähempää tarkasteltuna kuvan voi myös havaita olevan selvästi terävämpi ja yksityiskohtaisempi.
Ilta-aikaan otetussa hämäräkuvassa molempien puhelimien kamerat käyttivät identtisiä asetuksia (1/10 sekuntia, ISO 1250). Vallinneisiin valaistusolosuhteisiin nähden molemmat puhelimet onnistuivat taltioimaan mukavasti valoa. Galaxy S7 edgen kuva on kaksikosta hieman kellertävämpi ja samalla myös epäluonnollisempi. Yksityiskohdiltaan GS8:n kuva näyttää lähempää tarkasteltuna hieman skarpimmalta, joskin erot ovat melko pieniä.
Muutaman yksittäisen vertailukuvan perusteella ei toki voi tehdä syvääluotaavia ja kaikenkattavia päätelmiä Galaxy S8:n ja Galaxy S7 edgen kameroiden välisestä kuvanlaatueroista, mutta oheisten neljän kuvan avulla on jo havaittavissa, että erot ovat melko pieniä, kuten kameraspeksien perusteella osasimme jo ennakkoon aavistella. Havaintojemme perusteella Galaxy S8 saattaa kuitenkin tarjota pieniä parannuksia kuvanlaatuun mm. värintoiston ja vähemmän ylikorostuneen kuvaprosessoinnin muodossa.
No jos laatu on suunnilleen samaa, niin seuraavaksi voikin ruveta miettimään tarkennukseen kuluvaa aikaa, onnistumista ja tallennuksen vauhtia.
Ei harmita S7 omistajana. 🙂
Valon vähentyessä näyttäisi Galaxy S8 pärjäävän hieman paremmin. Hämäräkuvauksessa ne isoimmat erot yleensä syntyvätkin.
Noidenkaan välillä ei kyllä ole havaittavissa minkäänlaisia merkittäviä eroja.
Ei niin merkittäviä eroja, että S7:n omistajien ainakaan kameran takia kannattaisi päivittää S8:aan ja maksaa itsensä kipeäksi. Hienoa, että joku viitsii tällaisia vertailuja tehdä.
Asiallinen vertailu. Oleellisin muutos, minusta oikeasti merkittäväkin, on tiedostokoon puolittuminen laadun siitä kärsimättä (muistikortit eivät ole halpoja). Toivottavasti näin on myös videon osallakin, millähän bittivirralla videota tallennetaan?
Kirkkaalla kelillä huomaa kameroiden eron kyllä hyvin.. s7e ylivaloitti automaatilla lähes jokaisen kuvan jota en ole vielä tässä s8.ssa huomannut.. Vaikka erot laaduissa on pienet niin tuo korjaus oli tarpeellinen ellei halua joka kerta säätää itse kuvaa
4k video tallentuu about 48mbit/s laadulla, audio stereo 256kbit/s
Format/Info : Advanced Video Codec
olisi edes H265 videota.
Ei taida juutuubi vielä tätä tukea joka varmaan yksi syy
Ei tue, mutta voisi pikkuhiljaa alkaa tukea, prkl.
Jos kuvanlaatu on hyvä, niin 4K:ksi asiallinen (kotivideokameroissa 72-150Mbit/s)
h265 käyttöönottoa hidastaa, sen vaatima laskentatehon tarve. Vaatii tehoja enemmän (lämpöongelmat?) kuin mp4 (h264).[/QUOTE]
4k ja 1080p 60fps videota voi muuten kuvata vain 10minuuttia kerrallaan
Tuo 10min on useimmille jo riittävä? 60fps on sikäli ikävä, että hankaloittaa videon yhdistämistä videokameroiden käyttämään 50fps materiaaliin.
Custom-rommeilla saa hyvin nostettua noita bitrateja. Oma S7 Edge tallentaa 4K:n 70 Mbit/s bitratella. 🙂
Zero Camera Mod S7 & S7 Edgeen tekee seuraavat muutokset:
JPG quality – 96 > 98
JPG burst quality – 92 > 98
4K – 48mbps > 62mbps
1080p60 – 28mbps > 36mbps
1440p – 25mbps > 32mbps
1080p – 17mbps > 22mbps
720p – 12mbps > 16mbps
Slow Motion 240fps – 72mbps > 100mbps
Mitenkäs tuo useamman kuvan yhdistäminen vaikuttaa liikkuvan kohteen valokuvaamiseen? Ainakin Oneplus 3(T):n kohdalla käyttäjät ovat valittaneet tilannekuvien olevan aina suttuisia, johtuen juuri useamman kuvan yhdistämisestä. Onko Samsung onnistunut paremmin?