Tietoturvatutkijat ovat löytäneet moderneista prosessoreista kaksi haavoittuvuutta, joiden avulla on mahdollista lukea muistista arkaluontoista dataa, kuten salasanoja tai muita ohjelmissa auki olevia tietoja.

Meltdown koskee ainoastaan Intelin prosessoreita ja se on mahdollista paikata ohjelmallisesti Linux-, Windows- ja OS X -käyttöjärjestelmissä. Kyseessä on aiemmin io-techissä uutisoitu bugi, joka korjataan ottamalla käyttöjärjestelmän kernelissä käyttöön Kernel Page Table Isolation -ominaisuus eli KPTI, joka eristää kernelimuistin täysin käyttäjätason muistiavaruudesta. Intel painottaa, että kyseessä ei ole suunnitteluvirhe (errata), vaan prosessorit toimivat spesifikaatioiden mukaisesti.

Every Intel processor which implements out-of-order execution is potentially affected, which is effectively every processor since 1995 (except Intel Itanium and Intel Atom before 2013). 

 

Spectre on haavoittuvuuksista vakavampi ja se on läsnä käytännössä kaikissa laitteissa älypuhelimista pilvipalvelimiin. Haavoittuvuus on todettu Intelin, AMD:n ja ARM:n prosessoreissa. Spectre rikkoo eri sovellusten välisen eristyksen ja antaa hyökkääjälle mahdollisuuden huijata ohjelmat vuotamaan salaisuutensa riippumatta siitä, miten hyvin ne on koodattu. Spectreä on vaikeampi hyödyntää kuin Meltdownia ja samaan aikaan nykyisillä prosessoreilla sitä vaikeampi paikata ohjelmallisesti tai jopa mahdoton korjata kokonaan.

Almost every system is affected by Spectre: Desktops, Laptops, Cloud Servers, as well as Smartphones. More specifically, all modern processors capable of keeping many instructions in flight are potentially vulnerable.

 

Hyökkäysvariantteja on kolme kappaletta:

  • Variant 1: bounds check bypass (CVE-2017-5753)
  • Variant 2: branch target injection (CVE-2017-5715)
  • Variant 3: rogue data cache load (CVE-2017-5754)

Näistä variantit 1 ja 2 liittyvät Spectreen ja variantti 3 on Meltdown.

Päivitys:

Aiemmista tiedoista poiketen Meltdown- eli variantti 3 koskee Intelin lisäksi myös osaa ARM:n ytimistä. Asia selviää ARM:n julkaisemasta tiedotteesta, jonka mukaan variantti 3 koskee yhtiön Cortex-A75-ydintä. Lisäksi ARM:n mukaan on olemassa variantti 3:een liittyvä neljäskin hyökkäystapa, joka koskee sen Cortex-A15-, A57- ja A72-ytimiä.

 

Lue lisää: Spectreattack.com, Meltdownattack.com

Lähde: Google Security Blog

This site uses XenWord.
;