Huawei on ollut jo pidempään vakoilusyytösten kohteena. Vakoilusyytöksiä on kuvailtu osaksi Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kauppasotaa, mutta myös muualla maailmassa Huawei on joutunut suurennuslasin alle ja jopa kieltolistoille.
Google on lopettanut Huawein kanssa kaikki liiketoimet, joihin liittyy muuta kuin avointa lähdekoodia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Huawei ei tule saamaan jatkossa Googlelta päivityksiä Android-käyttöjärjestelmään. Lisäksi yhtiön tulevat puhelimet tulevat jäämään ilman Googlen ohjelmistopakettia, johon sisältyy yhtiön oleellisia palveluita kuten Gmail ja Play-kauppa. Huaweilla on kuitenkin edelleen pääsy Androidin avoimen lähdekoodin AOSP-versioon, mutta sen käyttäminen tuotannossa on hyvin haastavaa tai lähes mahdotonta ilman Googlen tukea.
Googlen antaman lausunnon mukaan nykyisillä Huawein puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi.
Syyksi välirikolle kerrotaan Yhdysvaltain torstaina tekemä päätös asettaa Huawei mustalle listalle, mikä kieltää yhdysvaltalaisyrityksiä tekemästä kauppaa yhtiön kanssa. Reutersin mukaan osa yksityiskohdista sen suhteen mitkä kaikki palveluista suljetaan Huaweilta on vielä avoinna. Reuters ei ole saanut vielä kommenttia asiaan Huawein tai Yhdysvaltain kauppaministeriön edustajilta.
Päivitys 20.5.2019 klo 8:20: Uutista päivitetty ja tarkennettu, Reutersin tiedot vahvistettu
Melkoinen pommi.
Huh huh. Aikamoinen isku vyönalle. Huawei jäi nyt aika pahasti kauppasodan jalkoihin, mitä tämä vakoiluvöyhötys mielestäni on. Onko tästä vakoilusta julkaistu vieläkään mitään konkreettisia todisteita?
Jaana… osuukohan tämä vielä muihinkin kiinalaisiin valmistajiin vai onko Huawei nyt ainoa tähtäimessä.
Ei ole.
Onko tää sitä hybridisodankäyntiä? Ainakin vaikuttaa ihan yhteiskunnan joka tasolle, tavan kansalaiseenkin. Onhan se "kivaa" olla suurvaltojen kiistojen välikappaleena. Mielenkiinnolla odotellaan, mitä tuleman pitää. Koska tulilinjalle pääsee Xiaomi, Oppo yms. Ja koska sitten vielä kielletään Qualcommin kaupankäynti valmistajien kanssa. Mistä saavat sitten varteenotettavia järjestelmäpiirejä saatika modeemeja?
Eiköhän tulilinjalla ole vain Huawei, koska se on markkinajohtaja tukiasemissa ja verkkoinfrassa. Eivät pelkkiä puhelimia valmistavat yritykset ole niin mielenkiintoisia.
Mediatek on tietääkseni yhdysvalloista riippumaton(?).
Niin kaksinaamaista menoa jenkeiltä, onko kaikki jo unohtaneet NSA:n tekemät toimet, josta on tämän Huawein sijaan paljonkin todisteita?
Miten saadaan syytteet ja epäilyt pois itsestä? Syyttämällä muita. Vedä työkaverin lounaspatonki ja laita liikkeelle huhu, että pari viikkoa sitten aloittanut uusi työntekijä näytti kävelevän Jarmon patonki kainalossa. Samalla lipase kielellä juuttuneet tomaatinriekaleet pois ylähampaista.
Huaweilla on omat Kirin piirit + Balong modeemit. Muilla toki ei niin hyvä tilanne.
Tosin on siellä kiinalaisillakin melkoisia kauppa-aseita, jos tuonnit pysäytetään.
Huaweilla on kuitenkin varasuunnitelma:
Huawei vahvisti varasuunnitelmansa: oma käyttöjärjestelmä kehitettynä valmiiksi
Alkaa varmaan olemaan aika ottaa tuo varasuunnitelma käyttöön. Mitähän siitäkin sitten tulee.
Jep piirit löytyt, mutta sitä en tiedä, mitä patentteja mahdollisesti tuossa ympärillä pyörii…
Eipä varasuunnitelmastga paljon ole iloa kun kaikki appsit lakkaa toimimasta tai niiden asentamisesta tulee hankalaa.
Kyllä se vaan tänäpäivänä on niin tärkeää että laitteelle saa appsit suoraan playstoresta taikka applestoresta.
Voihan huihai toki jonkun oman appstoren pistää pystyyn mutta aika epätodennäköistä että sieltä tulee ikinä saamaan samoja appseja kuin noilta kahdelta isolta.
Niillähän on jo oma app store kiinalaisille
Jep. Todennäköisesti näin onkin. Mutta, toki tämä voi myös potkaista Googlea (ja USA:ta) omaan takalistoon, jos tuo korvaava järjestämä saa missään määrin riistettyä itselleen markkinaosuutta. Hajoaisi tuo nykyinen ~100 % amerikkalainen markkinaosuus käyttöjärjestelmissä.
Juu ja onhan se appstore kaikille huihain käyttäjille käsittääkseni. Mutta kuinka nopeasti uskot että sinne storeen ilmestyy esim. pankki appsit sun muut oikeasti hyödylliset appsit?
Nyt kävi todella ohraisesti jos pitää paikkansa.
Voisi kuvitella oman käyttöjärjestelmän perustuvan avoimen lähdekoodin Android-versioon, eli appsit todennäköisesti jatkaisivat toimintaansa. Kilpailevia softakauppojakin on jo valmiiksi, ei toki taida olla yhtä kattavia kuin Play-kauppa mutta kuitenkin on jotain.
Teollisuusvakoilusta on todisteita vaikka kuinka monelta kerralta. Touhu oli jo niin röyhkeää vahinhossa käsilaukkuun pudonneiden robottikäsien kanssa, että vastaisku oli odotettavissa.
Siis mistä Huawei on mielestäsi jäänyt kiinni?
Toki, mutta en näe silti kovin todennäköisenä että ainakaan nopealla aikataululla tulee löytymään ne appsit joita itse käytän. Juuri oli suunnitelmissa tablettia päivittää ehkä huihain tablettiin, muutta nyt meni kyllä se homma jäihin ainakin huihain osalta.
Sitten kun huihain appstoresta saa netflixin, ruudun, areenan jne, niin katsellaan sitten tilannetta uudestaan.
Vaikka tuonne tulisikin kaikki "tarpeelliset" appsit saataville niin ei tulisi mieleen alkaa käyttämään kinukkien app storea
Ouch, aika paha kyllä :/
Viimeismmät nolot kiinnijäämiset olivat se Tappy-robottikäden putoaminen laukkuun tehdasvierailulla ja lasinäytteen totaalituhoaminen sopimusehtojen vastaisesti mm. teollisuuslaserilla. Edes Kiinalaiset eivät ole niin hölmöjä, että jäisivät jokaisella kerralla kiinni, mutta nuo kertovat paljon röyhkeydestä ja siitä kuinka paljon ko. maan kulttuurissa arvostetaan rehellisyyttä.
Jutun lukemalla olisi sekin selvinnyt.
Eipä taida oikeastaan muita täydellisiä ekosysteemejä olla kuin Amazonin FireOS ja sen sovelluskauppa? Ja se on aika heikko esitys. Nettsivu joka listaa sovellukia apk-latauksilla ei nyt tässä tapauksesssa ihan riita ja keskivertokäyttäjä ei tietenkään ole mitään apk-tiedostoja asentamassa, joten länsimaissa jos sitä sovellusta ei löydy sieltä kaupasta niin se on sama kuin sitä ei ole olemassa.
Tässä on sekin, että Googlen (ei-niin-)Open Handset Allianceen kuuluvat Android-valmistajat eli esimerkiksi myös tähän asti Huawei, eivät saa valmistaa tehdä Androidista omia forkkeja. En tiedä mihin asti tämä sitten menee jos puhutaan pelkistä komponenteista.
Eikä sovi unohtaa sitä, että Samsung käyttää myös omia piirejä laitteissaan eli Exynos-piirejä
Vain osassa maailmaa, esim jenkeissä on Snapdragonit
Honor 20 julkaisu tiistaina Lontoossa, saas nähdä..
En usko että ikinä kukaan pankki alkaa tekemään softaa jonnekin Huawein omaan App storeen. Eikä ole korkeat odotukset myöskään Netflix sun muiden palveluidenkaan suhteen.
Riippuen nyt, mikä käyttis sieltä on tulossa, niin appsien "side loading" on kanssa sellainen asia, että normaali käyttäjä ei sitä tule tekemään, taikka halua alkaa manuaalisesti kikkailemaan noiden kanssa.
Paitsi esim. Samsung Galaxy S4/S4 4G+ (i9505/i9506) sisälsi pelkästään Snapdragon 600 että Snapdragon 800.
Ja Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 sisälsi saman prossun kuin i9506
Kuinka niin kaksinaamaista? En ole kuullut Yhdysvaltojen valittavan sen hallintoon Kiinan taholta kohdistuvasta vakoilusta. Sen sijaan Yhdysvallat on viime aikoina protestoinut voimakkaasti Kiinan harjoittamaa yritysvakoilua, joka on käynyt yhdysvaltalaisille yrityksille kalliiksi. Protestien alkulähde on Yhdysvaltain yritysmaailma, jonka mielestä maan hallinto on suhtautunut Kiinan harjoittamaan yritysvakoiluun liian kevyesti. Myös maan tiedustelupalvelut ovat varoittaneet hallintoa yrityksiin Kiinan taholta kohdistuvasta laajasta vakoilusta. Ei liene epäselvyyttä siitä, että Kiina on maailman suurin yritysvakoilija. Suomen suojelupoliisi sanoi tiedotteessaan Kiinan olevan Venäjän ohella suurin vakoilija Suomessakin.
Ei tarvitse olla suuri analyytikko ymmärtääkseen, että Kiinan vapaa pääsy yhdysvaltalaisten matkapuhelinverkkojen kautta kulkevaan liikenteeseen olisi monella tapaa raskas tappio Yhdysvalloille. Se olisi tappio sekä sotilaallisesti, poliittisesti että taloudellisesti. En ole asiantuntija, mutta lienee erittäin vaikeaa selvittää täydellä varmuudella, onko tietoteknisessä laitteistossa laitetasolla toteutettuja vakoiluominaisuuksia. Johtuen edellä mainitusta, ja siitä, että matkapuhelinverkko on tietoliikenteen ytimessä, ei olisi yllättävää, jos Yhdysvallat olisi katsonut Huawein sulkemisen pois matkapuhelinverkoista välttämättömäksi pelkän vahvan epäilyn perusteella. Jos Yhdysvalloilla on asiasta varmoja todisteita, todisteiden lähteen tai lähteiden suojelemiseksi todisteita ei välttämättä esitetä suurelle yleisölle. Läheisten ja luotettavien kumppanimaiden hallinnot tai tiedusteluelimet saanevat ne nähdäkseen.
Mitenkähän EU mahtaa reagoida tähän, esim. noin kuluttajansuojan kannalta?
30 prosenttia EU-kansalaisten android luureista muuttui juuri ilmeisen käyttökelvottomiksi. Itselläkin nyt 800 euron upouusi romu käsissä.
Itse veikkaan ettei tule vaikuttamaan nykyisiin puhelin malleihin. Päivitysten loppuminen voi olla edessä, mut ainahan voi mennä root linjalle.
Niin, itseäkin kinostaa että mikä on tän oman Playn tulevaisuus.
Vaikka Honor onkin niin Huawei on vahvasti läsnä.
Vaikea sanoa, kun eipä tuota valmistajien laiskaa tai olematonta päivitysten myöntämistäkään ole pidetty minään ongelmana… nyt siis puhelimesi kuitenkin ”toimii” kuten aikaisemminkin myös vastaisuudessa (puheliminea), vaikkakin (mahdollisesti) se ei enää saa edes tietoturvapäivityksiä. (Tämä toki hiljalleen alkaa rikkomaan sovellusten toimivuutta, kun esim. ne verkkopankkisovellukset aina välillä ovat lisänneet minimiversiovaatimuksia… toki yleensä vain useamman vuoden ikäisiin järjestelmäversioihin kohdistuvia.)
Takuupalautus.. Puhelin/tabletti rikki ei toimi enään googleplay/sovellukset. Itsekkin juuri ostin Huawein tabletin kuukausi aiemmin…
Taidan pyytää muijaa palauttamaan viikon vanhan P30 Pro:n varmuuden vuoksi, vaikka ymmärrän kuinka se on juuri päinvastoin kuin mitä pitäisi tehdä, ei ole köyhällä varaa leikkiä näissä taisteluissa.
Onhan tuo kuluttajien kannalta vittumaista, mutta toisaalta taas törkeiden teollisuusvakoilujen jälkeen ja muutenkin kun kyseessä on valtion subventoima/omistama markkinahäirikkö, ei käy kauheasti sääliksi.
Jännä tosin nähdä kuinka ison vastaiskun Kiina tekee. Vaurastuneessa Kiinassa on helvetin monta isoa jenkkibrändiä kaivamassa kultaa.
Nykyisissä puhelimissa Googlen appsit toimii kuten ennenkin, ja uusissa puhelimissa niitä ei tule esiasennettuina, mutta käyttäjä voi ne varmaan itse asentaa tai ladata toisesta sovelluskaupasta. Tottakai tämä hankaloittaa hieman keskivertokäyttäjän elämää, mutta ei välttämättä ole kynnyskysymys, jos Huawei hoitaa homman nätisti ja tulee ”hinnassa vastaan”…
Käyttöjärjestelmäpäivitysten hidastuminen on vähän ikävämpi juttu tietysti…
Jaa ei onnistu varmaan tän p30 pro palautus enää ku julkkarissa ostin. Voi vittu saatana helevetti, kittuutin pakoilla vuosia ja kerrankin laitoin pitkästä aikaa hyvän puhelimen.
Jännä nähdä myös se miten EU yms. tulee asiaan suhtautumaan kun tuotetta "huononnetaan" tai muutetaan sen myynnin jälkeen. Googlet, Microsoftit, Applet ja muuthan joutuvat about aiheettakin EU tuomioistuimiin kaivamaan kuvettaan naurettavista asioista niin olisin yllättynyt jos tästä ei tulisi paskamyrskyä.
Suosittelen lukemaan tuon linkatun reutersin artikkelin. Eikö siinä selvästi sanota ettei vaikuta jo käytössä oleviin laitteisiin? Siis play storen ja ohjelmien päivitysten osalta.
Eikö se idea ollut että ostaa Huawei puhelimen että pääsee NSA vakoiluja pakoon.
On taas kätevää että se muuttuu mahdottomaksi.
Kansalaiset kärsii mitä tahansa tapahtuu, erityisesti kun kiinalaisten teknologialla on paras hintalaatu suhde.
Se on vain vähän haastavaa, kun Huawei on estänyt bootloaderin lukituksen avaamisen:
Jos Huawei alkaa kehittämään avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Android versiota, niin periaatteessa lähes kaikki Android sovellukset toimivat siinä suoraan. Poikkeuksen muodostavat vain sellaiset Android sovellukset, jotka käyttävät jotain Googlen rajapintaa ( Play Servicen, Maps tms.). Esim. Netflix on tälläkin hetkellä saatavissa myös Amazon AppStoresta. Kivinen tie Googlettoman Androidin kehittäminen joka tapauksessa on.
Melkoinen homma kyllä. 😮
No on melko olennainen osa uutista kyllä. 😀
Kyllähän se tuossa sanotaan täysin selvästi.
“We are complying with the order and reviewing the implications,” the Google spokesperson said.
“For users of our services, Google Play and the security protections from Google Play Protect will continue to function on existing Huawei devices,” the spokesperson said, without giving further details."
Saattaisin ehkä io-tech uutisessa tuoda tuon esille selkeämmin, sen sijaan että todetaan vain tulevien puhelinten jäävän ilman Google Play jne.
Selvästi kommenteissakin useampi jotka asiaa ihmettelee, vaikka periaatteessa se uutisessa sanotaan.
Ilmeisesti tosin myös kuukausittaiset tietoturvapäivitykset jää pois myös nykyisiltä laitteilta.
Jatkuu vain pääsy Play kauppaan ja päivitykset softiin?
Eikö tuo käytännössä sitä tarkoita. Koska Huawein kautta ne tietoturvapäivitykset menee, mistä ne sitten pusketaan OTAna.
Kiva jos tulee joku laajempikin reikä käyttiksessä. :tdown:
Mutta ei suoraan saa android turvapäivityksiä, vaan ne on kaivettava avoimen lähdekoodin versiosta, Huawei on ennenki ollu innokas päivittäjä joten käytännössä päivitykset loppuu.
Huawei on kasvanut viime vuodet melkoista haipakkaa laajalla rintamalla, mutta tähän taitaa tulla pian muutos.
Virallinen selitys on tietysti vakoilusyytökset mutta näin kaukaa katsottuna on vaikea välttyä vaikutelmalta, että todellinen syy Huawein ja ZTEn kampittamiseen on halu estää verkkoinfran markkinoiden ja verkkoteknologian kontrollin valuminen kiinalaisten käsiin.
Mielenkiintoista nähdä miten kiinalaiset vastaavat. Ilmeinen vaara on tietysti että jenkkifirmojen tie Kiinan markkinoille saattaa nousta pystyyn. Toisaalta pilvissä on aina hopeareunuksia – esimerkiksi Jollan sikariportaalla voisi olla nyt harvinainen tilaisuus jos osaavat pelata korttinsa oikein…
Joo, näin vähän uumoilin että ne pitäisi kaivaa open source versiosta.
Ei taida vaan olla kovin suoraviivaista noin sitä tehdä.
Annat mieluummin tietosi Kiinalaiselle diktatuurille?
Ennemmin kuin amerikkalaiselle diktatuurille.