Uutistoimisto Reuters raportoi omiin lähteisiinsä perustuen NVIDIAn laajentavan osaamistaan PC-prosessoreiden puolelle. Niin ikään nimettöminä pysyvät toiset lähteet tietävät puolestaan kertoa uutistoimistolle AMD:n viritelleen Arm-suunnitelmansa uudelleen tulille.
NVIDIA operoi tällä hetkellä prosessoreillaan lähinnä palvelimissa ja automaailmassa, sekä kehittäjien pöydillä. Reutersin mukaan tähän on kuitenkin muutos ja yhtiö suunnittelisi parhaillaan Windows-kannettaviin suunniteltua Arm-prosessoria tukemaan Microsoftin taistelua markkinaosuuttaan kasvattanutta Applea vastaan. Prosessorin julkaisuaikatauluksi huhutaan vuotta 2025, mutta sen tarkempia tietoja prosessorista ei Reutersin jutussa julkaistu. NVIDIA on ollut viimeksi puheenaiheena Arm-kannettavien maailmassa potentiaalisena erillisnäytönohjaimena MediaTekin prosessoria käyttäville malleille.
Arm-maailma ei ole vieras AMD:llekaan, sillä yhtiöllä oli aiemmin Cortex-A57 -ytimiin perustuvia Opteron A -sarjan malleja. Yhtiö suunnitteli myös Jim Kellerin johdolla täysin omaa K12 Arm-ydintään, mutta se haudattiin lopulta eninen julkaisua. Vuonna 2020 huhut AMD:n Arm-prosessorista nousivat uudelleen pinnalle ensin väitetyn roadmap-vuodon myötä ja loppuvuodesta Mauri QHD:n väittäessä AMD:n kehittävän kahta versiota kilpailijasta M1:lle, joista toisessa olisi samalle paketoinnille integroidut muistit. Ne huhut ovat nyt mennyttä aikaa, mutta nyt Reuters kertoo saaneensa nyt tietää kahdelta eri lähteeltä, että AMD olisi valmis julkaisemaan Arm-prosessorin kannettaviin mahdollisesti jo vuonna 2025. Mitään sen tarkempia tietoja prosessorista ei ole saatavilla.
Reuters kertoo tiedustelleensa AMD:n, Armin, Microsoftin ja NVIDIAn edustajilta asioiden vuotojensa todenperäisyyttä, mutta vähemmän yllättäen yhtiöt eivät lähteneet kommentoimaan huhuja.
Lähde: Reuters
Liian aikaista että nämä firmat vahvistaisivat mitään koska tuo Qualcommin yksinoikeus on vielä voimassa. Aikaisintaan joku sanoo jotain virallista kun tuo sopimus Microsoftin ja Qualcommin välillä päättyy.
Valitettavasti sopimus on salainen, joten tarkkaa päivää ei ole tiedossa ja huhuttu on sen päättyvän pian jo vuonna 2021. Viimeisin tieto on ”2024” ja edelleen taitaa olla lähinnä huhu, mutta jos nämä huhut puhuvat NVIDIAn ja AMDn lähtevän tähän 2025 niin ehkä voi käyttää ”31.12.2024” sopivana arvauksena kunnes parempaa tietoa ilmenee. Eikä olisi yllättävää jos näistä piireistä tulisi tarkempaa tietoa vasta tuon päivän jälkeen, tai korkeintaan hieman ennen jos on tarkoitus lanseerata ensimmäisiä tuotteita heti 2025 alussa.
thor: DRIVE Thor Unites AV and Cockpit on a Single SoC | NVIDIA Blog
Jännä että kun intel alkoi vallata markkinoita näytönohjaimillaan niin nvidia päätti siirtyä tekemään prosessoreita tietokoneisiin, Seuraisikohan tästä erillaisten emolevyjen lisääntyminen ja halpeneminen?
Taustalla todennäköisesti microsoftin panostus arm pohjaiseen windowsiin. Arm pohjaisilla koneilla lienee markkinaa, kun mietitään läppäreitä ja tabletteja.
Full Green Nvidia <3 Parhaimmasta tuli juuri parempi
Ei onnistu tälläkään kerralla.
Ei onnistu tälläkään kerralla.
Pilvipuolella on tullut myös tarjolle palvelinrautaa ARMin päälle ja niillä on pääosin edullisempaa ajaa. Jonkun verran linuxeja konvertoitu pyörimään ARM:n päälle kunhan vain tuki löytyy sovelluspuolella.
Nvidiallahan on oma pilvirauta arm:in päällä(grace)mikä myy kuin piparkakut jouluna. Embedded, autopuolella myös arm:ia nvidialta.
Ketjun aloituksen piirit liittynevät microsoftin windowsiin.
Taitaa enemmän painostaa tuo Mooren laki, pakko alkaa optimoimaan alustaa kun bitit ei kulje enää kovempaa.
x86 – sotkun korjaaminen ei ole käytännössä mahdollista, joten ARM on loogisesti seuraava askel
Joo, tämä tulee hyvin esiin uusissa X86-prossujen julkaisuissa: saadaan muutama sata megahertzia ja muutama prosentti lisää nopeutta, kun lisätään virrankulutusta 50 watilla.
Taitaa olla kohta tämä polku kuljettu loppuun ja muut (ARM, RISC-V) jatkavat, ei mitään uutta auringon alla.
Tarkoitat varmaankin pelkästään Inteliä?
AMD:llä on käytännössä jokaisessa julkaisussa ollut myös merkittäviä arkkitehtuuriin, välimuisteihin jne. liittyviä uudistuksia, joita Inteliltä tulee aika lailla harvemmin.