Qualcomm ilmoitti hiljattain nimeävänsä Oryon-ytimiin perustuvat tulevat PC-prosessorinsa Snapdragon X -sarjaksi. Nyt Windows Report on vuotanut tulevien prosessoreiden yksityiskohtaiset tiedot.
Qualcommin huippumalli PC-kannettaviin tulee tottelemaan nimeä Snapdragon Elite X. Prosessorissa on yhteensä 12 korkean suorituskyvyn Oryon-ydintä, jotka toimivat parhaimmillaan 3,8 GHz:n kellotaajuudella. Yhden tai kahden ytimen kellotaajuutta saadaan kuitenkin tarvittaessa boostattua aina 4,3 GHz:iin saakka. Prosessorin kylkeen saa maksimissaan 64 Gt LPDDR5x-8533-muistia, mikä tuottaa kaistaa 136 Gt/s. Prosessorin luvataan tarjoavan markkinoiden parasta suorituskykyä per watti, yltäen kilpailijoiden suorituskykyyn jopa vain kolmanneksen tehonkulutuksella, mutta tämä varmistuu myöhemmin puolueettomissa testeissä.
Prosessorijn rinnalta löytyy Adreno-grafiikkaohjain, jonka luvataan tukevan DirectX 12 -rajapintaa ja laskentavoimaa kerrotaan löytyvän parhaimmillaan 4,6 TFLOPSin edestä. Grafiikkaohjain tukee parhaimmillaan kolmea UHD-tarkkuuden näyttöä ja ulostuloissa ovat tuettuina eDP v1.4b ja DP 1.4 -standardit. Videoyksiköstä löytyy tuki AV1- purulle ja pakkaukselle, kuten nykyään olettaa sopii. Piiriltä löytyy myös Hexagon-tekoälykiihdytin, jolle luvataan 45 TOPSin suorituskykyä, mikä peittoaa yhtiön mukaan kilpailijat jopa 4,5-kertaisesti.
Prosessorista löytyy myös Spectra ISP -kuvaprosessori, josta löytyy kaksi 18-bittistä yksikköä sekä Always-sensing yksikkö. ISP tukee parhaimmillaan kahta 36 megapikselin tai yhtä 64 megapikselin kamerasensoria. Mukaan mahtuu myös tarkemmin määrittelemätön ”Micro NPU” -tekoälykiihdytin. Langattomista yhteyksistä on vastuussa FastConnect 7800, mikä tukee Wi-Fi 7:ää ja Bluetooth 5.4:ää. Myös 5G-yhteydet ovat Qualcommille luonnollisesti tuettuna.
Snapdragon X Elite tukee PCIe Gen 4 NVMe -asemia, UFS 4.0 -tallennustilaa sekä SD 3.0 -standardia. USB-puolella tuettuina on parhaimmillaan kolme USB4-liitäntää, kaksi USB 3.2 Gen 1 -liitäntää ja yksi eUSB2 -liitäntä.
Windows Reportin mukaan ensimmäisiä Snapdragon X Elite -kannettavia odotetaan markkinoille ensi vuoden puolivälin tienoilla. Prosessori valmistetaan tarkemmin määrittelemättömällä 4 nanometrin luokan prosessilla.
Lähde: Windows Report
Jos cpu on noin hyvä, kuin vuoto ennustaa, jäädään enää odottelemaan saako Microsoft pikkuhiljaa ARM-Windowsin kelvolliseen kuosiin. ChromeOS/Linux/SteamOS/yms tekijät ei kuitenkaan vielä ensi vuonna ole kovinkaan lähellä Windowsia uusien koneiden tilastoissa.
Sehän on jo aika hyvässä kuosissa. Itse olen tässä jo puolisen vuotta käyttänyt ARM Windowsia ja ei tuossa juurikaan ole eroa x86 Windowsiin. Noita arm64 natiiveja versioita ohjelmistakin löytyy jo aika hyvin. 64-bittiset x86 ohjelmatkin nykyään toimivat, toki hitaammin kuin natiivit, mutta jos kyse ei ole mistään erityisen raskaasta niin ihan käyttökelpoisesti.
Mielenkiinnolla odottelen näitä tehokkaampia prossuja.
data-unfurl="true" data-result-id="528411" data-url="https://www.reuters.com/technology/nvidia-make-arm-based-pc-chips-major-new-challenge-intel-2023-10-23/" data-host="www.reuters.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Exclusive: Nvidia to make Arm-based PC chips in major new challenge to Intel
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.reuters.com
Ihan mielenkiintoista nähdä mitä tarjoavat tuolla rintamalla, isomuistiset näyttikset kun ovat kallis ratkaisu ja niin ovat Applenkin tuotteet.
Ihan mielenkiintoista nähdä mitä tarjoavat tuolla rintamalla, isomuistiset näyttikset kun ovat kallis ratkaisu ja niin ovat Applenkin tuotteet.
7840U/Z1 Extreme on jo nyt M2/M2 Pro:ta energiatehokkaampia useammissa laskentilanteissa (varsinkin kun TDP:n rajoittaa), joten mitä tässä pitäisi siinä mielessä odottaa? Markkinointiosastoa? Tämä siis kun mitataan pelkästään CPU:n käyttämää tehoa samalla laskentateholla, ei koko läppärin – joka sitten sisältää näytöt sun muut, jotka eivät ole vertailukelpoisia.
Puhutaanko tässä nyt valmiiden mallien käytöstä vai opettamisesta? Muistikaista voi muodostua ongelmaksi joka tapauksessa isommalla mallilla (tässä on vain 136GB/s muistikaistaa, eli ei sen kummemmin kuin muissakaan integroiduissa näyttiksissä LPDDR5:lla). Tai toisena tietenkin softatuki, eihän noista AMD:n iGPU:stakaan saa oikein hyödyllisiä tapauksia, vaikka niissä periaatteessa voisi yhtälailla käyttää koko muistin GPU:lle (tai sille 10 TOPS NPU:lle, jolle ei edes Linuxista löydy tukea). Qualcomm ei nyt ole varsinaisesti se paras esimerkki ajureiden avaamisesta Linuxille historian valossa.
Taas toisaalta, Meteor Laken GPU on suunnilleen tämän tehoinen kanssa ja taitaa tulla ulos ennen tätä. NPU:n odotettuja tehoja en nyt valitettavasti tähän hätään kyllä löydä – mutta luulisin olevan heikompi.
Ei sillä, 45 TOPS NPU jos sille on hyvät ajurit kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta (varsinkin kun haluan stressitestata mallin päällä olevaa softaa, niin nykyisin potku loppuu). Laitoin itse muutama päivä sitten tuon ennakkotilauksen SiFiven CPU:lle, jossa on 20 TOPS kiihdytin, mutta toisaalta oletan sen myös olevan tätä halvempi. Varsinkin kun muistia on enemmän, muutenhan tuo NVIDIA:n Orin olisi 40 TOPSilla kohtuullisen halpa tapaus ($499), mutta siinä on rajoitteena 8GB muisti.
Valmiiden mallien käyttöä meinasin.
Jep toi on aika kapea kaista ja muistikaista on tosiaan erittäin kriittinen tekijä kielimallien inferenssinopeudessa eli ihmeisiin ei varmaan pysty. Jaettu muisti taitaa kuitenkin olla aika kustannustehokas ratkaisu tekoälytouhuihin ja ehkäpä speksit on vähän kovemmat AMD:n ja Nvidian tulevissa vastineissa.
Onko tästä jotain mittauksia jossain?
https://www.semiaccurate.com/2023/09/26/whats-going-on-with-qualcomms-oryon-soc/
Tuossa muutama rivi lukemista kyseisen sirun matkasta kalliiksi pommiksi.
TLDR; The article concludes that Qualcomm has wasted a great opportunity with the Nuvia core and that Oryon is a flaming mess of their own creation with very expensive PCB requirement and forced Qualcomm PMIC bundling.
No siis Jarrod techillä on m2 vastaan tuo uudempi Ryzen, mutta kyllähän jo 6800u vie samalla teholla (ryzenissä 15-25w optioiden puolivälissä Macin tehonkulutus) saman verran virtaa kuin M2: (tässä Hardware Unboxed video asiasta).
Eikös se mäkki tossa myllytä ihan 100-0?
Cinebenchissä 1t esim. tehonkulutus alle puolet suhteessa pisteisiin. Osa softista kans kätevästi valittu siten että natiivibinääriä ei ole.
Niin, itse katson ihan sitä multicorepistemäärää esim.cinebenchissä (Ryzen hivenen edellä ihan pikkuisen enemmällä virrankululla) kun en ainakaan itse ottaisi konetta jossa käytettäisiin yhtä corea kerrallaan.
Rusinat pullasta ja niin edelleen.
Vertailu olis kans mielenkiintoisempi jos applelta oltais valittu suorituskykyisempi malli. Multicore sais vähän puhtia lisää.
Tuossa tuo jarrod techin testi, jossa näkyy hyvin kuinka virtapihi Mac on: (mutta toisaalta myös häviää aika reilusti osassa testejä, mutta kun tehoa halusit verrata)
Taitaa myös hyötysuhde kasvaa täydellisesti säikeistyvissä kuormissa ytimien määrän suhteen aika kivasti. Toi 6800U taitaa vaatia vähintään 16 säikeelle täydellisesti tasautuvan kuorman jotta edes cinebenchissä pääsee tasoihin.
jarrodin videolla testiin on sentään valittu suorituskykyiset mallit molemmilta valmistajilta. Energiatehokkuudessa mäkki tais voittaa jokaisen(?) testin. Energiatehokkuus oli nimenomaan se juttu minkä perään kyselin:
Notebookcheckiltä löytyy Cinebench R15 multicore pisteitä per watti, tuossa 7840U voittaa M1:n ja M2:n silloin kun rendataan täydellä teholla.
data-unfurl="true" data-result-id="528761" data-url="https://www.notebookcheck.net/M1-vs-R7-7840U-vs-M2_12937_15023_14521.247596.0.html" data-host="www.notebookcheck.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Processor Comparison – Head 2 Head
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.notebookcheck.net
Tuo on kuitenkin mobiili-cpu:lle hyvin harvinainen käyttöskenaario että kaikki coret tekee laskemista täysillä. Paljon oleellisempaa olisi testi, jossa tehdään jotain käytännössä kannettavilla tehtävää asiaa sama määrä ja katsottaisiin kauanko akku kestää.
Vaikka ajetaan kerran tunnissa passmark/geekbench/webxprt/vastaava yleistehosta kertova benchmark ja tuota tehdään kunnes akku loppuu.
Tai sitten surffataan netissä ja katsotaan kauanko akku kestää Tuota Notebookcheck testaa.
Notebookcheckin wifi v1.3 akkutestit kertoo seuraavia esim M1 vs M2 vs 7840U, ja Elitebookissa 7840U pääsee jo aika lähelle Applea.
katso liitettä 1197952
Jännät palkit tossa, jossa verrataan Intelin x86 prossuun ja 3227 vs 3192, eli yhden prosentin ero.
Annetaan anteeksi, kun otetaan kulutus huomioon.
Jos todellisuus olisi sama kuin kalvoilla, että 50 watin teholla saa geekbenchin multicore-tuloksen, joka on +50% verrattuna M2:een, energiatehokkuus jäisi kuitenkin edelleen 10-15% M2:sta, joka käyttää vain noin 30 wattia. Mikä sitten mahtaisi olla tulos samalla 30 watin teholla, tuo ero on kuitenkin aika oleellinen hyötysuhteen parantumisessa. Mutta Intelin U- P- ja H-sarjat jäisi ilman numeroita olevien kuvaajien perusteella taakse ihan reippaalla erolla. Lisää testejä odotellessa, puolueettomia testejä varmaan saa odotella vielä aika pitkään.
katso liitettä 1198096
katso liitettä 1198097
katso liitettä 1198098
Jos miettii 90% (ihan hatusta heitetty) maailman tietokoneenkäyttäjistä, niin esim M2:ssa on yllinkyllin tehoa moneksi vuodeksi eteenpäin ja akunkesto on mahtava. Tuon jos vielä ylittää, niin siinä alkaa keskivertokäyttäjä akunkeston ja tehojen vertailun jälkeen hylätä x86-maailman. Toki x86 jää olemaan edelleen niille, jotka sitä tarvitsee. Mutta jos jossain kohtaa muutaman vuoden päästä Windows-maailman ARM-siirtymä on yhtä toimiva ja ongelmaton kuin Applen, niin hyvin suuri enemmistö haluaa ARMin puolelle. Siinä on Microsoftilla aika kova työ vielä saada homma edes lähelle Applen tasoa alustamuutoksen osalta. Jos siinä onnistuvat, niin ennustan, että menee alle 10 vuotta ja x86 kokee saman kuin UNIX-RISC-maailma vuosituhannen alussa ja alkaa hiipua pois kun kehityspanostukset siirtyy muualle.
Tuossa kooste julkaisutilaisuudesta
Ja tässä Cristiano Amonin lyhyt haastettelu jossa kertoo M2-vertailua
Sinänsä kun noita nvidian läppäripiirejä katselee, niin onhan siellä vielä 4090 korttiin aika paljon matkaa, mutta tietty hintakin on ihan eri.
Scary fast eventti applella ensi maanantaina.
data-unfurl="true" data-result-id="529046" data-url="https://www.engadget.com/apple-confirms-scary-fast-event-for-the-night-of-october-30-164836214.html" data-host="www.engadget.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Apple confirms 'scary fast' event for the night of October 30
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.engadget.com
Et kuitenkaan viitsinyt lukea niitä Qcomin kalvoja? Tässä puhutaan 4N eli vähän viritetyn ”5nm” vertailusta 5NP prosessilla valmistettuun prossuun.
Applen M3 on varmasti markkinoilla ennen tätä Snapdragonia. Ainakin joku versio M3:sta.
Ensivuoden puolivälissä m2:lla ikää 2v. Olis aika surullista, jos qualcomin piiri ei olisi parempi kuin m2. Varsinkin tässä paperijulkaisuversiossa, kun valmistaja voi valita mitä ja miten vertaillaan.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä