Qualcomm kehuu 12 Oryon-ytimeen perustuvan huippumallinsa yltävän kilpailijoiden suorituskykyyn vain kolmanneksen tehonkulutuksella.

Qualcomm ilmoitti hiljattain nimeävänsä Oryon-ytimiin perustuvat tulevat PC-prosessorinsa Snapdragon X -sarjaksi. Nyt Windows Report on vuotanut tulevien prosessoreiden yksityiskohtaiset tiedot.

Qualcommin huippumalli PC-kannettaviin tulee tottelemaan nimeä Snapdragon Elite X. Prosessorissa on yhteensä 12 korkean suorituskyvyn Oryon-ydintä, jotka toimivat parhaimmillaan 3,8 GHz:n kellotaajuudella. Yhden tai kahden ytimen kellotaajuutta saadaan kuitenkin tarvittaessa boostattua aina 4,3 GHz:iin saakka. Prosessorin kylkeen saa maksimissaan 64 Gt LPDDR5x-8533-muistia, mikä tuottaa kaistaa 136 Gt/s. Prosessorin luvataan tarjoavan markkinoiden parasta suorituskykyä per watti, yltäen kilpailijoiden suorituskykyyn jopa vain kolmanneksen tehonkulutuksella, mutta tämä varmistuu myöhemmin puolueettomissa testeissä.

Prosessorijn rinnalta löytyy Adreno-grafiikkaohjain, jonka luvataan tukevan DirectX 12 -rajapintaa ja laskentavoimaa kerrotaan löytyvän parhaimmillaan 4,6 TFLOPSin edestä. Grafiikkaohjain tukee parhaimmillaan kolmea UHD-tarkkuuden näyttöä ja ulostuloissa ovat tuettuina eDP v1.4b ja DP 1.4 -standardit. Videoyksiköstä löytyy tuki AV1- purulle ja pakkaukselle, kuten nykyään olettaa sopii. Piiriltä löytyy myös Hexagon-tekoälykiihdytin, jolle luvataan 45 TOPSin suorituskykyä, mikä peittoaa yhtiön mukaan kilpailijat jopa 4,5-kertaisesti.

Prosessorista löytyy myös Spectra ISP -kuvaprosessori, josta löytyy kaksi 18-bittistä yksikköä sekä Always-sensing yksikkö. ISP tukee parhaimmillaan kahta 36 megapikselin tai yhtä 64 megapikselin kamerasensoria. Mukaan mahtuu myös tarkemmin määrittelemätön ”Micro NPU” -tekoälykiihdytin. Langattomista yhteyksistä on vastuussa FastConnect 7800, mikä tukee Wi-Fi 7:ää ja Bluetooth 5.4:ää. Myös 5G-yhteydet ovat Qualcommille luonnollisesti tuettuna.

Snapdragon X Elite tukee PCIe Gen 4 NVMe -asemia, UFS 4.0 -tallennustilaa sekä SD 3.0 -standardia. USB-puolella tuettuina on parhaimmillaan kolme USB4-liitäntää, kaksi USB 3.2 Gen 1 -liitäntää ja yksi eUSB2 -liitäntä.

Windows Reportin mukaan ensimmäisiä Snapdragon X Elite -kannettavia odotetaan markkinoille ensi vuoden puolivälin tienoilla. Prosessori valmistetaan tarkemmin määrittelemättömällä 4 nanometrin luokan prosessilla.

Lähde: Windows Report

This site uses XenWord.
;