Samsung on esitellyt tänään Malesiassa uuden Galaxy A -sarjan huippumallin, joka sijoittuu hinnaltaan high-end-luokkaan. Puhelimen erikoisuus on markkinoiden ensimmäinen neljän takakameran ratkaisu. Kyseessä on samalla Samsungin ensimmäinen malli, jonka lasisessa takakuoressa käytetään kuluneen vuoden aikana yleistynyttä liukuvärjäystä.
Galaxy A9:ssä on 6,3-tuumainen Super AMOLED -näyttö Full HD+ -tarkkuudella. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 660 ja Suomen markkinoille tulevassa mallissa sen parina on kuusi gigatavua RAM-muistia. Akun kapasiteetti on kohtalaisen suuri 3800 mAh. Käyttöjärjestelmänä toimii harmillisesti iäkäs Android 8.0 Oreo Samsungin omilla höysteillä varustettuna.
A9:n kameratoteutus koostuu 24 megapikselin pääkamerasta, 10 megapikselin 2x zoomauksen mahdollistavasta kamerasta, kahdeksan megapikselin superlaajakulmakamerasta (120 asteen kuvakulma) sekä viiden megapikselin syvyystietoja tallentavasta kamerasta. Etupuolella on lisäksi 24 megapikselin kamera.
Galaxy A9 tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 162,5 x 77 x 7,8 mm
- Paino: 183 grammaa
- 6,3″ Super AMOLED -näyttö, 18,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2220 pikseliä, 329 PPI
- Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
- 6 tai 8 Gt RAM-muistia
- 128 Gt tallennustilaa, muistikorttipaikka (jopa 512 Gt)
- Cat.9 LTE-yhteydet, 3CA, Dual SIM (Dual standby)
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC
- GPS, Galileo, Glonass, BeiDou
- Neljä takakameraa:
- 24 megapikselin laajakulmakamera, f1.7, PDAF
- 10 megapikselin normaalikamera, f2.4, 2x zoomaus
- 8 megapikselin superlaajakulmakamera, 120 asteen kuvakulma, f2.4
- 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2, Live Focus
- 24 megapikselin etukamera, f2.0
- 3800 mAh akku, USB Type-C, pikalataus
- Android 8.0 Oreo & Samsung Experience
Galaxy A9 tulee Suomessa saataville marraskuun lopulla 649 euron suositushintaan (6 Gt RAM-muistilla) Caviar Black- ja Lemonade Blue -väreissä. Bubblegum Pink -väri ei tule Suomeen.
Lähde: Samsung
Ei voi kyllä käsittää että miten tämän hinta on perusteltu :facepalm:
Liimaa kaks tommosta rinnakkain niin on 8 takakameraa 🙂 4 kertaa enemmän kun mulla silmiä! Yhtä monta kun hämähäkillä jalkoja (ja mustekalalla)
Ei mustekalalla ole jalkoja.
Varmaan koska uutta ja hienoa tms. 😀
Näyttö kyllä mukavan kokoinen ja ei typerää lovea. :tup:
Onko nämä mobiilikamerat nyt menossa siihen suuntaan että joka tarkoitukseen on oma kameransa?
Aiemminhan oli mustavalkokamera+pääkamera joista sitten yhdistettiin yksi parempi kuva, mutta käyttääkö tämä A9 kuvan ottamiseen enempää kuin kahta kameraa kerrallaan (syvyyskamera+yksi kolmesta muusta)?
649€ ja snapdragon 660 :facepalm:. Muut tuovat huippumalleja 845 piirillä 500€ pintaan ja samsung siirtää keskisarjan mallit huippumallien hintaluokkaan. Mielestäni tänä vuonna on tullut niin paljon hyvää kilpailua puhelin puolelle, että en nää mitään järkeä ostaa tälläistä.
Tuota erillisen syvyyskameran tarvetta en ymmärrä – saman olisi voinut toteuttaa noilla muilla kameroilla kuten vaikka Note9:ssä. Tuossa hintaluokassa olisi myös toivonut näkevänsä edes Snapdragon 710 -piirin.
Tuntus kyllä järkevämmältä jos noita monikameroita käytettäs siihen kuvan parannukseen yhdistämällä monen sensorin data, eikä tolleen et liuta tommosia neulanreikäkameroita eri tarkotuksiin.
Tai sitten että neljä kameraa mutta kaikki optiseen zoomaukseen. En tajua miksei kenelläkään ole tuollaista versiota vielä.
Piiri (hintaan nähden) ja vanha Android-versio tuossa on tietysti ne suurimmat ongelmat. Muutenhan ominaisuudet on ihan top notch [sic!]. Ilmeisesti ei vaan voi laittaa parasta piiriä, ettei mene liikaa S- ja Note-sarjojen kanssa päällekkäin. Se Snapdragon 710 olisi sitä vastoin ollut hyvä veto.
Olis kiva nähdä tämän myyntimäärät vaikka ensimmäisen 3kk osalta siitä kun on julkaistu myyntiin että oikeestiko näitä höpöhöpöjä ostetaan vai onko nää höpöhöpöt vaan että kokeillaan markkinoita meneekö tällänen kuluttajille kaupaksi 🙂
[OT]
Vain tursailla ja vampyyritursailla on kahdeksan lonkeroa, muilla mustekalaluokilla niitä on kymmenen[/OT]
Ilmeisesti ei ole edes vesitiivis kun siitä ei ole mitään mainintaa.
Ihmisen täytyy olla kyllä jollakin tavalla älyllisesti vajaa jos maksaa tuosta puhelimesta 639 euroa kun halvammalla saa vaikka Samsung Galaxy S9 plus mallin.
Tästä oli meillä juuri jossain juttua, että todellisuudessa moni luuri saisi IP68-sertifikaatin jos sitä haettaisiin mutta hinnan vuoksi sitä ei välttämättä kannata hakea highendin ulkopuolelle
Vähän sellainen fiilis, että Samsung vain testaa, kuinka hyvin tällainen moni-kamera hehkutus uppoaa tekniikasta ei niin perillä olevaan asiakaskuntaan. Veikkaan, että aika moni saattaa mennä harhaan puhelimen ominaisuuksista, kun katsoo vain, että tässähän hurjasti kameroita. Lisäksi A9 mallinimen voi sekoittaa Samsungin muihin lippulaivoihin: Note9 ja S9/S9+.
Samaa mietin,
”Now 4 cameras!”
Ja tyhmät ostaa.
Ei voi enää mainostaa prossu ytimillä kun kaikilla se 8 tai jotain
649 (noin) sai ennen malliston parhaan puhelimen. Ehkä Samsungilla oikeasti ajatellaan, että puhelin on keskihintainen, kun lippulaiva maksaa yli tonnin. Toki samaa on havaittavissa muidenkin merkkien kohdalla.
Pitäähän heillä olla tarjolle puhelimia myös sinne alle tonnin hintaluokkaan, joten aika perusteltu julkaisu. Mutta ovathan puhelimien hinnat karanneet pilviin.
Kyllähän sitä PC-puolellakin on paskoja näytönohjaimia myyty muistin määrällä…
Niinpä…
Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.
Kuten sanonta menee.
Keskivertokuluttajahan vain muuttuu kaiken aikaa enemmän ja enemmän ajattelukyvyttömäksi markkinoinnin orjaksi.
Joo ja hinta hämärtyy kun ostellaan osamaksulla.. Kaikki maksaa 30e, maksuaika vaan eri 🙂
Kun vain tiedettäisiin oikeasti mihin asti on suojaus tehty.
Taisi jostain Huaweista tulla jokunen päivä luettua testiä siitä.
Roiskeet ja sellaiset meinivät ongelmitta, mutta veteen upotus sai ilmakuplia tulemaan ulos luurista ja vettä menemään laitokseen sisään SIM-slotista.
Joka todettiin aukaisemalla laite pesun jälkeen…
Siinäpä se ongelma on tosiaan, pitäisi saada kattavat kestävyystestit joka luurista että voisi sanoa minkä tiiviys riittäisi vaikka siihen IP68:iin ja minkä ei jos valmistaja ei ole nähnyt sertifikaatista maksamista tarpeelliseksi.
Valmistaja saisi myös kirjoittaa esitteisiinsä ja mainosmateriaaleihin sen mahdollisen vesitiiviyden.
Tässä tapauksessa Samsung A9 (2018) mallista ei näe mistään onko se vesitiivis vai ei.
Se auttaisi paljon jos Samsung kirjoittaisi tietoihin että puhelin ei ole vesitiivis. Tai sitten kirjoittaisi vaikka että puhelin on sillä tavalla vesitiivis, että kestää upottamisen makeaan veteen korkeintaan 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutin ajaksi.
Toki tässä tapauksessa asialla ei ole itselleni mitään väliä sillä mahdollisella vesitiiviydellä, koska puhelimella on hintaa tuplasti liikaa verrattuna ominaisuuksiin vaikka olisikin vesitiivis.
Jos hinta olisi puolet nykyisestä eli 300 euroa, puhelin olisi vesitiivis ja siihen luvattaisiin vähintään android 10 OTA-päivitys ja mahdollisesti vielä android 11 päivitys, niin luurihan olisi hyvinkin kiinnostava.
Toisaalta listataanko muutkin puuttuvat ominaisuudet samalla?
4 kameraa, ei hitto. Pakko ostaa
Se nyt olisi ihan turhaa kirjoittaa että laite ei ole vesitiivis. Kyllä tyhmempikin tajuaa(et sinä) että jos sitä ei ole mainittu niin sitä ei ole. Aika hyvin nuo kyllä yleisesti mainitaan mikäli laitteista virallisesti se IP luokitus löytyy.
Olisihan se vähän kummallista jos joku valmistaja tekee vesitiiviin puhelimen, mutta nuukuuksissaan ei hanki sille IP-sertifikaattia eikä halua muutenkaan kertoa siitä mitenkään että puhelin on vesitiivis.
Luultavasti ainakaan harrastusten tai muun syyn vuoksi vesitiviisita puhelinta kaipaava ei sellaista puhelinta osta jossa vesiviiviydestä ei lue mitään.
Onhan tuo vesitiiviys ja kosteudenkesto kehittynyt roimasti ensimmäisten iPhonen ajoista. Lähisukulaisellakin iPhone lakkasi toimimasta ja syynä oli kosteusvaurio. Puhelinta ei oltu koskaan varsinaisesti kasteltu, mutta käyttäjä oli käyttänyt sitä alle +5C lämpötilassa vastoin ohjekirjan ohjeita ja ilmasto oli kondensoitunut siihen kosteutta ja Applen ilmoitti ettei korjaa puhelinta takuuseen tai hyvitä siitä mitään kun syynä vaurioon oli tuollainen. Eli kyseistä puhelin ei soveltunut Suomen ilmastossa käytettäväksi tai kuljetettavaksi ainakaan talviaikaan ulkona muuta kuin lämpölaatikossa.
Ei taida löytyä markkinoilta ainuttakaan puhelinta noilla spekseillä :think:
Jos nyt luet koko keskustelun, niin kyse on siitä että ilmeisesti monet luurit saisivat esimerkiksi IP68-luokituksen mutta jotkut valmistajat eivät näe sitä luokitusta sertifikaatin hinnan arvoisena kuin highend-luurien kohdalla
Aika hiljaista on kun joku aina tahtoo puuttua.
Google Pixel (XL) 2 saattaa painua vuoden sisällä hinnaltaan sinne 300 euroon ja täyttäisi nuo vaatimukset. Tosin siitä taas puuttuu muistikorttipaikka ja kuulokeliitäntä.
Harmi kun puhelinta ei voi valita niin että voisi itse ottaa eri malleista ne parhaat puolet siihen hinta mukaanluettuna.
Samsung S8 mallia saisi jo alle 400 euron hintaan, mutta sitä ei tiedä kukaan tuleeko siihen Android 10 päivitystä. Android 11 versiota on turha edes odottaa siihen Samsungin puolesta.
Samsung S8 tai plus malli neljällä sadalla eurolla taitaa olla tällä hetkellä huomattavasti järkevämpi ostos kuin tuo nyt julkaistu Samsung A9 hintaan 649 euroa.
Mä taas ymmärsin, että kyseisessä lainatussa viestissä haluttiin kaikille puhelimille joku maininta suojauksesta.
Joo, vanhoista malleista ja tarjousluureista saattaa löytyä satunnaisesti, mutta uusista ei. Päivitettävyys ei tietysti täyty vanhemmilla.
Pakko kysyä, miksi android 8 on huono? Minulla esim honor 8 päivitty just koska vahingossa annoin sen päivittää itsensä, niin ennen ei ollut mitään ongelmia, nyt ohjelmat kaatuu… Miksi toimiva hyvä luuri pitää päivittää jos se toimii? Tietoturva on hölynpölyä, en ole ikinä kuullut että kenelläkään suomessa olisi ollut mitään ongelmia sen kanssa androidilla ellei itse asenna jotain tyhmää puhelimeen…
Joten, miksi aina pitää olla uusin android?
Sitä pitää kysyä siinä vaiheessa, kun joku haittaohjelma soittelee parin tonnin puhelinlaskut… tai tekee jotain muuta kivaa jäynää.
Tietoturvapäivityksille on paikkansa, mutta eivät tietysti että ihmisen tekemiä erheitä.
Pakko nyt hämmästellä, että miksei tuota parhaimman väristä, eli pinkkiä tuoda ollenkaan markkinoille Suomessa? Olen yleensä pitänyt hankkia muista eroavan laitteen väritykseltään, jos kyseisestä tuotteesta se on mahdollista.
Miksi luuri pitää tuoda vanhalla Androidille?
6 tai 8 Gt rammia ja 24 MP etukamera, ei jeesus näitä speksejä 😆
4 kameraa ja pääkamerassa 24 megapikseliä. Jännä homma, että järkkäreissä ei ole sataa kennoa ja miljoonaa megapikseliä… :thinking:
Jännästi siinä järkkärissä on ihan eri tavalla tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa noita juttuja.
Puhelimissa se tila on niin paljon pienempi että niitä on kameroita on melkein pakko lisätä
Zoom-kamera voi toki olla kätevä, mutta neljän surkean kennon ja optiikkaratkaisun sijasta olisi parempi panostaa kahteen laadukkaampaan ratkaisuun ja samalla järkevöittää pikseli/mm^2-suhdetta kennoissa. Tuo voi kuulostaa paperilla fantsulta ja miellyttää varmasti markkinointiosastoa, mutta todellisella laadulla ei juhlita.
Käytettävissä olevasta tilastahan näissä kamerapuhelimien monikameraratkaisuissa on kyse. En siis puhu nyt tästä A9:stä, vaan yleisellä tasolla.
Tuota pikselikokoakaan ei pysty määräänsä enempää puhelinkameroissa kasvattamaan, koska sitä ei pystytä hyödyntämään/ruokkimaan käytettävissä olevaan tilaan sijoitettavilla objektiiveilla. Tästä syystä kuvaprosessointi on myös tärkeässä osassa puhelinkameroiden kehitystä.
Täysin identtiseenkin tilaan mahtuu hyvin erilaista laatua. Voin olla väärässä, mutta jotenkin epäilen, ettei tämänkään luurin pääkamerassa ole käytössä mikään paras markkinoilla – saati suunniteltavissa – oleva tuohon tilaan menevä kenno+optiikkatoteutus. Tietysti jos kameratoteuteukseen laitettavaa rahamäärää kasvatetaan merkittävästi niin lisäkameroista voi olla yleisluontoista hyötyä kuvanlaatuun.
Kuten sanottua, tarkoitin yleisesti, en tähän puhelimeen liittyen. Tämän puhelimen tapauksessa kamerassa on käytetty varmasti jotain muuta kuin parasta mahdollista rautaa ja ainakin tuo neljäs kamera on puhdas markkinointikikka. Mutta lisäkameroista on hyötyä, jos ne toteutetaan fiksusti ja laadukkaasti (esim. Huawei P20 Pro).
Onko tuossa nyt sitten oikeasti 2x optinen zoom linssi liikkuvalla optiikalla vai onko se vain pidemmällä polttovälillä oleva kiintä linssi ja zoomaus tehdään ohjelmallisesti?
Mielenkiinnolla odotan kyllä testituloksia miten hyvin tuo toimii. Erityisesti kiinnostaa käyttääkö se kaikkia kameroita kerralla vai valitseeko vain tilanteesta riippuen muutaman ja loput ovat tyhjänpanttina.
Ei ole muuttuvapolttovälistä objektiivia, vaan zoomaus toteutetaan erillisellä kameralla jossa laajakuvakameraan nähden polttoväliltään 2x normaaliobjektiivi.
Eiköhän tämä kerrallaan yhtä kameraa käytä (paitsi syvyysterävyysefektiä luodessa kahta). Ei mitään ihmeellistä tekniikkaa siis sinällään sisällytetty tähän toteutukseen – pelkästään useampi erilainen kamera.
Mielestäni tuo on todella harhaanjohtavaa puhua tuollaisesta ratkaisusta zoomauksena, etenkin jos ei todella zoomata yhtään mitään, vaan vaihdetaan ainoastaan kameraa ja kiinteäpolttovälistä linssiä.
Samaa mieltä. Tosin M&M osaston tehtävä on puhua potaskaa…
Koska: Samsung… Niin monen puhelimen portfolio, että raahaavat koko ajan jäljessä. Jopa Sampan lippulaiva raahaa melkein vuoden perässä muita (karkesti). Jos haluaa uutta Androdia, Samsung ei ole valinta (puhun nyt 8v Samsung Android käyttökokemuksella).
Koska: ensisijaisesti Aasian markkinat (erit. Kiina) ja nuorisosegmentti, missä etu-selfie-kameran Mpix on nykyisin nähty kilpailuvalttina (laadusta riippumatta).
Oli varmasti vitsi, mutta pysähdytään miettimään:
– 1.5 kg vs 0.175 kg
– syvyys runko 35mm vs 10mm (karkeat)
– syvyys linsseineen 120mm – 3000mm vs 15mm
– kennon koko (järkevästi korjattavalla vääristymällä ja ohuen tilan linssillä) 860mm2 vs 28mm2
– valovoima ja s/n suhde (iso kenno, iso linssi vs pieni kenno, pieni linssi): erinomainen vs huono
– zoom vs kiinteä polttoväli
Mitkä ovat kiertoteitä näihin ongelmiin (suurentamatta puhelinta)?
1. Lisää linssejä (eri polttovälit : zoomauksen simulointi, kohteen fokusointi taustasta, jne)
2. Lisää kennoja (enemmän valonkeruuta, JOS linssidata yhdistellään, jne)
3. Enemmän kuvia per kuva ja per linssi (algoritminen zoomaus, kohinanpoisto, jne)
4. Koneoppiminen + syvyyskenno + liiketunnistus (kohteen fokusointi, tärähdyksen poisto, jne)
1-2 auttavat aina, jos softa on tehty oikein (orastavasti Huawei ja Samsung). Niiden päälle tai 1-2:sta riippumatta voi tehdä 3-4.
Sitten voi kysyä miksi 3-4 ei ole järkkäreissä? Hyvä kysymys, veikkaan että tulevaisuudessa on. Kamerayritykset ovat erillisiä mobiiliyksiköistä ja toimivat pidemmille tuotesykleillä ja erilaisella osaamisella ( vähemmän DSP/ML – osaamista saroilta 3-4). Eli vie aikansa, että nämä tulevat järkkäreihin.
Ei ole oikeaa 2x optista zoomia.
Itse pidän monikenno/-linssiratkaisua hyvänö, kunhan se tehdään oikein. Nyt eletään vielä aivan alan alkuvaiheita.
Se mitä monikennotekniikka mahdollistaa jo nyt esim. Tehdasautomaatiopuolella on aivan huikeaa. Samat ja muut uudet ratkaisut valuvat aikanaan myös kuluttajatuotteisiin.
Asiallinen kommentti (Y)
Eipä tuo tosiaan tässä tapauksessa oikea optinen zoomaus ole, koska tele/normaalikameran pikselimäärä on paljon laajakulmakameraa pienempi. Zoomaushan ei sinällään tarkoita sitä, että se pitäisi tapahtua samalla muuttuvapolttovälisellä objektiivilla.