Samsung on julkaissut tänään ensimmäisen uuden sukupolven Odyssey Neo -pelinäytön. Yhtiö aloittaa uuden sukupolven sen huipulta, sillä ensimmäinen sukupolven näyttö on lippulaivamalli Odyssey Neo G9.
Aiempien G9-mallien tapaan Odyssey Neo G9 on 49-tuumainen pelinäyttö ultralaajalla 32:9-kuvasuhteella ja 1000R-kaarevuudella. Näytön resoluutio on DQHD eli 5120×1440 ja se päivittyy maksimissaan 240 hertsin virkistystaajuudella. Näytön G2G-vastejaksi kerrotaan 1 millisekunti.
Neo G9:n suurin uudistus on sen taustavalaistus, joka on toteutettu Quantum Mini LEDeillä. Mini LEDien ansiosta erikseen ohjattavia himmennysvyöhykkeitä on nyt peräti 2048 ja niitä ohjataan 12-bittisellä Quantum Matrix -järjestelmällä, joka lupaa tehdä pimeästä pimeämpää ja kirkkaasta kirkkaampaa.
DisplayHDR-sertifikaatit eivät yllä uuden näytön kirkkaustasoille, joten vastatakseen näytön 2000 nitin maksimikirkkauteen Samsung on keksinyt uuden Quantum HDR 2000 -luokituksen ja hyväksyttänyt sen VDE-järjestöllä (Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik e.V.). Myös mustan tasoon on panostettu ja sen kerrotaan olevan vaivaiset 0,0004 nitiä. Staattiseksi kontrastiksi luvataan 1 000 000:1.
Samsung Odyssey Neo G9 on varustettu DisplayPort 1.4- ja HDMI 2.1 -liitännöillä. Se tukee AMD:n FreeSync Premium Pro -teknologiaa ja on sertifioitu NVIDIAn G-Sync Compatible -yhteensopivaksi.
Odyssey Neo G9:n ennakkotilaukset avataan 29. heinäkuuta eli kuluvan viikon torstaina ja näytön toimitukset aloitetaan 9. elokuuta. Näytön suositushinta on Suomessa 2199 euroa.
Lähde: Sähköposti
Koskahan nähdään displayport 2.0:aa. Riittääkö hdmi:n kautta kaista näytölle, ja toimiikohan se miten rtx 3000-sarjan kanssa, jossa on hdmi 2.1?
Rupeaa vaikuttamaan ihan asialliselta peliltä jo. Vihdoin näyttöpuolellakin tapahtuu.
Eiköhän tuo DP2.0 nähdä jo seuraavassa näyttis sukupolvessa 2022 loppupuolella viimeistään.
Tjoo itsekin odotellut dp2.0 4K hdr näyttöjä markkinoille ennen seuraavaa näyttispäivitystä.
Vuosi tai pari lisää, niin eiköhän noita ole markkinoilla.
No huh. 1000R kaarevuus tässä 32″ 16:9 Odyssey G7:ssäkin on jo aika eksessiivinen. Kolmiulotteisissa peleissä se jollain tasolla toimii mutta huonontaa muuta käyttöä hieman. Ultrawide samalla kaarevuudella epäilyttää hieman mutta miniLED FALDin myötä täydellinen näyttö on kasassa jos väriasiat jätetään sikseen.
Pahin mahdollinen julkistusajankohta mulle kun uusi näyttö ei ole edes kuukautta vanha. Jään odottamaan normaalilevyistä ja mahdollisesti normaalikaarevuudelle (1800R) tehtyä versiota.
Nyt kun puhutaan 49", niin tuon näytön tärkeimmäksi mitaksi katsoisin olevan korkeus ja leveys, ei näytön tuumat.
Taustavalojen vuoksi musta ei ole ihan mustaa (eli tasan nolla nitiä) missään LCD-näytössä, OLEDeissa on koska siellä ei ole erillisiä taustavaloja ja tämä pääsee nyt jo aika lähelle.
Eiköhän niissäkin jonkinmoista halo-efektiä tule mutta kiitos miniLEDien pitäisi olla pienempää kuin nykynäytöillä
Ei taida riittää kaista millään tämän hetken tai lähitulevaisuuden liitäntästandardilla, ainakaan ilman display stream compressionia (DSC). Wikipedian DisplayPort-artikkelin mukaan 2560×1440-resoluution kuva 240 Hz:n virkistystaajuudella ja 10-bittisillä HDR-väreillä vie 30,77 Gbit/s kaistaa (mukana about 16% blanking overheadia), ja koska tässä näytössä vaakaresoluutio on 5120 px niin kaistaa tarvitaan 61,54 Gbit/s (olettaen blanking overheadin osuus samaksi, oikeasti se lienee suuremmalla resoluutiolla vähän pienempi).
DP 2.0 -laitteet tulevat lähitulevaisuudessa todennäköisesti tukemaan korkeintaan UHBR10-nopeuksia, joilla hyötykaista on vajaat 39 Gbit/s. Tämä näyttö siis vaatii joko kuvasignaalin reaaliaikaista häviöllistä pakkausta (DSC) tai sitten kahta DisplayPort-kaapelia, jolloin se luultavasti näkyy koneelle kahtena erillisenä näyttönä.
DSC on visuaalisesti häviötön pakkaus, ei häviöllinen.
Ja kyllä se 2.0-speksi ihan määrittelee että 80Gbps (miinus enkoodaushävikki 128/132bit)
"Visuaalisesti häviötön" on tulkinnanvarainen käsite. Veikkaan että joissain tilanteissa se voi hyvinkin tuottaa helposti nähtäviä artifakteja. Joka tapauksessa se on matemaattisesti häviöllinen, eli data ei mene perille muuttumattomana.
Määritteleekö DP 2.0 -speksi muka UHBR20-nopeuden tukemisen pakolliseksi kaikille niille laitteille joita markkinoidaan DP 2.0 -yhteensopivina?
Ei ainakaan Wikissä mainita mitään mistään mahdollisuudesta tukea vain hitaampia tiloja, huomionarvoista on myös että tuossa tosiaan vaihtuu ns "kaikki" ihan siitä signaalin enkoodauksesta lähtien aiempiin DisplayPortteihin nähden.
Itse en usko että UHBR13.5- ja UHBR20-nopeudet tulevat yleistymään kunnolla vielä pitkiin aikoihin. Vähintäänkin niiden käyttö tulee (ainakin aluksi) rajoittumaan lyhyisiin ei-irroitettaviin liitäntäjohtoihin tai kalliisiin aktiivisiin kaapeleihin.
Anandtechin artikkeli toteaa seuraavaa:
Eipä taida Thunderbolt 3:n täyttä nopeutta (40 Gbit/s) tukevia kaapeleitakaan löytyä ihan hirveästi markkinoilta (jos ei jotain alle metrin mittaisia pätkiä lasketa), vaikka standardi julkaistiin jo joskus 2015. Tuo viittaa minusta vahvasti siihen, että 20 GT/s (gigatransfers per second) -luokkaa olevat nopeudet ovat huomattavan vaikeita saavuttaa käytännössä.
Ainakin tämä oma CRG9 lähtee kohta vaihtoon, kunhan nyt ensin tulee hieman enemmän revikoita tästä näytöstä.
Mitä olette rehellisesti mieltä..?
Rehellisesti? Jos ei ole hengenhätä odottaisin toisen sukupolven miniled-näytöt +kilpailevat valmistajat että näkee mihin se hintataso asettuu
Näin ajattelinki, eli mielummin vanhempi malli tässä kohtaan. Tuo 700e on melko iso ero +1000HDR/Miniled lisästä..