Samsung on pitänyt teknologiapäivänsä varsin pienellä profiililla ainakin muistien osalta. Saksalainen ComputerBase on kuitenkin ollut saanut raavittua tapahtumasta kokoon raportin, joka paljastaa Samsungin näkemyksiä muistiteknologioiden seuraavista sukupolvista.
Vaikka DDR5 saapui vasta markkinoille, on DDR6:n kehitystyö jo käynnissä, vaikkakin ainakin Samsungin mukaan kehitystyö on vielä suhteellisen aikaisessa vaiheessa. DDR6-muistit tulevat jatkamaan DDR5:n viitoittamalla tiellä ja siinä missä DDR5 hylkäsi 64-bittisen muistiväylän kahden 32-bittisen tieltä, tulee DDR6 vaihtamaan kaksi 32-bittistä kanavaa neljäksi 16-bittiseksi kanavaksi. Työn alla on myös vähävirtaiset LPDDR6-muistit, mutta 20 % paremman energiatehokkuuden ja kasvavien nopeuksien lisäksi niistä ei ole vielä kerrottavaa.
DDR6-muistien pitäisi tämän hetken tietojen mukaan tulla yltämään 12 800 MT/s -siirtonopeuksiin asti (DDR6-12800). Ylikellotettaessa tilanne kuitenkin muuttuu yhtiön suunnitelmien mukaan rajusti; siinä missä nykyisten DDR5-muistien (JEDEC 6400 MT/s) uskotaan yltävän noin 8 400 MT/s -tasolle (DDR5-8400), puhuu Samsung DDR6-ylikellotusmuistien yltävän jopa 17 000 MT/s tasolle asti (DDR6-17000).
Näytönohjaimissa käytetään yleisesti tällä hetkellä GDDR6-muisteja, joskin saatavilla on myös Micronin omat GDDR6X-muistit. GDDR6 yltää tällä hetkellä 18 Gbps:n (18 000 MT/s) nopeuksiin, mutta yhtiön visioima ”GDDR6+” tulisi yltämään jopa 24 Gbps:n nopeudella 1z-prosessilla valmistettuna. Myös GDDR7-teknologia on jo työn alla ja sen odotetaan yltävän näillä näkyvin 32 Gbps:n nopeuksiin (32 000 MT/s). GDDR7-teknologiaan tulee ComputerBasen mukaan kuulumaan myös ”reaaliaikainen virheenkorjausominaisuus”, mutta sen tarkemmasta luonteesta ei ole tässä vaiheessa tietoa.
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, myös Samsung on ilmoittanut olevansa edelleen mukana HBM-junan kyydissä. Vaikka ensimmäinen muistivalmistaja on jo ehtinyt ilmoittaa sen HBM3-muistien olevan jo valmiita ja tulevan käyttöön tuotteissa ensi vuoden aikana, Samsung alkoo saada omansa tuotantoon vasta ensi vuoden toisen neljänneksen aikana. Yhtiön HBM3-muistien odotetaan yltävän noin 800 Gt/s:n nopeuksiin per muistipino, kun SK Hynixin ensimmäisenä esittelemille kerrottiin nopeudeksi 819 Gt/s.
Lähde: ComputerBase
Hmm, miksi nopeudet pitää turhan monimutkaisesti ns 17000 MT/s ja 800Gbps.
Eikös olisi vertailun kannalta vähän parempi jos muutetaan samaan ja lähimpään j sopivaan yksikköön molemmat…eli
DDR6 olisi 16.6GB/s ja HBM3 102GB/s.
Tietysti onhan se kovan kun 5ghz ilmoitetaan
MT/s ei ole tavuja sekunnissa. Eikä edes bittiä sekunnissa. Se on kellotaajuuteen verrannollinen luku(MegaTransfers), pinninopeus. Ennen puhuttiin MHz:stä mutta koska muisteja on nykyään DDR ja QDR tyyppisiä niin tuo MT/s on niille yhtenäinen tapa ilmasta pinninopeus riippumatta montako bittiä siirtyy per kellojakso. Tavut ja bitit saa kun kertoo MT/s luvun väylän leveydellä. Tyypillinen deskarin keskusmuisti eli 2x64bit tekisi 272GB/s(128/8 x 17000). 4-kanavaisena tuplat.
Uutisen HBM nopeuksissa on taas virhe koska pitäisi olla 800GB/s ja 819GB/s. Pinninopeus on tuolloin 6,25MT/s ja 6,4MT/s sekä väylän leveys on 1024bit(yhdelle HBM paketille).
Ei ole, koska muistikammat eivät ole 8-bittisiä.
Tuo MT/s ilmaisee sen, montako kertaa sekunnissa muistiväylä pystyy siirtämään dataa, mutta se ei ota kantaa siihen, paljonko dataa se siirtää kerrallaan.
Kiitos selvennyksestä. Mutta huono lyhenne kun Suomessa kun sotkeutuu MegaTavun kanssa.
Jotain eka google hittiä käytin vain laskuriin, my bad.
Ei pitäisi sotkeutua, se kun on Megatavu eli Mt, ei MegaTavu eli MT
Sen kehitys on siis vielä aikaisessa vaiheessa, ei tarkoita että olisi tulossa heti nurkan takaa.
Normaalia että uuden standardin kehitystyö alkaa silloin kun edeltävä loppuu. DDR5:sta ilmoitettiin jo vuonna 2015 eli ennenkuin kuluttajakoneissa oli edes DDR4:sta(skylake 2016) ja kesti 6 vuotta että saatiin ne tuotteiksi kauppoihin. Ei tarvi olla kovin vahvasti ennustajaeukon vikaa että aikaväli on vastaava nytkin. Ja voihan tuo myöhästyä kuten DDR4.
JEDECiltä odotetuista maksiminopeuksista kyse tuossa, ei minimi