Silverstone on esitellyt Nightjar-virtalähdemallistoonsa uuden NJ450-SXL-mallin, joka on tiettävästi markkinoiden ensimmäinen passiivijäähdytteinen SFX-L-virtalähde. Yritys on esitellyt sen prototyyppiä jo aiemmin messuilla, joten julkaisu oli odotettu. Uutuus perustuu yrityksen omaan SFX-L-kokostandardiin, eli se on hieman tavallista SFX-virtalähdettä pidempi.
NJ450-SXL:ssä ei ole lainkaan tuuletinta, vaan sen jäähdytys hoidetaan passiivisesti alumiinikuorien avulla. Lämmöntuottoa on pyritty hillitsemään 80Plus Platinum -tason hyötysuhteella (92 % @ 50 % rasituksessa). Virtalähde on tyypiltään täysin modulaarinen ja tarjolla on neljä 6+2-pinnistä PCI-E-virtaliitintä. 12 voltin jännitelinjoja on yksi ja siihen on tarjolla 37,5 ampeeria virtaa.
Silverstone kertoo io-techille NJ450-SXL:n verottomaksi suositushinnaksi 155,90 euroa ja Suomen saatavuudeksi kesäkuun loppupuolen.
Lähde: Silverstone
Varmaan sangen hyödyllinen monelle esim olohuoneeseen mini-ITX koneeseen. Mielenkiintoisesti tuo ei ole samanlaista reikäjuustoa, kuin esimerkiksi oma Seasonicin passiivi PSU.
Ahtaammassa kokoonpanossa saattaa tosin muodostua ongelmaksi, kun ilma ei kierrä ympärillä kunnolla ja lämpötilat alkaa nousemaan. Toki eihän tuo mikään iso poweri ole, mutta en itse ihan heti laittaisi koneeseen lämmittämään kotelon sisäilmaa.
No juu, toisaalta tuo tuottaisi 50% kuormalla 18 W edestä lämpöä, eli melko vähän.
Tuollainen 300-wattisena olisi hyvä intgroidulla GPU:lla ajettavaan HTPC:een
Mutta tuohan on käytännössä HTPC käyttöä ajatellen se 300W virtalähde koska
”Lämmöntuottoa on pyritty hillitsemään 80Plus Platinum -tason hyötysuhteella (92 % @ 50 % rasituksessa)”
Eli se lämmöntuotta on pieni 225W kulutuksella joten tuohon 300W asti se venyy ilman että lämpeneminen olisi vielä ongelma (toisin kuin sillä 400-450W jolla tuo tarvii jo ulkoisen ilmavirran jäähtyäkseen).
Kyllä se on paljon kun ei ilma kierrä.
Tuo vaikutaa suunniteltu että kotelotuutin aiheuttaa sen verran ilmavirtaa sen sivuilta että jäähtyy.
Lämmössä on aina se ongelma että jotenki se pitää saada pois.
VIlkuitelle Silverstonin kotelomallistoja, joihin tuon voisi kuvitella sopivan, niin sen suunnittelulogiikka valkenee hieman enemmän teille jotka moititte sitä.
Tuo aiheuttaa riskin että joku koneenkasaaja tekee mokan niin että asentaa tuon virtalähteen hyvin pieneen ja ahtaaseen koteloon varustettuna sellaisella CPU:lla ja GPU:lla että ne tarvii tosiaankin sen noin 450W, kun vaikka se on passiivinen niin kyllä se tarvii ilmavirtaa ympärilleen sillä n. 450W kulutuksella koska se tuottaa lämpöä joka täytyy jotenkin jäähdyttää ja tosiahtaassa mATX/ITX kotelossa ei sitä ilmavirtaa juurikaan ole virtalähteenympärillä ellei sen virtalähteen tuuletin sitä ilmavirtaa tuota.
Miksihän yleensä pienimmillää löytyy 400w virtalähde? Joku 100w-200w virtalähde passiivisena olisi fiksumpi ratkaisu.
Ihan samaa olen miettinyt. Tuohon 450W budjettiin saa kuitenkin GTX 1080:n (180W), i7-8700K:n (95W), läjän tuulettimia (10W), emon (10W), pari HDD:tä ja SSD:n (30W), ja vielä jää 135W käyttämättä. Keskivertokäyttäjälle (ja HTPC projekteihin) riittäisi mainiosti joku 150W poweri, mikä jäähtyisi passiivisesti, ei veisi tilaa ja toimisi paremmin parhaan hyötysuhteen alueellaan.
Veikkaan että vastaus tähän löytyy kuluttajista. Eli en usko että keskiverto kasaaja ostaa niin pientä poweria. Ei tarvitse kovin monta viestiä virtalähdeketjusta lukea että tulee vastaan käyttäjä jolla on vastaavalle kokoonpanolle kilowattinen ihan vaan varmuuden vuoksi
Koska tuo yllä oleva poastaukseni vastasi jo kysymykseesi.
Se passiivinen 400W virtalähde on optimaalinen niille 100-250-(300)W kuormille mutta ei yli 300W kuormille vaikka se niistä selviääkin jos ilmavirtaa löytyy.
Sain Silverstonelta nyt myös hinta- ja saatavuustiedot: veroton suositushinta 155,90 euroa ja kauppoihin Suomessa kesäkuun lopulla.