Silverstone on julkaissut mini-ITX-kokoisen Sugo 14 -kotelon, jota se on esitellyt prototyyppivaiheissaan eri messuilla jo useamman vuoden ajan. Kyseessä on seuraaja vuonna 2015 julkaistulle SG13-mallille. Muodoltaan kuutiomainen kotelo on suunniteltu käytettäväksi kahdessa eri asennossa ja 19,55-litraisen kotelon sisään on mahdutettavissa mini-ITX-kokoluokassa poikkeuksellisen suurikokoisia komponentteja.
Ulkorakenne on suunniteltu modulaariseksi, eli kaikki paneelit irtoavat rungosta asentamisen helpottamiseksi. Etupaneelissa on nykypäivänä harvinainen ulkoinen 5,25″ asemapaikka, jota käyttäessä käytöstä poistuu yksi 3,5″ asemapaikka sekä mahdollisuus käyttää kahden tuulettimen jäähdytinkennoa. Kotelon sisään mahtuu mini-ITX- tai mini-DTX-emolevy, ATX-virtalähde, jopa kolmen korttipaikan levyiset 330 mm pitkät lisäkortit sekä peräti 182 mm korkeat prosessoricoolerit. Lisäksi kotelossa on paikat jopa neljälle 120 mm tuulettimelle tai 240 mm jäähdytinkennolle.
Silverstone Sugo 14 tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 247 x 215 x 368,1 mm (L x K x S), tilavuus 19,55 litraa
- Paino: 8,48 kg
- Materiaali: teräsrunko, muovinen etupaneeli
- Etupaneelin liitännät: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 3,5 mm mic+audio
- Yhteensopivat emolevyt: mini-ITX, mini-DTX
- 5,25 tuuman asemapaikat: 1 kpl ulkoinen
- 3,5 tuuman asemapaikat: 2 kpl
- 2,5 tuuman asemapaikat: 3 kpl
- Laajennuskorttipaikkoja: 3 kpl
- Näytönohjaimen maksimipituus: 330 mm
- Virtalähdepaikka: ATX (maksimipituus 150 mm)
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 182 mm
- Tuuletinpaikat: 2 x 120/140 mm kyljessä, 1 x 120/140 mm takapaneelissa, 1 x 120 mm katossa
- Jäähdytinpaikat: 120 tai 240 mm kyljessä (paksuus 55 mm)
Hinnoittelusta tai saatavuudesta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa, mutta edeltäjämallien hinta on liikkunut vertailun vuoksi noin 50-100 euron tuntumassa.
Lähde: Silverstone
En tiennytkään, että näyttiksille on määritelty maksimikoko!
Tosiaan 5,25″ aseman optio on aika hauska tuossa kokoluokassa. Ja asiallisen manuaalin mukaan löytyy ulosvedettävä gpu-tuki. Näemmä virtalähteelle 150mm on suositeltu pituus mutta 160mm sopii maksimissaan.
Node 304 on kuitenkin todettu useaan otteeseen kokoluokassaan hyväksi ITX-koteloksi, jonka ikä alkaa kuitenkin valitettavasti jo näkyä. Käytännössä olematon nestejäähdytystuki (taakse taitaisi mahtua 120mm) ja vain 2 korttipaikan näytönohjaintuki alkavat monessa mielessä nykyään pistää vastaan. Tämä SG14 onnistuu nuo molemmat korjaamaan. Lisäksi tässä on noita 120 mm tuuletinpaikkoja aika hyvin verrattuna Node 304:n 92 mm etutuulettimiin, mutta käytännön ilmankierron toimivuuden näyttävät vasta testit.
”Expect retail price to be a little more than USD $100.”
Joo, ihan kiva olisi 50€, mutta ei ole kiva enää tuossa hintaluokassa.
Jos/kun maksaa samat kuin CM NR200P, niin ostan Coolermasterin..
Lähes kaikissa koteloissa on ellei mahdu ATX-speksien maksimimitta tukirautoineen
Oli ehkä turhan sarkastinen aloitus, mutta ATX-speksi ei tietääkseni ota kantaa korttien kokoon. Eli jos kortin mitat määritellään kotelolla, niin jokaikiseen koteloon mahtuu "täysmittainen" gpu ja uutinen onkin päivitetty parempaan muotoon nyt.
Tämä aikuisten miesten hihittely alkoi siitä videosta, kun Gamersnexus ei ymmärtänyt E-ATX:ää ja miten sen kanssa hankitaan kotelo.
ATX-speksi ei ota kantaa kuin virtalähteen kokoon ja emolevyn kokoon. ATX-kotelo on tehty ATX-emolevylle, eikä siinä sanota mitään näytönohjaimesta tai edes virtalähteestä.
Samalla tavalla, kuin mATX-kotelo ei edellytä SFX-virtalähdettä, mutta se on kuitenkin joissain malleissa pakollinen.
Kotelossa on tässäkin ilmoitettu cpu-jäähyn (ei mitään tekemistä ATX-standardin kanssa) ja näytönohjaimen (ei mitään tekemistä ATX-standardin kanssa) maksimipituus. Onko tästäkin joku video Youtubessa, jossa tahallaan ymmärretään väärin ja naureskellaan kotelon spekseille?
Tosiaan ATX-speksi puhuu vain "full length"-korteista, se olikin PCI-SIG joka määritteli sen "full-length" pituuden (312mm ja käsittääkseni päälle lasketaan vielä se "tukibracketti-kahva")
Tämä (tai vastaava minikoppa) vois olla hauska setti jos tekisi nestejäähyn letkuille läpiviennit kotelosta ulos ja MORA tyyppinen jäähy alle, vaikka HiFi laitetasolle.
Vain hieman suurennettua SG13:a paremmalla näyttistuella, modernimmalla ulkonäöllä, mesh-paneeleilla ja pelkällä SFX-virtalähteellä olen odotellut, mutta nyt tuli "vähän kaikkea" isossa paketissa. Edellä mainittu olisi ollut varmaan 13-16L kieppeillä. Kyllä nyt Cooler Master NR200 vie omissa silmissä selvän voiton.
Tämän takia MORA tuli itse hankittua Ekan custom loopin "möhkökotelo" sai todenteolla kiinnostumaan SFF-maailmasta eikä takaisin ole näillä näkymin menemistä! MORAn kanssa voi käyttää hyvin jopa alle 10 litraistakin koteloa, mutta aivan pienimmissä (~4-6L) koteloissa on kova suunnittelu läpivientien paikoissa.
En tiedä oletko sarkastinen, mutta on ihan normaalia, että pienemmissä koteloissa on lähes aina maksimikoot näytönohjaimille.
Saatavuudesta Silverstonen tuotesivun kommenteissa:
”First shipments to North America and Europe are still on the way, so expect availability in the US in early September and late September for Europe.”
Htpc ja Nas käyttöön olisi hyvä vaihtoehto jos löytyisi enemmän kiintolevypaikkoja. Jäähdytystä ei edes ole pilattu jollain lasipanelilla.
Ennen kuin annoin periksi ja ostin Xboxin niin elokuvia parhaani mukaan yritin katsella tietokoneen kautta koska ainoa toistin siihen. Harmillisesti blu-rayn toistosovellukset vaatii lähes joka kerta uudelleenasennuksen ja ehkä koko ohjelmasta eri version etsimisen ennen kuin elokuvan saa pyörimään.