Motorola on tänään julkaissut edulliseen Moto G -sarjaansa jatkajan, joka samalla siirtää myös malliston uuteen sukupolveen koko maailman osalta. Motorola Moto G9 Play on Motorolan ensimmäinen muualla kuin Intiassa saataville tuleva G9-sarjan puhelin, eli kyseessä on sukupolvipäivitys viimeisen vuoden aikana tulleisiin Moto G8 -sarjan puhelimiin verrattuna. Samalla Motorola myös palaa sukupolvinumerointiinsa parin edellisen G-sarjalaisen (Moto G Pro ja Moto G 5G Plus) jäätyä kokonaan ilman numeroa.
Motorola julkaisi hieman aiemmin Intian markkinoille Moto G9 -älypuhelimen, joka on niin ulkonäöltään kuin rautaominaisuuksiltaan identtinen Moto G9 Playn kanssa, eli kyseessä on vain eri markkinoiden välinen ero nimeämisessä. Moto G9 Play on varsin tavanomainen 200 euron hintaluokkaan sijoittuva älypuhelin, joka on varustettu 6,5 tuuman 20:9-kuvasuhteen IPS LCD -näytöllä ja suhteellisen alhaisella 1600 x 720 -resoluutiolla. Näytön resoluutio on siis ottanut jopa takapakkia viime vuonna julkaistuun Moto G8 Play-malliin verrattuna, joskin myös suositushinta on laskenut selvästi.
Kameroiden osalta Moto G9 Play luottaa kolmoistakakameraan, joka muodostuu 48 megapikselin pääkamerasta ja kahdesta 2 megapikselin sensorista, joista toinen toimii makro- ja toinen syvyystietokamerana. Etukameran resoluutio on 8 megapikseliä ja se on sijoitettu pisaraloveen näytön ylälaitaan.
Suorituskyvystä Moto G9 Playssa huolta pitää Qualcommin tuoreehko ja vielä älypuhelimissa suhteellisen harvoin nähty Snapdragon 662, jonka parina on 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa, jota on mahdollista jatkaa maksimissaan 512 gigatavun microSD-muistikortilla. Kahden päivän toiminta-aikoja järjestelmäpiirille lupailee suhteellisen suurikokoinen 5000 mAh:n akku. Perinteiseen tapaan puhelin tukee myös Motorolan TurboPower-pikalatausta 15 watin nopeudella. Käyttöjärjestelmän osalta uutuudesta ei löydy Moto G Pro:n Android One -tukea, mutta perinteiseen tapaan Motorola lupaa käyttöjärjestelmän olevan lähes puhdas Android 10, josta löytyy tutut Moto-ominaisuudet.
Moto G9 Playn tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 165,21 x 75,73 x 9,18 mm
- Paino: 200 grammaa
- 6,5” IPS LCD -näyttö, 20:9, 1600 x 720, 269 ppi
- Rakenne: Muovi
- Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold, 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 210 GPU)
- 4 Gt RAM-muistia
- 64 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 512 Gt)
- LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo
- Kolmoistakakamera:
- 48 megapikselin laajakulmakamera (1,6 um pikselikoko), f1.7
- 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
- 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
- 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.2
- Sormenjälkilukija, 3,5 mm kuulokeliitäntä, monokaiutin
- 5000 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin latausteho
- Android 10
Moto G9 Play tulee saataville Suomessa 16. syyskuuta 199 euron suositushintaan Sapphire Blue värissä.
Lähteet: Sähköpostilehdistötiedote, Motorola
Motorolalla lähtenyt kyllä homma täysin lapasesta näide Moto G -sarjalaisten kanssa. Juuri tässä ihmetellyt, mikä olisi äidille sopiva puhelin Moto G5 seuraajaksi. Olisi tarjolla mm
Moto G8 Power Lite
Moto G8
Moto G8 Power
Moto G8 Plus
Ja sitten päälle x määrä puhelimia ilman 8-numeroa.
Mites tämä 662-piiri suhtautuu G8 sarjalaisten 665-piiriin nähden?
Katselin ensin samaa, mutta eikös tuossa ole 4x Kryo 260 silver ja 4x Kryo 260 Gold, joista jälkimmäinen on A73 pohjainen?
Bongasin nuo tuolta Qualcommin sivuilta.
Mutta olet oikeassa, alaviitteessä 1 mainitaan
Ihmettelinkin, että 600-sarjalaisessa pelkkiä pikkuytimiä
Jos noista pitäisi valita niin Moto G8 Power.
Onhan noita, esim. omassa on SD630, joka on 8xA53
Näinhän tuo ydinpuoli tosiaan menee. Korjattu uutiseen mukaan tarkemmin määriteltynä.
Tämä piirien välinen ero onkin hyvä kysymys ja samaa sain itsekin hetken pohtia uutista kirjoittaessani. Pikaisesti tuossa katselin niin tehojen osalta piirien pitäisi olla identtisiä samanlaisen CPU:n ja saman GPU:n myötä. Snapdrahon 662:n modeemina toimii X11 LTE ja 665:n sisällä puolestaan on X12 LTE, minkä seurauksena Snapdragon 665 taitaa tarjota pykälän paremmat maksimilatausnopeudet. Ilmeisesti kuitenkin muiden langattomien yhteyksien osalta 662 venyy tarvittaessa hieman pidemmälle, mutta nämä ovat useimmiten valmistajasta kiinni puhelinkohtaisesti.
Lisäksi kuvasignaaliprosessoreissa on eroa. 665:n sisältä löytyy Spectra 165 ja 662:n sisältä puolestaan Spectra 340T. Molemmat tukevat kolmen kameran järjestelmiä, mutta 340T tarjoaa ilmeisesti suuremma maksimin yksittäisen kameran megapikselimäärälle. DSP-piiri 662:ssa on 683 ja 665:ssä 686. Näiden eroja en tiedä, mutta isompi numero tarkoittanee kehittyneempää piiriä.
Kokonaisuudessaan siis käyttäjälle ei ole suuremmin eroja, jos vain kameraspeksit ja yhteysominaisuudet miellyttävät puhelimessa itsessään, kun suorituskyky piirien välillä on yhtenevä.
Wikipedian listauksessa noita eri piirejä on listattu ja lähinnä sinne noiden väliset erot itsekin pohjustan, sillä ulkomuistista näiden muistaminen kävisi prossujen ja GPU:iden ulkopuolelta jo suhteellisen raskaaksi.
Taas sama toiminta jatkuu, tarpeettomien näytönpidennysten alttarille, uhrataan FullHD-kyvykkyys. Taidan tilata tuohon Nokia 6.1:seen sitenkin vielä uudet suojakuoret…
Voin jo vaikka nyt veikata että jos sä haluat uuden puhelimen vuonna 2020 tunnetuilta merkeiltä jossa olisi 16:9 kuvasuhteen näyttö ja niin sellaista tuskin on tulossa.
Näyttöjen pidentyminen alkoi jo pari kolme vuotta sitten ja se on nykyinen normaali. Paljon parempia nämä pidemmät näytöt vs 16:9 näytöt kun näytölle mahtuu enemmän tavaraa.
IP-luokiteltua vesitiiviyttä näistä jää kaipaamaan, joka oli Moto G3 mallissa aikoinaan. Ja Android One ohjelmassa mukana oloa, joka varmistaisi päivitykset kun Motorola on ajoittain kussut perusteellisesti päivitysten kanssa joidenkin mallien kanssa. Jossain malleissa se taas toimi muutenkin hyvin päivitykset kun Moto G2 4G malliin taisi tulla kolme android versiopäivitystäkin, joka on hintaluokka huomioiden erinomainen suoritus.
Totta, mutta tässähän ei pidä sekoittaa alkuperäistä tai Googlen omistuksessa ollutta Motorolaa nykyiseen Lenovoon. Päivitystahti on "hieman" muuttunut matkan varrella…
Motorolan mallisto alkaa näytää vanhalta nokialaiselta melkein saman hintatasoon työnnetään suuri määrä puhelimia ja eroavaisuudet ovat aika pienet.
Motorola omasta mielestä meni unholaan G4 mallin jälkeen sen jälkeen on vallan suuria puhelimia tullut.
Joo noi 21:9 näytöt mitä esim sony käyttää on jo liian pitkiä mielestäni. 20:9 aika hyvä raja.
Kävin tätä läpi toisessa ketjussa, niin nykyinen on täysin maksimi kokoinen, yhdellä kädellä käytettäväksi.
Pidempi näyttö on vain tiellä, tuoden itselle käytännnössä pelkät kuvaputkiajan letterboxit näytön laitoihin, sekä vastaavan turhuuden alttarille paikoittellen uhrataan FullHD:kin. Olisiko se tosiaan aivan liikaa pyydetty, jos saisi sellaisen sanotaan 5-5,5" version, jossa ylimääräiset laidat onkin lyhennetty pois, eikä korvattu turhalla näyttöpinta-alalla? Vaan vastaava hyödyllisen näyttöpinnan maksimoiminen etupintaan nähden lienisi kuitenkin aivan liian radikaalia, kuluttajat kun on jo opetettu haluamaan HD+++ näyttöjä.
On liikaa pyydetty, se ei enää ole nykyaikaa. Moni sellainen joka on tuollaista käyttänyt on myös joutunut tuollaisesta luopumaan ja alkanut käyttää näitä uudemman ajan mallin puhelimia.
Kiinan markkinoista ei tarkempaa tietoa että voisiko sieltä mahdollisesti saada tuollaista.
Tai sitten ostat vanhemman mallin iphonen esim 8/8 Plus, SE 2020.
Mielenkiinnosta kysyn että mikä puhelinmalli sulla nyt on sitten käytössä?
Hyvälle vaikuttaa. Tuolla resoluutiolla virran kulutuskin on varmasti pientä noin isolla akulla. Veikkaan että vähällä käytöllä helposti kestää viikon akku lataamatta ja useita päiviä vaikka käyttäisi paljon.
Niinpä, ei miljoona kärpästäkään voi väärässä olla, paska on hyvää.
Nokian 6.1 tuossa on pöydällä ja näillä näkymin tulee myös olemaan pitkään. Puhelinmuoti vaihtelee, ehkä jossain kohtaa järki palaa markkinoille.
Vanha meemi valomiekasta ja kilvestä pitää paikkansa päivä päivältä enemmän.
Makuasioitahan nuo henkilökohtaisella tasolla on ja riippuu täysin käytöstä ja omista tottumuksista. Fakta kuitenkin on, että todella suuri osa puhelimen käytöstä tapahtuu pysyasennossa, ja pystysuuntainen sisältö sopii hyvin korkean kuvasuhteen näytöllä esitettäväksi. Kapeamman kuvasuhteen videoiden ja valokuvien näyttäminen tuosta toki kärsii, mutta siltäkin osin tuo näytön lisäpinta-ala on tullut lähinnä aiemman lisäksi, kun näytön ylä- ja alareuna ovat pienentyneet näytön tieltä.
Ei siis kannata julistaa asiaa yleisesti pa**aksi, jos se ei sovi omiin käyttötarpeisiin.
Paitsi että ongelma syntyy juurikin pystysuuntaisessa käytössä, jossa ylipitkän näytön yläreuna on saavuttamattomissa yhdellä kädellä. Toinen jo mainittu ongelma on siinä, että jos tämän alttarille uhrataan resoluutiota, niin silloin oikeastaan vain menetetään kuvaa ja näinhän siinä järkevän näyttökoon hintaluokassa on pitkälti tapahtunut.
Paska irtoaa kontekstista hyvin, se oli vastauksena asian perustelemiseen sen suosiolla ja "nykypäivänä".
Aika hyvin nuo 21:9 yms kuvasuhteita käyttävät valmistajat ovat toteuttaneet noihin puhelimiinsa softaominaisuuksia, joilla tuon näytön korkeuden ongelmat saa suurimmilta osin kierrettyä. Käyttöliittymän toimintoja on siirretty alareunaan, ilmoitusvalikon saa pyhkäistyä alas ruudun alareunasta yms. Toki jokainen kokee nämä omalla tavallaan, mutta ei se niistä silti automaattisesti universaalisti huonoa tee. Tosiaan ehkäpä vähän turhaa yksinkertaistamista tuo "nykypäivällä" perustelu, mutta ehkäpä hieman kärkäs yleistäminen poiki lisää samanmoista.
Normi nettikeskustelu. Kuitenkin siitäkin voidaan olla montaa mieltä, että meneekö tuossa hevonen kärryn eteen, jos rauta suunnitellaan järjestelmän kannalta pieleen ja sitten purkataan softalla sitä toiseksi. Itse peräänkuulutan sitä vaihtoehtoa, voisiko edes joku valmistaja valmistaa vain sen lyhemmän "ei+" puhelimen, mun käytössä tarpeettoman ja tiellä olevan näyttöpidennyksen sijaan? Vielä kun pistäisi kaijarit stereona päihin, niin laittaisin ennakkotilaukseen.
Ongelmana taitaa olla, että näyttöpaneelien valmistajat eivät enää juurikaan tee 16:9-kuvasuhteen näyttöjä. Jos joku valmistaja sellaisen haluaa, niin hinnat karkaavat käsistä valmistusmäärien ollessa pieniä. Jossain vaiheessa tilanne taisi kääntyä jopa niin päin, että kaartuvat näytöt olivat valmistajalle edullisempia kuin suorat näytöt. En nyt tähän hätään muista, mikä valmistaja näin sanoi.
Eri vaihtoehtojen kannalta se on sääli, että valtavirta sanalee trendit näin vahvasti. En kuitenkaan itse näe, että kapeammat kuvasuhteet olisivat automaattisesti huono juttu. Jos vertaa alkuperäistä Pixel puhelinta Pixel 4a malliin, niin ulkomitat ovat pystyneet samana ja näyttö kasvanut pituutta. Monelle käyttäjälle tällainen kehitys on positiivinen juttu.
Täytyy vain toivoa, että joku valmistaja kokeilisi samaa esim. XZ1 Compactin kokoluokassa Sharpin lisäksi.
Näin juuri. Lisäksi suuri ongelma oli myös siinä, että vain ne kyseenalaisen voimakkaasti kaartuvat paneelit olivat halpoja, vähemmän kaartuvien ollessa normaalia kalliimpia. Sama polemiikki nähtiin möys WUXGA -> FullHD siirtymän aikoihin. Tässä eräs käytti WUXGA-näyttöä aivan näihin päiviin asti, juuri siksi että sai jossain pelissä pystyresosta etulyöntiasemaa.
Mutta tosiaan, kun tilanne näyttää näin pahalta, on ilmeisesti lähdettävä etsimään käytettyä varaluuria. Puolittain tarpeesta, puolittain piruuttani, pitää vältellä näitä notsipuhelimia loppuun asti.