SK Hynix on esitellyt uuden sukupolven NAND Flash -piirejä. Yhtiön mukaan kyseessä ovat maailman ensimmäiset CTF-pohjaiset (Charge Trap Flash) 4D NAND Flash -muistit.
SK Hynixin mukaan yhtiö näki tarpeelliseksi käyttää piireistään uutta ”CTF-based 4D NAND Flash” -nimeä erottuakseen muista 3D NAND -teknologioista, jotka eivät hyödynnä PUC-teknologiaa (Periphery Under Circuit). PUC-teknologiaa hyödyntävissä NAND-piireissä oheislogiikka on sijoitettu itse muistisolujen alle, eikä rinnalle kuten yleensä. Yhtiö ei ole kuitenkaan aivan ensimmäisenä asialla, sillä ainakin Intelin ja Micronin ensimmäiset 3D NAND -muistit käyttivät niin ikään PUC-teknologiaa CMOS under Array -nimellä.
Ensimmäiset 4D NAND -muistit perustuvat TLC-soluihin ja niissä muistisolut on pinottu peräti 96 kerrokseen. Piirien kapasiteetti on 512 Gb eli 64 Gt ja I/O-nopeus 1,2 Gbps per pinni 1,2 voltin jännitteellä. Yhtiön mukaan piirin koko on kutistunut edeltävään 72-kerroksiseen 512 Gb:n 3D NAND -piiriin verrattuna 30 %, jonka lisäksi sille luvataan 30 % korkeampaa kirjoitus- ja 25 % korkeampaa lukusuorituskykyä.
SK Hynix aikoo julkaista yhtiön uusiin 4D NAND -piireihin, omaan ohjainpiiriin ja firmwareen perustuvia SSD-asemia vielä kuluvan vuoden aikana. Kuluttajakäyttöön suunnattujen asemien kapasiteetti tulee olemaan maksimissaan yksi teratavu. Ensi vuonna samoihin piireihin perustuen tullaan julkaisemaan yrityskäyttöön suunnattuja SSD-asemia sekä mobiilikäyttöön suunnattu UFS 3.0 -versio. Myöhemmin ensi vuonna yhtiö aikoo julkaista vielä terabitin versiot siruista sekä TLC- että QLC-soluilla.
Lähde: SK Hynix
QLC-soluja… Montakohan uudelleenkirjoituskertaa sellaiset kestää 😮 Liekö ne sitten suunnattu enemmän datan varastointiin kuin aktiiviseen käyttöön.
Kyllähän noita QLC-soluja meinaa kutakuinkin kaikki valmistajat markkinoille ja niiden tarkoitus on ennen kaikkea tehdä SSD-asemista halvempia (per Gt)
Juu tuleehan niistä halvempia kun saadaan enemmän dataa sullottua samankokoiseen piiriin. Mutta kun TLC-NANDillakin on jo aika pieni kirjoituskertojen kestävyys, niin mietin vaan että minkähänlaisia kestävyyslukuja tällä QLC:llä saadaan.
Crucial myynnissä oleva P1 QLC ssd ja se kestää kirjoitusta 100GB päivässä vähän yli viisi vuotta. Eli 200 TBW.
Näitä QLC levyjä ollaan pääasiassa tunkemassa palvelimiin tarkoituksiin joissa tulee paljon lukua mutta vähän kirjoitusta. Tietysti kuluttajillekin tungetaan mikäli tarpeeksi moni ostaa…