AMD on tukenut ylikellottamista Zen-prosessorin malliin katsomatta. Yhtiön ilmoitus, ettei Ryzen 7 5800X3D tukisi ylikellotusta tulikin siksi monelle yllätyksenä ja jätti monen potentiaalisen asiakkaan suuhun karvaan maun.
Prosessori ei ole vielä edes virallisesti myynnissä, mutta jo nyt ensimmäinen ylikellottaja on kiertänyt AMD:n ylikellotusestot. SkatterBencherin Pieter twiittasi kuvan, jossa Ryzen 7 5800X3D toimii CPU-Z:n mukaan 4822,56 MHz:n kellotaajuudella. Tarkemmalla vilkaisulla nähdään nopeasti mistä on kyse, kikka on sama kuin joidenkin Intelin ylikellotusta tukemattomien mallien kohdalla, eli prosessorin referenssikellotaajuuden ylikellotus.
Virallisesti Ryzen 7 5800X3D:n ylikellotus on estetty 3D V-Cache -välimuistin vuoksi. AMD:n mukaan välimuisti ei kestä yli 1,35 voltin käyttöjännitettä, mitä ylikellottamiseen tarvittaisiin. 4,5 GHz:n virallisesta maksimikellotaajuudesta huolimatta prosessorin todellinen maksimikerroin on 45,5, jolloin 105,99 MHz:n väylällä kellotaajuudeksi muodostuu aiemmin mainittu reilun 4,8 GHz:n kellotaajuus. Turvalliseen jännitteenhallintaan käytettiin Asuksen Voltage Suspension -teknologiaa. Asiasta syvemmin kiinnostuneille suosittelemme SkatterBencherin omaa ylikellotusopasta sekä tietenkin uutiseen upotettua videota.
Lähde: SkatterBencher, WCCFTech
Mietteeni perustuu ainoastaan kokemukseen. 5800x3d ero arkkitehtuurissa suorittimen kellotaajuuksien osalta ei tietääkseni juuri eroa kuitenkaan ennestään myynnissä olleista malleista.
Ylikellotus ei ole tärkein ominaisuus, mutta haluaisin kuitenkin säätää sitä curvea.. Taitaa olla , että tämäkään ei onnistu? Vaikka hakisin tällä virtasäästöjä, en kelloja..
Tämän mukaan käsittäisin, että curve optimointi on 3800x3d osalta kokonaan kielletty.
Käsittääkseni adaptiivisella voi pudottaa jännitettä. Se vaikuttaa koko kellotaajuusalueella. Mutta ei taida olla tarvetta siihenkään jos ei kerran yllä edes vakiorajoittimille.
Just tällee, tuossa lukee ettei onnistu. Sinänsä prosessorin tehoja pitäisi nyt olla aika helppo tiputtaa.
Kiinnittikö ketään huomiota tuon testaajan kelloon? Tyypillä olis ollut tuo prossu sen mukaan jo kuukauden? Hmm…
Samaten mua ihmetyttää teknisesti esim. miten tuossa alussa noi avx ja non-avx prime95 testit meni. Wateissa ero 1, mutta lämpötilassa 6. En ihan ymmärrä miten tuo voi mennä noin. Gamersnexus myös julkaisi juuri tuosta videon. En ole ehtinyt katsomaan mutta tuossa
Tämä ois varmaan se AM4-kannan viimenen johon kaikki tulee päivittämään jos ei huvita AM5-kantaan siirtyminen lähitulevaisuudessa. Kellottuu tai ei, mutta kyllä tuon kanssa varmasti löytyy keinot millä sitä voi kiertää. Oma 3700x saattaa helposti vaihtua tähän jos MSI tuo uuden biosin, tai muuten varmistaa, että tuo B450-piirin emo kykenee tätä tukemaan.
No ensinnäkin pitää rajata pelaajiin, eikä sittenkään oikein löydy "lähitulevaisuudessa" syitä miksi tämä olisi erityisen kannattava päivitys. Uusiin systeemeihin kyllä, ja sitten käytettynä esim 5600 tilalle kun hinnat putoaa sinne 300 alle ja hankkii GPU:n joka laittaa entisen prossun hikoilemaan.
Tosin vielä on nähtävänä että mikä se saatavuus sitten on, tuntuisi hullulta jos näitä hankalasti valmistettavia viimeisiä zen3:ia tulisi yli tarpeen markkinoille näin myöhäisessä vaiheessa. Voi olla että jos määrä jää pieneksi niin hinta ei jälkimarkkinoilla kovin nopeasti laske edes sitten kun AM5 ja zen4 on saatavilla.
Hieno kanava muuten, yllättävän vähän katsojia sisältön laatuun ja määrään nähden. Varmaan raketoi tämän jälkeen.
Kaikki ei todellakaan halua laittaa yli 400 euroa prossuun jonka pääpaino on pelaaminen, olihan 5600X:n alkuperäinen 320e hinta liian suuri monelle. Zen 3:sta saa nykyään liki 200 eurolla ja ne säästyneet 200e voi laittaa parempaan näyttikseen.
No ei tietenkään kaikki tai edes lähes kaikki tule päivittämään, suurimmalle osalle riittää paljon edullisempi prossu useammaksi vuodeksi.
MSI on julkaissut redditissä jo BIOS suunnitelmiaan.
r/MSI_Gaming – MSI motherboard BIOS support list for AMD newly launched Ryzen 5000/4000 CPUs and AGESA 1.2.0.6c/1.2.0.7 BIOS plan
http://www.reddit.com
Normikuluttajalle riittää tietysti se vakio, eikä ole mielenkiintoa, tai nähdä tarvetta, lähteä virittelemään. Silti joskus näitä ylikellottajien kommentteja on kiinnostavaa seurata.
Joukko lienee suhteellisen harva, mutta usein siellä jotain innostavaa uutta löydetään ja yllättäviäkin keksintöjä kehitetään. Se, että valmistaja vaikeuttaa asiaa, saa vain yrittämään kovemmin ja näin kenties saamaan entistä nautinnollisempia onnistumisia. Tämäkin on luonnollinen osa innovatiivisten ihmisten pyrkimyksestä parempaan, ja hyvässä lykyssä siitä hyötyvät kaikki.
AMD:llä ei ole tällä hetkellä DDR5 järjestelmiin tarjota mitään. Prossulla ei minusta ole mitään muuta funktiota kuin puhaltaa henkeä AM4 järjestelmiin jottei kaikki uudet koneet rakennu Intelin ympärille. Jos uutta alustaa olisi rakentamassa niin LGA1700 on ainoa jolla saattaa olla mahkuja olla muuta kuin kertakäyttöinen.
Eiköhän tämä tuote ole tarkoitettu juuri vanhojen 2000 ja 3000 sarjalaisten omistajille, jotka saa tällä kivasti vielä jatkoaikaa vanhalle setupille. Tuskin kovin moni alkaa tässä vaiheessa uutta konetta noille vanhoille emoille kasailemaan, kun uudet prissut jo ovella AMD:n puolelta.
Amd:llä on kuitenkin seuraava sukupolvi hyvin jo tulon päällä. Ei tuo ddr5 kuitenkaan maailmaa mullista, huomaahan sen nyt siitäkin että am4 kantainen ddr4 pohjainen setuppi pärjää jopa tuolle uudelle 12900 sarjalaiselle. Nykyinen socketti on amd:n osalta käytetty erittäin hyvin loppuun asti ja koko kanta palvelee laajaa skaalaa.
no riippuu vähän mistä kulmasta katsoo. Aina kun muistityyppi vaihtuu niin joutuu prosessorin lisäksi investoimaan muisteihin. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan pieni kuluerä jos haussa on 128/256GB virheen korjaavaa ja puskurioitua muistia työasemaan. Muisti on myös siinä mielessä pysyvämpi investointi elinikäisen takuuaikojen ansiosta että sitä ei käyttöiän loppumisen takia juuri tarvitse hankkia.