Testasimme OnePlussan uuden 10 Pro -huippumallin.
io-techin kevään lippulaivapuhelinten testikimara jatkuu yhdellä Suomen markkinoiden tärkeimmistä lippulaivajulkaisuista, eli OnePlus 10 Pron testiartikkelilla. Lähtöhinnaltaan 899 euron puhelin on varustettu mm. 6,7-tuumaisella LTPO2 AMOLED -näytöllä, Snapdragon 8 gen 1 -järjestelmäpiirillä, toisen sukupolven Hasselblad-kolmoiskameralla sekä 80 watin pikalatausta tukevalla 5000 mAh akulla.
Otamme artikkelissa vajaan kolmen viikon käyttötestijakson pohjalta selvää millaisia OnePlus 10 Pron uudistukset ovat ja onko laitteesta tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden huipulle.
Lue artikkeli: Testissä OnePlus 10 Pro
Älypuhelinmarkkinat on kyllä tosiaan melkoisessa pysähtyneisyyden tilassa. Kaikki puhelimet on saman näköisiä kapuloita, paitsi taittuvat mallit jotka ei naarmuuntuvan näyttönsä takia omasta mielestäni sovi tavan kuluttajan päivittäiseen käyttöön juuri ollenkaan. Vuosittainen suorituskykylisä koostuu pääosin vain järjestelmäpiirin nostetusta tehonkulutuksesta. Kameratekniikka junnaa kuvanlaadun saralla pääosin paikallaan, vaikka uusia sensoreita tulee markkinoille ja järjestelmäpiirien kuvasignaalinkäsittelyn suorituskyvyn mainostetaan moninkertaistuvan joka vuosi. Akunkesto on tiiliskiven kokoisia möhkäleitä lukuunottamatta kaikissa puhelimissa käytännössä sillä tasolla, että päivittäin täytyy ladata. Se kehitys mitä akkukapasiteetin nousemisen sekä näyttöjen, järjestelmäpiirien ja muiden komponenttien parantuneessa energiatehokkuudessa saavutetaan, onnistutaan syömään pois aina vaan entistä raskaammalla softalla.
Moneen vuoteen ei ole tapahtunut oikein mitään sellaista, jonka takia olisi syytä vaihtaa vanha, toimiva puhelin johonkin uuteen vain siksi, että uusi olisi niin paljon parempi.
Olispa joskus jotain positiivista sanottavaa, alkaa tympiä itseäkin tämä ainainen narina.
Vanha OP6 alkaa olla jo aika vanha, mutta toimii sikseensä hyvin, ettei viitsi lähteä tämmöseen vaihtamaan. Jos vaikka vuoden päästä tuliskin puhelin, jossa kaikki kamerat toimii tasalaatuisesti ja käyttöjärjestelmä olis vakaa ja näppärä… sitten harmittais omistaa tämmönen prototyyppi.
Mikäköhän olis tän hetken paras kamera(puhelin) tonnilla, jos sellasen joutuis ostaan? Olisko se sitten tyyliin vanhempi iPhone tai joku Samsung? OP 9Pro:n överi kuvanprosessointi ja käyttöjärjestelmäongelmat saa sen tuntuun huonolta vaihtoehdolta.
Olisiko kyse kuitenkin siitä, että vuosittain ei enää ole tilaa parantaa kuin marginaalisesti, riippuen tietysti tarjolla olevasta tekniikasta ja muista innovaatioista?
Vuosipäivitykset puhelimille ovat yhtä luontevia kuin autoille. Niissä ei välttämättä paljoa muutu, mutta valmistajan näkökulmasta niiden tarjoaminen on järkevää eikä kuluttajaan menetä mitään.
OnePlus 10 Pron kohdalla oikeastaan mikään muu ei ole parantunut kuin näytönohjaimen suorituskyky. Prosessoria joudutaan ajamaan rajoitettuna jopa alle OnePlus 9 Pron suorituskyvyn, ettei laite ylikuumene. Tehoytimen korkeimpia kellotaajuuksia ei käytetä juuri ollenkaan.
Tämä ei tietenkään ole suoraan OnePlussan vika, vaan koskee yleisimminkin Snapdragon 8 gen 1 -laitteita. Muiden parannusten osalta näyttötekniikka on vaihtunut uudempaan mutta käytännön tasolla on menty jopa huonompaan suuntaan, kun adaptiivisen virkistystaajuuden kanssa on ongelmia.
Kameran osalta ultralaajakulmakamera on vaihtunut heikompaa, ellei sitten arvosta 150 asteen kuvia todella korkealle. Muut kamerat ovat samoja kuin OP9 Prossa ja pienet muutokset kuvanlaadussa on varmaankin saavuttu edeltäjämallissakin ohjelmistopäivityksillä. Akku on tietysti isompi mutta eipä OP10 Pro:lla näytä kahta päivää helposti selviävän yhdellä latauksella. Lataustehokaan ei ole io-techin testin perusteella parantanut vaan sen sijaan USB PD yhteensopivuutta on heikennetty. Virallisesta IP-suojauksestakin on luovuttu, vaikka sillä ei suurta merkitystä olekaan, kun takuu ei korvannut vaurioita ennenkään. Nyt kosteusvaurioista ei voi lähteä edes taistelemaan kuluttajariitalautakunnassa virhevastuuseen vedoten.
Kaiken kaikkiaan OnePlus 10 Pro on enemmänkin XDA:n testin otsikon mukaisesti "OnePlus 9T Pro", jota ei koskaan julkaistu. Mainitsin tästä jo aiemmin mutta vuosittaiset iteraatiopäivitykset alkavat olla nykypäivänä todella marginaalisia älypuhelimissa. Sen vuoksi oikea 9T Prokin varmaan jätettiin väliin.
iPhone 12 Pro
On tosiaan vähän hämmentävää, että nimellisarvoltaan tehokkaampi laturi ei ole käytännössä juuri ollenkaan nopeampi. Samsungilla oli ihan sama tilanne 45W ja 25W latureiden kanssa S22 Ultran kanssa. Kuluttajat ovat nyt entistä enemmän pyörällä päästään laturikaupoilla. OnePlus ei ole vielä jättänyt laturia pois, niin sitä ei tarvitse erikseen hankkia, mutta Samsung on sen jo tehnyt.
Eipä tarvitse edelleenkään vaihtaa op7pro:ta uuteen. Aika hidasta on kehitystahti nyt verrattuna mitä oli vielä joku 5v sitten.
Sanoisin, ettei kyse ole siitä, etteikö olisi tilaa/varaa parantaa. En osaa arvioida kuinka paljon koronalla ja komponenttien epävarmalla saatavuudella on vaikutusta asiaan, mutta siitä olen varma, että jonkin verran on. Valmistajat haluavat ihan varmasti pelata vähän varman päälle, ettei tapahdu jotain isomman luokan katastrofia esimerkiksi uuden hankalammin valmistettavissa olevan tekniikan kanssa.
Tietty tuota "parantamisen varaa" voi tulkita monella tavalla, mutta tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että lähes kaikkien valmistajien lippulaivapuhelimissa on ominaisuuksia, jotka ovat olleet jo parempia aiempien sukupolvien malleissa, tai että ominaisuuksia on jätetty pois. Jos pelkästään sillä, että koostettaisiin yhteen kaikki asiat mitä parin edellisen sukupolven aikana (itse tai kilpailijat) ovat jo toteuttaneet hyvin, saataisiin aikaan hyvä ja tasapainoinen älypuhelin, joka olisi parempi kuin yksikään tämän vuoden uutuuksista.
Joo ja myös GSMArena oli tainnut testata 65 watin laturia (siitä en ole varma oliko viime vuoden malli vaiko Yhdysvaltain markkinoilla puhelimen mukana toimitettava versio).
Galaxy S22 Ultra ja iPhone 13 Pro (Max) on parhaat ja monipuolisimmat kamerapuhelimet Suomessa, Samsung on monipuolisempi etenkin valokuivssa, Apple parempi videoissa. Molempia saa alle tonnilla pari viikkoa-kuukautta käytettynä myyntipalstoilta, jos vähän jaksaa etsiä.
Allekirjoitan hyvin pitkälti nämä. Galaxy S21 Ultrakaan ei lainkaan hullumpi vaihtoehto, jos saa esim alesta.
Mutta joo, koitetaas pysytellä ketjun aiheessa, eli OnePlus 10 Prossa ja sen testiartikkelissa.
Ja S21 Ultra toimii todennäköisesti luotettavammin kuin tuo S22 Ultra.
Joo, ei 10 Pro ultralaajakulma-tai telekameroilla loista. Tele-kamera on pysynyt OnePlus 7 Pro:sta lähtien täysin samana, samalla kun esim. Google ja Samsung ovat parantaneet zoom-kameroitaan huomattavasti.
Sellainen huomio kuitenkin, että parempaa jälkeä tämä OnePlus 10 Pron tele tekee kuin Galaxy S22 Ultran 3x, kun rinnakkain vertailin. Samsungin jälki on pikselitasolla huomattavasti prosessoidumpaa.
Sellainen huomio kuitenkin, että parempaa jälkeä tämä OnePlus 10 Pron tele tekee kuin Galaxy S22 Ultran 3x, kun rinnakkain vertailin. Samsungin jälki on pikselitasolla huomattavasti prosessoidumpaa.
Olinkin väärässä – vaikka telekameran viralliset tiedot ovat samat 7 Pro:sta lähtien, kameran malli päivittyi tosiaan jo 9 Pro:ssa:
7/8 Pro Samsung s5k3m5 12MP 2,2x, jota OnePlus mainostaa 8MP 3x zoomina
9/10 Pro OmniVision OV08A10 8MP 3x zoom
Kuten artikkelin lopussakin mainitaan, ei ole. Ota OP9 Pro, jos sinulla ei ole jotain spesifiä asiaa, jonka erityisesti haluat 10 Prosta. Ja ne merkittävät eroavaisuudet ovat siis aika vähissä.
Erikoinen tilanne, kun kuvittelee että tekniikan pitäisi kehittyä huimaa vauhtia.
Näissä Tele-kameroissa kiinnostaa oikeastaan enemmän, että millaisia potretteja niillä saa ihmisistä. Olisin tosi kiinnostunut sellasesta telestä, jolla saa kauniita kuvia vaikka parin metrin päästä.
Kauniin tekee ainakin se, että kuvan perspektiivi sopii hienosti muotokuvaan, värisävyjä ja dynamiikkaa on tarpeeksi, terävöitystä ei oo paljoa. Sit taustasta saa irroitettua hiukan, että kohde näyttää terävältä, mutta ei liikaa, jotta voi vihjata paikasta, jossa ollaan.
Jos joku sattuisi tekemään hienon potrettitelen kännykkään, niin olis hienoa, jos saisitte testiin jotain tän kaltaista näkökulmaa.
Ei kännykkä tietenkään voi ikinä pärjätä järkkärille näissä hommissa, mut toivo elää, et joku voi onnistua kikkailemaan yllättävän hyvän toteutuksen