Yhä useammat M.2 NVMe -SSD-asemat on varustettu jo tehtaalla jonkinlaisella jäähdytyselementillä. TeamGroup on kuitenkin vienyt ajatuksen askeleen pidemmälle ja varustanut uuden T-Force Cardea Liquid -SSD-asemansa nestejäähdytyksellä.
T-Force Cardea Liquid on pääosin varsin perinteinen PCI Express 3.0 -standardia tukeva SSD-asema. Toistaiseksi ei ole varmuutta, mitä ohjainpiiriä tai NAND Flash -piirejä asema käyttää, mutta ainakin aiemmin TeamGroup on käyttänyt Phisonin ohjainpiirejä ja Toshiban Flash-piirejä. Asemalle luvataan 3400 Mbps:n perättäisluku- ja 3000 Mbps:n perättäiskirjoitusnopeutta, kun satunnaisluku- ja kirjoitusnopeudet ovat 450 000 ja 400 000 IOPSia.
Aseman erikoisuus on sen jäähdytyksessä. TeamGroupin patentoima jäähdytys on täysin itsenäinen suljettu nestekierto, joka perustuu nesteen liikkeeseen SSD-aseman lämmittäessä sitä. Ratkaisun luvataan laskevan SSD-aseman lämpötilaa noin kymmenellä asteella verrattuna vastaavaan M.2 NVMe -SSD-asemaan ilman jäähdytintä.
Aseman kyljestä löytyy mittaskaala, jolla käyttäjä voi hakea optimaalista jäähdytysnesteen ja ilman suhdetta jäähdyttimen sisällä. Lisäksi merkittynä on luonnollisesti nesteen minimitaso. T-Force-logolla varustettu päädyn suojaa voidaan liu’uttaa kohti M.2-liitintä, jolloin sen alta paljastuu huoltoliittimet nesteen vaihtoa, poistoa ja lisäämistä varten. TeamGroup aikoo tuoda myyntiin lukuisia eri värisiä jäähdytysnesteitä, mikä mahdollistaa oman SSD-aseman kustomoinnin helposti.
Vuoden turhake? Veikkaan että samankokoinen kunnon alumiini/kuparirivasto suoriutuisi jopa paremmin. Eri asia sitten kannattaako niitä nandeja edes viilentää liikaa, kontrolleria kylläkin.
Taitaa olla etupäässä ulkonäköjäähy.
Jos olisi siili lisäksi voisi olla hyväkin.
Aika paljon alkaa olla näitä Toshiban piireihin perustuvia 3000Mbps ssd asemia, Adata, SP, Corsair mm.
Mulle tuli just saksan amazonista Corsair Mp510 960GB (~121€); veikkaan että hinta/suorituskyky akselilla hakkaa mennen tullen. Vielä jos ohjainpiirin päälle virittäisi siilin, mikäli ei tule emoa, jossa on jo jokin jäähdytyshimmeli (niin… hidas koneen kasaus projekti; jos tänä kesänä).
Neste, mikäli on vesipohjaista kyllä sinällään omalla korkealla ominaislämpökapasiteetillaan pystyy hyvinkin ehkäisemään tavanomaisen käytön lämpöpiikkejä, mutta kunnollinen siili pitäisi yhtä kylmänä, nostamatta idle lämpöjä vastaavasti nesteen luovuttaessa hitaasti lämpöään.
Jäähdyttävän pinnan pinta-ala ratkaisee. Eli tuo on ns nestekusetus.
Niin jatkuvassa lämpökuormassa, mutta peruskäytössä SSD:n kourmitus on melko sykäyksittäistä. Harvat kopioivat vaikka vidoita SSD:ltä toiselle ihan päivittäin (jonka vaatisi, jotta maksimitehoja käytettäisiin pidemmän aikaa). Sykäyksittäisellä kuormalla ominaislämpökapasiteetti ja massa rajoittavat huippulämpöjä, kunhan välissä on hetkiä, jolloin ehtii jäähtyä.
Ehkä olisi hyvä jos olisi otsikkona " maailman ensimmäinen M.2 NVMe -SSD-asema (passiivinen) nestejäähdytysblokki integroituna". Barrow on tehnyt jo aikaa sitten nestejäähdytysblokin M.2 NVME SSD asemalle US $22.7 |BARROW Water Block use for 2280 22110 PCI E SSD SATA M.2 M2 SSD Radiator Block Double side heat dissipation 80mm/110mm SSD-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group. En usko, että olisi mikään iso markkinaosuus tällä tuotteella. Esim; pitkässä pelisessiossa blokki lämpenee ~90 ja pelkkä passivinen vesijäähdytysblokki ei tähän kovin auta.
Riippuu hinnasta ja miltä näyttää eri nesteillä niin menee harkintaan juuri näön puolesta.
Lisäjäähdytystä en ole vailla. Ulkonäkö ratkaisee, jos hinta jotenkin järkevä 1t-2t kokoisissa.
Hienohan tuo olisi jollain uv-aktiivisella nesteellä. Luulisi että tuollaisia jäähyjä tulee markkinoille aftermarketinakin.
Barrow myy käsittääkseni vain blokkeja, ei valmiita SSD-asemia blokilla? Siinä on vissi ero
Ja vaikutus pelien tai ohjelmien latausaikoihin on nolla ellei QD1 suorituskyky parane merkittivästi vesijäähyn myötä….
Tässä on se pieni pala järkeä jota tässä tuotteessa on. Veden ominaislämpökapasiteetti on nelinkertainen alumiiniin nähden. Siirtoburstit saavat olla jonkin verran pidempiä ennenkuin aletaan lämpösyistä rajoittaa menoa. Jäähtyä ehtii idlatessa.
Vesi kaikenlisäksi on vielä metallia halvempaa valmistajallekkin… 😉
Kuis se niin lämpenee? Prossu hohkaa vieressä?
Itse m.2-asema varmasti pelatessa idlailee 99,9% ajasta.
Kyllä pistäisin mielummin rahat oikeaan vesiblokkiin kun tuollaiseen rampautettuun malliin.
Tämä "jäähdytys" ei siis todellisuudessa jäähdytä yhtään mitään. Ainoa mihin tuota vettä tuossa käytetään on lämpöpuskuri, kuten kommenteissa huomautettu.
Eli puhuminen jäähdyttämisestä on oikeastaan aika harhaanjohtavaa. Borrowin blokki on oikeasti vesijäähdytys, eikä vain lämmönkeräin.
Kyllä se sitä SSD-asemaa jäähdyttää siirtämällä lämmön itseensä (ja siitä pikkuhiljaa ilmaan)?
Jäähdyttämistä voi tehdä monella tavalla – mm. tehokkaasti ja tehottomasti. Siihen en ota kantaa kuinka järkevä tämä ratkaisu on, mutta jäähdyttämisestä tässä kuitenkin eittämättä on kyse.
Tuohan kannattaa ostaa vain jos on paljon rahaa ja pitäisi käyttää ne äkkiä.
os materiaali on jotain lasia tai muovia, niin lämpö siirtyy erittäin huonosti.
Jäähdytyksen kannalta tuo kikkare nyt vain on täysi kusetus (kuten oli aikoinaan se pyörivä siili). Ulkonäöllisesti voi miellyttääkinj jonkun silmää, mutta siinäpäse sitten onkin.
Jos pitää jäähtyä, niin nesteet mäkeen ja tuonkokoinen metallipökkelö. Jos vielä pitää ilmaankin siistyä, niin järkevä rivoitus siihen lisäksi. Massa saa pysyä samana.
Tai jos on vesijäähy, niin sitten se pitää liittää muuhun koneen vesikiertoon. Tuo kilpailee kyllä oikein hyvin vuoden turhakkeen tittelistä.
Vähän kuin vrm jäähyjen muoviset "suojat" kaikkine rgb valoineen. Ei todellakaan puhuta jäähdytyslaitteesta vaan puhtaasti ulkonäön parantamisesta. Yhtä paljon tuolla "vesijäähyllä" tekee kuin muovisuojalla, jonka alla kiinteä kupariklöntti. 🙂
Mutta onko kupariklöntin ominaislämpökapasiteetti isompi kuin samaan tilaan mahtuvan veden?
Todennäköisesti ei, mutta kumpikaan ei estä ylikuumenemista pidemmässä juoksussa.
Ei, mutta kuten tässäkin ketjussa jo todettu, harvassa tapauksessa NVMe SSD -levyä jatkuvasti rasitetaan täydellä höökillä 247, vaan useimmiten kyse on lyhyehköistä hetkistä
Turha sitä on nyt jostain nyansseista vääntää – tässä ketjussa taitaa kuitenkin olla yhteisymmärrys siitä, että kyseessä on ensisijaisesti ulkonäön ja erikoisuuden ehdoilla toteutettu jäähdytysratkaisu, eikä varmasti optimaalisin mahdollinen :geek: Hintakin tuolla tulee varmasti olemaan sen verran mukava, ettei hankintaa voi järjellä tai jäähdytysteholla perustella.
Tuon voi katsoa taulukosta ja laskea.
Veden ominaislämpökapasiteetti on 10,9 kertainen.
Sitten kuitenkin tulee ne muttat.
Tuo on pällystetty paksulla aineella, joka johtaa lämpöä huonosti (todella paljon huonommin, kuin esim kupari tai alumiini).
Sen surauksena jo lepolämpö nousee pahasti.
Sitten jos rasitetaan,niin noin pieni vesimäärä (Kuvasta laskettuna max n 16grammaa) lämpeää esim 5W:n teholla lämmitettynä 10:ssä sekunnissa 0,75 astetta
m2 ssd:n tyypillinen tehonkulus on siinä 6w, kun käytetään enemmän.
Jossakin sattui aikoinaan silmään 5W, kun striimataan 4K videota (eli tämä tilanne siis saattaisi kestää huomattavan pitkään.)
Omakin kone oli joskus lainassa ja levy huusi hoosiannaa jonkun 30-50 tuntia putkeen niitä kuvia vääntäessä..
Toisaalta kun ottaa tiheyden huomioon (haetaan maksimikokoa millainen jäähy mahtuu), ominaislämpökapasiteetti * tiheys, niin veden etu onkin vain 21,5% Tämä etu voi hyvinkin hävitä pakolliseen (muovi) kotelointiin?
Toisaalta kuparin lämmönjohtavuus on 650-kertainen veteen verrattuna, liekkö sitten tässä saatu nestekierto miten ripeäksi.
No joka tapauksessa luvataan olevan parempi kuin ei mitään, eli tekee varmaan sen mitä lupaa
Oman Corsairin pcie4 nvme palikan jäähdytys menee näin
katso liitettä 256012
Sain sillä idle-lämmöt laskemaan 60C->39C. Rasituksessa (joku benchmark) se nousee max 50C.
Jotain nämä uuden sukupolven palikat kyllä kaipaa muutakin kuin tuollaisen rimpulasiilen tai vielä pahempaa: emon oman levyn.
Sais alkaa julkasee nämä u2 liitännällä jos kuumana käy, vois vaikka käyttää koteloa jäähdyttimenä.
Ei joku Windowsin tai pelin lataus NVMe levyjä rasita, kun SATA SSD:kään ei ole pahemmin pullonkaula.
Kun NVMe ja SATA SSD:n välilläkin erot pelien latausajoissa on pienen ja olemattoman välillä, niin ei se synteettinen benchmarketing-luku mitään vaikuta.
TeamGroup T-Force Liquid NVMe SSD review
No niin, revikka tullut. 6 astetta matalammat lämmöt kuin saman SSD:n "normiversiolla".
Siis versiolla, jossa ei ole mitään jäähdytystä!? Yhteenvedossa sanovat:
Pienessä rasituksessa ok, mutta raskaassa käytössä siili on järkevämpi ratkaisu.
Samoin totesivat, että se muovi siinä päällä on melko huono jäähdytin sille nesteelle.
Tuossa olisi pitänyt ajaa testit tuolle ja levylle, jossa on samankokoinen piikikäs siili. Ja testissä olisi pitänyt käyttää samaa levy-yksilöä, eli jäähy olisi pitänyt vaihtaa välillä.
Jep, käytännössä tuo on lämpöhaude jolla lämpötila saadaan pysymään korkeana pitemmässä rasituksessa ja pitkään sen jälkeenkin.