Kuuluisan ylikellottaja Roman ”der8auer” Hartungin johtama Thermal Grizzly on kuulunut PC-jäähdytyksen tunnettuihin nimiin jo vuosikymmenen ajan. Nyt yhtiö on julkaissut Computex 2024 -messuilla esittelemänsä PhaseSheet PTM -lämpötyynyn, joka on sähköä johtamaton ja muuttaa muotoaan kiinteästä nesteeksi lämpötilan noustessa yli 45 celsiusasteen. Lämpötilan laskiessa tyyny palautuu jälleen kiinteäksi.
Thermal Grizzly mainostaa PhaseSheet PTM:ää helppohoitoiseksi ja perinteistä lämpötahnaa pitkäikäisemmäksi ratkaisuksi, sillä se ei pumppaannu lämpötilamuutosten vuoksi esimerkiksi prosessorin lämmönlevittäjän eli IHS:n (integrated heat spreader) reunoja kohti yhtä helposti. Tyynyn kerrotaan soveltuvan myös näytönohjaimiin. Thermal Grizzlyn mukaan PhaseSheet PTM saavuttaa parhaat lämmönjohto-ominaisuutensa noin kymmenen 60 celsiusasteen ylittävän ”lämpösyklin” jälkeen.
PhaseSheet PTM:n suositushinta Thermal Grizzlyn Saksan-verkkokaupassa on 9,90 euroa.
Lähde: Thermal Grizzly
Tasan ainoa mitä TG tässäkin tekee, niin ostaa bulkkina tuotetta joltain isolta valmistajalta (joka ei myy kuluttajille) ja paketoi sen vähittäismyyntipakkauksiin. Koska tuotteen nimessä on mukana kirjainyhdistelmä ”PTM”, mun villi veikkaus on että tämä saattaa hyvinkin olla Honeywellin tuotetta.
Aivan samalla tavalla TG myy ”KryoSheet” nimellä grafeenipädiä, joka on ruotsalaisen Smart High-Tech firman GT-TIM;iä.
Hyvää tässä toki on se, että TG tuo ns. ammattilaistuotteita kuluttajien saataville, eikä tarvi arpoa epämääräisten Aliexpress/eBay/yms myyjien kanssa.
No tämä.
Jos näyttiksen avaa koska Asukset ja muut laittavat halppis tahnaa niin siihen tarkoitukseen se olisi varmaan paras kun homma on verrattaen vaivalloista vs cpu cooleri. Mielellään itse näyttiksen OEM käyttäis honeywellin tyynyä mutta marginaalit ei vissiin tykkäis.
Varsinkin 7900XT/XTX nämä ovat erinomaisia, kun ei juuri mikään tahna tahdo niissä kauaa kestää.
AMD:n omalla nimellään myymissä Navi31-korteissa on jonkinlainen PCM, samoin Sapphiren valmistamissa.
Mulla on joko orkkistahnat tai jos tää purettiin Porissa niin jotkut siellä laitetut tahnat. Vielä en oo mitään ongelmia huomannut PowerColorissa
Thermalright Heilosta saa esim. Multitronicilta ja Proshopista halvemmalla (yllättäen), oliko niissä jotain vikaa?
Näyttäisi olevan samaa kamaa. Erona että saa suoraan oikeassa koossa.
Joo enpä edes tajunnut että tosiaan tätä saa jo. Oletin että Thermal Grizzly olisi "pioneereja" jotka tätä PTM-7950 tavara tarjoaa (pl Aliexpress ym)… Nostan käden virheen merkiksi, täytyy pistää Heliosta tilaukseen.
"PhaseSheet PTM on kestävämpi kuin perinteiset lämpötahnat, mutta ei yhtä kestävä kuin esimerkiksi KryoSheet, joka on käytännössä huoltovapaa."
Alla olevan linkin testissä:
– Honeywell PTM7950 ( Thermalright Heilos / Thermal Grizzly PhaseSheet PTM )
– Thermal Grizzly Kryosheet
data-unfurl="true" data-result-id="323205" data-url="https://www.tomshardware.com/best-picks/best-thermal-paste" data-host="www.tomshardware.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Best Thermal Paste for CPUs 2024: 90 Pastes Tested and Ranked
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.tomshardware.com
Tämähän on tosi, otsikkoa korjattu.
Moddiy.com myy näemmä tuota vastaavaa PTM7950 paitsi tyynynä myös tahnana, ja jotain 7958-iteraatiota myös.
Ajattelin jo, että tahna olisi ehkä helpompi ottaa käyttöön kuin tyyny (ilmeisesti repeävät helposti), mutta näinköhän mahtaa olla:
Tämän sivuston mukaan PTM7950-tahnan tulee antaa kuivua 24 tuntia (huoneenlämmössä) levityksen jälkeen:
data-unfurl="true" data-result-id="645929" data-url="https://www.caplinq.com/ptm7950-sp-the-most-thermally-conductive-stencil-printable-phase-change-paste-ptm7950sp.html" data-host="www.caplinq.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
PTM7950-SP | The most thermally conductive stencil printable Phase Change Paste | PTM7950SP
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.caplinq.com
Molempaa sorttia kun saisi testiin tänne
Kyseinen firma ilmoittaa PTM7958 kohdalla " Based on a novel polymer PCM system, this material exhibits excellent interface wettability during typical operating temperature ranges, resulting in extremely low surface contact resistance."
Mitä ilmeisemmin kyseisellä polymeerillä pienempi dynaaminen viskositeetti / pintajännitys jotta on saatu parempi wetting efekti. Kaikille IT pojillehan on tuttuja pinnankarheuksien määrittelystä käsitteet laaksot ja huiput. Ilma pois sieltä kontakti rajapinnasta. Eiköhän seuraavassa kehitys versiossa ole myös alumiini ja sinkkioksidi partikkeleiden raekokoa ole pienennettu. Sinänsä niiden jauhatus ei ole ongelma vaan niiden pienempien rakeiden erotus nykyisillä menetelmillä. Saada menemään verkkoseulan läpi muutaman mikrometrin kokoisia erityisen abrasiivisia partikkeleita. Tää on sitten enemmän konetekniikan / valmistustekniikan / materiaaliopin haasteita.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä