Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia 6- ja 4-ytimisiä Coffee Lake-S -siruja. Coffee Lake saapuu markkinoille 8. sukupolven Intel Core -prosessoreina ja aluksi saataville tulevat kerroinlukottomat K-variantit. Tuoreimmat vuodot paljastavat myös uutta tietoa Coffee Lake -prosessoreita tukevista emolevyistä.
Vuotaneissa dioissa Intel listaa Coffee Lake -prosessoreiden merkittävimmiksi ominaisuuksiksi muun muassa korkeamman usean ytimen suorituskyvyn kuuden prosessoriytimen myötä ja parannellun prosessorin sekä muistien ylikellotuksen. Skylake-X alustan prosessorin parhaat ytimet valkkaavaa Turbo Boost 3.0 -teknologiaa ei ole tuettu, vaan Coffee Lakessa mennään tutulla ja turvallisella Turbo Boost 2.0:lla.
Mielenkiintoisempia paljastuksia uusien diojen myötä on kuitenkin Coffee Laken emolevytuki. Aluksi Coffee Laken seuraksi saadaan Z370-nimellä tunnettava Kaby Lake Refresh -alustaan kuuluva piirisarja. Piirisarja tukee virallisesti maksimissaan DDR4-2666-muisteja ja kaksiytimistä Audio DSP -piiriä. Z370 tukee USB 3.1 Gen 1:tä ja Alpine Ridgeen perustuvaa Thunderbolt 3.0:a sekä Intelin Optane Memory -SSD-asemia. Virransäästön osalta piirisarja tukee C8-lepotilaa.
Z370:n ura lippulaivaemolevynä Coffee Lake -prosessoreille jää kuitenkin vain noin kuuden kuukauden mittaiseksi, sillä ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Intel julkaisee uudet 300-sarjan Cannonlake-alustaan kuuluvat piirisarjat, joihin kuuluu myös ylikellotusta tukeva Z-sarjalainen kerroinlukottomien Coffee Lake -prosessoreiden kaveriksi. Z370-piirisarja jatkaa roadmapin mukaan elämäänsä sen rinnalla, mutta on vaikea nähdä järkeä sellaisen ostamisessa sen jälkeen, kun uusin ominaisuuksin varustetut piirisarjat ovat jo markkinoilla.
Uudet 300-sarjan piirisarjat tuovat mukanaan ohjelmoitavan neliytimisen Audio DSP -piirin ja SoundWiren digitaalisen ääniväylän. 300-sarjan mukana tulee myös natiivi tuki USB 3.1 Gen 2:lle, integroitu Intelin WiFi/BT-ohjain, integroitu SDXC 3.0 -ohjain ja Titan Ridgeen perustuva Thunderbolt 3.0, joka sisältää tuen DisplayPort 1.4:lle. Virransäästöominaisuudet päivittyvät myös C10- ja S0ix -tasoille.
Lähteet: TechPowerUp, PCEva
Kovasti on Intelillä pakka sekaisin… Näiden tietojen valossa sieltä näyttää tulevan jo toinen hätäilty alustajulkaisu samana vuonna.
Ei hyvältä kuulosta tuo Coffee Lake sekoilu. On järjetöntä ostaa sille emoa, jos siitä tulee paranneltu malli jo puolen vuoden kuluttua. Siinä viilataan taas kuluttajaa huolella linssiin.
Itse asiassa kun tuota miettii, niin emo valmistajienkaan ei kannata juuri panostaa tuohon välimalliin, joten Coffee Lake alkusarjan emot voivat olla aika käpyisiä. Millähän Intel saa valmistajat lahjottua tekemään noita välimallin emoja tuolla vanhenemisajalla?
Veikkaan että emot 1:1 Z270-emojen kanssa paitsi socket ja pinniyhteensopiva piirisarja vaihdettu (en tiedä onko pinniyhteensopiva piirisarja mutta veikkaisin että on)
Onko Cannon Lake, joku Coffee Laken second edition? Voi vee, kun tämä on aina näin sekavaa. 😡 Mitä hittoja ovat X-, S- ja N-prosessorit? Mikä noista laitetaan pelimyllyyn?
Siis nyt käy niin, että:
1) Intel julkaisee jonkun piirisarjan, joka elää 4kk, ja ei ole ylöspäin yhteensopiva
2) Intel julkaisee samalla kerroinlukitut Coffee Laket
3) Intel julkaisee Q1 2018 piirisarjan, johon käy myös uudet prosessorit
4) Intel julkaisee Q1 2018 kerroinlukitsemattomat (K-malli) Coffee Laket
:confused:
K-mallit jo ihan aluksi
Joo, nyt minä ymmärsin väärin aluksi.
Jää silti kauppaan, kuka nyt haluaa panostaa paljon rahaa emolevyihin, jotka toinen jalka haudassa jo julkaisussa..
No ei tämä tosiaan kovin loogiselta vaikuta.
Piirisarja tukee 24 PCI Express linjaa, prosessorin ja piirisarjan välillä on 4 linjaa.
AM4:lle murskavoitto.
Cannon laken pitäisi olla Coffee laken die shrinkki 10nm valmistustekniikalla. Eli arkkitehtuuriltaan samaa vanhaa viritettyä skylakea kuten jo kaby lakekin oli. X HEDT, S desktop ja N emolle juotetut atomit, noitahan intelilä on ollut viimiset yli 5 vuotta.
Sinällään mielenkiintoinen roadmappi että K(eli tarkoittanee kellotus prossuja) tulisi 6-, 4- ja 2- ytimisinä. Saas nyt hähdä miten ne nuo nimeävät ja tuleeko se i9 sarjalaiset myös desktop puolelle.
Coffee Lake on Skylaken 3rd edition tms. Cannonlake on 10nm 4th edition ja ehkä jotain pientä muuta päivitystä.
X = HEDT-alusta
S = Normi desktop, K-merkinnällä varustetut kerroinlukottomia
N = Atomeita vai millä nimellä noita nykyään myydänkään, halpiksia
No nyt! Alkaa vaikuttamaan hiljalleen kunnon sekoilulta tuo touhu.
Onko nyt tosiaan niin kiire pukata ulos paniikissa 6 ytimiset versiot että pitää väkisin tehdä tuollainen puol villanen "kaby refresh" ennenkuin tuodaan oikeasti uutta ulos. Tuollainen on tosiaan hieman kyseenalaista, toki sellaiselle joka on ostamassa tuohon aikaikkunaan uutta alustaa koneelle ja elää sen kanssa ns. loppuun asti, voi elää asian kanssa todennäköisesti.
Mutta en näe kovin hyvänä vaihtoehtona sellaiselle (tällaiselle) joka vaihtaa koneen sisuksia hieman tiheämmin, jotenkin vaikea nähdä houkettelevimpana käytettyjenkään markkinoilla tuollaista "siirtymävaiheen yliviejää".
Tämä ihan vain omana mielipiteenäni, mutta enpä pitänyt mölyjä mahassani.
Suorastaan naurettavaa tämä intelin touhu. Kyllä se on tätä menoa vaihdettava punaiseen leiriin Rytsen 2 kohdalla, jollei Cannonlake muuta tilannetta.
Tuon ymmärtäisi jos nykyset Z270 lankut tukisivat coffee lakea bios päivitykseltä ja myytäisiin niitä nyt aluksi vain päivitetyillä firmiksillä(Piirisarjan siis pitäisi tukea). Hieman se asrockin tweetin todenperäisyys mietityttää tässä vaiheessa…
2-ytimiset kellotusprosessorit kuitenkin vaativat Z470 piirisarjan, joka nostaa sen emolevyn hinnan 150€+. Jos prossu on 150€, niin samalla hinnalla saa 6-ytimisen Ryzenin + B350-emolevyn, jonka kanssa voi kellottaa. Ei mitään järkeä ostaa tuota Inteliä. Nyt se kellotus pitää saada myös halpaemoihin tai ei noi alimman pään tuotteet myy.
Tuskin nimeävät kuluttajaluokan vehkeitä i9. Ei muuten kukaan osta niiden HEDT-tuotteita.
Nimenomaan ymmärtäisin tällaisen jos nykyiset tosiaan tukisi päivityksen kautta, ja senkin hyvin ettei *170 sarja saisi edes päivityksellä. Mutta tuollaista "perseilyä" en miltä asia vaikuttaa ainakin näin ilman parempaa tietoa.
Niin no eipä niillä ole ollut ongelmia nimetä kuluttuja luokan vehkeitä i7:skaan viimiset seittemän vuotta HEDT -tuotteiden tapaan. Kait se nyt on helpompi markkinoidakin top doggia molemmilla puolin samalla niemellä: isompi numero iso paha nopea.
Skylake on julkaistu 2015 joten jos tuo 4 vuoden kehityskaari uudelle arkkitehtuurille pitää vielä kutinsa tulee oikeasti uutta 2019.
Noihan on ollut jostain Nehalemista lähtien vissiin enemmän tai vähemmän päiviteltyä yhtä ja samaa arkkitehtuuria. Tovi sitten Intel rupesi rekryämään porukkaa ilmeisesti oikeasti uutta arkkitehtuuria varten.
Jep näin kait se alunperin intelin suunnitelmien pitikin olla. Ensin dieshrink 10 nanoon eli cannonlake ja sitten uus arkkitehtuuri eli Icelake. Saas nyt nähdä onko net nopeuttaneet tuota Icelakea ja cannonlake jää broadwellin tapaiseksi lyhyen ajan ratkaisuksi.
Ei! Hkultala saapuu kertomaan kuinka Sandy Bridge oli täysin uusi arkkitehtuuri
3..2..1..
Ei siihen hkultalaa tarvita. Intel siirsi käytännössä koko Northbridgen ja muistikontrollerin prosessorille ja nimesi sen System Agentiksi. Onko täällä henkilöä, jonka mielestä se ei olisi suuri arkkitehtuurimuutos?
Paitsi että ne siirrettiin jo Nehalemissa ennen Sandy Bridgeä
Eikö ne ollut uncore vielä tuossa vaiheessa?
Tässä yksi. Kysehän oli siitä onko Sandy Bridge täysin uusi arkkitehtuuri vai ei.
En tiedä mitä tarkalleen haet mutta Nehalemissa oli prosessorin yhteydessä North bridge ja muistiohjain. Se missä ne tarkalleen olivat, on melko merkityksetöntä koska Core 2 -> Nehalem oli tuossa suhteessa paljon suurempi muutos kuin Nehalem -> Sandy Bridge.
Taitaa seuraava järkevä konepäivitykseni olla Icelake (jos se edes tulee olemaan Intel-pohjainen). AMD on näköjään sekoittanut Intelin pakan pahasti.
No onhan sillä HEDT alustalla se nelisäikeinen ja välimuistileikattu Kaby Lakekin…
Nehalem tosiaan integroi North Bridgen ollen siinä mielessä eräs isoimmista muutoksista Intelin prossuissa.
Mutta eikös Sandy Bridge taas keskittynyt uusimaan suoritinytimiä?
Koitin tota pikaisesti vilkaista, ja mun käsitys oli että Nehalemissa olisi suurimmat muutokset tullut "perusarkkitehtuuriin", Sandyssä lisätty merkittäviä parannuksia samaan "pohjaan"
Nimenomaan mutta jotkut jaksavat sitkeästi selittää kuinka Sandy Bridge oli "täysin uusi arkkitehtuuri", eli verrattavissa K6-> Athlon, K10-> Bulldozer tai Excavator -> Zen muutoksiin :facepalm:
Voi luoja sentään tätä Intelin touhua! Tämä on sellaista sekoilua mitä naureskellaan pubissa ”mieti jos ne tekiskin näin…” Ei tätä oikein todeksi haluaisi uskoa kuinka suuri ja ”maineikas” pörssiyhtiö tekee itsensä naurunalaiseksi.
Voi hitsi kun olisi tuo ZEN ollut myös kulku puolella intelin kanssa tasoissa niin ei hetkeäkään tarvitsisi miettiä kumman yrityksen kampetta olisi kopassa ollut ensi vuonna sisässä. Kahvijärveä odotin mutta tuntuu niin tyhmältä sekoilulta nyt että jos sitten melkein vaikka periaatteesta venyttää hankintaa sinne Tykkijärveen asti kuitenkin…
Soo soo intel, tämä on jo pohjat purkkatahna-kivien kanssa. ;(
Kannattaa muistaa, että AMD on luvannut AM4-kannalle tukea vuoteen 2020 saakka. Eli jos rakennat koneen AM4-kantaisen emolevyn ympärille nyt, niin saat myöhemmin päivitettyä lisää tehoa helposti, pelkästään prossua vaihtamalla. Tehoero ei nytkään ole AMD:n ja Intelin välillä iso, ja Zen 2 & Zen 3 saattavat hyvinkin kuroa sen täysin umpeen.
Jep jep, tämän tiedän kyllä. Se vain että nyt lähtee alta delid 4770k @4.4ghz (huono yksilö ei kulje vaikka volttia tunkis niin että palaisi poroksi), ja pääosin tulee pelailtua paljon myös vanhempia pelejä mitkä tarvitsee korkeaa ipc:tä ja kellotaajuutta eivätkä montaa ydintä osaa hyödyntää niin nykyiseen käyttöön ei ryzenit anna etua.
Tarkoituksena olikin päivittää sitten tulevaan korkattuun 6c12t kahvijärveen JOS niissä olisi edes muutamalle ytimelle saanut 5ghz kellot (tietty hienoa olisi jos kulkisi kaikilla tuon), mutta tällä näkymin voikin venuttaa sitten sinne tykkijärveen jos sieltä tulisi sitä lisättyä ipc tehoa vielä.
ZENiä en odota näkeväni kulkevan @5ghz tienoilla edes seuraavissa revisioissa, vaikka hieno juttu jos saisivat lisää ipc tehoa vielä ja sitä CCX klustereiden välistä kommunikaatiolatenssia jotenkin pienennettyä.
Joten näillä näkymin vielä korkattua inteliä kellotettuna tappiin ja siihen tuoretta Voltaa kylkeen…
Nykyisellä lähinnä mobiiliprossuille optimoidulla valmistusprosessilla tuskin sinne menee normikeinoin millään.
7nm prosessia taas optimoidaan työpöytäprossuille.
Ja eiköhän IPC:n nosto ole Zen2:n tavoitteita.
Zen1:n speksithän on päätetty reilusti yli vuosi sitten ja huomioiden AMD:n resurssit ja käytettävissä olevan ajan varmasti joutuivat tyytymään epäoptimaalisiin ratkaisuihin useammassakin paikassa.
Tämä puolen vuoden Z370-kuvio on kyllä hämmentävä. Jotenkin tuntuu, että ei tässä voi olla koko kuvio vielä selvillä. Nykytiedoilla ainoa selitys asiaan olisi se, että Coffee Lake haluttiin ulos etuajassa, ja Cannon Lake -piirisarja käyttäisi uutta valmistustekniikkaa, eikä sitä saatu ajoissa valmiiksi. Siksi tehtiin vanhalla valmistustekniikalla Coffee Lakelle oma piirisarja, jotta saatiin prosu markkinoille puoli vuotta etujassa. Tuntuu vain oudolta hätäilyltä, koska asiahan on pitänyt päättää jo joskus viime vuonna.
Itse olin harkinnut päivittäväni wanhan i5-750:ni lopultakin Coffee lakeen, mutta pitänee odotella keväälle asti ennen lopullista päätöstä. Eipä tässä ole mikään kiire. 🙂
On tämä kyllä uskomatonta koheltamista. Käytännössä siis sama piirisarja, mutta vanhoja ei voi millään laittaa tukemaan näitä. Ei näin.
Zen ykkösen speksit päätettiin pari vuotta sitten. Lisäksi prosessorin pääsuunnittelija kertoi virransäästön olleen suuressa roolissa ja siksi monia ominaisuuksia jätettiin pois. Lähde Inside Zen: How AMD designed its powerful new processor
Well eiköhän se Imperiumin vastaisku tule jossain vaiheessa. Nämä on suunniteltu ennenkuin Ryzen edes nousi Intelin painajaisiin. Tätä seuraava ehkä. Sitä seuraava varmasti suunnitellaan Zeniä vastaan.
Ehkä sillon Intelkin loikkaa kuten wabhoina hyvinä aikoina 😉