Intel valmistelee parhaillaan julkaistavaksi uusia Core 9000 -sarjan prosessoreita. Näillä näkymin edelleen Coffee Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tulevat nostamaan yhtiön kuluttajaluokan maksimiydinmäärän kuudesta kahdeksaan ytimeen.
Intelin tulevat Core i7-9700K ja i9-9900K ovat tämän hetkisten tietojen perusteella kumpikin kahdeksanytimisiä prosessoreita, mutta vain jälkimmäinen tukisi Hyper-threading-teknologiaa ja kykenisi siten suorittamaan samanaikaisesti 16 säiettä. Tämä tekisi Core i7-9700K:sta ensimmäisen työpöytäpuolen Core i7 -prosessorin, joka ei tue Hyper-threading-teknologiaa.
Luotettavista vuodoistaan tutulta Benchlifeltä peräisin olevat diat kertovat nyt uutta tietoa tulevista prosessoreista. Diojen mukaan sekä Core i7-9700K:n että i9-9900K:n Turbo-kellotaajuudet tulevat olemaan erittäin korkeat huolimatta kahdeksasta ytimestä.
Core i7-9700K:n Turbo-kellotaajuudeksi kerrotaan yhdellä ytimellä 4,9 GHz, kahdella 4,8 GHz, neljällä 4,7 GHz ja kuudella sekä kahdeksalla ytimellä 4,6 GHz. Core i9-9900K pistää vielä astetta paremmaksi, sillä sen Turbo-kellotaajuuksiksi kerrotaan yhdellä ja kahdella ytimellä 5 GHz, neljällä ytimellä 4,8 GHz ja kuudella sekä kahdeksalla ytimellä 4,7 GHz. Core i7-9700K:n peruskellotaajuus on 3,5 ja i9-9900K:n 3,6 GHz.
Lähde: PTC.CC
Eikös tämä ollut jo ns. "vanhaa tietoa"? Muistan saman vuodon jo aikaisemmin.
Ei ainakaan itselle tule mieleen että olisi näkynyt samoja tietoja aiemmin, ei ainakaan kaikkien eri ydinten Turbojen osalta
Intelhän ei nykyisin lupaa noita turbo-taajuuksia useamman ytimen osalta, eli huonommat yksilöt eivät välttämättä pääse tuollaisiin lukemiin. Saavat tietenkin valikoidut prosessorit näyttämään paremmilta testeissä mitä kaupasta ostetut saattavat olla, sehän tuossa on takana :kahvi:
No jos nuo on ne kertoimet mitä löytyy cpun mikrokoodista, ei se prossusta ole kiinni pääseekö se noihin kelloihin vaan emosta ja jäähdytyksestä.
No ei minua paljon auttas jos vaadittava jäähy 4,7ghz 8lla ytimellä on kompura paskimmilla yksilöillä 😀
Nopea google ja eka tulos
Intel Core i9-9900K may boost to 5GHz
Ei tuolla jokaista välisteppiä ole, mutta aika tollo saa olla jos ei osaa suurinpiirtein suoraa viivaa vetää 5 – 4.6 välille.
Tämä. Intel lupaa tdp arvolla base clockin. Ei mitään muuta. 🙂
Mennyt ihan ohi toi edellinen tai muisti pettää pahemman kerran.
ps. 4.7 – 5 GHz, ei 4.6 – 5 GHz
Typo. Mutta joo, vanha juttu. 🙂
No, Intelin omat diat sentään eli jotain uutta 🙂
Ja myös prosessoriyksilöstä koska niissäkin on eroja. Muutenhan Intel voisi luvata nuo kellot kaikille prosessoreille emolevyn ja jäähdytyksen ollessa kunnossa, mitä eivät tee.
Njäh, todella paskasti kulkeva "skylake" kyllä täytyy osua kohdalle ettei 4.7GHz pysty… Sen voi kyllä sanoa että jos nuo nyt on lopulliset oikeat kellotaajuudet, ei noissa enää hirveasti kellotusvaraa tule olemaan.
Mutta millä virrankulutuksella? Kyllähän se 28 core intel venyi 5GHz kaikilla ytimillä…
Intel huijaa aika paljon nykyisten prossujen tdp kanssa. Yksilöissä voi olla todella isoja eroja eikä silti voi syyttää inteliä huonosta yksilöstä kun se kuitenkin kykenee tdp @ perustaajuus. On aika karua kun joku valmiskobe tulee tehoprossulla, mutta tdp rajoituksella. Moni kuvittelee saavansa testeissä pärjänneen kiven, mutta eivät itse moista tehoa saakkaan.
Paljonkohan sen 28-coren kulutus oli @ 5GHz, oliko siitä mitään juttua? Kun jo i9-7980XE:llä saadaan yli kilowatti irti..
Luulisihan näille kulkua ainakin sen 5GHz kaikilla ytimillä, tokihan prosessi voi olla taas kehittynyt sen verran että 100-200MHz yleistä kulkupuolta enemmän kuin mitä aiemmalla sukupolvella.. Skylaket kun eivät pahemmin 5GHz menneet, mutta Kaby 7700K:lle ei useimmissa tapauksissa ollut temppu eikä mikään. CSGO:ta tuli itse pelailtua 5.3GHz kelloilla, mutta vakaahan se ei ollut loppupelistä. 😀
No siis jos ihan realistisia ollaan niin AMD ei ole paljon Inteliä kummempi, kun verrataan vakiona SKUta toisiinsa teho/virta suhteessa. AMD mittaa TDP eri tavalla ja selityksen perusteella 105w TDP tai mikä onkaan ei merkitse paljoa, koska juuri tämä 2700x syö helposti yli 150w ja se, että joku AdoredTV valittaa Intelin TDP arvoista ei meinaa muuta, kuin sitä, että toinen yhtiö mittaa tuloksensa tulkinanvaraisilla termeillä ja toisella on on suora numero, joka ei vastaa todellisuutta (tai siis tavallaan joo "Baseclock") ts. samaa soppaa eri muodossa.
Mutta se on joka tapauksessa selvää, että selvästi Ryzeniä kuumempia kiviä tulossa ja jos Intel aikoo paisutella 5GHz turboillaan on heidän syytä kyllä pitää huoli siitä, että se saavutetaan ts. TIM pois ja tina tilalle, mitä tässä on spekuloitu ja ehkäpä jopa vahvistettukin.
Kellotaajuus on tällä hetkellä Intelin ainoa valttikortti ja se tulee sillä bröystäilemään niin kauan kun se voi. En usko, että nämä prosessorit kellottuvat juuri mitään yli 5GHz. Nyt on 14nm vedetty tappiin asti ja AMDn 3000 sarjan Ryzen 7nm tulee ottamaan tämän kiinni, kun IPC parannukset ja prosessitekniikan kellotaajuusparannukset otetaan huomioon. Ei siis mitään 9000 sarjaa vastaan, mutta hintahan tuon ratkaisee sekä se kuinka kuumana nuo käy ja millä virrankulutuksella.
Palataan siis takaisin Athlon xp aikoihin ja kellotuskisaan. Eli kumpi saa kovempaa kulkevaa kiveä ulos, virrankulutuksella ei väliä. Kaikki tehot otettu jo vakiona. 😀
Itse asiassa taitaa Coffee Lake kyetä paremmin 5GHz taajuuksiin kuin Kabylake, osittain kiitos suuremman sirun pinta-alan joka parantaa lämmön johtumista pois ytimestä.
Tosin pii on semisurkea lämmönjohde, joten se lämpö ei johdu siitä coren alueelta (joka kait pitäisi olla samankokoinen) mihinkään sen paremmin.
Sensijaan siellä on paljon enemmän trankkuja kypsymässä, joten kokonaislämpöenergiavirta siiliin on suurempi, jolloin siilin lämpötilan pitäisi olla korkeampi, eli tilanne hankalampi.
Todennäköisemmin noiden ongelmakohtia on vain hieman muokattu, jotta on saatu kelloja inasen lisää ja ehkä virrankulutusta alas TAI valmistustekniikka on kehittynyt vähäsen.
Unohdin etten ole koskaan kokeillut kyseisiä prosessoreita korkkaamattomana. :tdown: Vakiona tilanne voi olla Kabylaken eduksi.
Sinnehän se kuusiytiminen Coffee Lakekin meni 20C vedellä jäähdytettynä (ei elkanut thermal throttling) ja boostikelloja vapaammin käyttävällä emolla:
Intel Core i7-8700K: Overclocking, Cooling & Temperature
Ei taida ihan lisäpinta-alaa olla tuon Tompan testin eron verran…
Pii on lämmönjohtavuudeltaan enemmän kuin keskivertometallien tasoa!
Thermal Conductivity for all the elements in the Periodic Table
Liekkö seosteina vielä huonompi. Jokatapauksessa senverran onneton, että piireissä on yleensä ongelmana nimenomaan ne eniten kuumenevat kohdat (hotspotit), kun se lämpö ei vain leviä..
Naurettavia nuo kahden ytimen turbo-kellot, kun jo vanhemalla 7700K:lla saattoi päästä 5,3GHZ kaikilla ytimillä.
Turbo-kelloja ei saisi markkinoida ja mainostaa, jos kaikki ytimet eivät yht’aikaa siihen pysty.
Toki saa, mutta se kyllä pitäisi selvästi tulla esille markkinoinnissa. Tässä suhteessa AMD tapa on kyllä ehdottamasti parempi.
Kyllähän noista hyötyy jossain kevyemmissä (lue: ei kovin säikeistetyissä) peleissä jossa fps on tärkeä, kuten CSGO ja Overwatch, ja kyseessä on joku peruspelaaja joka vaan ostaa sen nopeimman eikä kellota. En mä näe tossa ongelmaa kun selkeästi mainitaan mikä on turbokello kun tietty määrä ytimiä on käytössä. Tokihan harrastaja aluksi vetää ainakin kaikilla ytimillä sen korkeimman turbon, saattaa korkata ja nostaa korkeammallekin.
Ongelma on se ettei noita turbokelloja luvata virallisesti. Ne on kokeilemalla saatu ja saattavat vaihdella riippuen yksilöstä, jäähdytyksestä, emolevystä ja auringonpilkuista.
Noilla turbokelloilla ei ole oikeastaan muutenkaan mitään merkitystä koska A) Niitä varten jotka eivät kellota emolevyissä on vakiona päällä omia "turboja" (kuten "ASUS Multicore Enhancement") joka haistattaa pitkät Intelin omille turboasetuksille tai B) ylikellottajat. Toki on vielä ryhmä C) joka ostaa markettikoneen jossa vakio turbo käytössä, mutta niissäkin taitaa yleensä olla ilman K-merkintää varustettu prosessori.
Ihan sivuhuomiona asusksen turbot oli päällä release-bioseissa, mutta kyllä ne taidettiin kaikissa jälkikäteen julkaistuissa ottaa pois päältä default asetuksilla.
Onko näin? Sittenhän tuo muuttaa hieman asetelmaa. Tosin tuo on hyvin ymmärrettävää, sillä tuo Multicore Enhancement nosti muutenkin prosesorin jännitteet järjettömiin lukemiin.
Tottahan tuo, jos laitetaan jollekin hinnat alkaen-karvalakkilankulle 20eur jäähyllä, niin varmasti tulee ongelmia. Toisaalta, luulisi että ketkä noita i7/i9:iä ostavat, tietävät myös ettei muissa palikoissa pidä säästellä.
Ja markettikoneessa voi hyvin olla lukittu tdp. Eli silloin prossu ei käytännössä turbota juuri mitään, koska tdp rajoitettu siihen intelin lupaamaan tdp:hen… perustaajuudella.
Ja se todennäköisen alikokoinen jäähy tuskin siihen vakio-TDP:henkään kunnolla pystyy.
Ja toinen on tietenkin halpisemon VRM…
Jep.
Olisi kyllä kiva jos testisivustot pystyisivät tekemään testin myös sillä luvatulla tdp:llä. Ei vain taida olla emoissa asetusta jolla lukitsisi tdp:n intelin mainostamaan. Pitäisi olla sellanen emo jossa homma onnistuisi. Voisi olla hieman erilaiset tulokset kun 150W sijasta käytössä olisi mainostettu 95W. 🙂
Sen voi lukita intelin XTU:lla jos niin haluaa.
@Sampsa saisiko jatkossa CPU testeissä jonkun nopean testin myös intelin määrittelemällä TDP:llä? Olisi aika mielenkiintoista ja toisaalta jopa hyödyllistä tietoa miten prosessori käyttäytyisi jos TDP olisi lukittu, kuten monissa pakettikoneissa on tehty.
No käytännössähän tilanne meni esim. Coffee Laken julkaisun yhteydessä, että emolevyvalmistajat salli Intelin turbon käytön ns. maksimit ja myöhemmissä BIOS-päivityksissä alettiin sitten muokkaamaan kohti Intelin speksejä (joissa Turbon sallitaan olevan käytössä siten että ylittää TDP-arvon x sekuntia)
ME lukitsi kertoimet kaikille ytimille max turbotaajuudelle tehden kivistä epävakaita osasta. Joissain emoissa (GamersNExus) tuo oli vakiona päällä ja sitä ei saanut pois, kun vasta uudella BIOS versiolla.
Ei se lämmönjohtavuus mitenkään erityisen huono ole.
AMD:n ilmoittamat arvot lopputuotteelle (esim. Ryzen): 138.5°C/W @ 50°C, 117.5°C/W @ 100°C.
Sittenhän tuonne prossuun on helppo kasvattaa esim muutama kerros muistia sinne coren päälle / alle..
?
Intel Confirms Soldered IHS for 9th Gen Core Series
Tuosta näkee, että Intel pelkää Ryzeniä ihan tosissaan. Aiemmin se väitti, että juottaminen hajottaa piirin ja nyt se tekee sen silti itse, että saa väkisin kellotettua prosessoria hiukan korkeammalle…
Ei tahnan merkitys ollut kellojen rajoitus, vaan se suunniteltu vanheneminen. LinusTechTips sai vihdoin sen 20 asteen eron kun otti Ivy Bridgestä kovettunutta tahnaa. Mikäs sen mukavampaa, kun peruskäyttäjä katsoo, että "onpa prosessorini hidastunut – täytyypä ostaa uusi". Ja syynä on se, että prosessori throttlaa.
..ja samaan aikaan Intel on juottanut HEDT:insä, kunnes viimeaikoina se ei onnistunutkaan. Veikkaisin, että osa piireistä oikeasti kärsii tuosta juottamisesta, mutta se ei ole nuo peruskuluttajaprosessorit.
Millä perusteella näin?
Koska vaikka nimimerkkisi mukaisia prosessoreita ei juoteta.
edit: olin sitten väärässä taas. Ei delid-videon olemassaolo tarkoita, että siellä on tahnaa..
No se linusin tahnan keruu nyt oli kaikkea muuta kuin onnistunut kokeilu, eikä oikeastaan todistanut yhtään mitään.
Kyllä threadripper on ihan juotettu.
Nyt olen itse kaapinut kovettunutta, murenevaa tahnaa paristakin ivy bridgestä, niin oman kokemuksen perusteella menee huonoksi. Sen sijaan uunituore i5-7600K ja tahna oli vielä ihan elastista ja mehevää.
Juu, olin väärässä tässä. Eikä Intelin omien tuotteiden tahnat tarkoita oikeastaan yhtään mitään, niin kai se juotos on niinkuin täällä sanotaan – helppo tehdä ja ei riko mitään.
Eikös Intel ole pikkuhiljaa parantanut tuon tanhnan suorituskykyä? Suurin hyppäys taisi olla nimen omaan kahvijärven kivissä, mutta tottakai Intel ei vieläkään osaa tehdä tahnaa mikä kestää, että se pitäisi edes sen paskan surituskyvyn mitä ne on uutena. Joka tapauksessa, jotta Intel saa pidettyä välin AMD prossuihin on heidän nämä virtasyöpöt ja turbo kelloilla tappiin ajetut kivet tinattava, jotta testaajat saavat korkeat CineBench scoret, ettei lämmöt tule vastaan. Ei siinä, etteikö tämä ole fiksu veto, mutta jos kerran Baseclockit ovat jopa 1,4GHz max turbosta ja TDP arvo seuraa vain tuota vakio kelloa niin OEM koneet tulevat kärsimään, kun lankut on rajoitettu TDP arvolle. Muutenkaan kahvijärveä oli vaikea saada paljon yli 5GHz kaikilla ytimillä ihan 1,4V Vcorella niin mitenkähän Intel on saanut nämä vielä suuremmat sirut, kuin 8700k kulkemaan 5GHz samalla prosessilla? Tottakai boostclock on vain kahdella ytimellä 5GHz ja lopuilla jotain 4,7GHz luokkaa, mutta melko korkea Vcore saa olla vakiona, jotta tämä loppuun ajettu 14nm prosessi kykenee 5GHz vakiona, kun sitä varmuusrajaa pitää kuitenkin olla.
Onhan Intelillä ollut vuosi aikaa tehdä pieniä virityksiä prosessiin, vaikka ei olekaan enää lisäplussia perässä. Tuskin tässä on vain lätkäisty pari ydintä lisää.
Eipä tuota prosessia voi loputtomiin optimoida. Voi olla, että jotain on tehty, mutta ei mitään massiivista.
Edit: ei Intel ole alunperinkään aikonut julkaista 8ydin kahvijärveä vaan Ryzen pakotti. Seuraavan arkkitehtuurin olisi vissiin pitäny 10nm olla 8 ydintä. Ryzen on ollut olemassa vasta 1,5 vuotta ja kahvijärveä skaalaaminen alle 2v kahdeksalle ytimelle on loppujen lopuksi lyhyt aika.