Puolijohdemarkkinoiden huipulla keikkuu otsikoissa useimmiten Intel, Samsung ja TSMC. Maailmalla on kuitenkin myös muita merkittäviä sopimusvalmistajia etenkin vanhempien prosessien puolella, kuten United Microelectronics Corporation eli UMC. Nyt otsikoista usein paitsioon jäävä UMC on ilmoittanut panostavansa omalta osaltaan piiripulan purkuun laajentamalla nykyistä Fab 12A -tuotantolaitostaan Taiwanin Tainan Science Parkissa.
UMC:n mukaan se tulee laajentamaan 300 mm:n piikiekkoja käyttävää Fab 12A -tuotantolaitostaan uudella ”Phase Six” eli P6-laajennuksella. Tuotantolaitoksen kapasiteetti yltää tällä hetkellä noin 90 000 piikiekkoon kuukaudessa ja on kasvamassa vielä 10 000 piikiekolla kuukaudessa tämän vuoden aikana. P6-laajennus kasvattaa kapasiteettia vielä noin 27 000 piikiekolla.
Uusi laajennusosa varustetaan nykypäivänä varsin vanhahtavan kuuloisilla 28 nanometrin tuotantoon kykenevillä laitteistoilla. Monissa piireissä se on kuitenkin täysin riittävän tuore prosessi ja UMC nostaa itse esille esimerkiksi valmistettavista piireistä OLED-ohjainpiirit. Suunnitelmissa on kuitenkin huomioitu myös tuleva ja laitteisto on päivitettävissä aina 14 nanometriin asti. P6-laajennuksen fyysinen rakennus on rakennettu jo aiemmin, mikä nopeuttaa käyttöönottoa ja uuden laajennusosan onkin tarkoitus päästä tuotantokäyttöön vuoden 2023 toisella neljänneksellä.
UMC:n P6-laajnnuksen hinnaksi on arvioitu 100 miljardia Uutta Taiwanin dollaria eli vajaat 3 miljardia euroa. Hinta katetaan pääosin yhtiön suurimpien asiakkaiden ennakkomaksuilla. Asiakkaat saavat vastineeksi valmiiksi korvamerkittyä tuotantokapasiteettia ja ennakkoon taatut hinnat sovituille piirimäärille, mikä etenkin nykyisessä piiripulassa on epäilemättä houkutteleva tarjous. UMC on jo aiemmin kertonut panostavansa tänän vuonna vajaat 1,25 miljardia euroa Tainan Science Parkin kehitykseen, mutta siitä valtaosa ohjataan Fab 12A:n jo käytössä olevan P5-laajennuksen uusiin laitteistoihin.
Lähde: UMC
On noita tuotantolaitoksia Euroopassakin, vaikka isoimman profiilin laitokset uupuukin. Uusinta uutta saataneen kuitenkin lähivuosina Inteliltä, ne ettii tällä hetkellä Euroopasta sopivaa paikkaa uudelle tuotantolaitokselle. Niillä on entuudestaan kolme tuotantolaitosta Irlannissa. Intelin ohella "ison profiilin" lienee entiset AMD:n eli nykyiset GlobalFoundriesin tuotantolaitokset Saksassa, mutta niiden lisäksi on toki vielä paljon muitakin enemmän tai vähemmän erikoistuneita.
Nyt kun sitä "elpymisrahaa" on jaossa niin helppo tuolla etelän todellisen saamapuolen maissa on polkaista käyntiin vaikka mitä mikä ei olisi todellisuudessa kannattavaa.
Se että kuinka paljon tätä toimintaa hyväksytään ja tuetaan jää kokijan vastuulle.
Bosch reaches milestone on the way to opening new wafer fab in Dresden
http://www.bosch-presse.de
Vähän aikaa sitten törmäsin itse uutiseen, että Bosch avaa Saksassa Dresdenissä (GloFon tehdas taitaa olla juurikin siellä?) piiritehtaan ajoneuvopiirejä varten. Käyttää 300 mm kiekkoja mutta en tiedä millä litografialla noita tekevät. Autoalalla puolijohteiden käyttö on kasvanut viime vuosina rajusti mm. prosessointitehoa vaativien autonomisen ajamisen toimintojen yleistymisen myötä joten en ihmettele, että halutaan vähentää riippuvuutta kaukoidän tuotannosta. Piirien saatavuus on aiheuttanut kaikenlaisia yllättäviä ongelmia nykyistenkin tuotteiden kanssa, esim. vajaat pari viikkoa sitten uutisoitiin että Peugeot 308:n mittaristo vaihdetaan digitaalisesta viisaritoimiseen juuri tästä syystä.
Oijoi, kun joku investoisi noin paljon minunkin bisneksiin 🙁
Ei voi kun intelin 14nm on huomattavasti tiheämpi. Muistathan että kyseessä ei ole koko vaan prosessin brändäysnimi.
Tämäntyyppisiä uutisia lukiessa tulee aina mietittyä mitä tapahtuisi, jos Taiwanin puolijohdetuotannossa (n. 22% maailman tuotantokapasiteetista) tulisi jotakin ongelmia. Kiinan ja Taiwanin ongelmalliset suhteet ovat tietysti kaikkien tiedossa, mutta harvemmin nostetaan esille, että Taiwan on aktiivista maanjäristysvyöhykettä.
Tämänhetkinen piiripula alkaisi vaikuttaa ihan lasten leikiltä, jos Taiwanin tuotanto kokonaan tai osittain keskeytyisi luonnonkatastrofin tai Kiinan häirinnän takia vaikka vain muutamaksi viikoksi.
Onhan jotain sinnepäin suomessakin. Mutta ei pahemmin valtiota ole kiinnostanu. Akku tekniikka jossa ei ole mitään osaamista kinnostaa enemmän.
Okmetic
http://www.okmetic.com
Ihan mukava kuulla, että kolmen suuren piirituottajan lisäksi myös pienemmät yhtiöt auttaa helpottamaan piiripulaa.