io-techin testissä AMD:n uudet 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 1600X- ja 1500X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 5 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisin 8-ytiminen 1800X-malli ja Intelin leiristä Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i5-7600 -prosessori.
Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pikaiset ylikellotustestit Noctuan NH-D15-coolerilla avonaisessa testipenkissä.
Lue artikkeli: AMD Ryzen 5 1600X & 1500X
Artikkeliin lisätään vielä huomisen aikana Ryzen 7 1700- ja Core i7-7700K -tulokset.
Haisee Nvidia/Intel fanittaminen vähän tuosta sun omasta sokeudesta;)
Juu siis kyllä minäkin jopa tämän tiedän. Alusta alkaen olen tässä noita piirisarjan väyliä tarkoittanutkin
Vielä Nvidian ja AMD:n ajureista lisää mutua:
Nvidia kun on siirtynyt Kepleristä lähtien ohjelmallisesti toimivaan käskyttäjään pienemmän virrankulutuksen vuoksi, joka on koodin kannalta todella hämmentävä ja hieno saavutus, voi olla että DX12:n kanssa ilmenevien "ongelmien" korjaamisessa menee todella kauan, tai sitten Nvidia pelasi taas näytönohjaimillaan vain nykyhetkeä ajatellen (DX11) ja tulevaisuudessa sitten Volta on taas suunniteltu melko eri tavalla. AMD on pelannut jo pidempään tulevaisuutta ajatellen ja sen rautakäskyttäjä ymmärtää DX12:ta päälle ja ajurit monien ytimien päälle, joten sen sanon että tulevaisuutta ajatellen AMD:hen sopii luottaa. Nvidia on jo pitkään tuottanut tuotteita, jotka sopivat hyvin siihen hetkeen kun ne ovat uusia, mutta ne eivät ole tulevaisuutta ajatellen olleet yhtä adaptiivisia kuin AMD:n, tosin niiden suuri etu on ollut monena vuonna pienempi virrankulutus varsin nerokkailla keinoilla. Toivotaan nyt vaan että ainakin Maxwell ja Pascal -kortit saavat vielä kunnollisen DX12-ajurin, joka hyödyntäisi softakäskytyksessään monia ytimiä tehokkaasti ja ruokkisi korttia ripeämmin. Tehoahan Pascaleista ei tietääkseni uuvu, mutta AMD:llä on sitä usein (GCN) ollut samaan hintaan potentiaalisesti enemmän.
Mutuillaanpa lisää.
Kun kerta tämä nvidian käskyttäjä on ohjelmallinen(suorittimen vastuulla). Niin kärsiiköhän tuo pelinopeus alhaisillakin resoluutioilla tästä? Joku ryzölän ja intelin ja nvideon omistava taho voisi tutkailla asiaa.
Kyllä itsellekin tuli heti ekana mieleen että Ryzen + AMD näytönohjain voisi olla nopeampi kuin Ryzen + vastaava nvidia näytönohjain.
Onhan tuo ainakin hyvin mahdollista? Ajurit viilattu paremmin AMD + AMD välille? AMD + nvidia viilaamisesta vastaa sitten nvidia.
Mutta, mitens sitten, jos puhutaan DX12 puolella tuosta Vulcanista ? Olisiko siinä AMD:llä saumaa saada NVidian kortit toimimaan paremmin ?
Vaikea kysymys. Mutta jos AMD näyttiksissä olisi oikeaa "tehoparannusta", niin ehkä nvidiallekin saisi vielä ihan pienen parannuksen? Sen verran tuore tuo Ryzen prosessori.
Toinen vaihtoehto olisi että mahdollinen tehoparannus olisi vain AMD + AMD kokoonpanossa? Toki nvidiakin tekee kokonaan uusia näytönohjaimia ja parantaa ajureita myös, eli tuo kisa elää sen mukaan mitä näytönohjaimia esimerkiksi julkaistaan myöhemmin.
Mutta ehkä 6/12 tai 8/16 olisi potentiaalisenpi "viritettävä" alusta kuin intelin 4/8 tai 4/4. Eli ajureilla olisi mahdollista saada vähän lisää potkua?
NVidian on periaatteessa pakko tehä niitä ajureita, koska jos Vega-näyttikset osoittautuu kovaksi kilpailijaksi Pascal-sarjalaisille AMD:n prossuilla, ni NVidian korttien täytyy ruveta toimimaan myös AMD:n raudalla. Muuten menee markkinarako sivu suun.
Joo. Kyllä varmasti nvidia tekeekin parhaansa mukaan ajureita. Eli jos vain on teknisesti mahdollista, niin ajureista tulisi kyllä hyvät, jos ei ole jo. Toki viilaamisen painopiste voi olla enemmän Intel puolella, mutta ei toki Ryzen prosessoriakaan ole unohdettu.
Nyt kumminkin kovimmat testitulokset tulee vielä Intel i7-7700K prosessorilla, eli nvidialla ei periaatteessa ole mitään hätää koska on vielä "kunkku" (nvidia+ intel)? Tuo Vega tosiaan on mielenkiintoinen ja toivottavasti tuo kilpailua uudelleen näyttiksiin myös.
Yllättäen keskustelu on kääntynyt kuviteltuihin nvidia ajuriongelmiin ja erään valmistajan dgpu markkinaosuuksien tavoitteluun 😀
Tässä ei ihan hirmuisen pitkää aikaa ole vielä Ryzenit olleet markkinoilla joten täytyy muistaa että jos AMD on ehtinyt vähintään noin vuoden verran testailla edes jotenkin yhteensopivuutta omille ajureilleen ja suunnitella noin 5v ajan paitsi tätä Ryzen prosessoria myös näytönohjaimiaan siten että ne toimivat hyvin yhdessä Nvidialla on ollut aikaa noin kuukausi suunnitella uusia näytönohjaimiaan (mitä ei tietysti ole tapahtunut) mutta myös se samainen aika suunnitella ajureihin parannuksia.
Olen aika 100% varma että AMD ei ole kutsunut Nvidian edustajia vuosi+ sitten kylään tai lahjoittanut heille etukäteen prosessoria+ emoa jne. näytönohjaimen ajuritukea varten.
Eli kyse ei automaattisesti ole siitä että Nvidia yrittäisi tehdä kiusaa AMD:lle.
Toki itsekin olen sitä mieltä että AMD:n näytönohjaimissa DX12 toimii paremmin kun taasen Nvdian näyttikset ovat tehokkaampia DX11 ja sille enempi optimoituja. Kun vertaa esim. R9 Nano vs GTX980 jne. mitkä teoriassa ovat "100% yhtä tehokkaat" (niin ainakin alunperin mainostettiin). Toki SinSin ja muutamat muutkin kertoivat kärkkäästi että 980 kortit kellottuvat paremmin jne.. ..mutta kuitenkin.
@Taneli-
Selvennän vielä sinulle kuin muillekin, etten todellakaan ajattele että Nvidia yrittäisi jotain kepposia, vaan kyse on juurikin kertomastasi Ryzenin uutuudesta. Yrittävät varmasti parhaansa saada performanssin parhaaksi mahdolliseksi, sillä sehän hyödyttää eniten Nvidiaa.
AMD:n ratkaisu on jo tällaisenaan selvästi Inteliin halvempaa alustaa parempi ja AMD haluaa x399:lle muutakin myyntivalttia kuin moar cores. Siksi Ryzenin paraskin piirisarja on monelta osin selvästi karsitumpi kuin FX-sarjan piirisarjoissa. Eli oikeassa olet, totta kai piirisarjaan lisää PCI Express 3.0:a olisi tulevaisuuden kannalta parempi mutta silloin x399 jäisi todella marginaalituotteeksi. Sitäpaitsi x370 piirisarjasta saa tarvittaessa 4*PCI Express 3.0 jos haluaa.
Aivan kuten Intelin LGA1151 alustassa, Ryzen prosessorissa on 20 PCI Express 3.0, joista varattu 16 näyttiksille ja 4 piirisarjalle. AMD tekee eron kahdella mm. SATA Express liitännällä joista molemmista saa 2*SATA tai 2*PCI Express 3.0. x370 emoissa valinta on poikkeuksetta PCI Express 3.0 x4 jolla saadaan aikaan x4 NVME M.2 liitin. Tämä liitin ei kuluta kaistaa piirisarjan ja prosessorin väliltä.
Intelin z270 piirisarja tukee 24*PCI Express 3.0 mutta kaistaa piirisarjalta prosessorille on 4*PCI Express 3.0 :smoke:
Tuo pullonkaula yksinään tekee AMD:n ratkaisusta paljon paremman.
Onhan tuo kuvitelma mahdollista, koska Ryzen on vielä niin uusi?
Vihdoinkin saadaan hyvään hintaan pelaajalle prossuja. Way to go AMD :cigar::cigar::cigar:
Koitin näitä eilen taas vähän lyhyesti lueskella ja tämä on minusta nyt niitä asioita jotka aiheuttavat kyllä sekaannusta.
Mitä kattelin noita Intelin Z270-piirisarjaa niin näyttäisi olevan piirisarjankin väylät 3.0, miksei AMD:llä voi olla? Saahan tuon x399:n muullakin tehtyä oleelliseksi.
Tämä tuntuu olevan yksinkertaisimmaksi tehty kuva mitä löysin eikä sekään vastaa tuohon asiaan mitä en vielä oikein ymmärrä :d Eli onko tuossa piirisarjan ja prosessorin välissä jokin rajoittava tekijä vielä? Ja tämäkin antaisi ymmärtää että ei vaan saa massamuisteille PCIe Gen 3.0 linjoja.
E: Mutta joo, hyvä jos saisivat valmistajat näitä tietoja vähän yksinkertaistettua ja yhtenäistettyä. Ja toivottavasti pääsee AMD vielä parantamaan ja kunnolla kisaan mukaan 😛
Vegan julkaisua odotellessa, kehtaa näyttistäkin päivittää (en näe tässä kohtaa kannattavana silmäillä vanhempia mallistoja, ainakaa enneku pystyy vertaamaa keuliiko ja kuinka paljon uudemmat vanhoihin nähden)
Mitähän ne "muut" asiat ovat joilla saisi tehtyä oleelliseksi? Intel hoitaa asian noin:
Intel huippualusta vs Intel halpisalusta: moar cores, enemmän PCI Express väyliä, enemmän muistikanavia
AMD tekee saman.
Prosessorin ja piirisarjan välillä on PCI Express 3.0 x4. Piirisarjastakin saa ulos saman, tosin silloin SATA liittimiä on ilman erillisiä piirejä 4. Koska vuoden 2011 piirisarjakin tarjosi 6 SATA liitintä, kyseessä on AMD:n tietoinen päätös huonontaa alustaa sen verran että x399:lle on riittävästi kysyntää. Mikäli x399:a ei olisi tulossa vaan AM4 kattaisi low ja top endin, x370 piirisarjasta olisi tehty selvästi parempi.
Siinä piirisarjan ja prosessorin välissä on 4-linjainen pci-express 3.0. Ja se muodostuu pullonkaulaksi jos tuonne eteläsiltapiiriin kytkee liikaa asioita. Ihan turha vetää eteläsiltapiiriltä "ulos" hirveän nopeita väyliä kun sen datan pitää kuitenkin mennä prosessorille asti noiden neljän pcie3.0-linjan yli, kilpaillen siitä kaistasta kaiken muun eteläsiltapiirin kautta kulkevan liikenteen kanssa.
Vuoden 2011 piirisarjan kanssa ei käytetty prossupiiriä jossa on sisäänrakennettu SATA-ohjain ja NVME-väylä.
Ryzen/AM4/X370een saa kiinni massamuisteja yhtä aikaa esim. 6 kpl SATA-liitäntöjä + 2-linjaisen NVME:n.
Tämä on enemmän kuin pelkät 6 SATA-liitintä jotka siinä vuoden 2011 piirisarjassasi on.
Mitään turhaa ole, tyhmiltä saa rahat pois tällaisilla GA-Z270X-Gaming 9 (rev. 1.0) | Motherboard | GIGABYTE
Liittimissä löytyy mm.
– 2 x PCI Express x16 slots, running at x16
– 2 x PCI Express x16 slots, running at x8
– 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2 SSD support) (M2M_32G)
– 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 SATA and PCIe x4/x2 SSD support) (M2P_32G)
– 2 x U.2 connectors
– 1 x Intel® Thunderbolt™ 3 connector, supporting DisplayPort and Thunderbolt™ video outputs and a maximum resolution of 4096×2304@60 Hz
– 3 x SATA Express connectors
– 6 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0~5)
– 2 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 6, 7), supporting AHCI mode only
– 1 x USB Type-C™ port on the back panel, with USB 3.1 Gen 2 support
– 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A port (red) on the back panel
– 4 x USB 3.1 Gen 1 ports available through the internal USB headers
– 5 x USB 3.1 Gen 1 ports on the back panel
Hintaa päälle 600€ :psmoke:
X370:n saa kiinni 4 SATA liitintä mikäli ottaa SATA Express liittimistä ulos PCI Expressiä. SB850:n saa 6 SATA liitintä tekemättä mitään kompromisseja. Eli SB850 6 SATA liitintä ja x370 4 SATA liitintä + 2/4 lisää uhraamalla PCI Expressiä. Mikä estäisi laittamasta x370:n 6 SATA liitintä ilman muita uhrauksia? Tätä tarkoitan. x370:a on huononnettu jottei alusta olisi "liian hyvä" ja kilpailisi liikaa x399:n kanssa.
Toinen hyvä syy on saada emolevymarkkinoille erilaisia vaihtoehtoja pakottamalla valitsemaan mihin mm. SATA expressit käytetään. Siinä onkin onnistuttu. Asrock ja MSI laittavat jokaiseen x370 emolevyyn kaksi M.2 liitintä (MSI:n molemmat M.2 liittimet tukevat myös SATA:a, Asrockin ei), Asus ja Gigabyte yhden. Asrock tarjoaa 10 SATA liitintä tai dual LAN:n, Gigabyte SATA Express liittimiä jne. Pienellä emolevyvalikoimalla paljon erilaisia vaihtoehtoja kun linjoja ei ole haaskattavaksi asti.
Eli käsitänkö nyt oikein seuraavaa:
On ihan sama mitä se piirisarjan lastu tarjoaa nameja ja liittimiä kun ne kaikki kulkevat ja jakavat tuon prossun ja piirisarjan välisen (mistälie) linjan? o_O
Sama tilanne intelin Z270:llä. DMI vastaa nopeudeltaan 4x pci-e 3.0:aa.
Tässä puhuttiin siitä, montako SATA-väylää tai muuten massamuistilaitetta siihen saa kiinni eikä siitä, tehdäänkö kompromisseja vai ei.
Sillä, "tehdäänkö kompromisseja" ei ole mitään väliä. Tosimaailma on täynnä kompromisseja aivan kaikkialla, "ei kompromisseja" on lähinnä lapsellinen ajattelutapa.
On niistä nameista ja liittimistä se ilo, että saa enemmän laitteita kiinni. Mutta jos niitä yrittää käyttää yhtä aikaa, tulee se kaista prosessoripiirin ja emolevyn siltapiirin välillä pullonkaulaksi.
Mutta ihan sama tilanne tosiaan intelilläkin.
Ja jos jollaukulla noita massamuistilaitteita on kiinni enemmän, niin montakohan niistä oikeasti on niin nopeita, että syövät kaistaa haitaksi asti (SSD) ??
Itsellä noita on hieman enemmän koneessa kiinni, eikä kyllä pullonkauloja pääse tulemaan. 2 SSD:tä on piirisarjan omissa porteissa (tosin SATA, kun ivyllä vielä mennään), PCIE väylässä on sitten Arecan sata-raid kortti jonka perässä on 7 HDD:ta, 1 peruslimppu on sitten vielä piirisarjan sata porteissa (arecassa siis 1 portti vapaana vielä).
Aika kalliin storage ratkaisun saan viritellä, että oikeasti rupeaa väylät ahistaa, jos siis vaihtaisin nyt heti uusimpaan kuluttaja tason intel/amd lautaan. Taitaa tilin saldo ahistaa ennekuin väylät.. ja sekin liene vielä vaatisi jonkun ns. hölmön käyttötapauksen.. eli tahallista kopiointia useamman median välissä tai jotain testiohjelmaa usealle massamuistille samaan aikaan.
Tämä, itselläkin on useita perinteisiä kiintolevyjä (toki SATA versioita) koneessa kiinni ja suurin osa noista idlaa käyttämättä. Oma levynsä on esim. peleille, musiikille, kuville/kirjoille/manuaaleille/sarjakuville jne. eli käytännössä kolme levyä on 200-300Gb ja yksi isompi 3Tb varastolevy.
Tosin nyt on harkinnassa (kun parempi puolisko ei oikeasti levyä käytä) vaihtaa yksi 300Gb levy 2Tb levyyn..
Eli oikeasti sitä "nopeampaa väylää" käyttää yksi SSD levy millä käyttöjärjestelmä ja Total War: Warhammer peli steamista (sekä satunnaisesti esim. 3D Mark tai joku muu testiohjelma esim. kerran 5+ vuodessa kun tulee prosessoria vaihdettua) loppuja levyjä tulee samaan aikaan ehkä yhtä käytettyä ja sekin käyttö on hyvin hidasta / vähäistä (esim. winamp soittaa musiikkia tai katselen yhtä PDF tiedostoa joskus jopa samaan aikaan.. ..ei hirmuisesti siinä kaistaa vaadita vaikka "peräti" 3 levyä käytössä)
x370 piirisarjaan saa kiinni 4 SATA laitetta, SB850 piirisarjaan saa kiinni 6 SATA laitetta. x370 piirisarjaan saa kiinni enemmänkin JOS uhrataan SATA:n tieltä PCI Express 3.0. Eli tässä suhteessa SB850 > x370.
Kompromissilla on väliä koska tähän mennessä jokaisessa markkinoilla olevassa ATX kokoisessa x370 emolevyssä on vähintään 6 SATA liitintä, joka tarkoittaa:
– Piirisarjan neljästä PCI Express 3.0 linjasta uhrataan 2
– Erillisellä piirillä tuotetaan lisää SATA liittimiä
Kahden PCI Express 3.0 linjan uhraaminen on todellakin kompromissi koska niitä linjoja on yhteensä korkeintaan 4(!).
Prosessorin PCI Express liitäntää on turha laskea tähän koska tähän mennessä jokaisessa markkinoilla olevassa ATX kokoisessa x370 emolevyssä prosessorin SATA Expressit on käytetty x4 NVME:n.
Mutta kun ei käytetä, ennemmin x4 NVME:lle ne.
Missä kohtaa minä valitan? Missä kohtaa sanoin ratkaisun olevan kokonaisuutena huonompi? Sanoin että ilman kompromisseja 6*SATA > 4*SATA, joka pitää ihan taatusti paikkaansa.
Eli väitteesi kuuluu seuraavasti: on ylivoimainen/kallis/turha/whatevah homma laittaa piirisarjalle 6 SATA liitäntää (vaikka jokaisessa x370 emolevyssä SATA liitäntöjä on vähintään 6) vuonna 2017 kun AMD pystyi siihen jo 2011 :smoke:
Vaahtoamisesi ohessa voisit ottaa selvää mitä se SATA Express tarkoittaakaan. Samalla huomaat prosessorin SATA Expressien olevan NVME x4:lle jokaisessa x370 emolevyssä. Voit myös tarkistaa montako PCI Express 3.0 väylää 370 piirisarjasta saa ulos mikäli SATA liittimiä halutaan se 6. Esim Asrock laittaa 10 SATA liitäntä emolevyynsä (ja samalla jättää laittamatta mm. 5 GB LAN:n), kun eivät linjat riitä.
PCI Express 2.0 linjoja on huimat 8, vuoden 2011 piirisarja tarjosi 38.
Vaikka x370 on kokonaisuutena parempi verrattuna vuoden 2011 piirisarjaan, monessa asiassa se on selvästi huonompi. Eikä satavarmasti johdu kovista kustannuksista tai mistään muustakaan vaan nimenomaan tahallisesti on huononnettu jotta saadaan markkinoita x399:lle ollen kuitenkin selvästi parempi kuin Intelin LGA1151.
350 euron Samsung 960 Pro lukee max 3500 MB/s joka riittää yksinään tukkimaan käytännössä koko kaistan. Siihen päälle verkko, USB, kaikki SATA ja niin edelleen. Ihan helposti saa tukkoon :psmoke:
En tiedä mistä oikein väittelette. Ryzen 7 prosessoreissa on 24 pci-e väylää, 16 näyttikselle, 4nvme levylle suoraan ja 4 emolle.
X370 tarjoaa 6 sata porttia, sekä 2 e-sataa.
Jokaiseen x370 on siis mahdollista liittää 8-sata kovalevyä+m.2 4X. Tämä toimii vielä täydellisesti.
Itselläni juuri tämän kaltainen kokoonpano, Samsung sm961 m.2, Kingston SSD ja 6kpl WD rediä ( joista yksi laukesi juuri), sekä dvd-asema.
Toimii ongelmitta, alla lainaus suoraan AMD:n sivuilta.
Lisätään vielä selvennykseksi, alla oleva EI sisällä tuota suoraan prosessorilta tulevaa 4X nvme:ä, vain piirisarjalta saatavat käytettäessä Ryzen prosessoria.
Eihän tuo Samsung voi vetäistä kuin sille varatut 4 väylää tukkoon, ei sillä vaikutusta muihin ole. Ja jos noi vetää tukkoon, niin silloin toimii juuri kuten pitääkin. Oman suorituskykynsä äärirajoilla (yläpäässä).
Eikä tarjoa. x370 tarjoaa 4 SATA porttia + 2 SATA Expressiä (täysin eri kuin eSATA).
Eli piirisarjalta saa: 8*SATA TAI 6*SATA + 2*PCI Express 3.0 TAI 4*SATA + 4*PCI Express 3.0 x4. Siitä ei saa 6*SATA + 2*SATA Express.
Sitä en tiedä mistä oikein väitellään koska SATA-liittimien määrän ja PCI Express linjojen määrän osalta x370 piirisarja on kivikaudelta, vaikka valinnanvaraa onkin hieman.
Ei kai kukaan ole väittänyt ettei tuollaista yhdistelmää saisi. Entäpä jos haluaa x4 NVMe*2? Onistuuhan sekin mutta sitten SATA-liittimiä on huikeat 4. Ja tästä päästään siihen ongelmaan. Toistaiseksi yksikään valmistaja ei ole uskaltanut tehdä "huippuluokan x370 emolevyä" jossa dual x4 NVME mutta SATA-portteja piirisarjalta olisi huikeat 4 kappaletta :smoke:
Intel LGA1151 alustassa tuo Samsung vetäisee tukkoon kaistan prosessorin ja piirisarjan väliltä, joten sillä nimenomaan on vaikutusta muihin laitteisiin. Miten käy muille laitteille jotka on liitetty piirisarjaan? Joko Samsung hidastuu, muut laitteet hidastuvat tai kaikki laitteet hidastuvat. Todennäköisesti tapahtuu tuo viimeinen vaihtoehto.
x370 alustalla kyseistä ongelmaa ei ole, mikäli prosessorin SATA Expressit on käytetty x4 NVME:n.
Kauhea meteli ongelmasta joka koskettaa reilusti alle prosenttia koti käyttäjistä. Jos saat Ryzenin kaikki kaistat täyteen ja tukkoon olet tehokäyttäjä jolla pitäisi olla muutenkin serveriversio alla normaalin Ryzenin sijasta.
Eikös tässä nyt pointti ole se että Intelillä ongelma esiintyy, mutta Ryzenillä ei jos emo on oikein suunniteltu?
Oma isäni valittaa koko ajan, kuinka 6 sata-porttia on liian vähän.. Hänellä on järkyttävä määrä 3.5" kiintolevyjä, joissa on ainakin tuhansia perhevalokuvia skannattuna dioista 2400dpi RAW. Ja näistä parilla eri levyllä kopiot. Levyt on olleet hinta/laatu-suhteen huippuja aikanaan, että 2-4TB levyjä siellä on.
Itsellekin 4 sata-porttia on vähän, jos tekee NAS:in. Sinne saa kaksi kahdennettua levyä ja johonkin pitäisi vielä käyttöjärjestelmä änkeä..Nyt on tosin se M.2, mutta sata tulisi halvemmaksi 🙂 Sitten jos on pci-expressistä vedettävä ne lisä-satat, niin siellä on ASMEDIA tai muu halpapiiri välissä ja sen suorituskyky ja luotettavuus ei ole inte.. siis valmistajan piirisarjan tasolla.
Sitten laittaa kaksi näytönohjainta, niin kyllä ne PCI-Express -väylätkin on käytetty.
Kiitoksia asiasta enemmän tietäville, vihdoin tuntuu siltä että tämä vähän valkeni.
En metelistä tiedä mutta eikös tämä koko foorumi muutenkin edusta reilusti alle prosenttia kuluttajista? Joten eikö ole ihan fine että esim. Minä näistä kyselin kun en oikein itsenäisesti internetistä asiaan vastausta saanut.
Ja en itse ainakaan halua mitään ''serveriversiota(mitä sillä sitten tarkoitatkin, Xeon?)'' käyttö koneelleni. Jos mietin omaa tilannetta niin päivitystä olisi nimenomaan tarvetta tehdä ominaisuuksien sekä hetken päästä varmaan prossun osalta.
Pitäisi näiden yhteyksien osalta vähän kehitystä tapahtua kun miettii miten nopeasti tuo massamuistin nopeus on kehittynyt(HDD->SSD->Optane)
Itkun aihe tulee valmistajien tahallisesta tuotteiden huonontamisesta. Intel laittaa piirisarjaan enemmän kuin riittävät 24 PCI Express linjaa. Ei lohduta koska piirisarjasta prosessorille väyliä on 4. AMD:lla prosessoriin saa kiinni x4 NVME, 4 kpl USB 3 jne mutta piirisarjassa on tarjolla todella heikosti, 4*PCI Express 3.0 ja 8*PCI Express 2.0.
Tässä päästään pointtiin. Mikäli AMD:lla haluaa kaksi kappaletta M.2 liittimiä PCI Express 3.0 x4 nopeudella, SATA liittimiä saa piirisarjasta säälittävät 4 kappaletta. Eipä ihme ettei yksikään valmistaja ole (vielä) tuollaiseen lähtenyt. Asrockin halvimmissa tupla M.2 emolevyissä hitaampi slotti on PCI Express 2.0 x2, kalliimmissa PCI Express 2.0 x4. MSI:lta löytyy myös tupla M.2, hitaampi liitin on myös PCI Express 2.0 x4.
Pisteet kyllä AMD:lle, hyvin miettivät asian. Yhdistelmä 6*SATA+2*NVME 3.0 x4 olisi syönyt hyvin x399:n myyntiä. Nyt sitä ei saa ilman erillistä SATA piiriä. Lisäksi piirisarjan PCI Express linjojen määrä on niin vähäinen ettei kovin paljoa emolevyihin saada pakattua ominaisuuksia.
Eiköhän sitä linjojen ja liitäntöjen määrää ole miettinyt iso joukko viisaita miehiä noissa firmoissa. Eikä niitä ole tahallisesti huononnettu kuten väität. Sanoit mitä tahansa, niin fakta on, että tavallinen käyttäjä ei käytä edes puolta koneensa liitännöistä eikä ikinä tarvitse kahta X4 NVME liitäntää. Noita vaatimiasi liitäntöjä tarvitsee ehkä yksi käyttäjä sadasta. Sen jälkeen on ihan kustannuslaskentaa, että kannattaako niitä peruspiirisarjaan laittaa sen yhden takia kun se lisää kustannusta X senttiä / dollaria per piiri. Ei kannata.
Tehokäyttäjille tehdään oma piirisarja ja se siitä. Vaadit tehokäyttäjän ominaisuuksia peruskäyttäjän piirisarjaan eli mahdottomia.
Sitä kutsutaan liiketoiminnaksi. Halvemmaksi tulee suunnitella yksi hyvä tuote ja siitä sitten julkaista edullisempia karsittuja versioita kuten nähdään melkein joka tuotteessa nykypäivänä.
GTX 10-sarjan kortit hyvänä esimerkkinä kun piirien tehoja rajoitettu sekä BIOS toiminnallisuuksista otettu esim. 0 rkl koodit pois jne..
A320, B350 ja X370 perustuvat käsittääkseni samaan Promontory-piiriin, joten AMD luonnollisesti varmasti pyrkinyt hakemaan järkevän tasapainon reaalimaailman tarpeiden ja valmistuskustannusten kanssa. AM4:lle olisi toki mahdollista suunnitella lisänä toinen järeämpikin piirisarja, mutta AMD:n myyntimäärillä hommassa ei olisi todennäköisesti taloudellisesti järkeä. Luonnollisesti asiaan voi vaikuttaa myös mainitsemasi eri alustojen rajojen selkeyttäminen.
Ei tahallisesti huononnettu? Väitteessäsi voisi olla perää mikäli AMD:n vuoden 2017 piirisarja olisi edes tältä vuosikymmeneltä SATA liittimien ja PCI Express linjojen osalta. Vertailua:
Piirisarjan SATA liittimet (x370:lle 6 vertailun helpottamiseksi) + PCI Express
AMD 2011 (990FX): 6 + 38*PCI Express 2.0
Intel 2017 (z270): 6 + 24*PCI Express 3.0
AMD 2017 (x370): 6 + 2*PCI Express 3.0 + 8*PCI Express 2.0
Intelillä on varaa iskeä 24 kappaletta linjoja piirisarjaan, vieläpä 3.0:a kaikki. AMD pistää 10 linjaa ja niistäkin vain kaksi on 3.0:a. Kuudessa vuodessa linjojen määrä on pienentynyt liki neljäsosaan. "Kustannuskysymys" ja "vaadin mahdottomia" :D:rofl:
Mahdoton pitää asiaa kustannuskysymyksenä, koska jo vuonna 2006 AMD laittoi halpaan piirisarjaan 20 PCIe linjaa. Vuodesta 2006 on kulunut 11 vuotta, siinä ajassa PCIe linjojen määrä on vähentynyt puoleen.
Syynä on juurikin tuo alustojen välisten erojen kasvattaminen. Sikäli harmi koska nytkään 2 kappaletta M.2 levyjä ei ole mikään ihmeellinen asia, 3 vuoden päästä…
Harmi kun AMD:lle ei ole X370 mATX lautoja, niin ei tarvitse edes harkita.
Kyllä kannattais katsoa ihan kautta rantain, eikä fanilasien läpi kiistäen kaiken kuin uskovaiset, joka asian joka ei miellytä. Postaan vielä omat shotit tossa loppuviikosta, kunhan korkkaustyökalun saan. Ei maksa vaivaa vääntää gilletellä tätä(kin) auki, kun noita välineitä on joka nurkalla eikä asialla kiire.
http://i36.photobucket.com/albums/e8/techguy888/IMG_1059_zpsqwamruvv.jpg
@Threadripper et vaadi mahdottomia mutta tietysti se on kustannuskysymys.
Olen aika varma että molemmilta valmistajilta (AMD ja Intel) löytyy emolevyjä mihin saa edes 2 prosessoria ja 8kpl muistikampoja kiinni.
En silti ala valittamaan miksi AMD ei tuonut kuluttajille (tai Intel sen puoleen) nyt moista mahdollisuutta.. ..eli tuokin ratkaisi ongelmasi oikein hyvin. Saisit 32 ydintä ja 64 säiettä käyttöön Ryzen 1700-1800X prosessoreilla sekä tuplasti nykyiset SATA, USB jne. liitäntämahdollisuudet unohtamatta 128Gb RAM tukea.
Intelin suunnilleen samanhintaisissa saisit käyttöön 2x 7700K prosessoria, eli 8-ydintä ja 16-säiettä, samaten tuplasti nykyiset SATA, USB jne. liitäntämahdollisuudet.
Ei muuta kuin otat yhteyttä AMD:hen ja Inteliin vakuuttaen heidät siitä että kuluttajat tarvitsevat moista. Mikäli vakuutat heidät se varmasti tehdään. Mikäli et.. ..noh, uskon että unohdut aika pian historian havinaan…
En usko että hän yritti väittää ettei KUKAAN tältäkään foorumilta saisi 7700K ajettua 5GHz tai päälle.
Mutta uskaltaisin väittää että sinä et ole hänen mainitsemansa "perushermanni".
Tunnistatko tästä itsesi:
"
Ostit ensimmäisiä koneitasi juuri, kyseessä on luultavasti pakettikone gigantissa missä kyseinen 7700K prosessori. Et ole ihan varma mutta jostain luit että voisi olla järkevää kellotusta ajatellen panostaa esim. noin 20€ prosessorituulettimeen eikä käyttää sitä koneessa mukana ollutta.
Maksoit kaverillesi 6-packin olutta asennuspalkkana ja hän tuli sen sinulle vaihtamaan. Samalla näit ensimmäistä kertaa koneen sisälle. Sitten muropaketista googlettamalla löytämäsi ohjetta mukaillen laitat asetukset millä pitäisi mennä 5GHz rikki. Jokin saattoi kuitenkin mennä vinoon sillä kone ei "ihan" toimi kuten pitää. Et tiedä mitä tehdä joten kirjoitat viestin Muropakettiin.
"
Pelkästään se että mainitset ettet jaksa giletten terällä vetäistä prosessoria auki viittaa siihen että tiedät mitä teet jne jne. Eli väitätkö nyt ihan aikuisten oikeasti että olet omasta mielestäsi "perushermanni"?
Pointti nyt oli hänen kirjoituksissaan siinä että jos ensin väitetään että käyttäjä ei osaisi kellottaa Ryzen prosessoria noin 4GHz (ei, se ei todellakaan ole rakettitiedettä) mutta kuitenkin osaa korkata ja kellottaa 7700K:n 5GHz+.
Uskallan väittää että on paljon suurempi kynnys alkaa korkkaamaan prosessoria vs. muuttaa muutamia asetuksia uefi-biosissa. Ihan riippumatta siitä onko se prosessori Intelin vai AMD:n. Unohtamatta niitä onnellisia jotka "kellottavat" laittamalla sen automaattisen kellotuksen päälle (välittämättä esim. jännitteistä tai muustakaan mitään).
Asiasta hieman toiseen, tässä kun kolmen päivän minilomalta taas kirjoittelemassa.
Edelleenkään en fanita yhdenkään puljun tuotteita, kuten täällä kiivaasti vinkkaillaan 4-5 kirjoittelijan toimesta. Luulempa että yksi jarfin ja koulumestari on riittämiin. Olisi mukavaa ostaa anonyymejä tuotteita, jotka vain hoitavat hommansa. Mutta kun ei, pitäähän se olla brändiä siellä sun täällä. Olin jo ostamassa rytsölää, kunnes huomasin tuon viesti-pari ylempänä mainitsemani asian: Ei ole X370 mATX lautoja ja kotelo kun on 350D. Siispä 7700K lähti tilaukseen, sopi vieläpä vanhaan Z170 lautaankin.
Ehkä en sitten vain osaa lukea noita graafeja, jotka siis löytyvät Anandtechilta. Mutta en vain saa muista ajatuksista kiinni, kuin siitä että FPS erot AMD:n prosessorin ollessa paikallaan, vain näyttistä vaihtamalla, johtuisivat muusta kuin softabugista. Softabugi joka siis todennäköisimmin siinä pelissä jolla testattu, eikä edes nVidian ajureissa. Sillä mikäli se olisi nVidian ajureissa, olisi sama suurehko ero pelistä toiseen, eikä vain vajaassa kourallisessa testatuista peleistä.
Pöljintä ehkä väittää että nVidia sabotoisi tuloksia, GPU-ajureiden kautta suorittimen tunnistus AMD:n tuotteeksi ja sitten kaikenlaista rajoitusta kehiin.
Side-by-side kuvakaappauksia odotellen, kun vuoroin punainen/vihreä kehissä. Ei olisi toinenkaan kerta, kun heikomman GPU:n tuloksia saadaan paremmiksi karkeista karsimalla. Mutta toistaiseksi mennään tällä softabugiskenaariolla.
Jos aihe kiinnostaa oikeasti, niin suosittelen vilkaisemaan tämän threadin alkaen suurin piirtein tuosta linkkaamastani viestistä. Paraikaa pyritään hieman kartoittamaan asiaa ja siihen johtavia syitä/seurauksia.
Jos et jaksa lukea niin lyhyesti: Nvidian ajuri näyttää tällä hetkellä olevan syystä x todella "raskas" ryzenille. Raskain yksittäinen prosessi, jopa raskaampi kuin itse testattavan pelin main thread.
E: Ja lisään vielä, etten itsekään usko mihinkään tahalliseen tai edes tahattomaan sabotoimiseen, vaan lähinnä niin tuoreeseen alustaan ja siihen liittyviin bugeihin ja puuttuviin optimointeihin.
Tuo olikin aika tyhjentävä vastaus itsellenikin. 😮
Kustanuskysymys, joopajoo. PCI Express linjojen määrä piirisarjoissa.
AMD vuonna 2006: halpa piirisarja 20, kallis piiisarja 40
AMD vuonna 2011: halpa piirisarja 22, kallis piirisarja 38
AMD vuonna 2017: halpa piirisarja 2*3.0 + 4*2.0, kallis piirisarja 2*3.0 + 8*2.0
Vertailun vuoksi:
Intel vuonna 2017: halpa piiirisarja 16*3.0, kallis piirisarja 24*3.0
Turha selittää kustannuksista, kun AMD:n vuoden 2017 kalliin luokan piirisarja on kaukana vuoden 2006 halparatkaisusta.
Kun tuossa aiemmin mainittiin laskelmista, Intelin mielestä peruspiirisarjaan kannattaa laittaa PCI Express kaistaa 16 Gb/s ja kalliiseen 24 GB/s. AMD:n mielestä kalliiseen piirisarjaan riittää 6 Gb/s :smoke:
Sittenhän siellä on 2x samanniminen säie idle-tilassa. :confused:
Niin. Tuo kyseinen hymiö kuvaa omiakin ajatuksia hyvin noista saaduista "tuloksista". Pitäiskö tuon nvapin esimerkiksi säikeistyä useammalle kuin yhdelle säikeelle tms…? Mene ja tiedä. Selviää toivottavasti lähiaikoina. 🙂
Lisäksi tuo yksi yksittäinen screenshot tuosta tilanteesta ei kerro edes koko totuutta, tuo kuvassa näkyvä 4,07 arvo ko. säikeelle ei ole edes maksimi rasitus jonka näin. Kävi useamman kerran ainakin lähellä 100% rasitusta, tuon 4,07:n tarkoittaessa noin 62% kuormaa. (Maksimi kuorma/arvo 16-säikeisellä prosessorilla yhdelle säikeelle = 6,25)