io-techin testissä AMD:n uudet 6- ja 4-ytimiset Ryzen 5 1600X- ja 1500X-työpöytäprosessorit.

Tutustumme artikkelissa Ryzen 5 -sarjan suorituskykyisimpiin X-malleihin ja niiden ominaisuuksiin. Kattavissa suorituskykytesteissä vertailukohtina ovat Ryzen 7 -sarjan suorituskykyisin 8-ytiminen 1800X-malli ja Intelin leiristä Kaby Lake -koodinimellinen neliytiminen Core i5-7600 -prosessori.
Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä pikaiset ylikellotustestit Noctuan NH-D15-coolerilla avonaisessa testipenkissä.
Lue artikkeli: AMD Ryzen 5 1600X & 1500X
Artikkeliin lisätään vielä huomisen aikana Ryzen 7 1700- ja Core i7-7700K -tulokset.
Jotain NUCin kaltaista kyllä, mutta mahdollisesti vielä pienempää ja silti tehokkaampaa. NUCit ei muuten ole mitään halvimpia… siinä olisi yksi sauma AMD:lle jos/kun kerran CPU toimii suoraan SoC ratkaisuna ja pakettiin vielä tehokas nykyaikainen näyttis. Jos tuollasen saisi 720p tai jopa karsittuun 1080p pelailuun niin markkinoita varmasti piisaisi. 🙂
Tässä oli lomailemassa ja keskustelu on ehkä "vähän" lähtenyt lapasesta. Vaan ihme vinkumista liitinpaikkojen määristä mielestäni, mitä ihmeen datakeskusta hemmot on koteihinsa laittamassa, jos väyliä pitää olla hemmetisti ja joka väylään pitää saada SSD:t maksiminopeudella? Todellisuudessa erittäin harvoin tarvitsee edes 6:ttä täysnopeuksista SATA-väylää ja tuotakin vain tyyliin Raid5 3 x SSD + 3 x Kovo. Loppujen vehkeiden nopeuksilla ei sitten olekkaan niin väliä, sekä levyasemat ja vanhat kiinnot voi vedellä kympin SATA-purkkokorteilla huomaamatta juuri nopeushäviötä.
Mitä toisena haluaisin nostaa on tuo edellisen keskustelun ihmettely siitä, että eihän nVidia tahallaan ajureitaan rukkaa. Se kun on aivan sama rukkaako vahingossa vai "puolivahingossa", jos sillä on näkyvä vaikutus prossutestissä. Asia pitäisi vain saada tapetille, paitsi siksi että tulokset menisivät paremmin oikein, niin että nVidiaan potkitaan vauhtia asian korjaamiseksi. 😉
Saako tuota ongelmaa esiin synteettisella benchmarkilla ?
Mahdollisimman paljon siirrät tavaraa levyjen välillä ja mieluiten niin että myös M.2 levyltä mikä on prossulle kytketty muualle ja muualta sinne ja vertaat kaikkien levyjen siirto nopeuksia sitten siihen että vain kopioit yhdellä levyllä vastaavasti dataa vaikka toiselle osiolle. En sitten tiedä onko tuommoista väyliä tukkivaa synteettistä tehty.
Linus oli kyseisestä asiasta hieman eri mieltä testatessaan RX 580 ja RX 570:stä. Laitoin sen verta aikaisesta alkamaan, että voi katsoa kaikki tulokset.
Oikein huokuu luotettavuutta, kun Mankindin testissä Ryzen DX12 oli kahdesti dioissa, oletan että ensimmäinen näistä oli DX11. Kuitenkin olenko väärässä, jos väitän pelien olevan enemmän GPU-varassa noissa testeissä, joissa itse tarkoitus lienikin testata grafiikkakortteja eikä CPU:ta?
Kuitenkin jos oletetaan, että kyseiset ovat suurimmalti osalti GPU-varaisia, niin eroja pitäisi näkyä silloin eniten 97th %:ssä, eli silloin kun prossun päässä kerrankin pökkää, eikö? Ja mitäs tuolta löytyy tuota katsellen i7 vs. Ryzen DX12 97th% tarkkaillen? Mankindissä 1070 romahtaa, 1060 3Gb tekee saman, 1060 6Gb ja AMD:n kortit ei merkittäviä muutoksia. Tombraiderssa kaikki nVidiat ottavat takkiin, paitsi 97th%:ssa, niin myös itse FPS:ssä. Amd:n kortieissa 97th% jopa nouseen, FPS laskee marginaalisesti tai ei ollenkaan. Ja muita ei testattu DX12?
Itse olen kuitenkin ensimmäinen sanomassa, että nämä tulokset eivät ole ratkaisevia asiassa, vaikka kaaviossa näkyykin merkittäviä viitteitä ongelmasta. Loppujen lopuksi Tombraiderin DX12 purkkaa olen kritisoinut alusta asti surkeana testinä. Liinus sen sijaan uskaltaa vetää mutkat suoraksi tulkita tuloksia, testissä jossa kertoo testaavansa GPU:ta? :confused2:
mahtavaa miten amd palas taisteluun…