Viime vuoden Galaxy A51 5G:n tapaan Samsung julkaisi myös tälle vuodelle puolivuotispäivityksen keväällä io-techin testissäkin käyneille Galaxy A52 -malleille. Tarkemmin ottaen Galaxy A52s sijoittunee suoraksi seuraajaksi Galaxy A52 5G:lle, jonka kanssa se jakaa paitsi identtisen ulkokuoren ja kamerajärjestelmän myös 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävän AMOLED-näytön. Se missä uutuuspuhelin erottuu edeltäjästään on järjestelmäpiiri, joka on päivitetty Snapdragon 750G:stä Snapdragon 778G:hen. Samsung Galaxy A52s 5G saapui Suomessa myyntiin elokuussa 450 euron suositushintaan.
Testiartikkelissa tutustumme Samsung Galaxy A52s 5G:hen vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta selvästi täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa. Tarkemmin esimerkiksi puhelimen rakenteesta voi lukea alkuperäisestä Galaxy A52 -artikkelista, sillä puhelinten ulkokuoret ovat identtiset.
Lue artikkeli: Kokeilussa Samsung Galaxy A52s 5G
Oliko testikappaleeseen muuten tullut vielä A528BXXU1AUH9 -päivitystä, joka tuo mukanaan RAM Plus ominaisuuden?
Itseä kiinnostaisi tietää, miten kyseinen ominaisuus vaikuttaa laitteen suorituskykyyn. Androidissa on sisäänrakennettuna Z-RAM ominaisuus mutta ainakin ZenFone 8:ssa se on pienessä roolissa.
katso liitettä 692105
A52s:ssä taitaa olla UFS 2.1 muistityyppi, niin onko se riittävän nopeaa RAM-muistin laajentamiseen tuossa mittakaavassa (6->10Gt). Lisäksi tulevan Android 12 version Performance Class 12 tasoon riittää ilmeisesti 6Gt, niin tarviiko sitä jatkaa 10Gt asti?
Itse olen kikkaillut Z-RAMin kanssa vain, kun on pitänyt saada 1Gt RAM-muistilla varustettu laite toimimaan paremmin Lollipop (ja siitä eteenpäin) custom ROMien kanssa. Eli Z-RAM ollut isommassa käytössä vain, kun muisti oikeasti alkaa olla kortilla.
Apple tietysti vielä omilla lukemilla mutta tuki on tietysti helpompi toteuttaa kun julkaisee vain muutaman puhelimen vuodessa joista kaikki on high endiä tai vähintään ylempää keskihintaluokkaa.
Tuo kolme versiopäivitystä ja 4 vuotta tietoturvakorjauksia alkaa olla sen verran, että useimmilla puhelimen käyttöikä tulee vastaan ennen.
Moi, saisitteko testiin Samsung Galaxy Z flip 3?
Sekä Flip3 että Fold3 on tulossa testiin ja ne on tällä hetkellä Porissa @Sampsa käsittelyssä. En valitettavasti osaa tarkempaa arviota heittää, siitä milloin niiden testejä ulos saisi, mutta ovat kuitenkin tulossa.
Pahoittelut unohdin vastata tähän! Kyllä puhelin on päivittynyt tuohon versioon ja RAM Plus näyttäisi tuolla olevan jo päällä. Siihen en valitettavasti osaa sanoa, missä määrin siitä käytännössä todella on hyötyä. 6 gigatavun RAM-muisti itsessäänkin vaikuttaisi useimmiten ainakin mun kokemusten valossa nykyään riittävän edelleen peruskäytössä ihan hyvin.
Kiitos tiedosta! Kehtaatko katsoa vielä, miltä muistinkäyttö näyttää asetuksista (onkohan RAM Plus jotenkin eritelty)? En muista missä se on Samsungissa mutta vakio Androidissa löytyy kehittäjäasetuksista "muisti" (keskimääräinen) ja "käynnissä olevat palvelut" (reaaliaikainen) kohdista. Kävin liikkeessä kyseistä puhelinta katsomassa mutta siinä oli vanha ohjelmisto, niin RAM Plus ominaisuutta ei vielä ollut. Sen pistin kuitenkin merkille, että Z-RAMin osuus oli megatavua, kun omalla ZenFone 8:lla kilotavu-luokassa.
Jos laitetta kerkeää vielä testaamaan, niin kiinnostaisi tietää huomaako eroa asetus disabloituna? Liekkö AnTuTun memory osiossa eroa havaittavissa?
Samsung ei näyttäisi antavan tuolle minkäänlaista vaihtoehtoa sammuttaa ominaisuutta, vaan se on automaattisesti päällä, joten valitettavasti testituloksia ei taida olla mahdollistakaan tehdä. Lisäksi pidempää testijaksoa puhelimen kanssa ei valitettavasti enää onnistu myöskään erikseen tehdä, sillä tässä syksyn myötä noita puhelimia alkaa tulla testiin jälleen vähän isommissa määrin.
katso liitettä 693208katso liitettä 693209
Jaa, RAM Plus onkin sitten koko ajan päällä. Oppolla ominaisuus on käsittääkseni disabloitu oletuksena mutta käyttäjä voi ottaa sen käyttöön halutessaan. Kaippa Samsung tietää mitä tekee.
Samaan aikaan AndroidPolice kertoo omiin testauksiin vedoten, että RAM Plus aiheuttaisi hidasteluita Samsungin puhelimilla.
AndroidPolicella ei ole antaa mitään testituloksia vaan havainnot pohjautuvat testaajan/testaajien kokemuksiin. Sinänsä ei ole mitenkään erikoista, että laite hidastuisi, sillä virtuaalinen RAM-muisti käyttää sisäistä tallennustilaa, mikä on huomattavasti hitaampaa kuin RAM-muisti. Itse olen ollut skeptinen RAM Plussan suhteen (kuten myös GsmArena) varsinkin midrange ja high end laitteiden kanssa. Low endissä siitä voi olla jotain hyötyä. Ehkä Samsung on tullut samaan lopputulokseen, kun antaa käyttäjän valita jatkossa käyttääkö ominaisuutta vai ei.
Taustalla saattaa olla sellainenkin teoria, että Samsung yrittää paikata RAM Plussalla liian aggressiivista muistinhallintaa. Ilmeisesti Samsung haluaisi pitää RAM-muistin tyhjänä ja tuupata kaikki sisäiseen muistiin? XDA ei havainnut ensimmäisissä "OneUI 4.0 beta hands on" testauksissa suoritusongelmia mutta sovellukset pysyivät muistissa.