Testissä AMD:n uusista 3. sukupolven Ryzen-prosessoreista 12-ytiminen Ryzen 9 3900X ja 8-ytiminen Ryzen 7 3700X.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeeltaan 12-ytimisen Ryzen 9 3900X:n ja 65 watin TDP-arvolla varustetun 8-ytimisen Ryzen 7 3700X:n. Tutustumme artikkelissa prosessoreiden ominaisuuksiin ja perinteisten prosessori ja 1080p-pelitestien lisäksi tutkimme suorituskykyä myös korkeammilla resoluutioilla ja testasimme muistinopeuden vaikutusta suorituskykyyn aina DDR4-4200-nopeudelle asti. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 3900X & Ryzen 7 3700X (Matisse)
Vai että oikein pakottanut 😀
Hieman epäilen tuota jos nyt katsoo vaikka tätä kuvaa:
Kuitenkaan erona ei taida pahemmin olla muuta kuin prosessori joten….
95W on se intelin vakioasetus ja on sattuneesta syystä se on useammassa emossakin vakiona. Varsinkin kun launchista on aikaa, niin ei tarvitse emolevytestejä varten repiä tehoa irti turboa viilaamalla tai vähän korkeammalla väyläkellolla. Tuohon MCE:hen verrannollinen olisi vetää AMD:n testit PBO päällä.
Minun mielestä "parhaan 99% minimi" olisi selkein ja kuvaavin termi.
Ei 2021 vaan 2020 (Zen3). 2021 tulee DDR5 ja sen mukana uusi kanta & emot
Miksi tehdä omia kiertoilmaisuja, kun asialle on nimenomaan luotu tämä persentiili-termi? Jos et ymmärrä mitä se tarkoittaa, googleta se, jonka jälkeen olet viisaampi ja tiedät jatkossa. Nyt ongelma on ainoastaan se, että Sampsalla on mennyt sekaisin tuon persentiilin käyttöero frametime ja FPS-ajattelussa. Parasta on aina käyttää termiä niin kuin sitä on tarkoitettu käytettävän.
Eroa on myös suorituskyvyssä. Etenkin peleissä tehokkaalla näyttiksellä homma menee niin, että mitä nopeampi cpu ja enemmän fps:ää, sitä enemmän GPU hörppii sähköä.
Niin, näkeehän sen tuossa Bäfän kohdalla. 3700X 65w ja 3900X 105W, silti virrankulutus pelissä melkein identtinen, eli ei välttämättä 3900X toimi niin kuin pitäisi (kuten boostikellojen kanssa on ollut ongelmaa).
Sampsan testissä Battlefield V oli 3900X ja 9900K aika tasoissa. Mutta tuo on ihan hyvä huomio.
Toki, mutta jos AMD olisi oikeasti "pakoittanut" (eli ehkä järjestänyt aseistetun vartijan testaajien työpaikalle?) jokaisen testaajan ympäri maailmaa ajamaan 9900K prosessoria max 95W niin silloinhan kaikki muut kokoonpanot olisivat kuluttaneet enemmän koska niitä ei olisi "pakoitettu" käyttämään max 95W jolloin myös GPU olisi imaissut enemmän virtaa, eikö totta?
Onkos tästä nyt siis varmuutta että PBO2 ei toimisi 300-sarjan emolevyillä? Muistaakseni kysäisin sitä muutama viikko sitten ja vastaus oli että toimii normaalisti päivitetyllä BIOS:lla ja Zen2 prosessoreilla, koska on CPU:n ominaisuus eikä emolevyn.
En myöskään pikaisella googlettelulla löytänyt itse varmistusta, jotain spekulaatiota kyllä.
Ryzen upea ilmastoteko! :love:
Päivitys artikkeliin liittyen ennen julkaisua saatavilla olleisiin BIOS-versioihin:
BIOS 0066 vs 7509 (Asus Crosshair VIII Hero)
Ryzen-alustana testissä käytössä olleeseen Asuksen X570-piirisarjaan perustuvaan Crosshair VIII Hero -emolevyyn oli ennen julkaisua tarjolla AMD:n toimittama BIOS-versio 0066 ja Asus puolestaan julkaisi myöhemmin tarjolle vielä kaksi uudempaa BIOS-versiota 7509 ja 7702. Asuksen mukaan versionumero 0066 tarkoittaa, että kyseessä on beta-bios, johon on tehty muutoksia ilman täyttä validointia. Tiedustelimme suoraan AMD:lta, kumpaa BIOS-versiota testeissä olisi hyvä käyttää, johon saimme vastaukseksi, että 7509 on todennäköisesti lähempänä julkaisubiosia, joka tulee myös kuluttajien saataville. Kumpikaan taho ei pyytänyt tai määrännyt käyttämään jompaa kumpaa BIOS-versiota, vaan päädyimme itse lopulta käyttämään 7509-versiota, joka olisi lähempänä sitä, mitä kuluttajat tulevat saamaan käsiinsä. Tällä hetkellä Asuksen kotisivuilla uusin ladattavissa oleva BIOS-versio on 7502.
Ehdimme kuitenkin ajamaan testit biosin 0066-versiolla ennen päivitystä 7509-versioon ja kuten yllä olevasta taulukosta näkee, 7509 tarjosi n. 1-2 % paremman suorituskyvyn.
Jäämme odottamaan tulevia BIOS-päivityksiä ja mahdollisia päivityksiä muun muassa prosessoreiden Boost-taajuuden käyttäytymiseen. Ajamme tarvittaessa ja päivitämme testitulokset 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden osalta uusiksi, jos uusilla BIOS-versiolla tulee merkittäviä muutoksia suorituskykyyn.
Ok. Tuo on uutta ainakin itselle. Ehkä pitää myös laittaa Zen2 sitten tilaukseen. Sen verran mukavasti istuu nykyinen asrock ITX X370 kotelossa kustomloopin kanssa etten jaksaisi lähteä täyspäivitykseen, uuden CPU:n sen sijaa saisi nopeasti kiinni settiin. Pitää odotella että näkee hieman noita VRM lämpöjä ja CPU käyttäytymistestejä noilla X370 ITX emoilla. Varmaan jollain smallformfactor foorumilla joku jo asentelee prossua…
Sama ajatus itsellä, Customlooppi + tuplaVegat ja X370 C6H alla, helppo vaihtaa vain 3900x 1800x:n tilalle ja rokata 🙂
Sama homma. x370 K7 gaming ja sopivasti 3200mhz 32GB CL14 samsung bdiet. 3900X lähtee jos niitä enää saa. Harmittavasti peruin Amazon.de pre-orderin 549€ hintaan, olis varmaan jo toimitettu. Nyt näyttää että hinnat voi jopa nousta mutta verkkokauppa.com:issa tilaus päällä.
Kyllä minä tiedän mitä se persentiili tarkoittaa. Kaikki eivät vaan todellakaan tiedä ja tuollein "maalaistermein" muitoilttuna asia varmaan avautuisi tietämättömillekin paremmin.
Aika pätevä julkaisu tuli. Nyt laittaa jo pitkästä aikaa miettimään, ostaako Inteliä vai tätä.
Eilen artikelia pikalukiessa jäin oikein itsekin pohtimaan tuota persentiilin semantiikkaa. Näemmä pistänyt muillakin silmään.
Itsekin tulin sikäli samaan lopputulokseen, että jos pitäydymme Tilastokeskuksen määritelmässä, teknisesti ottaen ruudunpäivysnopeuden suhteen olisi oikeampi tapa puhua 1. persentiilistä ja vastaavasti frametimen yhteydessä 99. persentiilistä.
Ei olisi, niitä ei taida olla vielä myyntiliikkeissä ja ne lupasivat silloin:
"
Arriving:
Saturday, 13 July –
Wednesday, 17 July
"
Eli käsittääkseni missään liikkeessä (euroopassa) ei taida olla vielä 3900X versiota.
Guru3din 3700x ja 3900x testi kokoonpanossa oli käytössä 3600mhz cl14. Ja siinä 9900k sai cinebench r20 testissä 4853 pistettä eli ilmeisesti suunnilleen saman verran mitä debiloinen sanoi saavansa omalla 9900k:lla. Sampsan testissä 4338 pojoa.
katso liitettä 247497
Maalaistermeissä on se kääntöpuoli, että oikean termin ymmärtävät joutuvat pohtimaan tämän kiertoilmauksen merkitystä, kun heille persentiili olisi kertonut heti yksiselitteisesti mitä on kuvattu. Menee samaan kastiin vaikkapa mediaanin kanssa, määritelmä jolle on yksiselitteinen merkitys jonka lukijan yleensä oletetaan tietävän. Toki Iltalehti yleensä joutuu tuota avaamaan, mutta Iltalehden lukijakunta on ehkä vähän saturoituneempaa kuin tekniikkafoorumin lukijakunta ja persentiiliä voidaan pitää jo todella vakiintuneena käsitteenä arvosteluissa.
Gurulla taitaa olla virhe testikokoonpano kohdassa, sillä mitään 3600cl14 Flare X kittiä ei ole olemassakaan, vaan kyse varmaankin 3200cl14 muisteista.
Sanovat myös seuraavaa kun kirjoittavat muistitesteistään:
"While we use 3200 MHz on the memory subsystem throughout the other tests and benchmarks, AMD supplied a 3600 MHz kit for this review"
AMD Ryzen 7 3700X & Ryzen 9 3900X review
No toki paras tapa on käyttää sitä tieteellistä termiä ja pistää se selostus perään sulkeisiin tms. Mutta ei se maalaistermein avattu selostus ole yhtään sen "väärempi" kun se tieteellinen termi, jonka joku on joskus keksinyt.
No toki paras tapa on käyttää sitä tieteellistä termiä ja pistää se selostus perään sulkeisiin tms. Mutta ei se maalaistermein avattu selostus ole yhtään sen "väärempi" kun se tieteellinen termi, jonka joku on joskus keksinyt.
Tässä lisää tuloksia:
Ehkä se oli kellotettu 3600mhz cl14 tai sitten joku spesiaali versio. 😀
Joo, mutta tämäkään benchmarkki ei ole validi, koska buustikellot ei toimi…
Ja nyt boostisekoilut…
Olet lomat ansainnut. :tup:
Odotinkin tätä;) Ottaa vissin aika lujille fanipoikaa kun kilpailija menee kehityksessä ohi oikealta ja vasemmalta. Pelikoneeseen Intel? Heh jos pelaa 1080 resolla niin juu…mutta kuka pelaa semmosilla nooan aikaisilla resoilla enää? Fanipoika ehkä että saa sen oman kullan näyttämään paremmalta kun AMD;) Säälittävää mukellusta taas sulta???
Ihmettelin itse myös samaa. Oma 2700x ainakin boostaa X370 Prime pro:lla 4.35ghz yksittäisellä ytimellä ja mielestäni maksimi kellot tallentuvat perus windows käytössä monenlaisiin lukemiin per ydin (esim 4.2ghz, 4,15ghz ja kaikkea 4,35ghz ja 4ghz väliltä.) Näin olettaisi että itselläkin on PBO2 käytössä, kun eiks PBO1:ssä ollut vaan 4ghz kaikilla yitimillä ja 4.25(4,35ghz) yhdellä ytimellä ja ei välimuotoja vai muistelenko väärin PBO2/PBO1 logiikkaa.
Jos 3800x boostaisi 4.65ghz tällä prime pro x370 niin olisi kyllä perin mielenkiintoinen päivitys. Vielä jos bdien kulkukin vähän paranisi vaikka onkin tunnettu emo huonosa muistikulustaan, mutta osa muistikulun toimivuudesta tulee kuitenkin prosessorin osalta ilmeisesti niin voisi toivoa edes jotain 3333 tai 3400mhz lukemia muisteille kohtuu tiukoilla latensseilla. Toki innolla pitää haravoida jos joku sattuisi täät "halvempaa" emolevyä jossain testaamaan että miten kulkee näiden uusien prossujen kanssa ja tuleeko sitten bios korjauksia tuon boosti yms osuuden suhteen näin vanhalle emolle.
Sampsa tosiaan lomansa ansainnut, melkosta hässäkkää taas julkaisun juurella :S
Tuohon en osaa ottaa kantaa, tiiä sitten miten niiden kuuluisi toimia. On se kuitenkin tämän hetken validi vai toimiiko osalla boostikellot ja osalla ei?
Sama ajatus täällä. Täytyy malttaa sinne syyskuuhun asti että saa sitten ihan kunnolla ytimiä kehiin.
Joidenkin väitteiden mukaan NVIDIAn ajureissa olisi joku ongelma ja/tai NVIDIAn ajureiden ja AMD:n BIOSin/ajureiden välillä olisi joku ongelma, ja että AMD:n näyttiksillä boostaisi sinne minne pitääkin. Eiköhän tähän selkeys saada pian, @Sampsa yrittää saada sovitettua tuonkin testin johonkin väliin.
Siinähän vois samalla ajella ne VII:n ylikellotustestit.
Heh…Sama tuli mieleen:)
ja ne vesitestit!
Ensinnäkin nämä eri sivustojen välisten testien vertaamiset voisi lopettaa, koska mukana on niin monta muuttujaa että tulokset eivät ole vertailukelpoisia. Guru3D:lla on tuolla 9900K-tuloksia mm. suoraan otettuna heidän viime vuoden lokakuussa julkaisemasta testistään ja nämä Cinebench R20-testin tulos viittaisi siihen että prosessoria on ajettu ilman mitään tehorajoituksia kaikki ytimet 4,7 GHz, kun meillä ajettiin vakiona. Heillä myös eri alustoilla täysin eri Windows-versioita, ajureita ja pelipäivityksiä, sitten tullaan tänne ihmettelemään poikkeavista tuloksista.
4823 pojoa cinebench r20 testissä Optimum techin testeissä.
Koska Radeon VII ylikellotustestit?
Jep, näinhän se lukee artikkelissakin.
Olisin kyllä meiluusti nähny vielä ton TR 2920X mukana tässä testissä..
Mitä yrität sanoa?
Whoa, tilaukseen menee 3700x 🙂
Rock rock!
Siinä on vakiona ja ei powerlimit rajoituksia.
Siinä on vakiona ja ei powerlimit rajoituksia.
Selvä, tässäpä näitä tuloksia vielä eri lähteistä. Näissäkin eroina sitten vielä mikä emolevy on käytössä, mikä bios-versio on käytössä jne.
Jos siitä puuttuu powerlimit, niin Asrock on lähtenyt sooloilemaan biosin kanssa
Valmistajat päivittäneet aika rajusti biosejaan julkaisun yhteydestä tähän päivään. Aluksi noita rajoituksia ei juuri tuntunut olevan, nyt ne on useimmiten jo vakiona käytössä ja selkeästi ainakin asetuksissa kerrottuna ja varoitettuna.
Menee jo hitusen aiheen ohi, mutta ainakin omassa Hero XI:ssä (myös uusimmalla BIOS-päivityksellä) emolevy toimii ilman 95W TDP-rajoitusta (kellot pysyvät 4.7) vakiona. Ne pitää erikseen kytkeä päälle, jos haluaa emon rajoittavan tehot 4,3GHz pitkäaikaisessa rasituksessa. Sitten on vielä surullisen kuuluisa MCE, jolla saa pakotettua 5.0 allcore kellot, mutta se on kyllä ihan eri juttu. Voisi sanoa, että vastaisi AMD:n PBO?
Sitten se, että kummin sitä halutaan testattavan. Olen siinä mielessä samoilla linjoilla @Sampsan kanssa, että vakiona vakioo vastaan, mutta kun tässä näyttää olevan emolevyvalmistajillakin vähän erimielisyyttä mikä on vakio. 😀
Toivoisin (Sampsan loman jälkeen) tuleviin testeihin, että annettaisiin prossuille sitä virtaa kuin vaan saa annettua: AMD:lle PBOt tappiin ja Intelille myös. Veikkaisin, että tämän foorumin tehokäyttäjät tekevät joka tapauksessa niin (ja todennäköisesti myös ylikellottavat manuaalisesti).