io-tech testasi Applen uudet iPhone XS -älypuhelimet.
io-techin marraskuun neljännessä artikkelissa tutustutaan Applen uusiin iPhone XS -lippulaivamalleihin. Yrityksen syyskuussa julkaiseman iPhone XS -malliston hinnat alkavat vajaasta 1200 eurosta ja yltävät lähes 1700 euroon. Molemmissa malleissa on uusi A12-järjestelmäpiiri sekä viime vuodesta parannettu kamera. iPhone XS Max tarjoaa suurimman näytön, mitä Applen puhelimissa on tähän päivään mennessä nähty.
Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone XS ja XS Max
Käsittääkseni Qualcommin piirisarjat ja niiden elinkaaret ovat vaikuttaneet paljonkin ainakin aiemmin, edellisen sukupolven Snapdragoniin on ollut hankala tuoda päivitystä käyttöjärjestelmään joka pyörii nykyisellä Snapdragonilla. Mutta toki tuota asiaa koitetaan koko ajan viedä eteenpäin Treblen yms. avulla.
Android ja iOS-luurit on hurjasti tasapäistyneet viime vuosina mutta siitä ei pääse mihinkään että päivitysten saatavuus ja ohjelmistojen laatu ovat suurelle osalle käyttäjistä jo yksinään sellainen asia joilla pelkästään voi perustella iOS-leirissä pysymisen.
Yksi aika merkittävä ongelma on järjestelmäpiirivalmistajan ajurituen loppuminen. Edes Qualcomm ei tietääkseni tarjoa piireilleen ajuritukea kovin monen vuoden ajan, jolloin käyttöjärjestelmän päivittäminen menee hankalaksi, vaikka laitevalmistaja niin haluaisi. Applella tuo on helppoa, koska kaikki on omaa – käyttöjärjestelmä, laitteet ja niissä käytettävä järjestelmäpiiri.
Ei ehkä, mutta voisitko varauksetta suositella antiikkisen Androidin käyttöä, jos luurin ominaisuudet tekniset käyttäjälle vaan riittävät? Minä en ainakaan voisi. Ihan samahan se on PC puolella, kyllä XP edelleen boottaa ja sitä voi käyttää, mutta kenenkään ei tulisi käyttää sitä.
Varmasti hankaloittaa, mutta väitän jälleen kerran että tähänkin on syynä se että valmistajilta ei painostusta asian parantamiseen tule.
Ja jos oma suunnittelu tekee softatuen tarjoamisesta helppoa, niin onko Huawein Kirin tai Samsungin Exynos luureissa sitten ollut historiallisesti erityisen hyvä softatuki?
Ymmärrän toki sen, että homma ei ole niin yksinkertaista, että vaan päätetään tarjota softatukea jolloin luurit maagisesti päittävät itse itsensä, vaan siihen liittyy piirisarjavalmistaja ja käyttöjärjestelmäkustomaatiot ja mallivalikoiman laajuus ja työntekijäresurssit yms. yms. yms. Mutta eivät nuo ole mitään taivaasta tippuneita tekijöitä, vaan tehtyjen päätösten seurausta ja varsinkin isoimmilla toimijoilla on varmasti näihin kosolti ollut vaikutusvaltaa (ja ironisesti moni pienempi kykenee siitä huolimatta parempaan).
Eipä sillä että sillä loppupeleissä väliäkään olisi. Oli päivitystuen puuten sitten käyttöjärjestelmän,valmistajan tai molempien aiheuttaman ongelma, niin ihan yhtä iso miinus se siitä huolimatta on. Aivan kuten se iPhonen hinta on ihan yhtä suuri aiheutti sen Applen ahneus tai käytetyt ratkaisut tai molemmat.
Applella on kyllä sinänsä suht fiksu tuo julkaisupolitiikka, kun tulee yks ykköspuhelin per vuosi. Nyt tuli XR lisukkeena, mutta tietää, että XS on seuraavan vuoden se ykköspuhelin. Jos ostaa esim. Oneplussan, niin takaraivossa on ajatus siitä, että noin 6kk päästä tulee tod.näk parempaa rautaa suht samaan hintaan.
Tää on aika paljon fiilikseen vaikuttava asia kyllä. Vähän sama juttu kun Samsungilla ja Huaweilla on puolivuosittain uusi julkistus joko S/P tai Note/Mate-sarjasta. Varsinkin Huawein omistajana tuntui kyllä siltä että se valmistajan huomion valokeila vaihtui perävaloihin heti kun uusi lippulaivamalli tuli.
Applella toi kokemus valokeilassa olosta on ihan toista maata kun puhelimet myös jatkaa valikoimassa pitkiä aikoja, nyt ehkä X isoimpana poikkeuksena sitten 5C-mallin.
Noh jos se puhelin tulee käyttöön jollekin peruskäyttäjälle niin ihan helpposti.
Vai meinaatko että lähikaupassa tulee rosvo viereen ja varastaa siitä luurista kaikki datat? Menee hiukan pirujen maalaamiseksi.
Samalla tavalla monelle ne iOS:n päovotykse5 on niitä asioita jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa.
Varmaan myös noin, mutta sama tilanne on esim. monessa EU-maassa ja en tiedä sitten osataanko täällä käyttää laskinta paremmin kun omenoita menee sen verran vähemmän kaupaksi. Ja puhelimet ovat nyt vain yksi esimerkki. Joka paikassa ovat meuhkaamassa vapaan kaupan puolesta kunhan se vain tarkoittaa että heidän tuotteitaan saataisiin paremmin kaupaksi.
Noihin päivitysväleihin on pakko sanoa, että ihan normaalilla käytöllä 5v puhelin on aika lailla fyysisesti jo niin räjähtänyt että uusi kapula pitää hankkia joka tapauksessa. Akkuhan nyt ei varmasti kestä noin pitkään ja senkin vaihtohinnoilla Apple on kyllä kunnostautunut (ja olihan niiden vanhempien omenaluurien keinotekoisesta hidastamisestakin haloota hetki sitten). Toisaalta eipä anteroleirissäkään enää montaa kalikkaa ole mihin akun voisi itse vaihtaa. Muutenkin se 5v vanha luuri on tällä kehitystahdilla niin antiikkinen että vastaavat ominaisuudet saa parilla saturaisella uutena kaupasta. Kytkydiilitkin on sen 1-3v ja porukkaa alkaa uuden kalikan polte häiritsemään usein jo ekan vuoden jälkeen.
Ja samaa mieltä olen että miinus lasikuorista. Pidän erittäin tarkkaa huolta kapuloistani, mutta aina voi sattua jotain. Parikymmentä vuotta tässä on selvitty ilman suojakuoria, mutta nyt ensimmäinen ns. täyslasiluuri on ollut jo pari kertaa huollossa ennen kuin taivuin ostamaan tuollaisen ihan hanurista olevan luukullisen pappasuojakuoren sen suojaksi. Kumallakin kerralla napsahti takalasi ja tilanteet juurikin sellaisia ettei niille oikein mitään voinut. Olisi voinut ketuttaa jos olisi ollut vaikka tuo iPhone 8, jossa sen takalasin vaihto olisi jotain 350$.
Onko ne ”rosvot” siis kiinnostuneita vain valveutuneista ja tietoturva orientoituneista käyttäjistä, vai onko tietoturvapäivitykset vaan kaikille turhia?
Kuinka useasti on sellainen tilanne, että pitäisi siirtää kuvia koneelle "keskellä ei mitään"? Harvoin, mutta itse asiassa olin pari vuotta sitten tuossa tilanteessa keskellä Karibianmerta. Halusin välttämättä päästä shoppaamaan läppärillä muutamaa luurilla otettua kuvaa. Ei yhteyksiä ja pilvetön taivas. iPhonen ja Macbookin omistajana tuo kyllä sujui hienosti Airdropilla. Ei mitään ongelmia ja voisin väittää perstuntumalla, että käytännössä yhtä nopeasti kuvat (ja yksi video) siirtyi Airdropilla kuin kaapelillakin. Hemmetin kätevähän tuo on, mutta tosiaan hyvin harvassa on tilanteet, joissa internetyhteys ei ole riittävä ja joutuisi turvautumaan edes siihen Airdroppiin. Tällä hetkellä itsellä iPhone 256 gigan tallennustilalla ja teran verran pilvitilaa. Luuriin siis mahtuu mukavasti pidemmänkin yhteydettömän jakson kuvat ja videot. Kuvia käsittelen pääasiassa vasta kotona iMacillä, ja voisin sanoa että 99,5% tapauksista kuvat ovat jo koneella valmiina käsiteltäväksi, kun herätän mäkin unilta. Huomattavasti enemmän mua vituttaa siirtää kuvia järkkäristä koneelle kanssa, koska muistikortin kanssa venkuloiminen.
katso liitettä 159146
Yhtäkään kunnollista reikää ei noissa puhelimissa ole joka ei vaatisi joko fyysistä pääsyä laitteeseen tai jonkun epämääräisen softan asentamista jostain epämääräisestä paikasta. Näin niinkuin pääpiirteisesti.
Tehoköyttäjät jotka mahdollisesti sitten asentavat sovelluksia sovelluskauppojen ulkopuolelta, riski onkin sitten ihan eri tasolla.
No ihan yhtä näppärästi tuo google tuntuisi synkkaavan noi kuvat/videot pilveen ellei sitä erikseen lähde kieltämään. Tai sitten voi käyttää vaikka samsungin palveluita, onedriveä tai jos haluaa pitää täyden kontrollin niin tuota ehdottamaani syncthingiä. Itse olen laittanut talon joka mobiilivehkeen synkroinoimaan datan kun pääsevät koti-wlanin piiriin. Saisi tuon verkonkin yli, mutta kuten sanoit, niin puhelimen oma muisti on useimmiten riittävä puskuri niitä poissaoloja varten. MacOs on tuettu, mutta yllättäen ei iOS syynä tod.näk Applen protektionistinen politiikka. Joka tapauksessa tuo Airdrop on kiva niin pitkälle kun myyt sielusi Applelle. Yksi antero jossain, niin heti menee paletti sekaisin. Sama tietty toisin päin eli tuot sen yhden iOS:n anteroleiriin, niin kaikki onkin paljon vaikeampaa. Android/Windows/Linux on kuitenkin sen verran dominoiva että niillä saa kaiken hoidettua. Applen kanssa taas mukaan tulee ennemmin tai myöhemmin se joku ei-Apple sotkemaan asioita.
Mä myin sieluni jo vuonna 2009 Applelle, enkä oo kyllä vieläkään nähnyt syytä yrittää edes pakoon. 😀
Kotona lähes kaikki mahdollinen on Applea, paitsi Time Capsulet ja Airportit vaihtui Googlen Wifiin. Myös pilvipalveluista käytän iCloudia, koska sen kanssa ei oo ollut vielä ongelmia. En oo juurikaan joutunut sotkeutumaan Windows-maailmaan vuoden 2008 jälkeen, paitsi töissä kärsin Windows 10:n kanssa. Toki itseäni kiinnostaa vain helppo käytettävyys kotona sekä vapaa-ajalla, ja siinä Apple on kyllä ylivoimainen edelleen. Työaikana kaikenlainen säätäminen sitten lämmittää insinöörin mieltä! 🙂 Androidia jouduin käyttämään noin kuukauden verran pari vuotta sitten, ja Samsungin S6 oli ainakin niin kamala kokemus että paljon saa tehdä kääntääkseen minut Android-leiriin.
Eli kun jenkki ostaa Applea hän on tyhmä lippua heiluttava punaniska, mutta kun Säsuomalainen ostaa Nokiaa, Korealainen Samsungia tai kiinalainen Huaweita on hän viisas ja objektiivinen talousajatteluja?
Ja jos Applen suosio on vaan firman kotimaasta kiinni niin miksei Microsoft myynyt yhtä hyvin? (Tai mikseivät he osta vaan Pixeliä tai Motorolaa)
Jenkkimarkkina on erilainen juu, mutta jotain rajaa nyt.
Jos hajottaa paljon luureja kannattaa ostaa halpa puhelin (tai kunnon suojakuori). Mutta tuossa on kyllä paljon ihan käyttäjäkohtaista eroa. Toisilla 5v vanha on ulkoisesti kuin uusi, toiset ei millään pääse vuotta halkaisematta näyttöä. Tunnen molempia tyypejä, itse tuolta väliltä mutta lähempänä ensimmäistä.
Ja kyllä, halppisluureilla pääsee halvemmalla ja/tai voi uusia tiheämpään. Mutta osa ei sitä halua.
Kyllä sitä malwarea eksyy Play Storeenkin säännöllisesti.
Mutta edelleen kysyn, että onko ne tietoturvapäivitykset siis kaikille paitsi muita sovelluskauppoja tai sideloadausta käyttäville turhia?
Tämä tässä on itellekin yksi androidin miinuksista ja päinvastoin applen plussista. Kun on tämmöinen ”tarve” pitää sitä huippuluuria taskussa niin applella se onnistuu vaivattomimmin kun tulee juuri se 1 julkaisu vuodessa. Androidilla taas tulee lähes kaikilta 2 huippumallia ja jos ei oo merkkiriippuvainen niin testiin ”täytyy” ottaa se kymmenkunta mallia vuodessa:D
Tietty jos pixeleihin siirtyis ni olis myös se kerta vuoteen julkaisutahti?:)
Ööh, eikös Pixelit ja Motorolat ole ihan noiden ei-jenkki-androidvalmistajien laitteita? Microsoft oli nyt pahasti myöhässä muutenkin koko ekosysteeminsä kanssa. Apple on USA:ssa kuin pickup-Fordi eli jonkunlainen amerikkalaisuuden mittari. Eikä se ole tuulesta temattua että USA ei ole enää pitkään aikaan ollut mikään avoimen kaupan esikuva ja nykyinen porkkanamies sitä vain kärjistää. Ja ennen kuin aletaan keulia liikaa, niin alkuperäinen pointtini oli siis se, että jenkkien kotimarkkinat antavat virheellisen kuvan Applen suosiosta. Muu maailma on aika vahvasti Android-vetoinen. Toki joitakin poikkeuksia löytyy, mutta joka paikassa antero kuitenkin ensimmäisenä OS-mittareissa. Apple pelaa hyvin, mutta tätä menoa uusien ideoiden puuttuessa markkina-asema kutistuu vääjämättä. Nythän jo myyvät vanhoja malleja pidempään kun ei porukka enää osta uusimpia joko korkean hinnan takia tai sitten uusien killeriominaisuuksien puuttuessa. Tietysti olisi nyt oikeasti hyvä että androidille saataisiin joku rehellisesti hyvä ja samalla lailla edes vähän avoin vaihtoehto. Ei ole hyvä sekään että kaikki langat on googlen käsissä.
Ja tuohon "hajoittaa paljon luureja", niin tämä lasikalikka on nyt ensimmäinen luuri jonka olen onnistunut parinkymmenen vuoden aikana fyysisesti rikkomaan. Pari kertaa on joku kalikka kastunut, mutta siihen ei nyt suojakuoret pahemmin auta. Olen itse pitänyt siitä että jos ostan siistin näköisen puhelimen niin voin sitä katsellakin ilman että se tarvitsee tunkea heti jonkun läppäkortongin alle piiloon. On niitä puhelimia tippunut enenkin mutta jännästi ne ovat paremmin sitä kestäneet: Samsungeja, Lumioita, Nokioita jne. Samoin esim. nulikan parin saturaisen Huliwei on saanut kestää vaikka mitä ja edelleen ehjä vaikka neljä kertaa halvempi kuin oma "huippupuhelimeni". Toki elämä on valintoja, mutta olisihan se kiva jos sillä rahalla saisi myös kestävyyttä ilman että on heti joku kumipamppu a'la CAT.
Ja sama kysymys minullakin on noista tietoturvapäivityksistä. Olen kyllä noita lukenut kun niitä on ilmestynyt, mutta vieläkin on tuntuma että normikäyttäjälle suhteellisen epärealistisia uhkia. Mitä nyt jotain selailin, niin kerneli tuntuisi olevan suhteellisen pitävä, Qualcommin stakkiin tuntuisi löytyneen joitakin vakavampia haavoittuvuuksia. Mutta tuntuisi kuitenkin olevan näitä "lataa tuntematon tiedosto ja poista tämä ja tämä tsekkaus pois käytöstä"-tyyppiä:
Android Security Bulletin—July 2018 | Android Open Source Project
No en ole kovin aktiivinen play-storen selailija joten en ota kantaa silmälasikaupan turvallisuuteen, mutta hyvin harvoin näkee vieläkään mitään malware/virustorjuntaohjelmia puhelimissa vaikka olisi firman verkkoon synkattuja.
En tiedä mitkä ovat yhdistäviä seikkoja iOS:n korkeaan markkinaosuuteen, mutta seuraavissa maissa iOS jyrää merkittävästi enemmän kuin keskimäärin maapallolla:
USA – 56%
Japani – 70%
UK – 53%
Irlanti – 43%
Sveitsi – 63%
Kanada – 63%
Australia – 61%
Singapore – 43%
Ruotsi – 60%
Kaikki muut ovat Suomea vauraampia paitsi Britteinsaaret ja ne taas ovat englantia puhuvia. IOS jyrää myös etenkin maissa joissa englanti on valtakieli, sekä niissä maissa missä BKT per asukas on korkein.
Käytännössä sanoisin, että jenkkien ja brittien "consumer credit" kulttuuri ja rahoitusmarkkinat ovat etenkin nimenomaan luottojärjestelmien osalta varsin kehittyneet. Osarilla ostettaessa ei ole ehkä niin paljon väliä, että maksaako puhelin 35e vai 30e kuussa, jos tulotaso on 3000e/kk?
edit: lähteenä käytin:
Mobile Operating System Market Share Worldwide | StatCounter Global Stats
Hmm, itse käytin:
IDC – Smartphone Market Share – OS
• Statista – The Statistics Portal for Market Data, Market Research and Market Studies <– joka alkoi mussuttaa premium-jäsenyydestä parin vilkaisun jälkeen
https://android.jlelse.eu/apple-vs-android-a-comparative-study-2017-c5799a0a1683
Tulotaso on varmaan merkittävä vaikuttaja, mutta englannin ottamisen yhdeksi faktoriksi on mielestäni outoa. Eikös kummassakin ole lokalisaatio-ominaisuudet ihan pätevät vai viittaatko nyt Siriin ja Google Assistantiin? Samoin tuosta listasta puolet on sellaisia joissa valtakieli on joka tapauksessa joku muu kuin englanti Tulotaso on sinänsä helppo mittari, koska ihminen nyt vain useimmiten ostaa kalliimpaa jos on enemmän rahaa. Osittain sen takia että joku tuote voi olla ihan teknisesti parempi, mutta Applen tapauksessa ehkä enemmänkin sen takia että sen status on parempi. Sitten tulee tietenkin kulttuurilliset erot eli missä mikäkin asia koetaan parempana ja siten kalliimman hinnan hyväksyttäjänä esim. Suomi ja Saksa ovat vahvoja Android-maita ja ehkä kumpaakin yhdistää jonkunlainen insinöörikulttuuri ja käytännöllisyys. Italia, Espanja myös vahvoja Android-maita; ehkä eri statusvälineet, BKT-ero, tiedä häntä. Kauko-Idässä taas Japani ainoa iOS-poikkeus, muuten Android valta-asemassa. Kiina lukumäärällisesti varmasti merkittävin. BKT lienee kuitenkin hyvä yleismittari sillä aika default luksustuote kuitenkin kyseessä. Applen ongelma nyt kuitenkin on se, että perusteluita korkeammalle statukselle on vuosi vuodelta vähemmän. Ehkä hieman sulavampi käyttöliittymä (makuasia) ja nopeampi prossu (käytännön hyöty normaalissa käytössä?), mutta siinä se alkaa olla. Takana on ne ajat jolloin tuli iMac, iPod, iPad…jotka oikeasti olivat jotain uutta ja hienoa. Apple elelee nyt pitkälti näillä vanhoilla savuilla mutta samoin kuin esim. autonvalmistajat luksumallejaan esitellevät, niin jatkuvasti pitäisi tuoda jotain oikeasti uusia, ostohousut jalkaan pakottavia featureita.
Hohhoijaa…
Ensinnäkin jos nyt stereotypiointiin lähdetään, niin en nyt näkisi iPhonea mitenkään erityisen Trump-pickup kansanosan puhelimena, jos nyt on pakko jotain ihmisryhmää stereotypisoida. Jos nyt veikata pitäisi, niin väittäisin että siltä iPhonen omistajalta jenkeissä löytyy todennäköisemmin vähemmän todennäköisemmin Prius tai joku Premium eurokärry. Mutta kun puhutaan yli 50% markkinaosuudesta, niin eiköhän noita käyttäjiä nyt löydy kaikenmoisista ihmisistä.
Siinä ei ole mitään uutta, että Apple myy halppismalleina edellisten vuosien lippulaivoja. Eli niitä ei myydä "nyt jo" vaan edelleen, kuten alusta asti. Pikemminkin "nythän jo" Applelta on parina viime vuonna tullut uusi halvempi malli (8/XR), sen sijaan että olisi vain myyty vanhoja uuden lippulaivan rinnalla. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa se viime vuoden lippulaiva myös poistui tuotannosta.
Kukaan ei tietääkseni ole väittänyt, että jenkkimarkkina olisi edustava otos koko maailmasta. Ei se ole sitä ikinä ollut, ei myöskään ajalla ennen iPhonea, jolloin siellä hallinnoi (Kanadalainen) Blackberry ja Windows CE, kun muuta maailmaa veti Nokia ja Symbian. Mutta tämän selittäminen vain jollain jenkkien tyhmyydellä, kun eivät ymmärrä kuinka ihania Android luurit ovat on aika typerää. Jotenkin et vieläkään suostu näkemään, että kiinalaiset suosivat keskimääräistä enemmän kiinalaisvalmistajien puhelimia, korealaiset korealaisvalmistajien ja suomalaiset suomalaisvalmistajien. Eikä vapaakauppa tarkoita sitä, että ostetaan ulkomaisia tuotteita, se tarkoittaa että saadaan ostaa mitä halutaan. Varmasti Applen kotimaalla on joku osuus jenkkimarkkina asemaan, osin kuluttajien suosiessa Applea, osin Applen "suosiessa" kotimarkkinaansa. Mutta kuten sanottu niin tulotaso ja luurien hinnat selittävät vähintään ythä paljon Jenkeissä myydään aivan varmasti myös keskimääräistä enemmän Samsungin Galaxy S sarjaa, verrattuna johonkin Aasian kehittyviin markkinoihin. Eli siis ylipäätään kalliita puhelimia.
100€ budjettiluurien yhdistämiinen samaan kategoriaan tonnin lippulaivojen kanssa ei oikein tee tarkastelusta järkevää, ainakaan jos jätetään tämä tekijä huomiotta. Jos tarkasteltaisiin markkina-osuuksia hintaluokittain, niin Applen suosio olisi paljon tasaisempaa ympärimaailman. Ei toki täysin tasaista, mutta paljon tasaisempaa.
Ja luurien hajoittamiseen, että en tarkoittanut tuota kenellekään henkilökohtaisesti. Mutta se nyt on niin, että toisilla luurit tuppaavat keskimäärin hajoamaan paljon herkemmin kuin toisilla. Ja toiset tykkä suojata puhelimensa ja toiset ei. Mikä on ihan ok, jokainen saa tehdä juuri niinkuin tykkää. Mutta mitään yleistystä että luurit vaan automaattisesti hajoavat (fyysisesti) tai menevät huonoon kuntoon (ulkoisesti) vuodessa-parissa ei pidä mennä tekemään sen perusteella, että itselle käy näin. Ei ne kaikilla mene. Toki se voi vaikuttaa siihen omaan ostopäätökseeen ja luurin hintaluokkaan, ja ymmärrän sen hyvin.
Vähän offtopic mutta eikö täällä joku väittänyt että jos käytät puhelimella maksamista niin sinut kidnapataan ja sormet katkotaan että saadaan puhelin auki?
Mutta joo, kyl ne päivitykset jää monilla käyttäjillä tekemättä vaikka puhelin niitä tyrkyttäisi ainakin jonkin aikaa. Toisaalta todella monet käyttävät puhelimen aina ns. loppuun. Minullakin on yksi tuttu joka valitteli vielä viime vuonna puhelimen akkua ja kirosi että iPhone on ihan huono. Hänellä oli iPhone 4 (tai 4S) käytössä, joka oli siis jo 6-7 vuotta vanha.
En lähtisi vähättelemään tietoturvapäivitysten merkitystä tänä päivänä.
Ihmiset ostelevat kännykällä tuotteita internetistä (Visa, Paypal, etc).
Tämän lisäksi liittävät normaalit maksukortit käytettäväksi suoraan luurista.
Pieni markkina-alue ja oma kummallinen kieli suojaavat meitä suurelta osalta mutta kun aletaan käyttää standardeja google pay ja apple pay ei kielellä ole enää merkitystä.
Tosi nopealla googetuksella löytyy lukuisia tapoja saastuttaa käyttäjän päivittämätön luuri lähettämällä viesti/sposti kännykkään.
https://www.quora.com/Is-it-safe-to-use-an-old-Android-device
Eihän meillä tietokonepuolella onnistuisi kryptot ja monet muut murheet jos käyttäjät ymmärtäisivät mitä klikkailevat.
Päivityksillä paimennetaan lampaita. Vähän kun pitää olla lakeja jotka kieltävät varastamisen. Kaikilla meillä ei ole samanlainen aivojuoksu…
En toki voi, mutta en kyllä suosittelisi 4-5-vuotiaan iPhonenkaan käyttöä, mitä nyt sellaisia on tullut satunnaisesti nähtyä ja käytettyä vuosien varrella. Esimerkiksi olen tässä "ylläpitänyt" isoäitini muutaman sukupolven vanhaa iPadia (olisiko Air tai Air 2), eikä sen toiminta ole enää parin uusimman päivityksen jälkeen ollut mitään kovin kehuttavaa (hidastelee, tökkii). Äidilläni vielä hiljattain käytössä ollut Samsung Galaxy Tab 2 vuodelta 2012 ei ollut toiminnaltaan merkittävästi pahempi.
Fakta kuitenkin on, että moni peruskäyttäjä tyytyy aika vähään ja saa sillä asiansa hoidettua, vaikka meidän harrastajien silmistä se saattaakin vaikuttaa käsittämättömältä. Itse tunnen olevani siltä osin onnekas, että olen päässyt tutkailemaan näitä asioita paljon myös peruskäyttäjien näkökannalta, etten ole jumiutunut täysin tarkastelemaan näitä laitteita pelkästään sen "teknisen kiiman" välityksellä.
Toki on myös valmistajien omista valinnoista kiinni ja Apple on pelannut vuosien varrella korttinsa tuon suhteen erittäin hyvin. Äärimmilleen vietynähän suurimmilta valmistajilta (Samsung, Huawei) olisi päivitysten suhteen paras ratkaisu olla kehittänyt jo vuosia sitten oma käyttöjärjestelmä Applen tapaan. Markkinoilla ei kuitenkaan ole tilaa suurelle määrälle eri ekosysteemejä, joten tuo olisi valmistajalle suuri riski.
Valmistajien rahanteon kannalta lyhyenä pysyvä laitteiden päivityssykli on toki hyvä asia, kun taasen kuluttajien kannalta huono. Kuluttajat ovat valitettavasti jo tottuneet laitteiden lyhyeen käyttöikään, joten siitä on varsinkaan yksittäisen Android valmistajan äkkiseltään hankala lähteä muuttamaan markkinoille ajettua "ilmastoa". Kyllähän monet Apple-käyttäjätkin päivittävät puhelimensa jopa vuosittain uuteen, vaikka todellista tarvetta ei softatuen puolesta olisi vielä pitkään aikaan. Ahneutta eri muodossa vähän jokaiselta valmistajalta tahollaan.
Olen samaa mieltä siinä, että nämä puolivuosittaiset julkaisusyklit alkavat mennä jo älyttömyyksiin. Pahimmillaan edellinen malli ei ole tullut lähestulkoon kauppoihin, kun uutta jo julkaistaan. Sitten itse tuotteet jättävät ajoittain paljonkin toivomisen varaa. Toki tiivis päivityssykli ajaa osaltaan kehitystä nopeammin eteenpäin, mutta näkisin ettei ainakaan tuo vuosittainen sykli asiaa merkittävästi hidastaisi – parivuotinen saattaisi jo jonkin verran.
Samsungihan kehitteli omaa käyttistä vielä Android 2.x aikana (ekan Galaxy S aikoihin) joka kanssa perustu linuxsiin. Tulihan niillä ainakin muutama puhelinkin ulos tuolla käyttiksellä.
Ja samsungin piti siirtyä siihen kokonaan mutta toisin kävi.
Opetetaanko nämä Applen puollustelut jossain facebook ryhmässä tai foorumilla, kun tuntuvat aina olevan lähes samoja ja ilmestyvän samoihin aikoihin?
Aikaisemmin kaikki hokivat kilpaa paljonko vanhasta puhelimesta saa myytynä <applemode>(eikös se ole vähän köyhien hommaa jos pitää tuollaisia miettiä)</applemode> ja nyt kaikki hokevat kilpaa miten iPhoneen saa pidempään päivityksiä, kuin Androidiin.
Minä vaihdan puhelinta noin 2-3 vuoden välein joten minulle on aivan yksilysti saako päivityksiä kolme, neljä vaiko jopa viisi vuotta.
Onhan Samsungilla ollut tosiaan noita Tizen-puhelimia useampikin ja myös Huawein huhuttiin muutama vuosi sitten kehittelevän omaa käyttistään "backupiksi" Androidille. Noihin täysin uusiin alustoihin liittyy vaan niin monta riskitekijää, ettei sellaisen lanseeraaminen onnistuneesti ole nykyisessä markkinatilanteessa helppoa.
Onpa hyvä, että sinä vaihdat puhelinta 2-3v välein. On kuluttajan kannalta 100% varmuudella parempi, että ne päivitykset saa siihen puhelimeen vielä senkin jälkeen, koska kaikki eivät osta uutta puhelinta ostamisen ilosta vaan vanhan hajottua/muututtua liian hitaaksi.
Tuntuu täällä porukka kilpaa myös perustelevan sitä, miksi apple on jotenkin huonompi kuin muut. Nuo kaksi seikkaa: päivitykset ja jälleenmyyntiarvo ovat ne yleisimmät ja kaikkien tiedossa olevat seikat, jotka ovat paremmin kuin kilpailijoilla.
[ot]Mikään muu valmistaja ei omista yhtä äänekästä vihajoukkoa kuin Apple. Nvidia julkaisee melkein 2ke näyttiksen, joka lakkaa toimimasta parin kk käytön jälkeen, mutta silti se on paras kaikista.
Apple julkaisee macbookin i9, joka kärsii lämpöongelmista ja koko internet räjähtää. Apple korjaa ko. Ongelman softapäivityksellä, mutta sekään ei ole ok koska eikö Apple testaa laitteitaan ennen myyntiä!?! :facepalm:[/ot]
Aivan yhtä hyvä perustelu, kuin nämä jotka eivät muistikorttia tarvitse niin ei kukaan muukaan tarvitse.
Ja sillä, että vain Apple fanit kiertävät eri foorumeilla vihjailemassa muiden olevan köyhiä jos eivät osta Applea ei tietenkään ole mitään merkitystä asiassa?
Mielestäni tässä tapauksessa vain metsä vastaa kuten sinne huudetaan.
Mutta päätän tämän offtopicin XS Max testiketjussa omalta osaltani tähän.
Olipas melkoista Apple-fanituspostia kolme sivua. Todella vaikeaa on kenellekään suositella yli 1000e puhelinta, missä ei rahoilleen saa vastinetta. Jos hinta olisi järkevämmällä tasolla, niin asia olisi aivan eri.
Itse olin Apple käyttäjä monta vuotta, mutta kun tuote ei miksikään muutu, niin aloin katselemaan ruohoa aidan toiselta puolelta.
Se että tuote pysyy 10v samana on hyvä ja huono asia.
Itselle tuntui että olisi vankilassa sen iOS:ssän kanssa. Varsinkin iTunes tökki pahasti.
Laadukkaita vehkeitä ja asiakkaat tietää mitä saavat Applea ostaessaan.
Jos X:än saisi jostain "edukkaasti", niin voisin ehkä koittaa taas. Applen saa kuitenkin aina myytyä eteenpäin
Kukaan ei käsittääkseni sanonut näin, vai sanoiko?
No nyt meni jo olkiukkoiluksi. En tiedä missä harhakuvitelmissa elät, jos mielestäsi Apple-Fanit kiertävät eri foorumeita ylipäätään vain promotakseen Applea. Tai, että kukaan tässä ketjussa olisi sanonut ketään köyhäksi? Jos aikomuksenasi olisi oikeasti keskustella rakentavasti, et tee sitä perättömillä väitteillä. Tälläkin kommentillasi todistit sen, mitä jo aiemmin totesin:
En minäkään jokaisessa samsung-ketjussa käy kommentoimassa, kuinka muovisia ja paskoja ne puhelimet on (henk. koht. mielipide) niinkuin eräät nimimerkit tekevät Applen tuotteiden ollessa kyseessä.
Sen verran tullut tuossakin maassa pyörittyä ja tuttuja/sukulaisia myös siellä, että jotain uskonnollisuuteen viittaavaa aattellisuutta Applen luureihin tuntuisi kyllä liittyvän kuten myös edelleen sitä kotimaisuuden suosimista, joka on ihan ymmärrettävää tiettyyn pisteeseen asti. Se että jos maassa on 50% iOS-kattavuus ja Applen kaikki puhelimet ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän premium-luokkaa hintatasoltaan, niin on tuo luku aika suuri siihen nähden että 43% porukasta tienaa alta 25k$ vuodessa. Joka tapauksessa tämä stereotypiakeskustelu on nyt alkuunkin sen verran off-topiccia myös minulta, että lopetan omalta osaltani tämän rönsyn tähän.
Noihin uusiin juttuihin, niin sanon edelleen vain että iMac, iPod, iTunes, iPad, iPhone. Kyllä nuo mullistavia olivat aikoinaan ja ensimmäisiä jotka toivat isosti jotain uutta markkinoille. Ennen noita killerituotteita Apple horjui konkurssin partaalla. Nyt on hyvä pohja rakennettu, mutta näyttäisi pahasti siltä että Jobsin poismentyä, loppuivat myös uudet suunnannäyttöjulkistukset.
Luurien nykypäivän kestävyys ei nyt ole yksistään vain minun keksintöni. Ei näissä arvosteluissa turhaan tule sitä miinusmerkkiä lasikuorista ja korjauskustannuksista myös muilla saiteilla. Varmaan ihmiset tykkää ostaa näitä helyjä kun niitä valmistetaan, mutta ei se vie sitä ongelmaa pois että ne ovat paljon rikkoutumisherkempiä kuin puhelimet ennen. Ja kun valmistuksessa käytetään yhä enemmän halpoja tekniikoita esim liimaa tursutetaan joka väliin, niin kyllähän se alkaa haista yhä pahemmalle. Puhelimen korjaus tehdään niin kalliiksi että on yhä pienempi kynnys ostaa se uusi kalikka vaikka rikki mennyt luuri olisi suhteellisen tuorekin. Tähän pitäisi saada jotain rotia, koska ilmaston lämpeneminen jne.
Tottakai luurien kestävyys on eri kuin ennen. Ennen luureissa oli tuuman näyttö puolisenttiä läpinäkyvän muovi-ikkunan alla ja kaikki oli pakattu paksuihin muovikoteloihin. Laitappa tollanen 5,5-6" näyttö samanlaiseen niin se on jo reppumalli. Toki paljon asioita joita voisi tehdä kestävämmin. Esim takalasi voisi olla muovia, mutta se ei poistaisi sitä että se etulasi menisi silti rikki. Mielestäni tuo on hyvä systeemi että luureista tehdään niin pieniä kuin niistä saadaan tehtyä ja jokainen lisätköön päälle fyllinkiä niin paljon kuin haluaa erilaisilla kuorilla ja suojilla. Paksut kumikuoret sujautettuna muutaman villasukan sisään ja saa jo heitellä luuria miten haluaa.
Juu, yritin ehkä enemmänkin tuossa sanoa että kun puhelimet ovat nyt herkempiä rikkoontumaan, niin silti uskon että niistä voitaisiin tehdä myös helpommin korjattavia. Nyt näyttäisi voiton maksimointi menevän juurikin siihen suuntaan että melkein mikä tahansa korjaus on sikakallis.
Tähän päälle vielä sellainen lisäys, että olisi kuluttajan kukkaron ja laitteen käyttöiän kannalta hyvä, jos laitteen rakenne olisi suunniteltu vielä niin, että helpoimmin hajoavat ja yleisimmät huoltokohteet olisivat nopeasti vaihdettavissa. Apple on tehnyt viimeisimmissä puhelimissaan näin näytön ja akun suhteen.
Applen sivuilta:
Vain näytön korjaus
iPhone XS Max 361,40 €
iPhone XS 311,40 €
iPhone XR 221,40 €
iPhone X 311,40 €
Muut viat (takuun ulkopuolella)
iPhone XS Max 641,40 €
iPhone XS 591,40 €
iPhone XR 431,40 €
iPhone X 591,40 €
Aika hinnoissa kyllä ovat…Akun vaihto kuitenkin siedettävästi 29-89€ välillä.
Jep, tuo takakuorihan onkin se ongelma ja siksi sitä myös artikkelissa kritisoin. Herkästi pudotessa rikkoontuva osa, jonka vaihtamisesta on tehty todella hankalaa (koko muu puhelin pitää purkaa ympäriltä) ja kallista.
Akun vaihtohan on Applen toimesta hyvinkin kohtuullisen hintaista – kaikki käyttäjät eivät taida edes tietää tuota.
En ole kriitikko, mutta Xiaomin lippulaivoihin, mm. 5v vanhaan Xiaomi Mi3:een on tulossa vielä tässä kuussa uusin MIUI 10.
Kiitokset loistavasta arvostelusta.
Ostaisin mielelllään tuon pienemmän xs mallin 256gt versiona mutta kun tuo hinta on aivan liian korkea ja lisäksi vielä laskee pikalaturin,näytönsuojan ja pakolinen suojakuori niin ei tarvitse miettiä asiaa sen enempää.
Itse en ole iphone puhelinta ikinä omistanut mutta jo päivitysten suhteen olisi se android puhelinta järkevämpi ostos.
Tuossahan annoit itse syyn, miksi yli tonnin iPhonella saa rahoilleen vastinetta. Tietenkin jokaisella vähän eri kriteerit luurille ja maksimi hinta johon venyä. Itse arvostan nimenomaan sitä helppokäyttöisyyttä ja käyttäjäystävällistä käyttökokemusta. Tuote pysyy vuodesta toiseen samana, kuitenkin parantuen koko ajan vuodesta toiseen. Käyttökokemus on hyvin pitkälle hiottu. Mun mielestä luurin kuuluu olla juurikin sellainen.
Android-puolelta viimeisimmät kokemukset ovat Samsungin S6:n kuukauden käyttöjakso pari vuotta takaperin ja nyt viime viikkoina joutunut satunnaisesti säätämään isäni Tab S4:n kanssa. Samsungit ovat yleisesti ottaen Android-maailman lippulaivoja, mutta molemmat ovat silti olleet hyvinkin luotaantyöntäviä kokemuksia. Nykyäänkin vielä tuossa tabletissa on suuria yhteensopivuusongelmia sovellusten kanssa, sovellukset skaalautuvat miten sattuu näytölle ja ovat melko bugisia verrattuna vastaaviin iOS-sovelluksiin. Tietenkin sovellukset ovat niiden kehittäjien vastuulla (suosituimmat perussovellukset toimivat jo paremmin nykyään kuin pari vuotta sitten), mutta sovellukset ovat iso osa käyttökokemusta tuossa kokonaisuudessa. Ja ihan tällaiseenkin ongelmaan törmäsin, kun ostin Googlen Play -kaupasta elokuvan, niin se ei sitten jostain syystä toiminutkaan suoriltaan. Piti ladata muistaakseni VLC tai vastaava sovellus. Pieniä asioita, jotka ainakin vaikuttavat minun päätökseeni.
Tällä hetkellä työnantajan kautta puhelinetuna mikä puhelin vain saatavilla, mutta vaikkei puhelinetua olisi niin en epäröisi heittää yli tonnia iPhoneen.
No itse käytän vielä windows puhelinta mikä on yhtä helppokäyttöinen mikä applen laitteet eikä se tarjoa mitään mullistaavaa vaikka pistäisin tuon 1400€ ja tuo design oli kuinka tyylikäs tahansa niin suojakuori peittää sen mikä on pakollinen lasikuorisen puhelimen kanssa.
Ei toi 10 euron läpinäkyvä silikonikortsu peitä mitään ja suojaa aivan riittävästi.
No kyllä se nyt peittää kokonaan sen hienon lasisen takakuoren eli lasinen takakuori vaatii vähintään sen silikonisuojan, joka peittää sen lasikuoren oli sitten silikoni"läpinäkyvä" tai ei…
Kuinka mullistava vaikka wanhojen hyvin Jobs aikojen iPhone 3GS nyt sitten oli?
Ei nuo S mallit edelleenkään ole ikinä olleet mitään maailmaa mullistavia uutuuksia. Viime vuoden X olikin sitten ehkä muutos iPhonen kehityskulun aikana. Ja toisekseen kuinka maailmaa mulliistava julkaisu sitten vaikka Galaxy S9 oli S8:n verrattuna?
Tai olivatko ne iPod:in vuosittaiset päivitykset nyt jotain maailmaa mullistavia joka ikinen vuosi?
Nyt liikkuu maalitolpat.
Juttu lähti siitä, että esitit ettei softapäivityksillä ole väliä, koska puhelimet kuluvat muutenkin niin huonoon kuntoon ennen kuin softa ehtii vanhentua. Tuo nyt vaan ei ole mikään objektiivinen fakta, vaan monella ne luurit kestää siisteinä vuodesta toiseen. Kaikilla ei.
Se että luuri on helppo ja järkevän hintainen korjata on hyvä asia, ja ehdottomasti kannattamisen arvoinen. Ymmärrän ihan hyvin kritiikin sitä kohtaan, että X/XS/XS Max takalasi on aivan törkeän hintainen vaihtaa, varsinkin kun kyseessä ei ole mikään älyosa (näyttökin on edukkaampi vaihtaa laseineen).
Tuo on kuitenkin ihan eri kysymys kuin se meneekö puhelin automaattisesti huonoon kuntoon tai resuiseksi muutamassa vuodessa tai edes että tiputtelevatko kaikki niitä (ei ja ei). Jos sinulla puhelin menee muutamassa vuodessa niin resuiseen kuntoon, että se on pakko vaihtaa, tai luureilla on tapana usein tippua niin silloin tämä kannattaa varmasti huomioda luurivalinnassa (tai ostaa se suojakuori). Mutta älä yleistä tätä kaikkiin muihin, monilla laitteet kestää siistinä vuosikausia ja myyntipalstat ja huuto.net on täynnä todisteita.
Jos taas sinulla ei mene luurit huonoon kuntoon etkä tipputele niitä, niin sitten kai ainakin todistettavasti kaikilla näin ei käy.
Kulumisen kannalta lasi on pikemminkin parempi vaihtoehto kuin muovikuori, varsinkin jos se muovikuorikin on kiinteä. Järkevään hintaan vaihdettavissa oleva lasi olisi minusta oikein hyvä ratkaisu.
Testeissä tuo lasi ei ole muuten ollut edes kovin helposti särkyvä, vaihtohinta toki edelleen on edelelen naurettavan suolainen.
Nohuh, taidat olla niitä Apple-uskovaisia. Kyllä se eka iPhone oli kosketusnäyttöliittyminen täysin uudenlainen käyttäjäkokemus. Mutta tämä keskustelu menee nyt aivan joutavaksi ja argumenttisi joko ohittavat täysin pointtini tai muuten vain ontuvat. En näe että tätä siten kannattaa jatkaa pidemmälle.
Mulla oli vuonna 2014 parin viikon ajan Lumia 520. Ei todellakaan lippulaivamalli, mutta sai vähän tuntumaa Windows-luuriin ja se vasta oli karsea. Hemmetin tyylikäs, mutta käyttökokemus oli niin ahdistavan kankea että alkoi kyllä sääliksi käydä henkilöitä, jotka joutuvat käyttää pakosta esimerkiksi työpuhelimena. Sen lisäksi sovellusvalikoima oli todella suppea ja kaikista "yleisistä" sovelluksista ollut edes virallista versiota.
Ja suojakuorikin on vähän jokaisen oma valinta. Pari kertaa nykyinen luuri on tippunut parketille, muttei mitään jälkiä ole vielä ilmaantunut vuoden käytön jälkeen. Taskusta tullut jotain hiusnaarmuja näyttöön, mutta takakuorikin on vielä naarmuton. Pieniä jälkiä saa mielestäni syntyä, sillä käyttöä varten tämäkin on tehty. Tähän mennessä aikaisemmillakin luureilla aina pärjännyt ilman suurempia jälkiä sen 2-3v, mitä käytän luuria. Huonolla tuurilla se näyttö voi mennä säpäleiksi, mutta sen verran pieni todennäköisyys ollut mulla, etten ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää mitään kokoluurikortonkia.
Ööö :confused:
Tuo oli eka silikonisuojakuva, joka Applen sivuilta löytyi. Se "läpinäkyvä" vasta tekeekin koko kalikasta halvan näköisen muovikääryleen ja on jokseenkin sama onko silloin takakuori polykarbonaattia, metallia tai melkein mitä vain; pinta, heijastukset, tuntuma on muovia.
Uusimmassa TM:ssä oli Huliwein, Samsungin ja Applen lippulaivakalikat vertailussa. Huawei näytti voittaneen, ei paljolla mutta pienellä erolla Appleen. Hintaero kuitenkin rapiat 500€ (1000/1500€) näiden kahden välillä. Muistia Huliweihin saa muutamalla kympillä nopsaan enemmän muistikorttipaikan ansiosta. Joka tapauksessa alkaa Apple-vero olla aika jäätävää luokkaa.
Aa, no selvä. Pitää kuoria toi oma pois kun sä tiedät asian puhelimen omistajana paremmin. Kiitos vinkistä!
Kun sulla nyt tuntuu olevan joku patouma mielessäsi Applea kohtaan ja etenkin tuota takalasia, niin satuitko huomaamaan, että noissa kaikissa luettelemissasi löytyy toi takakuoren lasirakenne myös? Olisihan se hirveää laittaa siihen halpa muovinen kuori lisäksi. Me voidaan jatkossa siis kaikki jättää samsungit ja Applet kauppaan, kun kerran TM meille kertoi että Huawei on paras! Paitsi vuoden päästä, kun siitä loppuu valmistajalta käyttöjärjestelmäpäivitykset ja siitä vuoden päästä tietoturva. Huomauttaisin myös, että tällä foorumilla paras noista kolmesta taisi arvostelujen perusteella olla Samsung ja olen varma, että jollain arvostelijalla se Apple olisi paras. Joten eiköhän se ole parasta tehdä niin, että minä ja 30% suomalaisista jatkaa Applen käyttäjinä ja sinä voit ostaa sen Huawein, niin kaikki on tyytyväisiä. (tai ainakin Applen käyttäjät ovat ;))
Siitä me ollaan samaa mieltä, että Applen laitteeseen voisi laittaa sen muistikorttipaikan, mutta se nyt vaan ei tunnu kuuluvan valmistajan toimintatapoihin, mikä ei siis ole mielestäni hyväksyttävää. Mutta esim. macbookeissa ei voi vaihtaa/lisätä sisäistä muistia, eikä ilmeisesti uudessa mac minissäkään.
Otappa huomioon että tuohon Mate 20 Prohon käy vain Huawein oma nano-memorycard, ei siis mikään normaali mikrosd-kortti. Kortteja saa tällä hetkellä ainoastaan Huaweilta ja hinnat taitaa olla jotain ihan muita kuin "muutamia kymppejä"
Haukut Windows Phone alustan alkaenmallin perusteella jossa oli Windows Phone 8… just just…
Tosin itse oli asiasta samaa mieltä ennen kuin kokeilin Windows Phone 10:llä olevaa Nokia Lumia 930:stä.
Mielipiteeni käänty niin ympäri että Xiaomi Mi Max 2 android luuri vaihtu Microsoft Lumia 950:n.
Toki tuo Xiaomi jää hyllyyn kun mahtava puhelin on kaikenpuolin.