io-techin testiin Asuksen ROG Strix SCAR II GL704GW -peliläppäri, joka on varustettu NVIDIAn Turing-sukupolven GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjaimella. Sisuksista löytyy Intelin kuusiytiminen 8. sukupolven Core-prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia, 512 gigatavun M.2 SSD ja teratavun hybridikiintolevy. Kannettava on suunnattu ammuntapeleille kilpailullista pelaamista silmällä pitäen ja 17,3-tuumainen Full HD -resoluution näyttö tukee 144 hertsin virkistystaajuutta.
Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin, suorituskykyyn, lämpötiloihin, melutasoon, tehonkulutukseen ja akkukestoon. Vertailukohtana testeissä on kaksi Asuksen io-techissä aiemmin testattua pelikannettavaa GeForce GTX 1070- ja 1080 -näytönohjaimilla.
Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettava (GL704GW)
Oli ihan kiinnostava artikkeli mutta ihmetyttää miksi on rampautettu tahallisesti vain yhden muistikamman kanssa ja onko mahdollista vaihtaa nopeammat muistit ilman takuun raukeamista?
Myös lämpötila pelatessa ei lupaa kovin pitkää ikää ja vielä noilla melutasoilla joutuisi ostamaan kuulosuojaimet.
Mielestäni noissa 1070 / 2070 JA tehokkaammissa pelikannettavissa ei ole mitään järkeä, sillä laitteita ei efektiivisesti saa jäähdytettyä suorituskyvyn tai laitteen käyttöiän ja käyttökokemuksen kärsimättä.
Ei kai kukaan noita osta ainoaksi koneeksi. Itselläni teholäppäri ainostaan lomakäyttöön ja vuoden käyttötunnit n.40 eli hyvin kestää.
Aika kalliit tunnit tulee 2500 € läppärille jos sitä vaan 40 tuntia vuodessa käytetää, voisin melkeen veikata että ton hintaset koneet nimen omaan ostetaan ainoaksi koneeksi kun kerta potkua paperilla riittää.
7 vuotta sitten ostin 1200e ”peliläppärin” (Acer Aspire) juuri pöytäkoneen korvaajaksi. Viime syksynä päästin koneen eläkkeelle ja hommasin 2000e peliläppärin (Acer Predator Helios) juurikin sen takia, että sillä voi tehdä aivan kaiken mitä tarvitsee – niin kotona kuin reissussa.
Herää kysymys miksi edes panostaa peliläppäriin 2,5ke jos sitä ei käytä nimeksikään? Ennemmin kannattaisi panostaa pöytäkoneeseen jolloin samalla rahalla saa parempaa rautaa tai vähintään paremman/hiljaisemman jäähdytyksen. Ja pöytäkoneen päivitettävyys olisi ihan omassa luokassaan verrattuna läppäriin.
Asuksesta en tiedä, mutta Aceriin kun sai edukkaasti 4v takuulaajennuksen niin onpahan huolettomat vuodet edessä koneen kanssa.
Mielestäni hyvä arvostelu, vain kaksi asiaa jäi puuttumaan.
1. Näyttöä ei testattu kunnolla, minä tiedän että kykenette moiseen, ehkä jatkossa sitten. Näyttö on kuitenkin kannettavassa äärimmäisen tärkeässä osassa ja siksi sen laatu ja lupaukset olisi tärkeitä.
2. Sisuskuvasta ei näy kunnolla että miten helposti sen koneen tuulettimet voi vaihtaa/putsata. Täysin aliarvostettu asia, mutta sellaista mihin jokainen joka käyttää konettaan yli vuoden (aika moni oletettavasti) väkisinkin törmää näiden läppärien kanssa, varsinkin peliläppärien. Vielä jos on lemmikkejä taloudessa niin sitä hätäisemmin. Kotelotesteissä yms. kyllä kiinnitetään huomiota pölynsuojaukseen, jostain syystä vaan siellä missä sillä on suurempaa merkitystä, ei kauheasti.
Ihan hyvältä vaikuttaa meharin mukaantulo, todella luettavaa tekstiä, jäsenneltyjä mielipiteitä ja hyvin mukana taustatietoakin. :tup:
Olettaen että viittaat tällä akunkestoon, ei näitä ole nykyään akulla käytettäväksi tarkoitettu.
Nykyään kun näissä kannettavissa on lähes yhtä paljon tehoa kuin työpöytäkoneissa, pystyy näillä korvaamaan perinteisen pöytäkoneen lähes kokonaan. Näitä ei siksi pitäsi kutsua enää "läppäreiksi" (laptop) kun ei näitä 17" mörköjä pysty sylissä pahemmin pysty käyttämään, vaan ennemminkin kannettaviksi tietokoneiksi. Omakin 15" kone on jo siinä rajoilla että pystyykö käyttämään esim bussissa.
Olisi kyllä omastakin mielestä hyvä jos panostettaisiin enemmän näyttötestaukseen. Harmittavan useasti näkee nykyäänkin kannettavissa näyttöjä huonoilla TN-paneeleilla jotka vääristää kuvaa pienessäkin kulmassa kääntäen. Oman koneen kanssa olikin kivaa bussisssa alkuperäisellä näytöllä kun jo 30-40 asteinen kulma riitti tekemään kuvasta sellaisen kuin se olisi käytetty negatiivi-kuvafiltterin läpi.
Saisiko jostain näistä peliläppäräistä pidemmän aikavälin kestotestin? Pistäisitte vaan jonkun testisoftan pyörittämään kunnon 3d kuormaa toimiston nurkassa vaikka 24/7 tai esim 8h päivässä.
Tuollaisessa kuormituksessa kun testaisi vaikka 3kk, 6kk ja 9kk jälkeen että miten jäähdytys ja muu kone on pysynyt kasassa niin antaisi monelle uskoa sijoittaa koneeseen yli 2000e.
Itselläni ei vaan millään riitä luottamus että näin pieneen tilaan pakattu jäähdytys ja ratkaisut on pitkäikäisiä.
Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä miten pidemmässä käytössä nuo peliläppärit kestää. Jotkut paskamerkit, kuten Acer ei paljon välitä laitteen kestosta. Veikkaisin, että pahimmat tapaukset voivat jopa sulaa fyysisesti pidemmässä rasituksessa.
144 hz näyttö ja mikään peli ei yltänyt 144hz asti? :rofl:
Oisko mahdollista näihin peliläppäritesteihin lisätä alivoltitustestejä?
Mahtaako löytyä bios säätöjä sellaiseen kun on merkkikone ja lisäksi vielä kannettava.
Olisi mielenkiintoista nähdä tuon testitulokset, kun koneessa on RAM dual channelina :geek:
XTU on intelin windows softa, ei sen kanssa tartte biossia sorkkia.
Tuo kannettavien näyttötestaus on ollut mielessä, etenkin nyt kun noita näyttöjä on muutenkin testailtu ja saatu siihen vähän jotain otetta. Tuollaista pelkkään näyttöön kohdistuvan artikkelin kaltaista testausta tuskin tulee tehtyä ihan aikatauluhaasteiden takia, mutta laitetaan vakavaan harkintaan ainakin väriavaruuden testaus tms. pintapuolinen ja nopeahko testi. Näppäimistön testaaminen onkin sitten hankalampi asia, kun ainakin omasta mielestä näppikset on niin makuasioita. Useinhan läppäreissä on tuo liikerata hyvin pieni verrattuna esim. normi mekaanisiin kuten tässäkin tuli mainittua, että kyllähän tuolla kirjoittelee, mutta pelaaminen tuntui ainakin itselle vähän hölmöltä kun mekaanisilla pelaa normaalisti. Olisko jotain konkreettista ehdotusta näppäimistön testaamiseen? Mitään Sampsan youtubevideotestejä en lähtis tähän ottamaan. 😉
Yritetään ensi kerralla ottaa parempia sisäkuvia. Tässä kyseisessä laitteessa mainostettiin itsestään puhdistuvia tuulettimia, mutta en sitten osaa siihen kommentoida kuinka hyvin nuo toimii. Nämä läppärit pitää yleensä lähettää melko nopeassa aikataulussa takaisin valmistajille.
Tässä on mm. se ongelma, että läppärit eivät ole io-techin hallussa kuin muutaman viikon, jonka jälkeen ne palautuvat valmistajille.
Ei yltänyt ei ainakaan meidän testaamilla peleillä, mutta käytössä oli myös parhaat kuvanlaatuasetukset. Eiköhän sinne jotkut pelit yllä kun laitetaan kunnon "esports"-asetukset.
Jep, ymmärrän kyllä normitestien rajoitukset mutta luulisi että joku rohkea valmistaja joihin teillä on hyvät välit lähtisi tuohon.
Uskaltaisin yhä väittää että tuollainen testi kiinostaisi kohtalaisen kokoista yleistöä, eipä tuollaista järkevän oloisesti tunnu löytyvän edes eng medioista.
Jep, ymmärrän kyllä normitestien rajoitukset mutta luulisi että joku rohkea valmistaja joihin teillä on hyvät välit lähtisi tuohon.
Uskaltaisin yhä väittää että tuollainen testi kiinostaisi kohtalaisen kokoista yleistöä, eipä tuollaista järkevän oloisesti tunnu löytyvän edes eng medioista.
Juu siis tuollaista perus testausta näytöistä sitä toivookin. Pöytäkoneissa kun on se ero läppäreihin että näyttöä voi aina vaihtaa. Kannettavassa se näytön vaihtaminen ei olekkaan ihan niin helppoa, vaan sen saat mikä on siinä kiinni. Koska suurin osa ajasta koneella kuitenkin se näyttö on käytössä, niin siksi se on niin tärkeässä roolissa. Mitä tulee näppäimistöön ja touchpadiin, niin ihan sellainen arvostelijan oma perstuntuma on näissä usein paras. Hyvät, tunnokkaat ja laadukkaat näppäimistöt kyllä esiintyy siinä ajassa edukseen. Samaten se touchpad niin täysin paskat erottuu kyllä hyvistä ja useampaa eri konetta kun käyttää niin nopeasti huomaa mikä on millainen.
Se ei tietysti ole mikään syväluotaava analyysi, mutta kertoo silti potentiaaliselle ostajalle siitä että onko sutta ja sekundaa, vai parempaa laatua. Noi kun on kanssa sellasia osia mistä ei vaan pääse eroon ja et voi niitä oikein vaihtaa, siksi niillä on merkitystä. Eli rohkeasti vaan sitä subjektiivista mielipidettä esim. näppäintuntumasta kehiin. Kyllähän sinä voit kirjottaa artikkelin vaikka erilaisten mekaanisten näppäinten eroista, niin kyllä se onnistuu myös näppäimistöjen kohdalla. Itse sen verran käyttänyt erilaisia näppäimistöjä (läppäreitä), että toisissa on todella hyvä ja joissain aivan karmeat näppäimistöt. Nopeasti sen huomaa onko millainen se näppäimistö käyttää ja sitä voisi verrata muihin näppämistöihin hyvinkin helposti. Toteutuksia kun noissa on varsin erilaisia perustuen eri firmoihin ja siksi erojakin löytyy melkoisesti.
En usko että tuo pelkkä sisäkuvan paremmuus auttaa. Ennemmin tarkoitin sitä että kun se on siinä edessä niin voisi kiinnittää huomiota esim. siihen onko tuulettimet helposti puhdistettavissa/vaihdettavissa. Tuossa näytti lämpöputket menevän ikävästi päälle eli vaatii koko koneen avaamista. Joissain se tuuletin on varmaan koko koneen eka osa mikä sine laitetaan ja pitää irroittaa näyttöäkin, että pääsee käsiksi. Tuossa sentään noi tuulettimet edes päällisin puolin puhdistettavissa ja se näkyy kuvassa.
Taitaa olla turhan äänekäs jos turbo tilassa 47,5 desibeliä 60cm etäisyydeltä mitattuna.
Vertailuna FE vega64 42 desibeliä tai 1080TI FE 38,2 desibeliä. Molemmat 60 cm etäisyydeltä mitattuna kotelon sivupaneeli suljettuna.
Tässä huomioitavaa on vielä se että kannettava on siinä 20cm päässä käyttäjästä, kun pöytäkone saattaa olla siellä 60 sentin päässä.
Kiitos hyvästä arvostelusta. Tämän ja parin muun arvostelun perusteella tulikin ostettua tämä.:tup:
En ymmärrä, että miksi näihin ei voi laittaa sitä näyttiksen vaihtoa.
Jos päivitettävyys on se tärkein seikka, kannattanee Asuxin sijaan tsekata vaikkapas Dell Area-51m.
Meinaan sitä Intelin integroidun käyttöä.
Itselle tuli juuri tämä kyseinen läppäri ja ainakin GPU-Z:n sensoreiden perusteella tuo taitaa käyttää välillä integroitua näytönohjainta, mutta varmaksi en mene sanomaan. Manuaalisesti käytettävää näytönohjainta ei taida voida valita.
@Asmola Tuli muuten mieleen noista näyttiksistä, niin ainakin meidän piti ihan ajureista laittaa käyttämään rtx:ää, että toimi Apex Legendsissä. Muissa peleissä ei ollu samaa ongelmaa. Aattelin nyt vaan kun vissiin sitä kans pelailet… 🙂
Ajurin vika varmaan, mut en tiedä onko jo korjattu.
Miten se akunkesto voi sitte olla noin jäätävän huono, jos kerta integroituki on käytettävissä?
Näissä on pienet akut, tässäkin aparaatissa 4 kennoinen 66Wh. Ihan normaali akkukesto tuo on tämän luokan laitteelle. Notebookcheck.comin testissä tämä sama kone jaksoi Wisser kolmosta 52min, veppisurffailua 3h 55min ja idlenä reilun 6 tunteroista.
näitä testejä joskus vilkaissut ja on sanottava nyt,että mitä tolla tekee??
2500ekee siitä että saa pelata keskimäärin puoli tuntia peliä ,(ilman töpseliä seinässä)eli juuri kun on hauskaa kone lataukseen,eli on tosiasiassa kutistettu kallis keskitason pöytäkone joka on töpselissä 99.9% toiminastaan ja kaikki aika siinä välissä,kuten pöytäkone.
pitää hirveää mekkalaa,miten tossa metelissä voi pelata?
ja virrankulutus suurta. pitäisi kieltää moiset oikeastaan tai tonni lisää hintaa…
turha tekele.
p.s. miten turhakkeet cinbench ja handbrake scoret liittyy pelikoneeseen?
en usko että niitä rullataan yhtään,ehkä kerran ja se ei meinaa mitään.
fps on se pointti.
njoo,jos on pullea lompsa,niin mikä ettei,silti turha älytön ostos.
Itse pelaan ja käytän internettiä, siihenhän tuo on tehty. Melu ei häiritse kuulokkeet päässä, etenkään kun pitää Silent-tilaa päällä. Tämähän on nimen omaan kutistettu kallis keskitason kannettava pelitietokone, onneksi pistorasioita on tarjolla joka nurkalla niin lataus ei tuota ongelmaa.:geek: Eihän tämä mikään opiskelijabudjetti-kone ole, mutta eihän tuo hinta mikään hirveän kova ole, vaihtoehtona on toki säästää vajaa tonni ja ostaa saman tehoinen pöytäkone ja kannella sitten sitä mukana, joka vaatii myös sen pistorasian jopa ensimmäiselle puolelle tunnille.:tup:
"miten turhakkeet cinbench ja handbrake scoret liittyy pelikoneeseen?"
Ei varmaan mitenkään liity pelaamiseen, mutta noista tuloksista saa paremman kuvan prossupuolen väännöstä siinä missä pelitestit ovat enemmän näyttisvetoisia.
Itse muuttelee vuoden parin välein maasta toiseen niin pöytäkone ei oikein ole vaihtoehto. Kauhea säätö ostaa/myydä/postitella/kantaa osia mukana. Peliläppärit ovat loistavia tämmöisessä tilanteessa.
Ei näillä varmaankaan kukaan akun varassa pelaile tarkoituksellisesti, jo ihan throttlauksen takia. Näiden pointti on olla helposti paikasta toiseen siirrettävä desktop-replacement.
Hirveä mekkala? No ehkäpäs, jos ostaa budjettimallin rampautetulla jäähdytyksellä. Oma järeä MSI:n GT sarjan tekele on miellyttävän hiljainen.
Turha tekele? No ehkäpäs, jos ei ole esimerkiksi mökkiä mihin on mukava ottaa peliaparaatti mukaan, itse kanniskelen omia peliläppäreitäni jatkuvasti johonkin. Päytäkonetta en viitsi esim. viikonlopun takia ruveta mihinkään siirtelemään.
Ihmettelen miksi Asus on rampauttanut tän läppärin laittamalla koneeseen vakiona vain yhden mustikamman jolloin käytössä on vain yksi muistikanava. Ultrabookreview-saitti oli testannut tämän 15.6" versiolla single vs dual channel ja ero on melko selvä. Itsellä muistit on jo tilauksessa, laitan hieman vertailutuloksia kunhan saapuvat.
Asus ROG Strix GL504GW Scar II review and benchmarks (i7-8750H, RTX 2070, 144 Hz screen)
Koneen geepeeuun suorituskyky vaikuttikin kovin kehnolta, omituinen ratkaisu Asusilta.
@mehari Tässä on tuosta aiemmin puhumastani näppiksestä ja hiirestä aika hyvä esimerkki. n.7 minuutin kohdalla alkaa. Kaotika kuitenkin suuttuu jos en kirjoita lisää, niin tuossa Linus toteaa tuosta läpäristä että tuo koko koneen muovisuus ja joustavuus vie siitä hiirimatosta terän. Samaten sen koko aiheuttaa ongelmia. Muutenkin tuossa voisi olla vähän vinkkiä asioihin mihin voisi jatkossa kiinnittää huomiota, kuten nyt vaikka sen kameran laatuun, vaikka tuntuukin hölmöltä, niin äkkiä sekin on testattu. Samaten kaiuttimien laatu kiinnostaa aina, ei ne kenellekkään varmaan tärkein asia ole kannettavassa, mutta kun ne siellä on niin voi niiltäkin vähän odotta, varsinkin kalliissa läppärissä.
@mehari ranskalaisten testiä single vs dual channel. Iso on vaikutus, ei voi muuta sanoa.
Labo – RTX 2070 mobile : des performances dépendantes de la RAM
Mikähän idea tässä on ollut rampauttaa suorituskyky single channelilla? Vai onko tässä Applemainen idea, että lisähintaan saa 2×16?
Jos haluaa 32 gigaa niin mielummin ostaa 1x 16gb kun 2. Ehkä se on parempi näin, että asus antaa sen 1 kammalla.
Tästä oli tehty vertailua toisella sivustolla single ja dual channelina (16gb ja 32gb).. ja toisella muistikammalla tuli rutkaasti pelitehoa lisää..
Jep, ihan käsittämätön ero 😮
Konetta varmaan konfiguroidaan myyntiin joillekin markkina-alueille myös 32 Gt muistilla, joten siitä syystä käytössä vain yksi 16 Gt kampa.
Ranskalaiset voisivat oppia tekemään graafit alkaen 0:sta..
mutta joo, ihan mielenkiintoisia tuloksia. Pistetääs korvan taakse artikkelin aihetta ajatellen.
Ei se olis niin dramaattinen sitten 🙁
katso liitettä 201727
Kannattaa opetella katsomaan numerot, niin palkkien koolla ei ole niin merkitystä.:geek:
Oletko yrittänyt asentaa Win 10 Pro:ta tähän laitteeseen vai oliko Pro jo asennettuna?
Vitsi mua kiinnostas testi tästä dual channel muistien kera ja silleen et samalla pöydällä olis gx701 vertailu kohteena. Kuitenkin rauta on melkein samaa pois lukien, että zephyrus on reilusti kalliimpi (ja tietty hifistyneempi).
Jahas, uudet muistit ois viimein noudettavissa postissa, täytynee käydä hakemassa. Laitan illemmalla pientä vertailua 16GB SC vs DC.
Muisteiksi valikoitui siis nämä:
Kingston 16GB (2 x 8GB) HyperX Impact, DDR4 SODIMM 260-pin, 2666MHz, CL15, 1.2V – 146,00€
No niin, sitten niitä tuloksia 1x16GB single channel vs 2x8GB dual channel.
Vakiona kyseisessä läppärissä on siis vain yksi Samsungin 16GB DDR4 SO-DIMM muistikampa joka toimii 2666MHz kellotaajuudella latenseilla 19-19-19-43 2T, eli käytössä on siis vain yksi muistikanava (single channel), vaikka prosessori itse tukee kahta muistikanavaa (dual channel). Kuten odotettua, syö tuo vain yhden muistikanavan käyttö suorituskykyä, mutta kuinka paljon? No otin siitä selvää. Vaihdoin vakiona olevan muistikamman Kingston HyperX 2x8GB DDR4 SO-DIMM 2666MHz 15-17-17-35 2T kahden muistikamman kittiin, jolloin sain molemmat muistikanavat käyttöön. Tuloksissa on huomioitavaa, että olen säätänyt prosessorin toimimaan maksimilla sallitulla turbokellotaajuudella, samalla laskenut prosessorin jännitettä jotta se toimii viileämmin kuin vakiona. Tulokset eivät siis ole vertailukelpoisia artikkelin tuloksien kanssa.
(kuvissa SC = single channel, yksi muistikanava käytössä, DC = dual channel, kaksi muistikanavaa käytössä)
katso liitettä 207323
Muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla saavutettiin 70-91% paremmat muistinopeudet, muistiviiven parantuessa noin 16%.
katso liitettä 207325
Cinebench R15 testissä muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla ei ollut juurikaan vaikutusta suorituskykyyn, eron ollessa alle prosentin.
katso liitettä 207332
Handbrake ohjelman renderöintinopeus parani muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla noin 14%.
katso liitettä 207324
Testasin suorituskykyä Apex Legends pelissä seisomalla paikallaan ja katsomalla pelin ruudunpäivitysnopeuden (fps) Origin -sovelluksen omalla fps-mittarilla. Muistien vaihto ja toisen muistikanavan käyttöönotto paransi suorituskykyä noin 9%.
katso liitettä 207327
Far Cry New Dawn pelin suorituskykyä mittasin pelin sisäisellä testillä kun käytössä oli HD tekstuurit. Suorituskykyparannus oli suorastaan järkyttävän iso, minimi ruudunpäivitysnopeus parani 38%, keskimääräinen 43% ja maksimi 51%, tämä siis pelkällä muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla. Aiemmin itse pelissä tuli häiritseviä pieniä nykäyksiä ruudunpäivitysnopeuden laskiessa alle 50 fps, mutta ainakin pikaisella testauksella niitä ei enää esiintynyt.
@mehari
Tuli vaihdettua ko. läppäriin vakiotahnojen tilalle nestemetallit niin prossun lämmöt tippui tuosta 95-100c asteista 85 asteeseen ja näytönohjaimen 80 asteesta 75 asteeseen, eli kannatti pieni urakka, nyt ei prossu throttlaile.:tup: Samalla vaihtui vakiona oleva 1TB Seagate FireCuda SSHD Samsung 860 EVO 1TB SSD-asemaan, eiköhän tuolla nyt pärjäile.
Olisit nyt tehny pieni muotosen kuva blogin. 🙂
No tämä. Tuosta operaatiosta löytyy jonkun muun tekemä Youtube-video, mutta kiitos kiinnostuksesta.
Ei voi vähätellä tuota SSHD-aseman vaihtoa normi SSD-asemaan, nopeudet parani aika radikaalisti.
Seagate FireCuda 1TB SSHD
Samsung 860 EVO 1TB SSD
Päivitellääs. Oli nestemetallit reagoineet kuparisen jäähyn kanssa sen verran paljon että lämmöt nousseet taas ns. "maksimiin", eli prossu throthlaus-rajalle 95-100c ja näyttis 85 asteeseen. Tuo oli tiedossa että metallit reagoi kuparin kanssa ja tahnat joutuu vaihtamaan pian, mutta kestikin kauemmin kuin oletin, nyt vasta tarvitsi vaihtaa. Prosessori pysyy taas 80 asteessa ja näytönohjain 72 asteessa.
Eli n. 6 kk meni? der8auer lähti hiljattain kokeilemaan tämän ongelman estämistä sillä, että jäähdyttimen kontaktipinnat CPU:lle ja GPU:lle nikkelöidään.