io-tech testasi kääntyvällä kameralla varustetun Asus ZenFone 6 -älypuhelimen.
Monien odottama ja alkuperäisestä julkaisuaikataulustaan harmillisesti myöhästynyt Asus ZenFone 6 -testiartikkeli on nyt vihdoin valmis ja luettavissa. Lähtöhinnaltaan 499 euron hintaisen puhelimen kiinnostavimpia ominaisuuksia ovat loveton ja pienireunainen 6,4-tuumainen IPS-näyttö, Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, kääntyvä Flip Camera -kameraratkaisu sekä suuri 5000 mAh akku. Testissä käymme puhelimen läpi perinteisen kaavan mukaan parin viikon testijakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Asus ZenFone 6
Tämä on kyllä kiinnostavin puhelin moneen vuoteen.
Kaikki mahdollinen tähän liittyvä on tullut katsottua/luettua ja toimituksen valinta -palkinto oli odotettavissa. Hienoa niin!
256GB Midnight Black mallikin on viimein tulossa ASUS eShopiin, "viimeistään 05.07."
Hieno testi, kiitokset. Eräs parhaita testejä, kun olen näitä 6-mallista lukenut. 5Z-mallin omistaneena tämä olisi luonnollinen jatko. Nyt kärvistelen Razer :n kanssa, jossa on isohko akku ja 2*zoom kamera vakaimella ja IP-luokitus. Testissä tuli hienosti näkyviin se vakaimen puuttuminen 5z-malliin: hämärässä terävyys alenee. Taidan jatkaa 'kärvistelyä'.
Yllättävän kova SOT osunut vertailuunne. Oma käyttöni suurinpiirtein samaa luokkaa ja samoja sovelluksia kuin testissä, mutta parhaimmillaankin olen päässyt kahdeksaan tuntiin. Yleensä SOT pyörii seitsemän tunnin molemmin puolin. Käytettiinkö testissä mainittua n. 80% kirkkautta näytössä?
Yleensä pidin kirkkautta tuossa 75-80 % haarukassa.
Kiinnostava puhelin.
Olisiko testi paisunut liikaa, mikäli videokuvausta olisi havainnollistettu käveltäessä tai jopa pienessä hölkässä? Samaan asiaan liittyen näytön käytettävyys (lue: kirkkaus) ulkotilassa kiinnostaa aina. Tähän pitäisi kai keksiä joku mittaustapa tai määre.
Loven puuttuminen ylhäältä on plussaa, mutta alareuna on jätetty kokonaan uusissa malleissa huomiotta. Sinnehän mahtuisi kamerat, ilmoitusvalot, kaiutin ja jopa resistiiviset navigointipainikkeet.
Lisäyksenä edelliseen sellainen aprikointi, että IPS näyttöpaneeli ei ilmeisesti ole niin hyvä palamaan kiinni kuin OLED näytöt. Omassa puhelimessa yläreunan ilmoituspalkki näkyy hiemmeänä; Samsungin AMOLED.
Eli olisiko tässä myös yksi puntaroimisen paikka mikäli ensin pitää IPS paneelia huonompana kuin OLED.
Vihdoinkin Suomen markkinoille saatiin kunnon akun kestolla varustettu huippupuhelin! Zenfone 6 tuo markkinoille mukavasti vaihtelua tuossa 500€ hintaluokassa mm. Xiaomin ja OnePlussan rinnalle. Puhelimessa ei ehkä ole se kaikkein paras kamera hintaluokassaan mutta esimerkiksi iso akku, 3.5mm kuulokeliitin, ilmoitusvalo ja sd-korttipaikka ovat varmasti monien kaipaamia ominaisuuksia. Lisäksi tietyt käyttäjät varmasti arvostavat erinomaista selfiekuvausta, kyseinen ominaisuus ei olekaan kaikille tärkeä. Kokonaisuus Zenfone 6:ssa on hyvin kasassa. Mahtaakohan esimerkiksi Button Mapperillä saada lisää valinnanvaraa Smart Keyn käyttöön? Olisi hienoa, jos Asus laajentaisi painikkeen käyttömahdollisuuksia. Huomionarvoisena seikkana puhelinta voi käyttää myös muiden laitteiden lataamiseen.
Kiitokset artikkelista, hyvää kannattaa odottaa :tup:.
Miten toi oneplus 7 pro tulos on noin alhainen, kun minulla ainakin tulee tulokseksi androbench 5.0.1:
SR – 1430
SW – 384
RR – 184
RW – 30
Olen kyllä kävelypätkät kuvannut analysointia varten, mutta ne eivät eksyneet artikkeliin asti. Voin koittaa tässä päivän aikana editoida ne yhteen pätkään ja lisätä artikkeliin. Näytön luettavuudessa ulkona ei ollut valittamista.
Mitä nyt nopeasti kokeilin, niin Button Mapper ei vaikuttaisi tunnistavan tuota smart-näppäintä. Asus on myös ilmoittanut että haluaa kehittää tuon näppäimen käytettävyyttä ja ottaa käyttäjiltä kehitysehdotukssia vastaan. Tuo sovellusten mappaaminen olisi nyt ainakin ensimmäisten joukossa mitä sinne asetuksiin pitäisi saada lisättyä.
Testejä ei ole ajettu sovelluksen vakioasetuksilla, vaan realistisemmin tavallista käyttöä mukailevilla asetuksilla jotka on mainittu siinä testiosion viimeisessä kappaleessa.
Artikkeliin tehty muutamia lisäyksiä ja korjauksia sekä päivitetty akkutestien tulokset:
Kiitokset taas hyvästä artikkelista. Heräsi julkaisussa kiinnostus ja nyt artikkelin jälkeen alkoi kiinnostaa vielä enemmän. Saisi olla enemmän valmistajia, jotka eivät koittaisi hioa paksuudesta viimeisiä millejä akun koon kustannuksella.
Ainut mikä itseä mietityttää on vedenpitävyys, ip luokitusta puhelimella ei ole, mutta oliko sielä mitään tiivisteitä luukkujen alla? Kuinka kallis tuo ip luokitus oikeen on, kun moni valmistaja vetoaa sen hintaan? Itse ainakin olisin valmis tuosta maksamaan.
Purkuvideo tais paljastaa jonkinmoisen tiivisteen usb liitännässä, mutta muita suojauksia ei tietääkseni ole, joten ei kannata vedenkestävyyden varaan laskea. Tarkkaa hintaa ip sertifioinnille ei taida olla, mutta olen kuullut puheita muutamasta kympistä laitetta kohden. Tässä edullisessa high-end-luokassa on pakko karsia jostain.
JerryRigEverythingin purkuvideolla ei kyllä näkynyt sen kummempia suojauksia, eli ei kestä vettä.
En ole ehtinyt purkukuvia tutkia, mitä nyt vielä edes saatavilla.
Mutta IP luokitus ja vedenkesto on eri asia, kuten tiedät. Laitteessa joko on kattava vesisuojaus tai ei ole.
Sen mainostamiseksi voi sitten hankkia luokituksen. Oneplus on se räikeä esimerkki tuossa välissä. Niissä on joka reiän kattava vesisuojaus, mutta eivät ole hankkineet IP luokitusta.
Rajoitettu, esim juuri pohjaliittimen tiivistäminen on hyvää ennakointia ja järkevää suunnittelua. Ollaan siitä hiljaa, koska tehtävä on vain pidentää laitteen elinaikaa ilman raskasta altistusta.
Vastasin tuossa aiempaan viestiin, eli en tarkoittanutkaan että IP-sertifiointi ja vesisuojaus olisi sama asia.
Erittäin mielenkiintonen kapistus muuten mutta hankinta kosahtaa näytön resoluutioon. Kyllä se sais olla tän hintaluokan luurissa jo 1440 pikseliä vertikaalisesti. Lg v10:n jälkeen 1080p näyttö op 5t:ssä näytti kamalalle ja olihan kotoista palata takas ''2k'' näyttöön kun nokia 8 korvas särkyneen op:n. Op 7 pro pitää vielä kärkipaikkaa hankintalistalla.
Monessako tämän hintaluokan tämän vuoden puhelimessa on QHD-näyttö?:think: Toki vaihtoehtoja löytyy, jos tyytyy vanhoihin malleihin.
Yhdessä.. Nokia 9 Pureview. Toki se on pikkusen kalliimpi jos vertaa samalla muistilla olevaa.
Ei siis liikaa niitä kuitenkaan ole.
Ja se on vähän se… Etenkin kun osa muista ominaisuuksista on samalla aika pahasti takamatkalla.
GSMArenan haulla katsoin alta 600€ puhelimet 😆 Oli siel kolme missä on QHD näyttö, mutta noita kahta ei taideta täällä myydä niin en viitsinyt edes mainita :vihellys:
Ominaisuuksia puuttuu Nokista vai siis häh mitä?
Mitä sä teet 6" puhelimessa yli 1080p resoluutiolla? Osalla ei ole edes tietokoneen 24" tai 27" näytöt paremmalla resoluutiolla.
Jotkut töllöttää puhelinta 20cm päästä ja nuoret silmät. Minulla ei ole toivoakaan nähdä pikseleitä, mutta järjestään QHD näytöt on olleet parempia muuten laadultaan. Värien luonnollisuus, ym. joka ei liity pikselitiheyteen. Ne ei ole valmistajiensa bulkkinäyttöjä, vaan vähän parempia, siinä ilmeisesti syy.
S10e näyttö on kyllä todella hyvä, vaikka vain FHD.
1+ amoledit olleet OK miinus laatua jo pitkään. Ei mitään huippua, ei lähellekään, mutta hyvää perus amoledia. 7 Pron näyttö on ihan toista luokkaa kuin aikaisemmat.
Voisi 6 harkita vakavasti, kunhan nyt pääsee sen näyttöä vertailemaan ennen hankintaa. Muut speksithän on oikein hyvää tasoa.
@Juha Kokkonen 5Z artikkelin jälkeen tuli kyseinen Asus ostettua ja on ensimmäinen Asus puhelin minulle. On ollut ehdottomasti paras älypuhelin jonka olen koskaan omistanut, koska se on esimerkiksi toiminut moitteetta uudesta asti ja akunkestokin edelleen lähes yhtä hyvä kuin uutena. Tässä edeltäjässä on jo ominaisuudet omaan käyttöön niin kattavat että tämä 6 jää nyt välistä, koska uudistukset eivät ole niin suuria omaan käyttöön (esimerkkinä kamera on hieno tuossa uudessa, mutta kuvanlaadullisesti takakamera painii vielä samassa sarjassa).
Jos tuossa kutosessa laatu on yhtä hyvää kuin tässä edeltäjässä, en miettisi hetkeäkään tuon ostamista jos olisin nyt uutta puhelinta hankkimassa.
Hieno artikkeli ja tämä kyllä rupesi kiinnostamaan ison akun sekä "etukameran" takia. Olen jo kyllästynyt siihen, että aina yritetään saada puhelin olemaan paksuudeltaan kuin luottokortti ja luullaan, että kaikkialla on sähkötöpseleitä lähettyvillä. Niin ja 3,5mm kuulokeliitäntä.
Noh, josko se olisi nyt aika pian päästää vanha laatikko MS 640 XL jo eläkkeelle? Saisi valmistajat paksuunnuttaa luurit toiminta-aikojen pidentämiseksi.
Amoled olisi kruunannut tämän.
Mutta ehkä jo 7 löytyy Amoled.
Ja kivasti olisi hinta pompsahtanut ylös tuon takia.
Voittehan te ehkä löytää jostakin mystisen portin kallion seinästä, jonka lävitse on aikadilaatiotila ja siellä testaatte 5 vuoden ajan ja palaatte takaisin, niin meidän ajassa ei ole tapahtunut mutta olette suorittaneet 5 vuoden testirupeaman ja palkintona siitä on, että olette ikääntyneet 1 päivässä 5 vuotta vanhaksi. 😀
Mutta joo, rupesin vähän miettimään:
Tuosta kameran flippimekanismin kestävyydestä on vähän ollut kummallista, että jos joka päivä olisi 28 aukaisua 5 vuoden aikana saavuttaakseen 100 000 lukeman, niin se vaatisi aukaisuja n. 54,8 päivässä eli se 28 aukaisua kestäisi 10 vuotta saavuttaa ennenkuin jokin siinä hajoaa.
Videoissa laskin, että sen aukaisu-kiinni kestää 4,2 sekuntia. Jos jotenkin rakentaisi mekaanisen laitteen, joka tekisi tauotta, läpi vuorokauden. Tuohon testiin tarvittaisiin vain 1 vuoden ja 70 päivää, niin tulee lukemaksi yli 137 000 aukaisua.
Jos jotain on hajotakseen siinä flip mekanismissa, niin tuskin ilmenee uuden laitteen testaamisella.
Miten kamera toimii kun sen akselille ja sen kautta muulle mekanismille on kertynyt 3 vuoden taskunöyhtät ja muutama kunnon pudotus. Se on se kysymys.
Siksi minä sen aíkadilaation mielikuvituksen pistin alussa mukaan, kun siinä on ne kaikki kertomasi asiat.
Että oikeen pompsahtaa?
Et taida tiedää Amoled näyttöisten luurien hintoja? niitä kun löytyy muitakin kuin Oneplus 7 Pro tai S10+ 😉
Esim.
One Plus 7 549e
Xiaomi Mi 9 520e
Red Magic 3 alle 500e
AsusZenfone 6 halvin suomessa 559e
Eli mitenkäs se hinta pompsahtaa Amoledilla?
No joo.
Kyllä muilla kuin Samsung ** hinta nousee jos amoled tai sitten jostain >muusta< on tingitty.
OP on Sampan näyttö. Noista muista en tiedä. Voi olla vaikka vinkuintiassa tehty viikossa palava.
** Samsungin omat tuotantolinjat painaa pitkää päivää näyttöjä omiin, Applen, Oneplus, ja vaikka minkä merkkisiin puhelimiin.
Paitsi että hinnat alkavat 499 eurosta.
Eli säästä 50e 64gb muistia ja IPS Amoledin sijaan.
Lyhyelläkin matikalla hintaero on 60 euroa.
Ei tarvitse osata laskea kun palkolliset hoitaa,pääsee lyhyt matikkakin ruostumaan.
Mutta kuten huomata saattaa ei Amoled näytöllä ole varsinaisesti "Hintoja pompsauttavaa" vaikutusta kuten väitettiin.
Tässä tapauksessa hinta nousee 64-> 128Gt vuoksi sen 60egee
Kohtuuhinta vs. halpa on eri asia. Missä muussa merkissä 250 hintaluokassa on amoledit?
Parhaimmillaan saanut puolitoista sataa luokan puhelimessa.
Kun itse tekee näyttönsä.
Pysytäämpäs aiheessa ja tässä topikin luurissa josta keskustelu käynnistyi
eli
"Hinta pompsahtaa amoled paneelilla"
Asus Zenfone 6 ei maksa 250e 😉
Ja hinta on samoissa kuin Amoled näyttöisilläkin.
Ollaan kyllä ihan asian ytimessä.
Eli amoled-paneeli nostaa puhelimen hintaa.
Perstuntuma, 6.4 tuumaa ja kohtuuhyvä 1080p näyttö = 50 EUR lisää hintaa.
Ja kas, se myyntiangle OP nähden kävi kovin pieneksi.
Olisiko sinulla laittaa jokin esimerkki luurista, jolla samat speksit ja hinta ja lisäksi amoled. Kiinanihmeitä ei lasketa, xiaomit ja muut vastaavat. Niillä kun on softatuki vähän mitä sattuu. Sekin muuten maksaa.
Turha siitä AMOLED-näytön hintavaikutuksesta on nyt kinaa saada aikaan. Vertailu muiden AMOLED-näyttöä käyttävien puhelimien hintoihin ei suoraan nyt auta, koska muissa ominaisuuksissa on eroja. Tässä noin 500 euron hintaluokassa high-end-järjestelmäpiirillä jostain ominaisuudesta täytyy karsia ja niin on tehnyt jokainen valmistaja.
AMOLED-näyttö ei nyt muutenkaan ole mikään itseisarvo, vaikka markkinoiden parhaat huippunäytöt ovatkin tällä hetkellä Samsungin AMOLED-paneeleita. Suurella osalla käyttäjistä kyse on pitkälti makuasiasta ja monille paneelityypillä ei myöskään ole mitään merkitystä.
Paras esimerkki varmaan on normi OP 7.
+ amoled näyttö OP:ssa
o kameroita vähemmän mutta kalliimpi flip kamera toteutus
o vesisuojaus vaikeaa tuolla kameralla ja tiivistyksenkin hinta menee kameramekanismiin, mitä jää, Asus käyttää muistikorttipaikkaan ja ääniplugiin
o OP ostanut kalliimpaa muistia
– IPS näyttö Asuksessa
Hintaero 50 EUR. 6.4 tuuman näytöt molemmissa.
AMOLED-näytön hintaero IPS-näyttöön nähden ei ole missään tapauksessa tuollaisia summia. Kyse on muutamista euroista tai maksimissaan kympistä paristä riippuen hieman toteutuksen erikoisuudesta ja muista rakenteellisista vaatimuksista.
Hintaluokan haarukoimiseksi jo kolme vuotta sitten uutisoitiin AMOLED-näyttöjen valmistuskustannusten laskeneen LCD-näyttöjen alapuolelle. Esimerkiksi tässä Android Authorityn uutisessa mainitaan perus viisituumaisten 1080p AMOLED- ja LCD-näytön valmistuskustannukseksi alle 15 euroa. Toki näytön koko ja laatuvaatimukset vaikuttavat hintaan, mutta ääriesimerkkinä markkinoiden tämän hetken parhaaksi tituleerattu Galaxy S10+:n näyttö maksaa arvioiden mukaan noin 85 euroa ja siinä kyseessä on uusin taipuisa kamerareiällinen AMOLED-paneelitekniikka QHD-tarkkuudella.
Hintaero valmiissa tuotteessa, mistä puhuttiin, on aikalailla isompi kuin ero näytön valmistuskustannuksissa.
Tähän viittasin jo Samsungin osalta. Joka EI osta näyttöjään ja näkyy amoled näyttöisten puhelinten hinnoissa.
Kunnollisia amoled näyttöjä osaa tehdä vain rajattu määrä valmistajia. Joista kaikki haluaa katteen tuotteelleen. Jonka valmistaja sitten integroi valmiiseen tuotteeseen.
Hintaero on suurempi, jos puhutaan puuttuvan komponentin lisäämisestä, mutta tässä tapauksessa kyse on jo olemassa olevan komponentin vaihtoehtoisesta toteutuksesta, jolloin hintaero tulee suurimmilta osin itse komponentista. Nykyään AMOLED-markkinoillakin alkaa olla jo tervettä kilpailua, eikä sitä kelpo paneelia tarvitse enää ostaa välttämättä Samsungilta.
Vaikka noiden näyttöjen hintaero olisikin pieni niin sen voi markkinoida silti niin että hintaa on enemmän juuri sen takia.
Ja eipä noiden näyttöjen hintoja kukaan juurikaan tiedä kuin valmistajat. Ja mitä muut sitten maksavat mistäkin.
Voisikohan Juha Kokkonen korjata tämän: "Valmistajan mukaan toteutus on suunniteltu erittäin kestäväksi ja mekanismin kehutaan kestävän yli 100 000 avausta, joka tarkoittaa 28 avausta joka päivä viiden vuoden ajan." Koska minä saan tällä lyhyellä matikalla 5 vuotta kertaa 365 päivää on 1825 päivää ja sitten siitä avaukset 100 000 jaettuna 1825 on 54,79 avausta päivässä?
En ole nähnyt virallista Asuksen pressitiedotetta mutta veikkaisin 100 000 testaiskerran tarkoittavan liikettä per suunta. Käytön jälkeen mekanismi pitää luonnollisesti sulkea, jolloin liikemäärä tuplaantuu ja saadaankin 27,4 käyttökertaa (1 käyttökerra = auki ja kiinni). Matemaattisesti pyöristys pitäisi tehdä tässä tilanteessa alas päin mutta markkinointimielessä pyöristys on varmaankin tehty ylös päin 28 käyttökertaan.
Joo, juuri näin tuo 28 on nähdäkseni laskettu. Sulkeminen siis käytännössä tuplaa tarvittavat moottoriliikkeet ja puolittaa käyttökerrat. Kaippa tuon voisi muotoilla jotenkin selkeämmin.
Ihmisuni mukaan laskien. Kauanko aukaisu-kiinni kestää, kun minun kommentissani kerroin sen kestävän arviolta 4,2 sekuntia videoiden perusteella?