Testasimme NVIDIAn GeForce- ja AMD:n Radeon-näytönohjaimilla suorituskykyä ja kuvanlaatua Cyberpunk 2077 -pelissä. Mukana on testit yhteensä 16 näytönohjaimella.

Ajoimme uudella Cyberpunk 2077 -pelillä testit 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla sekä testasimme eri kuvanlaatuasetusten, säteenseurannan ja DLSS:n vaikutusta suorituskykyyn ja kuvanlaatuun.
Mukana artikkelissa on laaja kirjo näytönohjaimia GeForce GTX 970:stä GeForce RTX 3090:een ja Radeon RX 590:stä Radeon RX 6900 XT:hen.
Lopuksi niputimme kaikki 16 näytönohjainta yhteen taulukkoon ja testasimme, millä resoluutioilla kuvanlaatuasetuksilla näytönohjaimet jaksavat pyörittää peliä 50 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella.
Lue artikkeli: Testissä Cyberpunk 2077 suorituskyky (NVIDIA vs AMD)
Nuo on vaan kovin subjektiivisia nuo "optimaaliset asetukset".
Loppupeleissä toki, mutta sillähän ei ole väliä kun skaalaus näytetään erikseen. Lähinnä pointtina oli että tulokset olisi suoraan sellaisia jota suurempi osa käyttää. Tämän pelin suhteen Suomessa ultraa käyttänee Sampsa ja ne kolme muuta kenellä on 3090, highta taas paljon enemmän populaa.
Mutta tämä nyt oli vähän sellaista henkilökohtaista kitinää ultra vs high testauksesta yleisemminkin, myönnän.
Nämä asennevamma asetukset ei edes juurikaan eroa High asetuksista.
3090 pelaillut ja olen käytellyt silti sekalaisesti näitä asetuksia koska enemmän arvostan sulavaa kuvaa kuin sitä psyykkistä vaikutusta jonka kaikki Ultra/Max asetukset pelaajalleen antaa.
Med/High ja turhat Low niin näyttää kyllä niilläkin varsin hyvältä peli ja Fps on vaikka muille jakaa.
Mutta sitten on niitäkin jotka eivät erota jotain 60fps 144fps CsGo.ssa niin ehkä sellasille sitten sillä sulavuudellakaan ei ole mitään isompaa merkitystä.
AMD:lta ei ole tarjolla DLSS:ää vastaavaa ominaisuutta, tulossa on FidelityFX Super Resolution, mutta ei tiedossa koska eikä tarkempia teknisiä yksityiskohtia.
Juu, ja en edes jaksaisi asiaa sen enempää. Mutta viestissäni puhuin 7 vuotta vanhasta konsolisukupolvesta ja ps4:sta. Olen omistanut molemmat, ja viestin sisältö oli kirjoitusasun mukainen.
GTA V:kin julkaistiin Xbox 360:lle ja PS3:lle.
Tämänkaltaiset valtavan budjetin AAA-pelit on pakko julkaista mahdollisimman laajalle pelaajajoukolle ja silloin kun tätä lähdettiin tekemään, niin julkaisun piti tapahtua vuosi ennen uusien konsoleiden tulemista…
CDPR rohkea teko luoda niche peli ampere korttien omistajille 300mil euron budgetilla. Rahat vaan pois ps4 omistajilta ja anteeksipyyntö perään.
Ps storesta ostetut saa sentään palauttaa.
Eikä pidä paikkaansa että vain Ampere ohjaimille kun peli pyörähtää hienosti 2000 sarjalaisillakin ja vaikka DLSS päälle ja asetuksia ylös.
1660 yltää Med/low/High sekoituksilla 60fps pelailuun.
Ja muutenkin peli on myös prossu painotteinen, hidas prossu ja 3090 niin ei ole kulkuja.
Eli peliä ei voi todellakaan sanoa "ampere korttien omistajille tarkoitetuksi" kun myös prosessori täytyy olla tikissä.
Mutta liian usein unohtuu kun testejä katsellaan että niitä näytönohjaimia testataan yleensä kovilla prossuilla jos sellaista ei löydy niin ei tarvitse ihmeitä odottaa.
Ei se mitenkään pahasti ole rikki sinulla. Tuota CP2077 ketjua kun selaa, niin monella on tullut paljon ei-visuaalisia bugeja vastaan; questejä rikkovia bugeja sekä jatkuvia kaatumisia vastaan, ääniongelmia yms.
Hienoa jos peli toimii sinulla, mutta en nyt lähtisi peliä myymään sitä pelaamattomalle ihmiselle sanomalla ettei se ole "pahasti rikki", sillä hänen pelikokemuksensa voi erota täysin siitä mitä sinulla on.
Keskitytään tässä artikkelin kommenttiosiossa testeihin ja suorituskykyyn ja bugeista voi keskustella Pelit-alueella Cyberpunk 2077 -ketjussa.
Toms hw testaili prossuja (eagle 3090 kanssa). Ja selvisi vanha totuus, eli resoluution kasvaessa, cpun merkitys laskee.
Jossain vaiheessa(useamman tunnin pelaamisen jälkeen) pelissä törmäsin kyllä alueihin missä peli hidastuu todella selvästi, ihan konkreettisesti hidastuu ettei sellaisissa paikoissa voisi edes taistella. Tuntui että jos niitä NPC:tä on pörräämässä jotain 50-100 kappaletta niin sitten on hankalaa, tällöin löysäilin asetuksia mm. balanced->performance ja muitakin säädin. Tuntuu vähän oudolta että jos ne NPC:t tosiaan tuon aiheuttaa, koska niitä on tolkuton määrä siellä parhaimmillaan, ja ne ovat varsin hyödyttömiä. Pelaaja kuitenkin vaan juoksee niiden kaikkien läpi.
Voisi toivoa että peliin tulisi sellainen asetus että se voisi tiputtaa renderointiskaalaa automaattisesti kun FPS tippuu jonkun tietyn pykälän alle. Koska toisinaan se peli hidastuu merkittävästi, mutta sitten muutoin toimii huomattavasti nopeammin.
Hyvä että joku testailee enemmän näitä, ja katsoo että mitkä asetukset ovat hyödyttömiä pihistellä tai mitkä yliraskaita, itse jaksaisin vain pikaisesti säätää noita asetuksia.
Käyttäjää kiinnostavat käyttökelpoiset asetukset, eivät erikoistilanteet kuten RT Ultra.
Millä kaikilla näytönohjaimilla eri resoluutioilla menee esim. keskimääräinen 60 FPS rikki, kun käytössä ovat seuraavat, optimoidut asetukset:
Se "Dynamic FidelityFX CAS" on nimenomaan tätä varten, siihen säädetään kohde fps ja jos siihen ei päästä niin se pudottaa automaagisesti resoluutiota. Tosin jos CPU ottaa vastaan kuten voisi kuvitella tuon NPC-määrän kanssa niin ei se resoluution laskeminen auta siihen juuri mitään. Gameplay-valikon alla asetuksissa voi väännellä "Crowd Density" optiota jos haluaa noita tilanteita helpottaa.
On vaan törkeetä blurria, ennemmin tipauttaa rehdisti asetuksia.
Ja tuossa on tod.näköisesti nyt napattu hiukan isompi pala kun 4K lla pelaillaan ja sekin varmaan vain tuon DLSS mahdollistama.
Saattaa tuossa prossu ottaa vastaan kun tipauttelee fps, tapahtuu näillä 6ytikmsillä ei HT prossuilla jopa enemmän kuin 4/8 prossulla.
Jos peli droppaa vain tietyissä tilanteissa mutta on muuten ok niin silloin kyllä ennemin käyttäsin DRS:ää silottamaan ne hetket oli miten kuraa tahansa kuin alentaisin asetuksia koko kokemukselle. Asetuksien hienosäädöllä ei kuitenkaan koskaan saavuteta ihan niin paljoa kuin mitä DSR voi auttaa, joten jos haluaa raskaat dippaukset korjata niin pitää mennä reilusti alemmille asetuksille.
Ottaen huomioon, miten visuaalisesti tärkeä säteenseuranta on, ei ole kyllä mitään järkeä jättää sitä pois Ampere-polven näytönohjaimella. 4k sen sijaan on niin järjetön tehosyöppö, että jos sen menee itselleen tekemään, on syytä varautua ostamaan koko ajan kalleinta, mitä markkinoilta löytyy, eli nyt 3090.
CP2077 ilman säteenseurantaa on niille korteille, jotka eivät muuhun pysty.
Mulla on 1920×1200-näyttö ja kyllä mä aion 5700 XT:llä Ultran pistää kunhan tuo suorituskyky tuosta paranee. Ei tässä kiire ole tätä hommata, backlogia riittää.
Kuinka tämä mielestäsi eroaa muista GPU-testeistä? Ainahan niissä Ultralla mennään ja jos sillä saadaan pysymään yli 60FPS niin kortti on hyvä.
Oliko tässä artikkelin testikaaviossa, joku vika missä on selvitetty millä asetuksilla milläkin näytönohjaimilla peli pyörii +50 FPS?
Sitä ei siis voi käyttää yhdessä DLSS:n kanssa, eikä sitä taida olla mitään ideaa käyttää DLSS:n sijaan. Kyse olisi just siitä että jos keskimäärin suorituskyky on hyvä, niin ottaisi mieluummin dynaamisesti jonkinlaisen näyttävyyden laskun niillä raskailla alueilla millä se suoritysky laskee tietyn verran alle sen keskimääräisen hyväksi säätämänsä tason.
Tuota "Crowd Density" voisi kokeilla, laittaa savegamen sellaiseen paikkaan missä on hitosti populaa ja sitten räplää sitä päälle ja pois. Mikäli ne NPC:t vaikuttavat paljon. Seuraavan kerran kun pelaan niin katselen tuota ja sitten sen Digital Foundyn suositukset, toki niitä varmaan pitää soveltaa koska 3060:lla on aika selvää että harvempi pelaa 4k. Toki tuo on ehkä sellainen peli että sitä voisi hyvin omatunnolla pelata myös 1440p, vääntää vaan tarpeeksi efektejä päälle että GPU ei pääse lepäämään eikä FPS nouse yli 60.
Tuossa pelissä CPU usage % ei voi päätellä miten raskas peli on prosessorille.
Mutta pelkästään kovemmalla prossulla loppuu noi minimi droppailut hyvin.
Jää uupumaan tieto, että millä settingeillä esim. 3080llä tai 3070llä saa pelin pelattavaksi 4k:lla.
En ainakaan itse resoluutiosta lähde ensimmäisenä tiputtelemaan vaan tulee selviteltyä miten paljon asetukset todellisuudessa vaikuttavat. Tuo linkkaamani video antaa ymmärtää, että potkua saa n. 35% lisää erittäin pienellä visuaalisella tiputuksella. Mille se riittää?
…mutta unohdetaan nyt tuo video kuitenkin vaikka moni käyttäjä hakeneekin optimiasetukset noin. Entä jos mennäänkin mediumilla/highllä preseteillä. Onko peli pelattavissa 4klla millä kaikilla näytönohjaimilla? Millä kombinaatioilla? DLSS Performance ja medium? Entä mikä on RTXn vaikutus?
Kiitos! Minä katsoin näitä @Divvy n linkkaamia kuvia enkä totta puhuen huomannut oikeastaan mitään eroa
Virallinen: NVIDIA vs AMD (vs Intel) keskustelu- ja väittelyketju
bbs.io-tech.fi
Nämä jutut on aina yhtä typeriä. Peliä kehitetty 8 vuotta, aktiivisesti 2-3, uusia konsoleita ollut markkinoilla 1kk. Konsoleita myyty arviolta jotain sataa miljoonaa, peli PC:itä todennäköisesti ainakin pelien myyntiluvuista päätellen vähemmän. Millehän alustalle kannattaa pelit suunnitella? Luuleeko joku oikeasti, että jos pelintekijä lähtee nyt tekemään peliä, niin se suunnittelee sen jollekkin PS6 koneelle joka ehkä tulee sitten 3-4 vuoden päästä kun peliprojekti on valmis?
No siis CPU usage ylipäätään on aika harhaanjohtava useimmille jos prossussa on virtuaalisäikeitä, riippumatta siitä mitä ajaa. Itse kyllä osaisin omalla koneella katsoa sen ohitse, kun näkee niiden säikeiden kuormituksen.
Oli toi mun mielestä selkeästi kevyempi prossulle kuin millaisen vaikutelman olin saanut aiemmista tiedoista, kuten tukkaSteven pikatesti. Tuolla CP2077 ketjussa oli joku ajanut 1440P 3080& 9600K combolla prossun työskennellessä lähes 100%, mutta se oli ollut DLSS. Natiivi 1440p tai 4k ei varmasti olisi niin tiukalla. En tiedä millaista FPS:ssä tuollaisella kombolla haetaan varsinkin kun kyse on yksinpelistä. Ja tosiaan itsellä pari pykälää kevyempi näyttis ja 4k, niin CPU tehoa löytyisi 3080 asti kevyesti. Eri asia prossun suhteen olisi joku 3080 & 2600 combo mutta monellako sellaista löytyy.
3080 DLSS ei ole mitään ongelmaa. 3070 ja DLSS varmaan balanced. Useimmissa paikoissa voisi pitää myös quality mutta sitten osassa paikoista on todella raskasta. Jos tulisi joku modi jolla pystyy parilla näpäytyksellä vaihtamaan vaikka DLSS tasoa ylös ja alaspäin, sellaisella voisi näppärästi hoitaa noi kohdat.
Medium
Ultra
ja ultra rt puuttuu kaikkien ukkojen varjot. tuskin korjattu
Jotenkin outoa ettei mikään tietotekniikkasivusta käytä ultralaajaresoluutiota vaikka se on todella yleinen.
Todella yleinen? Mistä moinen statistiikka?
Todella yleinen? Taitaa olla ennemminkin todella harvinainen. 1080p taitaa olla ylivoimaisesti yleisin peliresoluutio.
4K reso 3840 x 2160 = 8294400 pikseliä
uw reso 3440 x 1440 = 4953600 pikseliä
2k reso 2560 x 1440 = 3686400 pikseliä
eli suorituskyky on jossain 4k:n ja 2k:n välimaastossa. Lähempänä 2k:ta.
Harvemmin muita ultralaajakuvanresoluutioita näen kuin 3440×1440 natiivina. Vaikkakin itse käytän 2560×1080 custom resoa sillä käytössä on gtx 770
ja pidin tätä 5120 x 1440 resoluutiota siis olevan se vähemistö. Niin oletin tuon resoluution olevan se yleinen uw:ssa.
Juu, osaako joku laskea pikseleiden mukaan jonkin matemaattisen kertotaulun numeron, että mikä X kaavassa 48*x=(uw reso 3440 x 1440 = 4953600 pikseliä):n fps.
3840×2160 = 8294400 pikseliä
GeForce RTX 3080
RT Ultra + DLSS Performance 48 fps
3440 x 1440 = 4953600 pikseliä
GeForce RTX 3080
RT Ultra + DLSS Performance X fps?
Eli jotenkin joku viisas osaa tietää jonkin kaavan miten näiden pikseleiden avulla voi saada tietoon summan jolla pitää fps:n summa kertoa/jakaa.
Vai voiko sitä fps:n antamaan lukemaan luottaa käyttämällä matematiikkaa?
En nyt tiedä onko tämä joku vitsi, mutta kysehän on ensimmäisen asteen yhtälöstä?
8.2/4.9Mpix = kerroin alhaisemmalle pikselimäärälle = 1.67 (8.2 on 1.67 kertaa enemmän)
48 FPS * (8.2/4.9) = 80FPS
Se onko suorituskyky näin lineaarista on sitten toinen asia.
Nyt oli käsittääkseni tarkoitus tehdä uusi, hyvännäköinen peli, eikä perus 1 euron alelaariin suoraan menevä pacman clooni.
Peliä voidaan myydä uusille laitteille vuosia, jos se on hyvä.
Vanhat konsolit ovat olleet vuosikausia pahoja kehityksen jarruja, koska ovat ihan liian suorituskyvyttömiä. Olisi ollut järkevintä unohtaa ne täysin, sillä niille ei saa hyvää jälkeä aikaan pelistä, joka vaatii niitä resursseja enemmän.
Vanhoilla konsolella peliä ei saa nopeaksi, eikä sitä myöskään saa näyttämään hyvältä. Tietysti, kun tarpeeksi karsitaan ja sallitaan esim pikkuhiljaa paikalleen ilmestyvät objektit, niin saa sen varmaankin läpipelattavaan kuntoon, mutta työtä siinä on melko kohtuuttomasti, eikä se tule tyytyväisyyttä herättämään.
voisi sitten katsoa onko se lineaarista.
Eli jos tiedetään 4k fps:n lukema
eli 8,2/3,6=2,27 niin tämän mukaan 2k reson fps olisi 140,7 fps. mutta todellisessa testissä näkyy lukema 105,7.
Eli tätä ei voi laskea tai olettaa sen olevan vain jotain, vai laskinkö tämän kaavan väärin?
katso liitettä 509555
Eikös kuitenkin pidä ensin laskea FPS-erotus eli (FPS@1440p – FPS@4k) x 0.275 missä 0.275 = (uw – 1440p) / (4k – 1440p) ja vähentää tämä luku FPS@1440p:stä? Lineaarinenhan tämä käyrä tosiaan tuskin on, mutta kyllä tällä sopivan hihavakion saa laskettua.
e: Eli yllä FPS@uw olisi 93.7.
Se ei muuta millään tosiasioita. Et voi tehdä pörssiyhtiönä miljoonien budjetilla ja tuhansilla työntekijöillä peliä ja unohtaa ne vanhat paskat konsolit. Se ei mene läpi ikinä osakkeenomistajille ja olisi suoranainen itsemurha. Se on ihan se ja sama miten paljon sinua tai jotain muuta kenkuttaa ne konsolit, se vain on se totuus markkinataloudessa. Pelien kehittäminen maksaa, niiden pitää tuottaa ne rahat takaisin ja vielä voittoa päälle, joten ne sen lainaialisuuden mukaan on myös tehtävä. Peli laitettiin kehitykseen kun ei ollut uusia konsoleita, se julkaistiin kun ei käytännössä ole uusia konsoleita. Jolloin on ihan turha alkaa selittämään vanhoista ja niiden paskuudesta sitä tai tätä.
Moni pelaaja tosiaan unohtaa, että 7 vuotta vanhaa serrikasaa on turha ruoskia. Se maksoi 399€ 7 v sitten. Miten sen voisi edes kuvitella olevan käypää pelirautaa. Ei se ole. Nimim. Never again.
Alustojen myyntimäärä ei ole validi peruste pelisuunnittelulle. Muuten kaikki pelit olis mobiilipelejä. Last-gen konsolit oli raaka virhe cp2077:lle, jonka kyllä näin jo ajat sitten.
eli 11.88 fps. Onnistuukohan tämän lisääminen tähän:
3840×2160 = 8294400 pikseliä
GeForce RTX 3080
RT Ultra + DLSS Performance 48 fps
jolloin olisiko RT Ultra + DLSS Performance RTX 3080:llä= 59,88 fps 3440×1440 resolla?
Heh. Menikö tää nyt sitten jotenkin hyvin cdpr:n kannalta. Joukkokanne hakusessa, rahat takaisin, ja maine suttaantuu? Onko tää nyt sitä hyvää markkinataloutta, jota kaipasit? Tää oli hölmöilyä, ei muuta.
Maailman sivu on nähty julkaisijoita/studioita, jotka ovat "alkaneet ymmärtämään markkinataloutta". Aina on mennyt pieleen.
Toiseen suuntaan mentäessä pitää vaihtaa kertoimeksi 1 – 0.275 = 0.725 eli tämä kerrotaan FPS-erotuksella ja lisätään FPS@4k. Ja tämä siis riippuu käsittääkseni FPS-erosta, eli yleismaailmallista kerrointa vaikkapa FPS@4k:lle ei voi laskea.
Kumman hyvin tuo Hämis pyörii PS4 Prolla mitä nyt pelailen, eikä se Pro nyt niin paljon parempi ole.
Ja kyllä se myyntimäärä vaikuttaa mm. käytettävään budjettiin aika lailla. Tai sitten tehdään niche-tuotetta, joiden kuluttajat suostuvat maksamaan enemmän kuin normot.
Ei sinänsä, kyllä osa nykypeleistä on PS4:lle liikaa, esim. Control oli jo käsittääkseni pelikelvoton. Mutta olihan käsittääkseni Max Paynen (ykkösen) myydyin versio PS2:lle, joka oli myös se paskin.
Joo, löysin netistä kyllä 3440×1440 resoluutiolla kulkevan cyberpunkin medium-asetuksilla. fps oli sillä 75-95 fps välillä kokoajan. Mutta olisin halunnut myös nähdä mitähän fps olisi dlss+raytracen kanssa näyttänyt. On tää kyllä tuskallista omistaa uw. hankalaksi tehty löytää kattavia tuotetestejä kun näitä testejä luultavimmin tehdään sen takia, että ihmiset voivat nähdä että minkälainen gpu on omiin tarpeisiin sopiva.
Siis jos nyt ihan vielä luet viestini uudestaan. Ps4 pro ei ole ps4. Ps4 prota ei julkaistu 2013, eli seitsemän vuotta sitten.
Aika hitsin monta peliä tuli pelattua/testattua ps4 ja ps4 pro:lla. Multiplattareissa ero oli todella iso. Esim. Borderlands 3 ja Battlefield v. Ps4 pro oli hyvä ja ps4 liian usein pelikelvoton.
Ongelma ei siis ole konsolit, vaan niiden pitkä sukupolviväli.
Sitten peli pitää jättää kokonaan tekemättä.
Asia nyt vain on niin, että. Jos aiotaan tukea kunnolla uusia konsoleita, niin ei ne pelit järkevästi niillä vanhoilla jätteillä kunnolla pyöri. Suorituskyky- ja ominaisuuserot nyt vain ovat ihan liian suuret. Siihen ei vaikuta se, mitä osakkeenomistajat ajattelevat.
Joko tehdään vanhoille ja sitten ko peli ei oikein ole nykypäivää tai sitten tehdään uusille ja sen kanssa sitten näkee, kun katsotaan lopputulosta.
Veikkaan, että kassara heiluu ja kadut tyhjenevät ihmisistä vanhoilla konsoleilla, tekstuureja ym karsitaan ja lopulta peli tahmoo silti eteenpäin pienellä resolla ja välillä on puuttuvia kohtia kuvassa noilla vanhoilla laitteilla. Kertakaikkiset jumit ja ongelmat korjataan, mutta kaikkeen ei pystytä.
Vanhat laitteet luonnollisesti tulevat saamaan kirveestä pikkuhiljaa ja julkaisujen määrä niille vähenee kokoajan.
Vaikka sekä edellinen, että nykyinen konsolisukupolvi on keskitason PC laite ilmestyessään, niin ei tuota kannata yrittää wsim pelata PC:llä, joka oli silloin 7 vuotta sitten keskihintainen laite.
——————
Nyt rautaan on pitkästä aikaa tullut uusia ominaisuuksia, joiden puuttuminen vanhasta raudasta aiheuttaa pahoja ongelmia (suorituskyky ja kertakaikkinen ominaisuuksien puute) joten on odotettavissa tavallista nopeampi vanhojen romujen unohtaminen.
——————
Tietysti voidaan tehdä peli ensin edelliselle sukupolvelle ja karsia siinä vaiheessa sitä rankasti ja sitten tehdä vähän grafiikaltaan parannettu viritys uudelle sukupolvelle, mutta ko tempulla menetetään uusien puolella auttamatta myyntejä, sillä vain niille tehtyjä pelejä tulee kyllä ja ne jyräävät, jos ovat edes semi kunnolla tehtyjä, tuollaiset viritykset armotta, jolloin ko viritys siirtyy alelaariin.. Esim tuplaantunut keskusmuisti ja huimasti suorituskykyisempi prossu sallii kaikkea kivaa uutta ominaisuutta, joita on osaa miltei mahdotonta lisätä jälkikäteen..
Ok, mulla vaan Pro niin ei ole tullut tehtyä vertailua.
Ei ole.
Ryzen 5900x ja RTX 3060 Ti:llä 3440×1440 resoluutiolla, asetuksina RT Ultra+DLSS Performance, FPS pyöri minimissään siinä 40-45 paikkeilla Steam overlayn mukaan. En tosin ole kovin tarkkaan tuota fpssää seuraillut.