io-tech testasi Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöisen Fold-älypuhelimen.
io-techin tuoreimmassa mobiiliartikkelissa testataan Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöistä Galaxy Z Fold2 5G -älypuhelinta, jonka suositushinta Suomessa on muhkeat 2099 euroa. Samsung on uudistanut taittuvanäyttöisen lippulaivamallinsa ominaisuuksia useammallakin osa-alueella ja laite on nyt sitä, mitä jo ensimmäisen sukupolven toteutuksen toivottiin olevan.
Tässä artikkelissa tutustumme laitteen ominaisuuksiin sekä käyttökokemuksiin ja keskitymme erityisesti laitteen uudistettuun näyttöön ja uuteen saranamekanismiin noin parin viikon kattavien käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Z Fold2 5G
Flex Mode kuulostaa mielenkiintoiselta toteutukselta, kun näytön voi hyödyntää sekä sisällön katselemiseen että tuottamiseen. Artikkelissa mainittiin, että kyseinen tila on käytettävissä, kun laite on taitettu noin 90 asteen kulmaan. Edellisessä kappaleessa kuitenkin todettiin saranan toimivan portaattomasti ja asettuvan haluttuun kohtaan. Voiko Flex Modea siis käyttää esim. 155 asteen kulmassa, jolloin katselukulma olisi parempi käyttäjään nähden?
Nykymittapuulla Z Fold2 5G on itse asiassa melko pieni puhelin kokoontaitettuna, kun unohdetaan paksuus. Pituus ja leveys vastaa aikalailla Xperia 5 II puhelinta, jota ainakin pidetään jossain määrin kompaktina. Pituutta voisi olla vähemmän mutta näytön kuvasuhdekin sanelee reunaehtoja.
Mitä nyt Youtuben kanssa tuota enimmäkseen testailin niin siinä tuo flex mode "tippuu pois käytöstä" kun saranaa taittuu tietyn pisteen yli, jolloin palataan "normaalitilaan"
Tuohon tarkoitukseen on Galaxy Z Flip ja Flip 5G sekä Motorolan Razr mallit. Foldin idea on tarjota tablettikoon laite joka taittuu tavallisen puhelimen kokoiseksi.
Voisi kuvitella että tuollainen joustava näyttöpaneeli ei myöskään särkyisi pudotessaan kovin helposti ainakaan. Eri asia sitten miten muu rakenne tuollaisessa kohtuu raskaassa puhelimessa kestäisi.
Sisänäyttöhän on aika hyvin suojattu kun luuri on taitettuna.
Jos verrokkina on 7-8”4:3 tabletti, niin niihin verrattuna luuri on taitettuna ihan toisella tavalla taskuun mahtuva.
Esim. Galaxy Note 20 Ultran näyttö on pinta-alaltaan 116.7 cm2.
Fold 2:sen näyttö on 180.8 cm2, eli n. 55% isompi.
Esim. iPad minin näyttö on kooltaan 193.3 cm2, josta Fold 2:nen jää jälkeen vain n. 5%.
Amazon Fire 8 HD:ssa näyttö on 185.6 cm2 (joka tosin on 16:10 kuvasuhteellaan videokäytössä isompi, jos se kiinnostaa erityisesti).
Pelkästään noita numeroita vertaamalla pitäisi olla selvää, että Fold2:sen käyttö avattuna on play-storen softatarjonnan surkeutta lukuunottamatta käytännössä pienen tabletin käyttöä. Nettiselaukseen, pdf:ien lukuun yms. juttuun tuo on aivan erilainen vehje puhelimeen verrattuna.
Tuossa edellä kommentoitiin näytön ehkä parempaa kestoa tässä Foldissa vahinkotilanteessa. Näin varmaan onkin, koska itsellä oli joskus muovipintaisia SonyEricson puhelimia, joitten näyttö oli muovia ja naarmuuntuivat päivässä, mutta pudotuskestävyys 100%. Niihin piti liimata jokin kalvo vedellä ja antaa kuivua päivä. Vieläkin sama kalvo siinä ehjänä, vaikka pyörinyt lasten leikkikaluna pitkään. Onkohan vielä saatava noita kalvoja, voisivat olla omiaan. Toissapäivänä tuttu kertoi rikkoneensa Gorilla lasisen Samsung S10+:n ja lasku 375€ eli onkohan tulevaisuus sittenkin näillä hiukan pehmeillä, mutta pudotuskestävillä näytöillä? LG:ltä kai tulossa rullattava pehmonäyttö?
Onko tuon Samsung Fold2:n näyttö kuitenkin yhtä hyvä katsoa kuin valmistajan Gorillalasiset kaikissa olosuhteissa?
Kyllä tuo on edelleen laadukas ja samsungille tyypillinen AMOLED näyttö. Joissain kulmissa tuo näytön keskellä oleva jälki tosin näkyy selvästi, mutta ei se normaalissa käytössä haittaa tai saati, että sitä edes huomaisi.
Ei ole IP-luokitusta tässäkään generaatiossa.
Ja pieni puhelin on samsung s10e tai iphone mini tasoa ei mitään xperia II patonkia kun se on suuri puhelin.