io-tech testasi Samsungin toisen sukupolven taittuvanäyttöisen Fold-älypuhelimen.

Vuosi sitten julkaistu Samsung Galaxy Fold aloitti taittuvanäyttöisten puhelinten esiinmarssin markkinoille. Tällä hetkellä taittuvanäyttöisiä malleja löytyy Samsungin lisäksi muutamalta muultakin valmistajalta ja osasta laitteista tarjolla on jo toisen sukupolven malli.

Samsungin Fold-malliston toisen sukupolven julkaisua kiusoiteltiin jo tämän vuoden elokuussa järjestetyn Note 20 -sarjan julkaisutilaisuudessa ja Foldin toinen tuleminen lanseerattiin virallisesti syyskuun alussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Samalla puhelin siirrettiin osaksi tuoretta Galaxy Z -mallistoa ja sai mallinimekseen varsinaisen nimihirviön eli Samsung Galaxy Z Fold2 5G.

Fold2:ssa Samsung on lähtenyt korjaamaan ja parantamaan ensimmäisen Fold:n heikkouksia ja puutteita. Lisäksi laitteen sisuskalut on päivitetty tälle vuodelle ja vastaamaan vuoden 2020 tasoa.

Galaxy Z Fold2 5G:n myynti on alkanut Suomessa 18. syyskuuta ja sen suositushinta on 2099 euroa. Suositushinta on siis laskenut edeltäjämalliin nähden yhdellä eurolla, mutta samalla laitteen pakkauksen sisältöön ja itse laitteen sisuksiin on tullut pieniä muutoksia.

Galaxy Z Fold2 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa testissä syyskuun loppupuoliskolla kahden viikon ajan. Tässä artikkelissa tutustumme laitteen ominaisuuksiin sekä käyttökokemuksiin ja keskitymme erityisesti laitteen uudistettuun näyttöön ja uuteen saranamekanismiin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy Z Fold2:n myyntipaketti on edelleen huomattavasti Samsungin muita myyntipakkauksia tyylitellympi. Paketin päällä on erillinen kuori, jonka poistamalla päästään käsiksi itse pakettiin, joka aukeaa hieman kirjan tavoin.

Itse paketin sisältöön on tullut harmillisia muutoksia ja Samsung on päätynyt poistamaan paketista vielä ensimmäisen Foldin kanssa toimitetut langattomat Galaxy Buds -kuulokkeet sekä suojakuoren. Muutoin sisältö on varsin tyypillinen, eli käyttöohjeet ja takuutiedot, 25 watin pikalaturi, USB Type-C -johto, langalliset AKG-kuulokkeet sekä korttikelkan irrotustyökalu. Jokaisen Fold2:n mukana Samsung tarjoaa myös Samsung Care -paketin vuodeksi, joka sisältää mm. yhden ilmaisen näytönvaihdon.

Kuluttaja maksaa siis laitteesta euron vähemmän kuin viime vuonna, mutta itse paketin toimitussisältö on rahallisesti huonontunut kuulokkeiden ja suojakuoren poistamisen johdosta.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Galaxy Foldin toinen versio lainaa muotokielensä vahvasti ensimmäisestä Foldista eikä rakenteessa ole päällisin puolen näkyvissä kovin suuria muutoksia. Ensisilmäyksellä laite näyttää hieman siltä, kuin yhteen olisi liimattu kaksi Galaxy S/Note -älypuhelinta.

Toisin kuin Samsungin muut lippulaivamallit, Galaxy Z Fold2:sta ei voi kutsua siroksi tai sulavalinjaiseksi. Puhelin kuitenkin omasta mielestäni on huomattavasti paremman näköinen luonnossa kuin valmistajan promokuvissa.

Ensimmäisenä puhelimen käteen ottaessa huomio kiinnittyy painoon ja paksuuteen. Nykypäivän tavanomaisiin puhelimiin verrattuna Galaxy Z Fold2 on erittäin paksu ja painava. Parin viikon käyttöjakson aikana paino ja laitteen paksuus kuitenkin ”häviävät” yllättävän nopeasti, eikä niitä lopulta kokenut miinuksiksi. Puhelimen paksuus on joissain tilanteissa jopa vahvuus, kun laitteesta saa suljettuna erittäin hyvän ja tukevan otteen.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat (suluissa edeltäjämalli Galaxy Fold):
    • Taitettuna: 159,2 x 68 x 16,8 mm (160,9 x 62,8 x 15,7-17,1 mm)
    • Avattuna: 159,2 x 128,2 x 6,9 mm (160,9 x 117,9 x 6,9 mm)
  • Paino: 282 g (276 g)

Alkuperäiseen Foldiin verrattuna laitteen pituus on hieman pienentynyt, mutta samaan aikaan leveyttä on tullut huomattavasti lisää. Paino on myös kasvanut kuudella grammalla.

Fold2:lla ei tällä hetkellä ole samanlaisella rakenteella olevaa kilpailijaa ja lähimmäksi pääsee ainoastaan Huawein Mate X, joka tosin ei ole saanut vallitsevan kauppasotatilanteen takia jatkoa ainakaan Euroopassa. Muista valmistajista voidaan mainita Motorola, jonka uusittu Razr ”flippipuhelin” pääse lähimmäksi, mutta on suunnattu lähinnä Samsungin Galaxy Z Flipin kilpailijaksi.

Fold2:n rakenne tuntuu kaikilta osa-alueiltaan tukevalta ja laadukkaalta, mikä tietysti tämän hintaiselle puhelimelle onkin odotusarvoista. Suljettuna puhelimen runko ei elä lähes yhtään ja avattunakin rakenne on myös tukeva. Rakenteella on myös haittapuolensa, nimittäin Fold2 ei edelleenkään ole millään tavoin vesi- tai pölysuojattu.

Laitteen runko on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja sitä on pyöristelty hieman kaikkien reunojen osalta. Myös ulkopuolen reunat ovat pyöristettyjä ja kaartuvat reunoja kohti. Kokonaisuuden osalta muotoilu on kallellaan enemmän pyöristettyihin muotoihin, poislukien saranapuolen reunat, jotka on rakenteesta johtuen jouduttu jättämään ilman pyöristyksiä.

Laitteen ollessa taitettuna kiinni takakuoreksi jäävä puoli on lasia ja testikappaleemme Mystic Bronze -väri onkin varsin näyttävä ilmestys. Takapinnan lasi on myös viimeistelty ja lasipintaan on haettu mattamaista tuntua. Vaikka pinta on lasia, mattaviimeistelyn ansiosta takakansi ei kerää sormenjälkiä, tai ainakaan ne eivät näy mattapinnasta ilman tarkempaa silmäilyä. Mattapinnasta huolimatta takakansi on, etenkin kuivissa käsissä, liukas ja kosteammilla käsillä pitoa löytyy hieman enemmän.

Kiinni taitettuna Fold2:n puoliskojen väliin jää edelleen pieni rako. Ensimmäiseen Foldiin verrattuna saranan rakennemuutoksen myötä tämä rako on pienentynyt ja se on nyt maksimissaan noin 1,5 milliä. Käsituntuman tai käytettävyyden kannalta raosta ei ole haittaa, mutta sen kautta mahdollinen lika ja pöly pääsee potentiaalisesti puoliskojen väliin näyttöpinnalle. Testijakson aikana itse näytölle ei tuntunut kertyvän kovin paljoa pölyä, vaikka laite kulki normaalisti housujen taskuissa.

Fold2:n saranamekanismia on muutettu ja parannettu viime vuoden versiosta varsin isolla kädellä, vaikka muutokset eivät ehkä näykään ensisilmäyksellä ulospäin. Kiinnitaitettuna laitteen puoliskot pysyvät yhdessä voimakkaan magneetin avulla ja laitteen avaaminen vaatiikin enemmän voimaa, jonka jälkeen uusittu sarana mahdollistaa vapaan liikuteltavuuden koko saranan alalta. Muutenkin saranan liike on sulavaa eikä siinä ole erillisiä ”portaita” vaan näyttö pysyy auki missä asennossa tahansa. Itse ulkopuolella näkyvä saranan suojalevy painuu puhelimen puoliskojen sisään piiloon.

Uusittu saranarakenne on huomattava parannus viime vuoden Foldiin verrattuna ja samalla se mahdollistaa Galaxy Z Flip -mallista tutun Flex Mode -tilan käyttämisen. Flex Mode mahdollistaa puhelimen käytön vanhojen kommunikaattorien tyylisesti, jossa näyttöosat ovat noin 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Osassa sovelluksista tämä tila mahdollistaa erilliset toiminnot ”ylä- ja alanäytölle” ja hyvänä esimerkkinä on Youtube-sovellus jossa videon saa pyörimään toiseen näyttöön kun toinen puolisko näyttää videon kommenttikentän. Tällä hetkellä Flex Modelle löytyy tuki Youtuben lisäksi kamera-, videosoitin-, Galleria-, Google Duo -videopuhelut- sekä kalenteri-sovelluksista.

Sisäisiä uudistuksia saranarakenteessa on mm. harjakset, jotka ehkäisevät lian pääsyä ja kerääntymistä saranamekanismiin sen toimintaa haittaamaan. Tarkasti korva kiinni saranassa kuuntelemalla laitetta avatessa harjasten puhdistusta tekevän liikkeen voi kuulla pienenä ”rahinana”. Valmistaja kertoo testanneensa mekanismin kestävän yli 200 000 avauskertaa. Monimutkaisessa toteutuksessa on käytetty toista sataa osaa. Rakenteen suurin kysymysmerkki on pidemmän käytön kestävyys ja miten hyvin sarana on saatu suojattu. Näin parin viikon testijakson jälkeen rakenteessa ei huomattu ongelmia, mutta mahdolliset ongelmat esim. vuoden käytön jälkeen jäävät tällaisella käytöllä todentamatta. Toisaalta esimerkiksi edellisen sukupolven mallin tai Galaxy Z Flipin näytön kanssa ei ole raportoitu käytön myötä suurempia ongelmia.

Samat avaamista koskevat huomiot pätevät myös laitteen sulkemiseen. Sulkemisen aloitus vaatii hieman enemmän voimaa, jonka jälkeen saranamekanismi tuntuu tasaisen sulavalta ja laite sulkeutuu laadukkaalta kuulostavan napsahduksen saattelemana. Testijakson aikana huomasin, että laitteen sulkeminen helpottuu huomattavasti kun ”sulkuprosessin” aloittaa näytön keskiosan alaosassa olevaa saranaosaa painamalla.

Viime vuoden Fold-malliin nähden sisänäytön suojakalvo on nyt jälleen käyttäjän poistettavissa, mutta valmistaja ei suosittele kalvon poistamista omatoimisesti. Sisänäytön reunoissa laitteen sulkukohtiin on asennettu myös pienet muoviset palat, jotta itse näyttöpaneelien reunukset eivät kolahde yhteen keskenään vaan muovipalat hieman vastaanottavat iskua laitetta kiinni taitettaessa.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Teknisesti ja sisuskaluiltaan Galaxy Z Fold2 vastaa tänä vuonna julkaistuja S20-malleja, sillä poikkeuksella, että järjestelmäpiirinä käytetään jälleen kerran Qualcommin Snapdragon 865+ -piiriä Samsungin oman Exynos-piirin sijaan. Useimmille käyttäjille tämä on varmasti mieluinen tieto, sillä Samsungin omat Exynos-piirit ovat jääneet viime vuosina hieman Snapdragoneiden varjoon.

Yhteyspuolella on tuettuna Cat.20 LTE-verkot sekä vuoden 2020 lippulaivojen tavoin tuki myös 5G-verkoille (SA & NSA -tuki, sub-6 GHz). Mukana on myös WiFi 6- sekä Bluetooth 5.0 -tuki.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri
  • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa
  • 5G SA & NSA, Sub 6 GHz
  • LTE Cat.20, 4X4 MIMO, 7CA, LAA, eSIM & nanoSIM
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 LE, UWB, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou

Fold2:sta on tarjolla vain yksi muistivariantti eikä muistien määrässä ole säästelty kuin hieman. RAM-muistin määrä on tällä hetkellä markkinoiden huipputasoa, eli 12 gigatavua, joka riittää varmasti hyvin koko puhelimen elinkaaren ajan. Pientä säästökuuria on tosin tehty laitteen sisäiseen tallennustilaan, joka on laskettu viime vuoden mallin 512 gigatavusta 256 gigatavuun. Sisäinen tallennustila kuitenkin pohjautuu nopeaan UFS 3.1 -tekniikkaan, mutta tämän hintaisessa puhelimessa on harmittava nähdä tällaisia ”säästötoimia”. Jopa teratavun ja vähintään puolen teran kapasiteetti ei tässä hintaluokassa olisi täysin älytön pyyntö.

Tarkemmin sisuskaluista kiinnostuneille löytyy iFixit-sivuston tekemä purkuohje, joka tänä vuonna on toteutettu videona.

Ulkoisesti suurin muutos löytyy kuitenkin Galaxy Z Fold2:n etupuolelta ja sen peittävästä näytöstä. Viime vuonna paljon kritiikkiä saanut pieni 4,6-tuumainen AMOLED-näyttö on tänä vuonna korvattu lähes koko etupuolen peittävällä 6,2-tuuman AMOLED-näytöllä. Etunäytön resoluutio on 816 x 2260 pikseliä ja kuvasuhde harvinaisempi 25:9.

Kun viime vuonna laitteen etunäyttöä kritisoitiin sen pienuudesta ja täten hyödöttömyydestä, on Samsung ainakin kuunnellut kritiikkiä ja pistänyt etunäytön täydelliseen remonttiin. Lopputulos on selvä parannus ja laadultaan näyttö on Samsungin AMOLED-näytöille tyypillisen laadukas.

Ulkonäyttö on ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi yksinkertaisempien tehtävien kanssa, kuten ilmoitusten tarkistus ja lukeminen, puhelut sekä viestit ja niihin vastaaminen. Vaativammat ja pitempikestoiset käytöt hoidettaisiin sitten avatulla isolla näytöllä. Konsepti kuulostaa paperilla varsin hyvältä, mutta testijakso osoitti, ettei se vielä täysin ainakaan omassa käytössäni toimi.

Vaikka etunäyttö onkin vuoden takaisesta kasvanut, on sen käyttö edelleen paikoin hieman kömpelöä. Suurimmat ”ongelmat” syntyvät näppäimistön käyttämisessä, joka näytön kapeudesta johtuen on todella ahdas ja aiheuttaa useasti myös kirjoitusvirheitä. Ulkonäyttö sallii nyt myös näytön ja sen sisällön kääntämisen vaakatasoon, joka ei onnistunut viime vuoden mallilla kuin tietyissä käyttötilanteissa (videot ja pelit). Myös ulkonäytön mukauttamiseen on tuotu uusia ominaisuuksia ja ulkonäyttö sekä sisänäyttö ovat erillisiä ”osia” ja molemmille saa luotua oman ulkonäön toisesta riippumatta.

Ulkonäytön sisältö avautuu edelleen automaattisesti sisänäytölle, kun puhelin avataan, jos vain sovellus on päivitetty tukemaan uusimpia Androidin SDK-versiota. Jos tukea ei ole, niin sovellus ilmoittaa, että se tulee käynnistää uudelleen, jotta sitä voi käyttää täydellä näyttökoolla. Testijakson aikana eteen tuli vain muutamia jokapäiväisiä sovelluksia, joissa tukea ei ollut (mm. Postin sovellus). Auki olevan sovelluksen saa siirtymään myös sisänäytöltä takaisin ulkonäyttöön, mutta ominaisuus pitää kytkeä asetuksista erikseen päälle sovelluskohtaisesti.

Ulkonäytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,2-tuumainen Super AMOLED -näyttöpaneeli
  • 816 x 2260 pikseliä, 25:9-kuvasuhde, 386 PPI
  • Gorilla Glass Victus -lasi

Fold2:n sisänäyttö on kokenut myös pieniä päivityksiä. Ensimmäinen muutos liittyy materiaaleihin ja näyttö käyttääkin näytön suojana Galaxy Z Flip:n tavoin Samsungin omaa UTG-lasia (Ultra Thin Glass). Avattuna näytön koko on myös kasvanut 7,6-tuumaiseksi, joka on saavutettu edellismallissa ollut suuri kameralovi poistamalla. Kuvasuhteena on lähes neliskanttinen 22,5:18. Näytön sisäkamera on sijoitettu nyt kamerareikään ja se sijaitsee toisen näyttöpuoliskon yläreunan keskellä.

Sisänäytön tekniset ominaisuudet:

  • 7,6-tuumainen taipuisa Dynamic AMOLED 2X -paneeli
  • 1768 x 2208 pikseliä, 22,5:18, 373 ppi
  • 120 hz virkistystaajuus
  • HDR10+-tuki

Teknisesti sisänäytön suurin uudistus on sen 120 hertsin virkistystaajuus ja ero ulkonäytön normaaliin 60 hertsiin on silmillä helposti huomattavissa. Kuvanlaadultaan Fold2:n taittuva näyttö on edelleen erinomainen, mutta kirkkauden osalta se ei pärjää valmistajan parhaille lippulaivapuhelimille.

AMOLED-näytölle tyypillisesti mustan taso on erinomaista ja sama pätee myös kontrastiin. Värintoisto on myös eläväistä, mutta kuitenkin luonnollista. Näytön asetuksissa on valittavan kaksi eri väritilaa, luonnollinen ja eloisa, joista jälkimmäinen mahdollista värilämpötilan hienosäätämisen. Näytön katselukulmissa ei myöskään ole valittamista.

Fold2:n näytön pintaa voi edelleen kuvailla kiiltäväpintaiseksi muoviksi. Puhelimen sisänäyttöön päälle valmiiksi asennettu muovisen suojakalvon alla on ohut kerros Samsungin omaa UTG-lasia. Tuntumaltaan sisänäytön pinta on hyvin nihkeä kuten muoville on tapana ja se kerää myös todella nopeasti itsensä täyteen sormenjälkiä. Valmistaja myös varoittaa isoin sanoin olematta raaputtamatta näyttöä tai painamasta sitä kovalla voimalla. Myös näyttöjen väliin ei saisi jättää minkäänlaisia esineitä tai roskia.

Testijakson aikana runsaita sormenjälkiä lukuunottamatta näyttöön ei ilmestynyt jälkiä tai naarmuja. Näytön naarmuuntumista onneksi vähentää uusittu rakenne, joka ei jätä kovin valtavaa rakoa näyttöjen väliin puhelimen ollessa taitettuna.

Näytön keskiosaan jää edelleen varsin selkeä ”ryppy” näyttöjen taitoskohtaan, joka on helposti tunnusteltavissa sormella, mutta itse käyttöjakson aikana ryppyyn ei tullut kiinnitettyä sen kummempaa huomiota. Etenkin tummilla väreillä ryppy sulautuu varsin huomaamattomaksi, kun taas vaaleilla taustoilla se on hieman selkeämmin havaittavissa. Myös sivulta katsottaessa ryppy on selkeämmin havaittavissa.

Tyypillistä älypuhelinnäyttöä selvästi leveämpi paneeli tarjoaa poikkeuksellisen käyttökokemuksen suurelle näytölle sopivaa sisältöä katsellessa. Esimerkiksi nettisivujen selaaminen on huomattavasti miellyttävämpää leveämmältä näytöltä ja sama koskee myös pelaamista. Videoiden osalta ”haasteeksi” muodostuu Fold2:n sisänäytön erikoisempi kuvasuhde, jonka johdosta videoin ylä- ja alaosaan jätetään varsin kookkaat mustat palkit. Lisäksi näytössa oleva kamerareikä on sijoitettu näytölle siten, että se osuu ilkeästi pyörimässä olevan videon näyttöalaan. Jos kamera olisi sijoitettu huomattavasti enemmmän lähemmäksi laitteen sivua, voisi se peittyä ylä- tai alapalkin alle videokäytössä.

Sisänäytön liikkeentoisto on uuden 120 hertsin virkistystaajuden paneelilla myös sulavaa eikä edellismallin kanssa havaittuja päivitysviiveitä eri näytön osissa havaittu.

Fold2:n alapäädyn tarjonta on varsin perinteinen ja sieltä löytyy laitteen toinen stereokaiuttimista, mikrofoni sekä USB Type-C -liitäntä, joka tukee 3.1 Gen 1 -standardia. Stereokaiuttimet on sijoitettu järkevästi ja ne sijoittuvat vaakatasossa käytettäessä laitteen sivuille. Korvakuulolla kaiuttimet ovat erittäin laadukkaat ja äänenlaadultaan hyvät.

Ohjelmistopohjaiset navigointipainikkeet saa toimimaan joko normaaleilla Androidin eleillä tai erikseen asetuksista valittavilla painikkeilla. Painikkeet saa erikseen määriteltyä sijoittumaan joko oikeaan tai vasempaan kulmaan, jolloin niiden käyttö on helppoa yhdelläkin kädellä.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu osaksi laitteen oikealla sivulla sijaitsevaa virtapainiketta. Fold2:n rakenteesta johtuen sormenjälkitunnistimen käytössä oli välillä pieniä hankaluuksia, kun esimerkiksi vasemmassa kädessä pitäessä ei sormenpäätä meinannut saada osumaan kunnolla lukijalle, joka taas aiheuttaa virhetunnistuksia. Oikealla kädellä käytettäessä tunnistin istuu sopivasti peukalon kohdilla, joten sen operointi oli huomattavasti helpompaa. Sormenjälkitunnistimen käyttö laitteen ollessa pöydällä vaatii myös hieman enemmän osumatarkkuutta. Toiminnaltaan ja nopeudeltaan sormenjälkitunnistin toimii pääsääntöisesti nopeasti ja varmasti.

Laitteen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan mikrofoniaukko ja toinen stereokaiutin. Kuten jo mainitsimme, on viime mallissa ollut valtava kameralovi näytön yläkulmasta unohdettu ja sisänäytön kamera on nyt toteutettu kamerareikänä.

Puhelimen sisällä ”rauta” on jaettu luonnollisesti kahteen puoliskoon. Kamerakyhmyllisen ”takakuoren” puolelle on sijoitettu pääpiirilevy sekä toinen kahdesta akusta. Ulkonäytön puoliskossa on puolestaan pienempi apupiirilevy sekä toinen akku ja kaiuttimet.

Akun kokonaiskapasitetti on 4500 mAh, joka muodostuu molemmilla laitepuoliskoilla olevista omista akuista. Galaxy Z Fold2 tukee nyt myös 25 watin pikalatausta, kun viime vuonna lataus oli rajoitettu 15 watin teholle. Myös langaton lataus on tuettuna, kuten myös käänteinen langaton lataus.

 

Kamera

Galaxy Z Fold2:n kolmoiskameratoteutus on sijoitettu puhelimen takakuoren ylänurkkaan isokokoiseen kamerakyhmyyn. Kamerakyhmyn toteutuksessa on selkeästi lainattu muotoilua S20- ja Note20-malleista ja itse kameraraudan Samsung on päätynyt lainailemaan vanhemmista Galaxy-sarjan puhelimista.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1/1.76-tuumainen kenno, 1,8 um pikselikoko), f1.8, OIS, Dual Pixel PDAF
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/3.6-tuumainen kenno, 1,22 um pikselikoko), f2.2, 123 asteen kuvakulma
  • 12 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, 2x optinen zoom, f2.4, OIS
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 60 FPS, HDR10+, OIS + EIS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS 0,4 s, 1080p 240 FPS

Kuten jo mainitsimme, Fold2:n takakameran komponentit ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan varsin tuttuja. Takakameran laajakulmasensori on teknisten tietojen perusteella identtinen alkuvuoden S20-mallien kanssa.

Pääkameran tukena ovat 12 megapikselin telekamera sekä 12 megapikselin ultalaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla. Telekamera tarjoaa kaksinkertaisen optisen zoomin ja sisältää myös optisen kuvanvakaimen.

Videopuolella tuettuna on jo lippulaivamalleille tutut 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Tänä vuonna yleistynyt 8K-kuvaus kuitenkin puuttuu, vaikka järjestelmäpiiri siihen pystyisi. Hidastuskuvaus onnistuu 960 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p -laaduilla.

Fold2:n kamerasovellus on tuttu aikaisemmista Galaxy-sarjan lippulaivapuhelimista ja suurin ero käyttöön tuleekin Galaxy Z Fold2:n näyttöjen koosta. Kameran käyttö onnistuu niin ulko- kuin sisänäytöllä. Koon osalta kasvanut ulkonäyttö on jo huomattavasti käytännöllisempi myös kamerakäyttöön ja itse huomasin harvoin jaksavani avata laitetta käyttääkseni isoa sisänäyttöä. Lisäksi sisänäyttöä käytettäessä tarvitaan aina kaksi kättä, kun taas etunäytöllä kontrollien käyttö onnistuu tarvittaessa yhdellä kädellä.

Fold2:n kolme takakameraa tarjoavat kuvausmahdollisuuden kolmella eri polttovälillä. Ultralaajakulmakameran ja telekameran polttoväliero on nelinkertainen. Oheinen galleria havainnollistaa kolmoiskameran kuvakulmien erot.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kuvanlaadullisesti ei ollut yllätys, että pääkameran tuottama jälki mukailee alkuvuoden S20-malleja. Värien osalta ei ole havaittavissa yliampuvaa ylisaturointia. Kuvien dynamiikka on myös erittäin hyvällä tasolla. Ainoat pienet miinuspisteet voi antaa joissain tilanteissa aggressiivisesta terävöinnistä, jota Samsungin prosessointi kuviin tuottaa.

Heikommassa valossa Fold2:n pääkamera pärjää edelleen mainiosti. Pääkameran tuottamat otokset ovat myös hämärällä yksityiskohtaisia ja päiväkuvia joissain tilanteissa vaivannut yliterävöinti on huomattavasti hillitympää. Kohinaa kuvissa esiintyy harvakseltaan.

Myös Fold2:n ultralaajakulmakameran tekniset tiedot vastaavat alkuvuoden S20-malleissa ollutta sensoria. Ultralaajakulmakamerassa ei Fold2:n osalta ole kuitenkaan automaattitarkennusta, joka on harmillinen puute tämän hintaluokan puhelimessa ja se rajoittaa hieman ultralaajakulmakameran käytettävyyttä. Kuvanlaadullisesti sensoriin pätee pitkälti samat kommentit kuin moneen muuhun ultralaajakulmasensoriin, eli kuvissa on havaittavissa selkeästi enemmän pehmeyttä ja myös dynamiikka ei ole aivan pääkameran tasolla. Positiivisena puolena väritoistossa ei ole havaittavissa merkittävää eroa laajakulmakameraan verrattuna.

Hämärässä ultralaajakulmasensorin kyvyt loppuvat yksinkertaisesti kesken ja kuvien yleisilmeestä tulee huomattavan pehmeä. Kamera ei pysty taltioimaan tarpeeksi valoa ja kuvista tulee hyvin tummia.

Fold2:n telekamera tarjoaa kaksinkertaisen optisen zoomauskertoimen pääkameraan verrattuna ja päiväsaikaan kuvat ovat varsin päteviä. Kuvissa on havaittavissa pienissä määrin enemmän kohinaa, mutta ei häiritseväksi asti. Väritoisto on jälleen hyvin lähellä kahta muuta sensoria. Huomasimme kuitenkin, että kameralla oli automaattitarkennuksen kanssa välillä ongelmia ja kamera saattoi ensin kadottaa tarkennuksen ja muutaman sekunnin päästä lukita tarkennuksen uudestaan haluttuun kohteeseen.

Hämärällä ongelmat tarkennuksen kanssa nousevat huomattavasti selvemmin esiin ja kohteeseen tarkennus tuottaa telekameralle hieman hankaluuksia hämärämmissä kuvaustilanteissa. Kuvanlaadullisesti yllätyksettömästi kuvissa on havaittavissa huomattavasti selkeämmin kohinaa, mutta kokonaisuutena telekamera pärjää myös hämärällä.

Fold2 tarjoaa myös kamerasovelluksessa erillisen yökuvaustilan. Yökuvaustila on käytettävissä kaikilla kameroilla ja jos asetuksissa oleva tekoälytunnistus on päällä, niin kamerasovellus siirtyy yökuvaustilaan automaattisesti.

Yö-tila tuo tietyissä tilanteissa mukavasti esiin tummissa kohdissa sijaitsevia yksityiskohtia ja parantaa myös värientoistoa. Samsungin toteutus eroaa muutaman muun kilpailijan toteutuksesta eikä pyri ylivalaisemaan kuvia. Jos kuvaustilanteessa on valonlähteitä tarjolla, ei yö-tilan käytöllä saada aikaan kovin suuria eroja, mutta ”pilkkopimeässä” se on varsin kelpo apu.

Fold2:n kameran videokuvausominaisuudet ovat Samsungin muiden huippumallien tavoin markkinoiden parhaimmistoa. 4K 60 FPS -video tallentuu varsin korkealla bittivirralla (71 Mbit/s, High@L5.2, CABAC 1 Ref Frames) ja on erittäin näyttävää ja laadukasta. Ääni tallentuu stereona 256 kbit/s laadulla. Kuvanvakautuksessa hyödynnetään sekä optista että elektronista vakautusta. Vakautus toimii hyvin ja suodattaa videolta pois pahimmat tärinät ja heilahdukset.

 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy Z Fold2 käyttää pohjana Googlen Android 10 -versiota, jonka päällä pyörii Samsungin oma OneUI-käyttöliittymän 2.5 versio. Melko kattavasti vakio-Androidin alleen peittävän One UI:n ulkoasu on tuttu S- ja Note-malleista, joskin sitä on mukautettu Foldin erikokoisille näytöille sopivaksi.

Sovelluskattaus perustuu pitkälti Samsungin omiin vakiosovelluksiin, mutta mukaan on ladattu myös perinteinen Googlen sovelluspaketti, joten toiminnoiltaan päällekkäisiä sovelluksia löytyy jonkin verran. Esiasennettuja kolmansien osapuolten sovelluksia on yhteensä kuusi kappaletta – Netflix, Facebook, Spotify sekä kolme Microsoftin sovellusta, joista osa ei ole kokonaan poistettavissa puhelimesta.

Samsung lupaa Galaxy Z Fold2:lle kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja puhelimessa olikin testijakson ajan syyskuun tietoturvapäivitykset, mutta artikkelin kirjoitushetkellä lokakuun tietoturvia laite ei vielä ollut saanut. Android 11 -päivitys on myös laitteelle tulossa, mutta Samsung ei ole sen aikatauluja avannut vielä tässä vaiheessa. Viime vuosiin peilaten päivitystä voidaan odotella joulu-helmikuu-akselilla. Nykyisin Samsung tarjoaa lippulaivamalleilleen entisen kahden vuoden sijaan kolme vuotta Android-versiopäivityksiä.

 

Android 10 oli ensimmäisiä Android versioita, joissa Google oli toteuttanut natiivisti tukea taittuvanäyttöisille puhelimille, joten Samsungin ei ole tarvinnut aivan kaikkea tehdä jälleen alusta alkaen itse. Parin viikon käyttöjakson kokemusten perusteella itse pohjalla oleva toteutus on varsin toimiva, eikä siinä havaittu sen kummoisempia ongelmia. Uusimpana ohjelmistopuolen ominaisuutena näytön asetuksissa on mahdollista valita sisänäytön pikselitiheys, johon sovelluksien tulisi myös reagoida tuomalla tarjolle enemmän tablettimainen käyttöliittymä.

Samsungin aiemmista malleista tuttu moni-ikkunanäkymä on optimoitu Foldin suurelle sisänäytölle mahdollistaen kolmen sovelluksen samanaikaisen näyttämisen näytöllä. Moni-ikkunatilan saa aktivoitua pyyhkäisemällä näytön oikeasta reunasta auki valikon, joka tarjoaa avattavaksi yleisimmin käytettyjä sovelluksia sekä laajemman sovelluslistan. Valikkoon voi myös koota omia sovellusryhmiä, joita klikkaamalla puhelin avaa ryhmässä olevat (max 3) sovellusta moniajonäkymään. Sovellusikkunoiden paikkoja voi myös vaihdella kätevästi moniajonäkymässä.

Ohjelmistopuolella löytyy myös nykyhetkellä Galaxy Z Fold2:n suurin heikkous, mutta ongelma on lähinnä sellainen, johon Samsungilla on harmittavan vähän mahdollisuuksia vaikuttaa. Kyseessä on sama ongelma, joka on vaivannut Android tabletteja niiden koko elämänkaaren, nimittäin kolmansien osapuolten sovellukset. Suurta osaa Android-sovelluksista ei ole optimoitu käytettäväksi isommilla näytöillä ja etenkään Fold2:n käyttämällä neliömäisellä näytöllä. Monet sovellukset näytetään sisänäytöllä vain laajennettuna koko näytölle, kuitenkaan sen enempää käytettävissä olevaa lisätilaa hyödyntämättä. Poikkeuksiakin löytyy, nimittäin Samsungin omat sovellukset (esim. Viestit, Yhteystiedot, Puhelin, Omat tiedostot, Internet, Kalenteri, Kello, Videopuhelu, Muistutus, Laskin), muutama Googlen sovellus (YouTube, Gmail ja Google Maps) sekä Microsoftin Office-sovellukset ja Spotify. Näissä sovelluksissa on tarjolla enemmän tietokonemaisempi käyttöliittymä, kun näyttöasetuksissa on valittu tiheämpi pikselitiheys.

Sovellustarjonta tuskin tulee kasvamaan kovin nopeasti johtuen Fold2:n hinnasta ja pienestä niche tuotesegmentistä ja kun samaan aikaan Android tablettien myynti vähenee vuosi vuodelta, niin kehittäjillä ei ole suurta hinkua päivitellä sovelluksiaan jälleen uudelle laitetyypille.

 

Suorituskyky

Galaxy Z Fold2 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä syyskuun loppupuoliskolla parin viikon ajan. Laitteen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia.

Vaikka Fold2:n rakenne ja toteutus poikkeaa varsin radikaalisti normaalista älypuhelimesta, tottui tähän uuteen malliin varsin nopeasti. Foldin kakkosversiossa valmistaja on tehnyt ensimmäisestä iteraatiosta suurempia muutoksia, joten Fold2:n käyttötapa ensimmäiseen Foldiin verrattuna olisi varmasti erilainen. Siinä missä ykkösversiossa etunäytön käyttäminen tuntui moneen asiaan täysin mahdottomalta, on Fold2:n kasvanut etunäyttö jo täysin käytettävä melkein jokaiseen askareeseen, vaikka siinä pieniä kompromissejä onkin tehtävä (esimerkkinä näppäimistön käyttö puikulamaisella etunäytöllä). Pidempiaikainen käyttö oli luonnollista hoitaa laite avaamalla isommalta näytöltä – tähän lukeutui esimerksi selain- ja muu sosiaalisen median käyttö.

Galaxy Z Fold2:n suorituskyvyssä ei havaittu raskaimmillakaan tehtävillä ongelmia ja se vastaa hyvin muita lippulaivapuhelimia. Käytössä ei havaittu hidasteluita tai ylimääräisiä latailuja. Etenkin isomman sisänäytön uusittu 120 hertsin virkistystaajuus tekee sisänäytön käytöstä miellyttävää.

Suuren sisänäyttönsä osalta Fold2 sopii erinomaisesti pelikäyttöön ja Snapdragon 865+ –piirin suorituskyky tukee sitä erinomaisesti. Testasimme puhelimella mm. Asphalt 9- ja Call of Duty Mobilea, jotka kaikki pyörivät sulavasti ja ongelmitta hyvillä kuvanlaatuasetuksilla. Etenkin monimutkaisemmilla kontrolleilla varustettuja pelejä pelatessa suuresta näytöstä on iloa, sillä peukalot peittävät huomattavasti pienemmän alan näytöstä. Fold2 lämpenee pidemmässä pelikäytössä pääosin toisesta puoliskostaan hieman, mutta ei häiritsevän paljon.

Testasimme järjestelmäpiirin pidemmän rasituksen suorituskykyä CPU Throttling -sovelluksella, jossa prosessorisuorituskyky laski 15 minuutin aikana noin 90 %:iin maksimista, joka on hyvä suoritus. GFXBenchin akkutestissä grafiikkasuorituskyky laski puolen tunnin aikana portaittain ensin vajaaseen 90 %:iin ja lopulta vajaaseen 70 %:iin maksimista. Sekään ei ole hassumpi tulos.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi Asus Rog Phone 3:n, Galaxy Note20 Ultran sekä OnePlus 8 Pro:n, joista kaikki edustavat markkinoiden suorituskykyisintä kastia. Mukana on Samsungin oma Exynos 990 -piiri (Note20 Ultra), Snapdragon 865+ (Rog Phone 3 ja Fold2) sekä Snapdragon 865 (OnePlus 8 Pro).

Galaxy Z Fold2:n suorituskyky ei tarjoillut testeissä yllätyksiä ja se sijoittuu varsin hyvin muiden Snapdragon 865- ja 865+ piirien joukkoon. Suomessa myytäviin Exynos-piirillä varustettuihin Galaxy S- ja Note20-malleihin verrattuna Fold2 tarjoaa kokonaisuutena hieman parempaa suorituskykyä, ollen Samsungin suorituskykyisin malli Suomessa.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin aiempina vuosina io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Galaxy Z Fold2:n akkukapasiteetti on noussut viime vuodesta hieman ja akku on nyt 4500 mAh. Fold2:n iso sisänäyttö ja kasvanut etunäyttö tuovat testijaksolle kuitenkin varsin tuntemattoman muuttujan, sillä io-techissä ei ole aikaisemmin testattu muita taittuvanäyttöisiä puhelimia kuin aikaisempaa Galaxy Fold -mallia. Myös allekirjoittaneelle tämä on ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, joten ennakko-odotuksia ei testijaksolle lähdettäessä oikein ollut.

Kuvaajassa vihreät pisteet kuvastavat käyttöä 4G-verkossa ja 5G-modeemi pois käytöstä. Siniset pisteet on 5G-käytöllä niin, että puhelimen asetuksissa 5G-modeemi on aktivoituna.

Testijakson aikana kävi kuitenkin varsin selväksi, että Fold2 pystyy tarjoamaan varsin pätevää akkukestoa. On kuitenkin huomioitavaa, että akkukesto on etenkin Fold2:n osalta erittäin riippuvainen omista käyttötavoista ja minkä verran isompaa sisänäyttöä käyttää.

Testijaksolla Fold2:n käyttö oli ehkä hieman keskivertoista kevyempää ja raskaampia käyttöä oli vain muutamana päivänä. Aluksi puhelimen 5G-modeemi kytkettiin kokonaan pois päältä ja puhelinta käytettiin 4G-verkossa. Viimeiset viisi päivää puhelimen 5G-modeemi kytkettiin päälle ja puhelinta käytettiin myös 5G-liittymällä varustetulla SIM-kortilla, mutta valitettavasti testikäytössä oleva DNA:n SIM-kortti ei jostain syystä löytänyt 5G-verkkoja edes Helsingin keskustassa. Toisella puhelimella kyseinen liittymä tuntuisi kuitenkin toimivan ongelmitta.

Normaalina päivänä (noin klo 8 – 23) akkuprosentit laskivat 60–70 %:n tienoille ja tällöin näytön päälläoloaika liikkui 1-2 tunnin paikkeilla. Hieman aktiivisemmalla n. 2,5 – 4 tunnin käytöllä akun varaustase laski noin 40 – 60 %:n haarukkaan. Kevyemmällä käytöllä puhelimella varmasti selviää kahden päivän käyttöaikoihin, etenkin kuin huomattavasti raskaammalla yli 5 tunnin käyttöajoilla (ja 5G päällä) akkua oli vielä yli 30 % jäljellä päivän päätteeksi.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä. Puhelimen kumpaakin näyttöä käytettiin käyttötilanteen- ja tarpeen mukaan.

Yhteenvetona Fold2:n akkukesto oli allekirjoittaneelle jopa pienoinen yllätys, mutta asiaa hieman pohdittuani Samsungin tekemät muutokset esimerkiksi ulkonäytön kokoon ”aiheuttavat” sen, että puhelimen sisänäyttöä tarvitsee huomattavasti vähemmän jokapäiväisiin askareisiin. Akkukesto on kuitenkin täysin riippuvainen ulko- ja sisänäytön käytön suhteesta, joten vertailua muihin ”normaaleihin” puhelimiin on siltä kannalta hankala tehdä.

Ajoimme Fold2:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Testit ajettiin suurempaa sisänäyttöä käyttäen.

YouTube-testissä videota striimattiin WiFi:n kautta tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin kuusi prosenttia tunnissa, joka on erittäin hyvä tulos ottaen huomioon Fold2:n sisänäytön koon. Laskennallisesti tulos tarkoittaa noin 16,5 tunnin toistoaikaa yhdellä latauksella. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Fold saavutti toistuvasti melko tarkalleen 180 minuutin tuloksen, joka jää hieman muista Snapdragon 865 -sarjan puhelinten tuloksista.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Fold saavutti noin 7,5 tunnin tuloksen, joka on hieman heikompi kuin tänä vuonna testaamiemme high-end-puhelimet. Tulos on heikompi kuin Samsungin muilla huippumalleilla, johon on varmasti oma osansa suurikokoisella näytöllä.

Galaxy Z Fold2 mukana toimitettava 25 watin pikalaturi on nykymittapuulla tehoiltaan hieman keskitasoa heikompi. Fold2 lataaminen tyhjästä täyteen kestää mukana toimitettavalla pikalaturilla noin 1,5 tuntia.

Puhelin tukee myös langatonta latausta 15 watin teholla, sekä käänteistä langatonta latausta 9 watin teholla.

 

Yhteenveto

Samsungin taittuvanäyttöisten puhelinten kehitys on nyt edennyt Galaxy Z -sarjan osalta toiseen iteraatioon, kun niin Fold- kuin Flip -malleista on markkinoilla jo toisen generaation laitteet. Viime vuoden Galaxy Fold oli vielä selkäesti ”prototyyppi” ja se keräsi huomattavasti kritiikkia etunäytön toteutuksesta ja myös saranaratkaisun löystymisestä. Näistä lähtökohdista Samsungin on ollut varsin helppo lähteä kehittämään Z Fold2:sta ja Fold2 onkin monen mielestä sellainen, kuin vuosi sitten julkaistu Galaxy Foldin olisi pitänyt olla.

Mobiilimarkkinoita on pitkään kuvattu paikoillaan polkevaksi, jossa uusia ”oikeita” innovaatioita ei olla nähty moneen vuoteen. Tilanne kuitenkin muuttui viime vuonna, kun ensimmäiset taittuvanäyttöiset puhelimet alkoivat vihdoin löytää tiensä myyntiin ja myös kuluttajien saataville. Jotain täysin uutta kaipaavien, ensimmäisen sukupolven yli hypänneiden kuluttajien luulisi tällä hetkellä olevan varsin innoissaan Galaxy Z Fold2:sta, sen ollessa jo varsin käyttökelpoinen puhelin.

Rakenteelliselta toteutukseltaan Z Fold2 on luonnollinen jatkumo siitä mihin Samsung jäi edellisen Foldin kanssa. Saranatoteutus on Fold2:ssa mietitty ja tehty kokonaan uudestaan ja painopisteenä on selkeästi ollut kestävyyden parantaminen. Uusittu sarana tuntuukin käytössä todella laadukkaalta ja sen koko liikeradalla toimiva lukitusmekanismi tarjoaa myös monia ihan käytännöllisiä käyttötapoja. Rakenteessa on myös ”ongelmansa” ja Fold2 ei ole mikään siro puhelin. Painoa laitteella on melkein 300 grammaa ja se on myös huomattavan tuhti kiinnitaitettuna. Runsaan painon huomaa etenkin suljettuna ja yhdellä kädellä käytettäessä, jolloin käsi väsyy pitkässä käytössä varsin nopeasti. Saranamekanismin kestävyys on myös pitkässä juoksussa vielä kysymysmerkki ja edellisen mallin saranaa ainakin vaivasi löystyminen.

Laitteen sisäpuolelta avautuva 7,6-tuumainen taittuva AMOLED-näyttö on ehdottomasti koko Fold2:n keskeisin ominaisuus. Sen avulla Fold2 täyttää monella käyttäjällä varmasti niin älypuhelimen kuin myös mahdollisen tabletin käyttötarpeet. Taitettavuudesta huolimatta näyttö on Samsungin huippumallien tapaan erittäin laadukas niin kuvanlaadultaan kuin myös väritoistoltaan. Samaan aikaan näytön kestävyyteen liittyy paljon kysymyksiä ja miten se tulee kestämään normaalissa käytössä. Käytöstä riippumatta on saattaa olla vain ajan kysymys, koska itse näytön väliin pääsee jonkinasteinen roska, jonka jälkeen näytön kestävyys joutuu koetukselle.

Perinteisempään käyttöön tarkoitettu ulkonäyttö on nyt Fold2:ssa käytettävä ja sen avulla voi hoitaa pidemmätkin toimet, hieman käyttömukavuuden kustannuksella. Ulkonäytön suurin ongelma on sen kuvasuhde, joka tekee näytöstä erittäin pitkulaisen. Näytön kuvasuhteen johdosta esimerkiksi näppäimistö jää erittäin kapeaksi ja ahtaaksi, joten pitempien viestien kirjoitus kannattaa hoitaa isommalla sisänäytöllä.

Rautapuolella Qualcommin Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri on monille mieluinen ”yllätys”, sillä Suomessa Samsungin lippulaivapuhelimet ovat toistaiseksi olleet varustettu valmistajan omalla Exynos-piirisarjalla, jotka eivät aivan pärjää pahimmalle kilpailijalleen. Suorituskykypuoli on siis kunnossa ja puhelimen runsas 12 gigatavun RAM-keskusmuisti ei hevillä lopu kesken. Pieni miinus täytyy tosin antaa laitteen sisäisen tallennustilan pienennykselle, kun kyseessä on yli 2000 euroa maksava ”luksuspuhelin”. Akkukapasiteetti on saanut pienen suurennoksen ja laitteen akkukesto olikin testijaksolla täysin riittävä ja mahdollistaa parhaimmillaan jopa kahden päivän käyttöajat.

Kamerapuolella Fold2 ei tarjoa mitään mullistavaa uutta, sillä kolmoiskamera lainailee komponenttejaan Samsungin aiemmista lippulaivapuhelimista. Kolmoiskamera mahdollistaa melko monipuoliset kuvausmahdollisuudet. Kuvanlaadultaan kolmoiskamera tarjoaa tasaisen laadun kuvaustilanteesta riippumatta ja tuottaa varsin hyvää jälkeä eri tilanteissa. Myös videopuolen toteutus on kunnossa.

Softapuolella Z Fold2 tarjoilee toistaiseksi vielä Android 10 -pohjaisen OneUI 2.5 -käyttöliittymän, jota Samsung on mukauttanut varsin rajusti kahta näyttöä hyödyntäväksi. Samsungin toteutus on toimiva ja näyttöjen välillä siirtyminen on toteutettu sulavasti ja toimii testiemme perusteella ongelmitta. Softapuolen suurin ongelma onkin kolmansien osapuolten sovellusten kanssa, etenkin kun harva sovellus on tehty tukemaan tällaista erikoisempaa kokonaisuutta. Tilanne olisi huomattavasti erilainen, jos Android-tablettimarkkinat olisivat paremmassa asemassa, mutta koska tablettimarkkinat eivät vedä, ei kehittäjiä myöskään hirveästi kiinnosta päivittää ohjelmiaan toimimaan ”tablettitilassa”. Etenkin suuremman sisänäytön hyödyt jäävät suurimmilta osin hyödyntämättä, kun sovellukset lähinnä skaalataan koko näytölle vain käyttämään isompia UI-elementtejä.

Yhteenvetona Z Fold2 on varsin tyypillinen kehitysaskel ensimmäisen ”prototyyppilaitteen” jälkeen, jossa valmistaja on omalta osaltaan korjannut suurimmat ongelmakohdat laitteen ulkoisen olemuksen ja raudan osalta. Fold2 on jälleen yhden askeleen lähempänä mahdollista tulevaisuuden laitenäkymää, mutta todelliseen läpimurtoon on vielä varmasti useamman vuoden taival. Seuraavat iteraatiot näyttävätkin miten laitteet tästä kehittyvät ja kun laitteen hintaa saadaan tulevaisuudessa painettua huomattavasti alaspäin ne varmasti löytyvät ostajakunnan huomattavasti laajemmalta skaalalta. Fakta kuitenkin on, ettei Galaxy Z Fold2:n ostamista yli 2000 euron hintaan pysty millään järjellä perustelemaan.

Käytännössä Fold2:n osalta pätee samat päätelmät kuin vuosi sitten julkaistun ensimmäisen version osalta. Ostajalla on oltava selkeä seikkailunhalu ja ylimääräistä rahaa, että tällaisen uuden tekniikan osto voisi tulla kyseeseen. Jos tietää, että laite korvaa niin puhelimen kuin tabletin, voi isompi sisänäyttö olla rahan arvoinen ominaisuus, mutta samaan aikaan rakenteen ja fyysisen olemuksen osalta täytyy olla valmis tekemään myönnytyksiä. Myös uudistetun saranan ja taittuvan näytön, vaikkakin niitä on selkeästi parannettu, kestävyys pitkässä juoksussa on vielä kysymysmerkki.

Kokonaisuutena Fold2 jätti kuitenkin varsin positiivisen kokonaiskuvan ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan vielä seuraavien sukupolvien tuomia kehitysaskeleita.

Plussaa:

  • Erittäin suurikokoinen ja kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-paneeli
  • Suurentunut etunäyttö on nyt huomattavasti käytännöllisempi
  • Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Nopea UFS 3.1 -tallennustila ja 12 Gt RAM-muistia
  • Monipuolinen kameraratkaisu ja sen tasainen kuvanlaatu eri tilanteissa
  • OneUI:n monipuoliset lisäominaisuudet
  • Nopea 25 watin pikalataus sekä tuki langattomalle lataukselle

Miinusta:

  • Korkea hinta
  • Saranarakenteen ja näytön kestävyys pitemmällä aikavälillä
  • Paino ja paksuus suljettuna
  • Sormenjälkitunnistimen sijainti ja toimintavarmuus varauksin
  • Ei IP-suojausta
  • Tallennustilan tiputus 512 Gt:sta 256 gigatavuun
  • Myyntipaketista poistetut langattomat kuulokkeet ja suojakuori

Huomionarvoista

  • Ei 3,5 mm äänilitäntää
  • Dual-SIM käytettävissä vain eSIM:llä
  • Lasinen rakenne arka tiputuksille

 

This site uses XenWord.
;