Testasimme Noctuan ensimmäisen passiivisen prosessoricoolerin.
io-techin cooleritestipenkkiin saapui tällä kertaa jotain aiemmasta poikkeavaa, nimittäin täysin passiivinen Noctuan NH-P1, joka luottaa siis luonnolliseen konvektioon, eikä hyödynnä vakiotilassaan lainkaan tuulettimia. NH-P1:n suositushinta on 109,90 euroa, eli kyseessä on pykälän valmistajan tuulettimia käyttävää NH-D15-lippulaivacooleria kalliimpi malli.
Tässä artikkelissa tutustumme Noctua NH-P1:n rakenteeseen ja suorituskykyyn. Verrokkina passiivicoolerille testeissä on mukana Noctuan NH-D15.
Lue artikkeli: Testissä Noctua NH-P1 -prosessoricooleri
Tuossa asennossa toki konvektio toimii parhaiten mutta taitaa aikalailla keittää vrm.
Tuo cooleri on suunniteltu asennettavaksi juurikin noin päin, eikä ainakaan Ryzen-alustalla ole edes mahdollista kiinnittää muutoin. @Diizzel voinee kuitata onnistuuko Intel-alustoilla teoriassa vaakaankin, siinä en kuitenkaan näe järkeä koska koko cooleri on suunniteltu passiivikäyttöön ja pystysuunnassa kulkeva rivasto on keskeinen osa toimintaa.
Luulisi, että ainakin teoriassa tuon voisi saada Intel-alustalla vaakasuuntaan, kuten muutkin Noctuan tuotteet, kun ne kiinnitysreiät ovat symmetrisesti. Toisaalta kuten Juha sanoikin, niin coolerin toiminta on selvästi suunniteltu pystysuuntaiseksi, eli jäähdytyskyky ainakin passiivisena kärsinee vaakasuuntaisesta asennuksesta, minkä lisäksi ulkomitat voivat kotelosta riippuen myös asettaa haasteita suunnitellusta poikkeavassa asennuksessa.
Tässä kiteytyy hyvin se ongelma minkä näen näissä passiivijäähyissä: Ne eivät tarjoa mitään käytännön etua verrattuna aktiivijäähyyn, missä tuuletin pyörii hitaasti. Kumpaakaan ratkaisua ei kuule käytettäessä, mutta aktiivijäähy on halvempi ja tehokkaampi. Miksei olohuoneen mediakoneeseen pistä esim. Noctua NH-L9a-AM4 jäähyä? Tuo on paljon pienempi kuin NH-P1 ja mahdollistaa paljon pienemmän kotelon. Hintakin on vain hitusen päälle 1/3 NH-P1:n vastaavasta. Kumpaakaan ei kuule 30cm päästä. Saati olohuoneen sohvalta käsin.
Vähän kuten coolerin nimikin kertoo, se tarjoaa käytännön edun lähinnä siinä tilanteessa mihin se on suunniteltu, eli passiivikäytössä. Teoreettinen, joskaan ei kovin konkreettinen etu on myöskin liikkuvien osien puute.
Teoriassa kyllä, mutta käytännössä on aika sama ajaako 500rpm tuuletinta vai ei. Harva asuu maailman hiljaisimmassa huoneessa akustiikkalevyjen keskellä, ja oikein muualla et eroa kuule.
Jos käyttää tietokonetta ilman koteloa eikä halua että lapset tai lemmikit ottaa osumaa tuulettimesta voisi olla ostajaehdokas.
Toinen on myös jotkut kellottajat ja henkilöt joilla rauta vaihtuu tiheään tahtiin, voi läpsästä tämän mötkäleen päälle ilman että joka kerta joutuu ruuvailemaan kiinni emolevyyn.
Nyt pitää tarkistaa ja kysyä: tuon mukana siis tulee vain "puolet" AM4 socketin kiinnityslevyistä? Eli toisinsanottuna cooleria ei saa toimimaan jos kotelossa on emolevy käännetty 90 astetta, tai vaihtoehtoisesti emolevyllä socketti on käännetty 90 astetta. Muissa Noctuan coolereissahan tulee mukana sekä lyhyet että pitkät kiinnityslevyt ja coolerin orientaation saa valita itse.
Juu AM4:lle tulee mukana vain yhdet kiinnityslevyt, kuten myös ainakin meidän NH-D15:n mukanakin. Tämän myötä AM4-alustalla on siis käytettävissä vain kaksi asennustapaa eli 180 asteen kääntö. Erillisessä Noctuan mounting kit -paketissa näyttäisi tosiaan olevan nuo pitkätkin levyt mukana.
Kappas, niimpäs onkin: nopeasti tarkistaen isoista tornicoolereista ainoastaan NH-D15 SE-AM4 ja NH-U12S SE-AM4 pitävät mukanaan molemmat levyt ja kaikissa muissa on orientaatio päätetty jo tehtaalla. On kyllä hiukan väärästä paikasta tinkimisen makua, varsinkin kun omissa (Noctuan) coolereissa tottunut valinnan vapauteen asian tiimoilta.
Teollisuuskäyttöön esimerkiksi, varsinkin hyvin pölyisiin ympäristöihin ja tilanteisiin, jossa koneen oletettu käyttöikä on vuosikymmen tai useampi. Toisaalta myös tilanteisiin, joissa aktiivinen ilmanvaihto on toteutettu puhtaasti koteloon/tilaan, eikä sinne komponenttien sekaan, toki nämä ovat YLEENSÄ serverirautaa ja serverijäähyjä, mutta periaateessa joku tälläinen johonkin tilanteeseen voi olla hyvä myös.
Normaaleihin kotikoneisiin ei sitten muuten järkeviä, paitsi harrastelun kannalta. Seinälle ripustettavaan sistustustyyliseen kotelottomaan HTPC-koneeseen voisi olla ihan siisti juttu. Järjen ja hinta-laatusuhteen kanssa tällä ei paljon ole tekemistä, mutta ei kaikkien tuotteiden tarvitse siihen kategoriaan osuakaan.
Eipä se passiivinenkaan cooleri toimi sielä pölyisessä ympäristössä kovin hyvin. Teollisuuskäytössä toimivat PC:t ovat myös todella usein ihan mopotehollisia verrattuna uusimpaan rautaan. Siellä pyörii vielä Pentium III yms serriä, niin jäähdytyskin vähän eri kantimissa. Teollisuuskäytössä nuo flektit ovat usein aika jytkyjä, koska äänenvoimakkuus ei ole niin kriittinen tekijä. Sen lisäksi sähkökaapeissa, joissa nämä PC:t sijaitsee on omat jäähdyttimet ja ilmanvaihto. Ei toki aina, mutta tämä oman kokemuksen perusteella mitä tuolla teollisuuspuolella pyörin ohjausjärjestelmien kanssa. Suurin rajoittava tekijä teollisuuskäyttöön on tuon coolerin koko. Se on aivan liian suuri.
Puhtaasti passiivikäytössä jossa ilmavirtaa ei ole, on taas tämä nh-p1 parempi.