Hollantilainen Fairphone on esitellyt kolmannen sukupolven puhelimensa, joka keskittyy erityisesti kestävän kehityksen tukemiseen. Laitteen toteutuksessa mm. tuotantoketju, työntekijöiden olot, valmistusmateriaalien lähteet ja ympäristöystävällisyys sekä kierrätettävyys ovat olleet ensisijaisessa roolissa kestävän kehityksen näkökulmasta.
Fairphone 3:n rakenne on suunniteltu helposti korjattavaksi ja keskeisimpiä varaosamoduuleita (7 kpl) on tilattavissa valmistajan sivuilta 20-90 euron hintaan. Rautapuolen toteutus ei ole hintaan nähden erityisen vakuuttava, vaan vastaa noin puolta edullisemman tavallisen puhelimen kattausta. Maininnan arvoisena seikkana rakenne on IP54-roiskevesisuojattu, vaikka takakuori on irrotettavissa ja akku helposti vaihdettavissa.
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 158 x 71,8 x 9,89 mm
- Paino: 187,4 grammaa
- Gorilla Glass 5 -näyttölasi, muovinen takakuori, IP54-suojaus
- 5,65” LCD IPS -näyttö, 1080 x 2160, 18:9-kuvasuhde, 427 PPI
- Qualcomm Snapdragon 632 -järjestelmäpiiri
- 4 Gt RAM-muistia
- 64 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka
- LTE Cat.13 -yhteydet (450/75 Mbit/s), MIMO 4×2, 2CA, Dual SIM
- WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, NFC
- Mono-kaiutin, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, FM-radio, Miracast-tuki
- Takakamera: 12 megapikselin 1/2,55″ IMX363-sensori, Dual Pixel -tarkennus, f1.8, 4K 30 FPS video
- Etukamera: 8 megapikseliä, f2.0
- Sormenjälkilukija (takakansi)
- irrotettava 3000 mAh Li-Ion-akku, USB 2.0 Type-C, Quick Charge 3.0 -tuki
- Android 9
Fairphone 3:n hinnaksi on listattu valmistajan sivuilla 450 euroa ja se tulee saataville syyskuun lopulla.
Lähde: Fairphone (PDF), Fairphone Blog
Typo ingressissä, Fariphone.
Onko näillä myös tuo käyttispäivityspuoli kestävän kehityksen mukainen? 😀
ideat hyviä, mutta on kyllä paha hinta sillä.
Ihan hyvä kysymys. Fairphone 2 julkaistiin Android 5.1:llä ja viimeisin sille julkaisu päivitys on tämän vuoden kesäkuulta. Kyseinen päivitys pohjautuu edelleen vanhaan Android 7.1 -versioon ja se on sisältänyt maaliskuun tietoturvakorjaukset.
Eli vanhaan malliin pohjaten päivittyy, mutta ei ainakaan myöhemmin enää ihan uusimmalla softalla.
Tämmöinen olisi äärimmäisen mielenkiintoista nähdä IO-techillä edes pikaisessa testissä. Olisi mukavaa vaihtelua lukea puhelinarvostelua vähän erilaisessa kontekstissa, eikä vain verrata sitä, että millä valmistajalla on absoluuttisesti paras puhelin. Itseä ainakin kiinnostaa myös kuinka hyvin tämä uusin Fairphone suoriutuu päivittäisessä käytössä.
Olisi kiva nähdä tutkimus kuinkapaljon tämä oikeasti säästää luontoa. Yksittäinen puhelin varmaan on ympäristöystävällisempi kuin kilpailijansa, mutta myynnit jäävät pieniksi joten kehityksen ja tuotannon overheadi jää varmaan aika isoksi per puhelin. Voisi helposti kuvitella että parempaan tulokseen päädyttäisiin käyttämällä tämän puhelimen kehitysresurssit johonkin hyödyllisempään kohteeseen kuin pienikatteisen kuluttajaelektroniikan tuotantoon.
Hienosti varmaan luonto säästyy kun hinta joka vahvasti vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen on asetettu näinkin korkealle.
Asiaa ei myöskään auta pinehkö näyttö painoon nähden eikä heikohko rauta myöskään.
On se hienoa kun maailmaa pelastetaa ylihintaisilla tai muuten vain kalliilla tuotteilla joita ei kenenkään hintatietoisen tulisi ostaa.
Viherpiiperryksen turvin yritetään tehdä sitten vielä voittoa, eli kuluttaja maksaa tästä pelastamisesta aiheutuvat viulut.
Joku edes yrittää vastata pitkäikäisyyden, korjattavavuuden ja vastuullisuuden arvojen huutoon, niin vastaus on täysityrmäys mallia: ”miksi edes yritätte”.
Seuraavaksi sitten Samsung ja Apple ketjuun kertomaan, kuinka isot firmat tekee kaiken väärin ja ihmisarvoista piittaamatta. Päälle vielä muistellaan aikoja kun akunkin pystyi vaihtamaan.
Uskon että tässä tapauksessa valmistaja tiedostaa ettei kilpaile kiinalaisvalmistajien kanssa hinnasta tai megabrändien kanssa tuotteistuksessa. Johan tuo materiaalien vastuullinen hankinta kertoo, ettei hinnalla kilpailla, vaan halutaan olla se reilunkaupan banaani perustallaajan ostoskorissa. Suurin osa äänestänee halpoja hintoja, isoja näyttöjä ja useita kameroita, mutta en kyllä millään voi osoittaa tätä valmistajaa, että he tekisivät tässä nyt jotain väärää yrittämällä.
Jahas.. nyt rupesi kiinnostamaan. Nykyisessä lähes korjauskelvottomassa anterosas on melko samaa kastia rauta, piisaa omiin käyttöihin.
+1 sille että IO:lle testiin tämmöinen.
Luonnon säästäminen on yks juttu, toinen sit se että kuinka monta lasta ja tehdastyöläistä on puhelimen valmistamisen yhteydessä uhrattu. Fairphone lienee ainoa joka voi sanoa luvun olevan niin matala kuin on järkevästi mahdollista saavuttaa, kuitenkin tarjoten järkevän puhelinkokonaisuuden.
Itse tuotteen hinta ei ole mitenkään mahdottoman korkea, jos oletetaan että näyttö menee ainakin kerran uusiksi ja akku pari kertaa laitteen käyttöiän aikana. Vaihto-osat kun on verrattaen edullisia ja eivät vaadi ammattilaista niitä asentamaan. Hyvänä esimerkkinä iPhonen latausportin vaihtaminen (huollossa) maksaa enemmän kuin mitä tämä puhelin kokonaisuudessaan.
Itseä kiinnostaa nimenomaan tuo huollettavuus. Omien antero luurien trackrecordi on aika surkeaa. Noin puolesta on akku mennyt ja vaihto ei kannata, noin puolet ovat vain jumiutuneen ja jättäneet käynnistymättä tai pimentyneet kesken käytön lopullisesti. Alkaa suoraan sanoen tämä kertakäyttöroska sapettamaan. :rage:
Yhden puhelimen olen rehellisesti päivittänyt kun halpisraudan 1Gt Rammi rupesi ahistamaan ja pahasti, muut 5 on hajonneet vaikka ollut suojakotelot eikä ole tipultu pahemmin eikä yhdestäkään saatu näyttöä säpäleiksi.
Mitä oikein teet puhelimelle, että saat noi akut rikki? Itellä on puhelin joka yö latauksessa vaikka sanotaan ettei kannattaisi ja ei mitään merkittävää heikennystä ole näkynyt.
Jos taas vaihdat kännykkää kun puhelin menee jumiin niin tuskin tämäkään on ratkaisu, koska ainakin kommenttien perusteella näiden aikaisempien versioiden päivitettävyys ei ole ollut paras mahdollinen.
Kyllä ite ainakin huomannut että akku huononee ajan kuluessa. Olisi kiva jos parilla kympillä voisi ostaa uuden akun ja taas puhelin kestäisi pari päivää lataamatta.
Tämän huomaa hyvin kun työpuhelin pysyy samana useamman vuoden. Alkuun puhelinta tartti ladata vain kerran 2 päivässä. vuoden parin päästä joka ilta.
Sitte sai uuden samanlaisen puhelimen niin taas akku kesti 2 päivää.
Ei ole odotukse ihan korkeimmillaan tämän kolmannenkaan suhteen.
Fairphone is rated "Bad" with 2.6 / 10 on Trustpilot
Ilman pitkäaikaisia Android-päivityksiä pidän tätä henkilökohtaisesti aika turhana, ja Android-päivityksistä ei ole taidettu mainita mitään. Moni muu voi toki saadakin tästä enemmän irti.
Sailfish kun saataisiin tähän niin olisi ihan jees. Itse en pelaa puhelimella enkä oikeastaan edes someta, niin yhdistelmä sopisi hyvin tarpeisiin.
Fairphone 2:lle löytyy Sailfish OS community build, joten veikkaisin yhteisön tekevän vastaavan myös Fairphone 3:lle. Android-tukea ei luonnollisesti ole mutta Anbox varmaankin käytettävissä, kun tässä on varmastikin suht tuore kernel-versio.
Ulkonäöltää, kun iphone5 halpiskuorissa, ei jatkoon.
@Juha Kokkonen ehkä vähän hintaluokka on kulmallaan kun Xperia 10 Full Specifications – Sony Mobile (Global English) on kevyempää rautaa eikä plussa ole juurikaan järeämpi. Hintaluokassa ei kuitenkaan ole niin suurta eroa.
Nuo Sonyt on hinnaltaan aika pielessä, joten siltä osin ehkä se äärimmäisin mahdollinen vertailukohta. Yleisesti vastaavia speksejä Fairphone 3:n kanssa löytyy monesta laitteesta 200-250 euron hintaluokassa.
En kutsuisi tuotetta ylihintaiseksi, jos sen hinnalle on olemassa todellinen, potentiaaliselle ostajakunnalle merkityksellinen peruste.
Elämässä on hyvä olla muutakin tietoisuutta kuin vain hintatietoisuutta.
"Viherpiiperryksellä" halunnet luoda vaikutelman merkityksettömästä näpertelystä. Fairphoneja on valmistettu noin 175 000 kappaletta. Verrattuna isoihin valmistajiin määrä on pieni, mutta sillä on todellista käytännön vaikutusta monien ihmisten elämään, esimerkkinä Fairphonea valmistajat työntekijät Taiwanissa:
Partnering up for progress with Arima – Fairphone
…ja kaivostyöntekijät Perussa:
How we got Fairtrade certified gold in the Fairphone 2 supply chain – Fairphone
Fairphonen valmistaminen tuottaa myös paljon tietoa kestävästi tuotettujen raaka-aineiden hankinnasta, ja Fairphone jakaa sitä tietoa avoimesti:
impact – Fairphone
Eli Fairphonen ostaja maksaa tuotteen hinnassa sen valmistuskulut? Totta, mutta ei kyllä mikään jymyuutinen…
Fairphone on sosiaalinen yritys, sertifioitu B Corporation, jonka ensisijainen toimintatarkoitus on edistää sosiaalista ja ympäristön hyvinvointia.
Ei sitten muuta kuin ostamaan ja maailmaa pelastamaan.
Mä annan oman panokseni muussa muodossa kuin ostamalla huonon ylihintaisen luurin jonka aikaisemmatkin käyttäjä kokemukset ovat olleet surkeita.
Fairphone 2:n kanssa on ollut paljon ongelmia mutta Fairphone 1 oli huomattavasti onnistuneempi toteutus. Jospa olisivat saaneet korjattua Fairphone 2:ssa esiintyneet ongelmat Fairphone 3:ssa.
Sehän onkin tärkeintä, että pyrkii edistämään hyviä yhteisiä asioita. Kaikkeen ei tarvitse eikä voikaan osallistua.
Fairphonen ensisijainen tarkoitus on näyttää, että elektroniikkatuotteitakin on mahdollista valmistaa ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen. Matkapuhelinvalmistus on niin suuri teollisuudenala, että sen muuttuminen kestävämmäksi on tärkeää. Fairphonen tavoite on juuri se, ei välttämättä suureksi valmistajaksi kasvaminen. Jos Fairphonen pienenä ja melko kokemattomana valmistajana kykenee tekemään korkeammilla raaka-aine ja työvoimakuluilla pienen määrän puhelimia nykyisellä hinnalla, kertoo se, että iso valmistaja kykenisi tekemään eettisesti tuotettuja puhelimia paljon kilpailukykyisemmällä hinta-laatusuhteella. Fairphone pyrkii siis toimimaan tienraivaajana ja esimerkkinä. Se näyttää, että matkapuhelimien valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita on mahdollista hankkia eettisesti, ja että puhelimia valmistaville työntekijöille on mahdollista maksaa kunnollista palkkaa ja tarjota heille hyvät työolosuhteet, sekä edelleen, että puhelimista voidaan tehdä helposti ja halvalla korjattavia. Tietenkin Fairphone samalla tekee parhaansa puhelimiensa hinta-laatusuhteen eteen, mutta mahdollisen rajat tulevat aina jossain vastaan.
Siihen kenen hinta on pielessä en nyt ota kantaa. Kiinalaisien hintoihin ei kukaan pääse, mutta Fair ja kiinan työolot nyt ihan sovi samaan lauseeseen. Fairphone kilpailee samalla tavalla reunaaluella kuin Apple tai Sony.
Ööh lataan jos näyttää siltä että seuraavaa päivää ei riitä akku eli ̃ 15-30% lähistöllä, eli puhelimesta riippuen 1-3pv välein. ZTE:ssä, "mikä lie oli välissä" ja sampan galaxy 3 ministä vaan meni akut äkkiä. OneX vaan flippasi pimeeksi (pari ekaa boottia yritti vilkuttaa punaista, sitten ei noussut oli pitkään kaatuillut, veikkaan että "SSD" alkoi sekoilla), huawei p8 lite ei vaan noussut enää bootista ikinä.. ei mitään hajua mikä iski.
Kopetikop.. Nokia 6.1 ei ole vielä oireillut vaikka 2v alkaa olla ikää.
Ja joo FP3 innostus laski kun FP2 oli ollut noin skeidaa.. en ollut tutustunut ikinä, joten idea modulaarisesta itsekorjattavasta luurista kiehtoi.. kunnes sitten katsoin noita revikoita.. 🙁
Reilun kaupan puhelin vai reilun kerhon puhelin 😀
Osien ja korjattavuuden lisäksi toinen puoli sitä käytettävyyttä ja softaa. Jos se toimii ja sitä helppo korjata mutta samalla joku juttu v*t*ttaa siinä puhelimen käytössä niin ihmismieli on pidemmässä juoksussa taipuvainen hankkimaan jonkun toisen laitteen tilalle.
Juu, paitsi että Sonyllä ei ole tarjottavanaan noissa puhelimissa mitään oikeasti "reuna-alueella" olevaa, jolla hintaa voisi perustella.
Joo saletisti annat..
Softa se melkein tärkeämpi on. Tyyliin itellä on edelleen 1gen Moto G satunnaisessa käytössä ja virallinen viimeisin päivitys on 5.1.1, mutta custom 7.1.1 toimii huomattavasti paremmin ja appien kanssa ei ole ongelmaa. Vakio romilla melkein käyttö kelvoton luuri joten siihen ei akun tmv. vaihto olisi auttanut. Se on ihan sama milllaista rautaa luurista löytyy jos softa ei sovi hyvänä esimerkkinä huawei.
Joo kyllä se jonkin verran huononee, mutta nykyisin kun latureita on kaikkialla niin on helppo latailla jos enemmän käyttää. Ite tosin vaihdan puhelinta yleensä noin vuoden välein niin ei kerkee huomata.
Pitäisin ihan mielelläni samaa kalikkaa vaikka 4v jos nämä romut prkl kestäisi sen aikaa hengissä. Pääosin jotain whatsapp käyttöä tai soitan, riittää kun jotenkuten saa nettiselaimen auki. Kaikki raskaampi tulee kuitenki ntehtyä läppäriltä tai pöytäkoneelta. Toki tuota ei olisi viitsinyt tehdä alyttömyysluurien alkuaikoina, kun prossut oli hyvin köykäisiä ja softat ja varsinkin weppisivut vaan muutuivat aina pykälää raskaammaski. Nyt alkaa sentään niiden käyttö pysyä ihan siedettävänä noilla 6xx qualcommeillakin.. Kaikken suurin vitutus enää on kertakäyttöisyys ja lääpintänäytöllä kirjoittaminen. 🙂
Kamera, näyttö, design, PS4 integraatio?
Näyttö on hieman massasta poikkeava, mutta ei noista yksikään mielestäni ole oikeasti erityisiä ominaisuuksia, joista massat olisi valmis maksamaan kymppejä tai satasen lisää. Ja se kyllä näkyy myös Sonyn myynneissä ja tuloksessa.
Mutta se Sonystä, alkaa mennä jo vähän aiheen sivuun.
Kyllähän idea on hyvä Fairphone puhelimessa mutta ohjelmisto saisi myöskin olla samanlainen eli kun uusi android versio tulee saataville niin voisi ladata sen ilman mitään puolen vuoden odotuksia ja saisi jatkua niin kauan kuin rauta puhelimessa tukee sitä silloin olisi todellakin hyvä vaihtoehto ja kuluttaja olisi paremmin kiinnostunut laitteesta.
Silloin olisin valmis maksamaan ylimääräiset kustannukset.
Puhelin ei ole PC. Ihan noin vain ei kyllä uuden Android version asentaminen onnistu. Aina voi toki asettaa puhelimen kehittäjä tilaan ja kääntää uudemmat romppeet itse. Omaan korvaan kuulostaa kyllä mahdottomalta ajatukselta että uutta Android julkaisua voisi suoraan käyttää raudassa kuin raudassa.
Treblen myötä tämä alkaa pikku hiljaa olla mahdollista. Toki ajureiden kanssa on edelleen pientä säätöä mutta GSI-paketilla saa asennettua raaka AOSP-version Trebleä tukevaan puhelimeen.
Miten platform security noissa tehdään? Aikoinaan Windows Phone kanssa oli haasteita kun ainoastaan Qualcomin piirisarjalle oli tuki. Olen ymmärtänyt että Android BSP on aina valmistajan käsialaa, mutta ehkä EFI tuen myötä Aarch64 alustat yhdenmukaistuu?