Valve on pyrkinyt jo pitkään edistämään Linuxin käyttöä pelimaailmassa. Yhtiö on varmistanut aiemmin tänä vuonna panostavansa edelleen vahvasti SteamOS:ään, jonka lisäksi sillä on työn alla muita Linuxiin liittyviä projekteja, jotka eivät ole vielä valmiita julkaistaviksi.
Linux Gaming Reddit -ryhmän käyttäjät ovat löytäneet Steamin tiedostoista viitteitä, joiden perusteella yksi näistä projekteista saattaisi olla työkalu, joka mahdollistaa Windows-pelien pelaamisen Linuxilla. Tiedostot eivät suoraan mainitse, että kyse olisi nimenomaan Windows – Linux -yhteensopivuudesta, vaan puhuu yleisemmin pelien pelaamisesta muulla kuin sen natiivilla käyttöjärjestelmällä, mutta Valven intressit huomioiden sitä voidaan pitää lähes varmana. Työkalun nimi on tiedostojen merkintöjen perusteella Steam Play.
Uniikista ideasta ei ole kyse, sillä Linuxille on ollut pitkään saatavilla esimerkiksi WINE, joka mahdollistaa joidenkin Windows-pelien pelaamisen käyttöjärjestelmällä. Vastaavan tai jopa paremman työkalun sijoittaminen suoraan osaksi Steamia helpottaisi pelaamista selvästi. Parantamisen varaa WINE:en nähden on esimerkiksi eri grafiikkarajapintojen tuen puolella.
Windows – Linux -yhtensopivuuden lisäksi Steam Playlle on ehdotettu myös toista viittaa. Jotkut tahot pitävät todennäköisempänä, että kyseessä olisi ”hubi”, jonka kautta WINE, DOSBox ja muut vastaavat työkalut olisivat käytettävissä natiivisti Steamin kautta. Teorian tueksi sopii myös se, ettei ominaisuuden kuvauksessa eritellä käyttöjärjestelmiä, jolloin myös esimerkiksi DOS-pelien pelaaminen Windows-alustalla sopii sen kuvaukseen.
Lähde: Reddit, Tom’s Hardware
Pidän kyllä todennäköisempänä että tuo vain asentaa winen ja ehkä dxvk:n(d3d11 -> vulkan) jolloin steamin windows pelit voisi sitten asentaa ja käynnistää steamossin natiivista Steamista. Toki tuo vaatii tietokannan peleistä, jotka winen kautta edes toimivat.
Tai sitten se on se mitä hyvin monet tahot tällähaavaa kehitää eli virtuuaali pelijkone palvelin jonka kautta voi pelata mitä tahansa peliä melkein millätahansa netiin liitetyllä laitteella.
Lutrishan periaatteessa on tämänkaltainen, joten en sinänsä myöskään ihmettelisi jos Valve itsekin olisi kehittänyt vielä jotain parempaa. Lutriksessa asennusskriptit tehty valmiiksi joten parilla klikkauksella saa tarvittavat softat asennettua ja peli lähtee käyntiin.
En ole yhtään perehtynyt näihin kaiken maailman wineihin tai muihin ja linux on itselleni täysin vieras. Miten suuri todennäköisyys on että kyseessä on joku purkkaviritys joka droppaa esim. win10 144fps pelin/pelaamisen linuxilla joku 20-60fps tms. ?
Sinänsä hienoa että tällaista kehitellään, vaikkei pelimyynnit (ja valven kassakoneen kilinä) välttämättä silti sitä myöden paljoa nousisikaan.
Tästähän on jo kauan aikaa huhuttu/sodittu koska jollei Valve tee mitään niin 2025-2030 Steam katoa windownssista. Toinen asia joka Vulkan ja josta ruvetaan raapimaan päätä kun Rx480 kilpailee Gtx1070 kanssa ja Gtx900 sarjalaiset vielä kun puskee kovia numeroita Vramin rajoittaessa resoluution kokoa mikä pyörii ultralla. Cpu markkinat menevät myös uusiksi Intelin 8/8 450€ prossu on yhtä hyvä kuin 6/12 joka käy huomattavasti pienemmillä kelloilla. Hieno juttu minusta jos onnistuvat tuomaan markkinoille.
Mitäs ihmeellistä on dos pelien pelaamisessa Windowsissa? Muistelisin, että tuo on ollut mahdollista jo ainakin Windows 95:stä vai peräti 3.1:stä alkaen
Ei siinä mitään ongelmia aikoinaan ollut, kun Win9x:t vielä pyöri periaatteessa DOSsin päällä, NT-pohjaisilla käyttiksillä tilanne on sen sijaan ihan toinen ja 16-bittisethän ei toimi lainkaan (ilman jotain emulaattori)
Heh. Ite joskus koitin pelata ubuntulla winen kanssa windowsin steam-pelejä, mutta jokin steamin viritys ei vaan toiminut ja kaatui ekasta painalluksesta. ilman steamiä sama peli toimi ilman moittimista.
En sanoisi purkkaviritys. Nvidia ja AMD kehittää koko ajan Linux ajureita eteenpäin.
Itselläni on kokemusta vain muutamasta pelistä Linuxilla ja sanoisinko että hyvältä vaikuttaa.
Itselläni on SteamOS kovo jolla olen kokeiluja tehnyt.
Näitä pelejä olen ehtinyt jo kokeilemaan ja tulokset ovat olleet erittäin positiivisia toimivuuden sekä fps:n osalta. CS:GO, CIV5, Dirt Rally, Metro 2033 Redux, Rocket League.
Dirt Rally on ainoa jossa huomaa pienoista ongelmaa piirtoetäisyyden kanssa. Ajettava tie renderöityy oudon lähellä auton keulaa. En tiedä mistä johtuu.
Muissa peleissä en ole havainnut toimivuus ongelmia, grafiikkavirheitä tms.
Rocket leaguessa pääsee yli 200fps:ään linuxillakin, samoin cs:go:ssa.
Positiivistakin tuossa on. Se mitä itse olen Linux ja Windows versioita peleistä päässyt vertailemaan, niin riippumatta siitä onko kyseessä natiiviportti vai Winen kautta ajettu Windows versio, Linux on poikkeuksetta tarjonnut responsiivisemman hiiren.
Tämän huomaa varsinkin CSGO:n kohdalla, jota on kompsensoitu pelaajien puolelta yksinkertaisesti pelaamalla pienemmillä hiiren herkkyyksillä (400-800dpi ja hiiren sensitivity keskimäärin välillä 1-2 riippuen juuri tuosta DPI:stä), kun muuten pelaaminen on liian epätasaista sen ”pikselihunttauksen” takia. 🙂
Eli siltä kantilta pidän aina plussana, jos pelit pikkuhiljaan saataisiin toimimaan myös Linuxin puolella, siellä kun yksinkertaisesti tähtään paljon helpommin. Tietenkin omassa tilanteessa pitää ottaa huomioon, että olen minimoinut input-viiveen mahd. paljon molemmilla alustoilla. Win10:llä ei esim. päästä enää eroon composition layeristä (DWM) joka piirtää työpöydälle läpinäkyvyys yms. efektit + vsyncin, linuxilla näistä pääsee tarvittaessa aina eroon peliä ajettaessa.
Itse joskus vähän kokeillut Wine hommia, mutta en koskaan omalla pelikoneella. Linus tekikin tästä Level1Techs Wendellin kanssa ihan mielenkiintosen videon näin ”linux maallikon” näkökulmasta
https://www.youtube.com/watch?v=SsgI1mkx6iw
Hienoa työtä Valve ihmiskunta kiittää vielä 10v päästä.
Yhtään ohjelmaa en ole IKINÄ saanut toimimaan winen kautta. Joten matka on vielä pitkä.
Ihan tuoreella versiolla ja kokeilit KAIKKIA ohjelmia? Pelien suhteen Steam pyörii kyllä Winellä, mutta kaikkia kirjastoni pelejä en pystynyt pelaamaan esim. Dirty Bombin drm estää koko pelin käynnistymisen.
Jos haluaa vaihtaa Linuxiin wintoosasta, niin kannattaa ensisijaisesti etsiä vapaita ja avoimia vaihtoehtoja käyttämilleen ohjelmille eikä yrittää survoa neliöä pyöreään reikään.
Yllättävän moni peli toimii jo linuxilla natiivisti, mutta suurimmilla peliyhtiöillä ei ole intressejä portata pelejään lisäkustaksien ja marginaalisen pienen markkinasegmentin takia, jolloin uutisen povaama käyttisriippumattomuus olisi aika huikea asia linuxpelaajille.
En nyt kaikkia ohjelmia ole kokeillut, niitä on maailmassa aika paljon. Lähinnä olen kokeillut niitä mitä itse tarvitsen, kuten texas nspire cx cas laskin. Se toimii kyllä winessä, mutta ei minun taidoillani. Kertoo kyllä minusta winen käyttökelpoisuudesta.
Jos Valve saa tällaisen ratkaisun suklaamaan, aletaan olla jo todella mielenkiintoisella reviirillä. Itselleni ainakin olisi houkuttelevaa vaihtaa SteamOS:ään kun pelikone on konsolin korvikkeena pelkässä TV:ssä kiinni, minkä myötä mahdollisimman konsolimainen käyttökokemus ja Windowsin hävittäminen taustalta houkuttelisi suuresti.
Toki tämä jättää todennäköisesti Steamin ulkopuoliset pelit vielä saavuttamattomiin, eli tulevat Battlefieldit jäisivät pelaamatta, mutta siitä huolimatta olen kyllä kovin kiinnostunut tän tulevaisuudesta!
WineHQ – Wine Application Database Kannattaa katsoa täältä softiesi yhteensopivuus uusimmalla versiolla. Voi olla että toimivat nykyään :tup:
Sieltäkin tsekattu. Tuo mainitsemani laskin toimii abitti-linuxissa winen päällä, mutta opettajaversiota en ole saanut ubuntussa toimimaan :'(
Toivottavasti lähtee toimimaan, pelit on oikeastaan ainut miksi koneella on winukka, kun/jos tulee se aika että pelit pyörii alustasta riippumatta niin Linux tilalle, amatoori olen sen kanssa vielä mutta jotain oppinut servun kanssa ihmetellessä.
Haasteellisuudellaan saada pelit toimimaan Linuxilla muistuttaa hyvin paljon Commodore 64 aikoja:lol:
Miksi Steam loppuisi 2025-2030?
Olisihan tuo hyvä asia että pelit saataisiin toimimaan Linuxilla. Saisi kasata Linux koneen erikseen ja käyttää jos siltä tuntuu.
Paljon puuttuu silti vielä. Pelit on jätetty jostain syystä mitättömään arvoon maailmassa.
Esim. jos joku nettipeli loppuu niin sitä ei ole enää olemassa.
Games for Windows live loppui myös tavallaan, ja mitenhän Win 10 yksinoikeuspeleille kävisi jos kymppi loppuisi?
Ja pelien porttauksiin ei ole koskaan ollut mitään mielenkiintoa millään taholla.
Jos vertaa vaikka elokuviin, niin ne saa paljon helpommin vaikka 1900 luvun alusta asti.
Peliala on silti uusi asia vieläkin, mutta toivottavasti se vielä joskus muuttuu paremmaksi.
Commodorehan nyt oli vielä helppoa, kunhan vaan ei päästänyt siskoa naihoittamaan kasettien päälle.
Todella hieno uutinen. On aina soveliasta olla kaikille saatavilla käyttöjärjestelmä joka on ilmainen, koska tietokone on nykyään niin keskeinen laite, mikä pitää löytyä käytännössä kaikilta jossain muodossa. Kaikille ei kannettava tehojen tai käytännön puolesta riitä, joten esimerkiksi koneeseen joka on kirjtoituskäyttöä varten on paljon järkevämpää sujauttaa Linux sisään kuin maksaa Windowsista sen päälle 100 €. Sitten jos on samalla pikkuisen pelikärpänen puraissut niin voi jotain pelailla siinä ohessa samalla käyttiksellä ilman suuria investointeja ja pään vaivaa.
Itse todennäköisesti pysyn Windowsin parissa melko visusti, koska olen vain niin tyytyväinen Windows 10:n käytettävyyteen. Kun luovuin piratisoinnista tässä aikanaan, niin ostin myös samalla Windows 10:n lisenssin, ihan vähittäiskaupasta siis, ja olen ollut vain todella tyytyväinen Microrostin tuotetukeen, kyseisen lafkan ohjelmien toimintaan, käyttöliittymään ja varsinkin jatkuvaan sulavaan toimintaan. Työkaluja on kylliksi monenlaista ja kaatuiluja ei ole käyttiksen puolesta ilmennyt. Nyt Linuxia aletaan tukemaan kiihtyvällä tahdilla, mikä on loistavaa, mutta Windowsin parantuminen nykyiselle tasolle tuo oman ison haasteensa levikin tielle.
Itse vaihdoin win10 ubuntuu tossa kk sitten, kun kyllästyin siihen bloatwareen/vakoiluun. Vähän kikkailua hommat vaatii mutta kyllä kaikki toimii mitä on tullut testailtua. Ongelmia on jonkunverran, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin pari vuotta sitten kun viimeksi testailin.. En kyllä näe mitään syytä enään asentaa windowsia koneelle, edes niiden pelien takia. Steamin pelikirjasto pieneni ~600 pelistä sinne 250 peliin (native linux), mutta näyttää tuo windows versio steamista ihan ok toimivan myös lutriksen kautta. Esim tuo uusin doom ei pyöri yhtään sen huonommin kuin windowsissa (vulkan), ja grim dawn pyöri myös vallan mainiosti mitä tossa juuri testailin. Myös battle.net client/pelit toimii hyvin, ainut ongelma ollut että lataukset eivät meinaa aina toimia ja pitää sitten pari kertaa käynnistellä battle.nettiä uudestaan että saa ne päivitykset asennettua. Käytössä siis Lutris ja wine 3.13 staging +DXVK 0.64.
Toivottavasti valve saa hommat toimimaan kun juuri tuo käytettävyys on vähän ongelma linuxin puolella.
En ole tiennytkään kuin nyt vasta, että Linuxilla pyörivät emulaattorit todella hyvin. Walking Dead näytti 15fps
Win 10:llä ja Linuxilla 30.
Persona 5 Ryzen 2600x prossulla taas näytti samoja lukemia molemmilla.
Ei ne Walking Deadit sun muut mitkä ovat saatavilla Linuxille tällä hetkellä emulaattoreilla pyöri, vaan ovat ihan Linux-buildeja ko. peleistä.
Tarkoitin, että emulaattorit toimivat myös Linuxilla jos niin haluaa.
Valve officially confirm a new version of 'Steam Play' which includes a modified version of Wine
Mjoo, voikin kohta poistella steamin winestä. Mukavan yksinkertaiseksi tehty tuo, Steam tallentaa ne windows pelit samallalailla kuin nativet linux pelitkin. Eli copy paste .wine asennuksesta(peli+appmanifest) nativeen steamiin ja peli käynnistetään(siis jos toimi alkujaankaan) kuten natiivitkin steam pelit.
Kokeilin tuossa Linuxia, ja en kokeile vähään aikaan uudestaan 😆
Kyllähän se niin on, että Linux käyttäjät ovat ihan omanlaisensa kansa:)
nojoo, x määrä distroja, x määrä työpöytäympäristöjä eli onhan tämä toki melkonen sekametelisoppa 😀
Ihan mistä kukin tykkää; teetkö itse valinnat, joita voi vielä taitojen salliessa muokata vai annatko Microsoftin (tai Applen) päättää puolestasi miten asiat tehdään.
Linux clientillä voi nyt liittyä betaohjelmaan, jos haluaa kokeilla miten oman kirjaston pelit toimii tällä hetkellä.
Nojoo ittellä tällä hetkellä käytössä kde neon, kun nyt on pelkästään kde:tä tullut käytettyä viimoset 12V… Tosiaan kaikki pelit kyllä voi asentaa tuolla linuxin beta clientilla, se että toimiiko ne on taas eri juttu. Itse vain äkäseen kokeilin toimivaksi tietämälläni Wolfenstein the old bloodilla, siirtämällä wine asennuksen tohon linux clientin kansioon…
katso liitettä 129148
Steam Play Compatibility Reports