
AMD esitteli tammikuun alussa CES-messuilla AM4-kantaiset työpöytäkäyttöön suunnatut Raven Ridge -koodinimelliset Ryzen-prosessorit Vega-grafiikkaohjaimella. Kyseessä on yhtiön uusimmat Advanced Processing Unit- eli APU-piirit, joissa yhdistyvät prosessoriytimet ja grafiikkaohjain samalla piisirulla. Saimme käsiimme ensi viikolla myyntiin saapuvat uutuudet eli Ryzen 5 2400G- ja Ryzen 3 2200 G -mallit heti tuoreeltaan.
Tutustumme 4k-laatuisella videolla AMD:n lähettämän testisetin sisältöön ja esittelemme mukana toimitetut komponentit eli Ryzen with Radeon Vega -prosessorit, MSI:n Mini-ITX-emolevyn ja G.Skillin DDR4-muistit. Videon lopussa pistämme osat kasaan testejä varten.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Voisitte tehdä civ6 turn time testin sillä 2400G:llä.Jos poistaa vegan käytöstä niin onkos se pcie väylä 3.0 16x sen jälkeen vai onko aina se 8x?.
8x.
Epätodennäköistä muta jos se ei ole Vega pohjainen ja kun siinä kumminkin käytetään HBM muistia todennäköinen lähtökohta olisi Fury kun sen suurinongelmahan oli 28nm prosessi mutta tässähän on käytössä se Intelin oma valmistusprosessi joka muuttaa tilannetta huomattavasti.
Itse olin käsityksessä, että glofo tekisi ne näyttispiirit :confused::confused::confused:
Ei, HBM2 on eri muistityyppi kuin HBM, ja muistiohjain on melko erillään piirin muusta toiminnallisuudesta.
Ja Fury/Fiji on antiikkia.
Ei olisi mitään järkeä valita uuden piirin shadereihin yms. komponentteihin muinaista versiota arkkitehtuurista vain sen takia, että sillä muinaisella arkkitehtuurilal on tehty yksi piiri, jossa käytetään vähän samantyylistä musitityypiä, erityisesti kun se vaatise sen muinaisen artkkitehtuurin porttaamisen uudelle valmistustekniikalle, jolle on jo olemassa kaksi uudempaa arkktitehtuuri.
Ei, vaan vain 64 ROPia, ja huonosti monisäikeistyvät ajurit.
Eikä ole. Tämä on valmistetu GFn "14nm" prosessorilla.
Ja se on lisäsyy miksi se on Vega tai Polaris (tai se joku jossain konsolissa oleva polaris-vega-sekasikiö) jotka on tehty tälle prosessille, eikä mikään antiikkisempi versio arkkitehtuurista.
Antiikkisemmat on tehty vanhemmille valmistusprosesseille.
käsityksesi on aivan oikea.
Eh onnistuin saamaan kaikki väärin, johtunee siitä että kyseinen Intel prosessori ei kiinnostanut omaan käyttööni* niin en tutustunut siihen alkua pisemmällle.
*Tulin siihen tulokseen että sillä systeemillä saisi aikaan todella hyvän peliläppärin mutta kun en ole hakemassa peliläppäriä niin sama systeemi työpöyäkoneessa ei todennaköisesti hinta/teho suhteeltaan olisi järkevä (vaikka huomioisi tämänhetkisen näyttispulan).
Pjaah, mites toi nyt menee kun jäänyt itsellä epäselväksi. Onkos toi x8 ainoastaan noille pcie sloteille vai jakaakos net m.2 slotit vielä tuotakin eli se olisi sitten x4 nvme asemalle ja 4x näyttikselle?
Tossa taitaa olla ton 8x lisäksi yksi? x1 ja m.2 yms on myös 4x pcie3.
Njoo, toiminee samallalailla kuin bristol ridgeissä(Prossut jotka eivät kiinnostaneet ketään). Eli cpu:lla 12 lanea 8x pcie:lle ja 4x piirisarjalle. Mutta nyt kyllä itsellekkin pistää mietityttämään että mistä tuo tieto on lähtöisin. FM2+ apuissa oli vielä 16x pcie:t ja siirryttäessä AM4 kannalle tuo tippui 8x:ään.
Summit ridge:
Summit ridgessä (Ryzen) on 2*CCX ja 16MB L3. Raven ridgessä on 1*CC ja 8MB L3. Ei siis ihme vaikka PCI Express väylätkin olisi puolitettu 32>16. Ryzenistähän 8 väylää on disabloitu.
Raven Ridgessä on 1 * 4 MiB L3$ , ei 8 MiB.
Ja pcie-ohjaimet on kuitenkin tuolla "uncore-"puolella eikä niitä ole millään tavalla sidottu noihini CCXiin.
Mutta AMD on vaan todennut, että suurin osa raven ridgeistä tulee menemään koneisiin jossa ei ole edes YHTÄÄN ulkoista näyttistä niin niihin melko harvinaisiin tilanteisiin joissa se yksi ulkoinen näyttis on, saa riittää se 8x-väyläkin, ja crossfireä/SLItä ei yksinkertaisesti tarvi tukea, ei niitä käytännössä kukaan kuitenkaan kaipaisi.
Katsoin "jostakin" että oli 8 MB, lähde oli selvästi väärässä joten tuo puolituslogiikka menee roskiin.
Siten vaihdetaan tuohon jälkimmäiseen, eli AMD haluaa selvästi erottaa Raven Ridget niistä prosessoreista jotka ovat ilman näytönohjainta eli product placement kyseessä.
Jako Ravenissä on x16: -x4 (FCH), -x4 (M.2), -x8 (GPP / GPU).
Jos FCH:n ominaisuuksia ei käytetä (SATA / SATA Express) niin noita FCH:n varaamia linkkejä voidaan käyttää muuhunkin.
Onko tuo x4 (M.2) sama kuin Ryzenissä (2*SATA Express)?
SATA Expressin käyttö poistaa käytöstä yhden SATA:n ja yhden PCIe linkin.
Zeppelinissä on fyysisesti 32 linkkiä ytimestä ja AM4 alustalla neljä niistä on aina poissa käytössä.
Muuten Ravenin ja Zeppelinin konfiguraatiot eivät sinällään eroa mitenkään, toisessa on vaan vähemmän linkkejä saatavilla.
AMD ei ole selkeästikään halunnut halppisprossujen kilpailevan kalliimpien kanssa.
Intelillä on eri alustat ja yläpään alustalle myös tuhnuprossuja.
AMD:llä taas on alapään alustalle midend ja alapään prossuja. Jos aikoo käyttää erillistä näyttistä tai haluaa I/O:ta, niin AMD:n puolella se sitten tarkoittaa vähintään noita midend prossuja.
Noilla halppiksilla on tarkoitus tehdä selkeästikin lähinnä toimistokoneita ja muita halppiskoneita, joissa se halpuus sitten näkyy ominaisuuksissa (mm. puutteellisessa I/O:ssa…).
Ei, vaan AMD päätti säästää valmistuskustannuksissa jättämällä turhia ominaisuuksia pois. Zeppelin-/Summit Ridge-piiiristä todella suuri osa menee tuohon IO-puoleen.
En menisi AM4-alustaa sanomaan "alapään alustaksi".
Ei mitenkään välttämättä tarkoita; Siellä on se 8x pciE johon saa oikein hyvin näyttiksen kiinni.
Eikä tuo IO ole mitenkään puutteellinen. Riittää oikein hyvin kaikkeen normaalikäyttöön tehokoneessakin.
Jos ja kun Ryzen r5 1400 on 4c/8t ja L3=8MB ja vastaavasti Raven r5 2400G on 4c/8t mutta L3=4MB, niin
Onko AMD keksinyt tuohon uuden lätyskän , siis voidaanko noita cacheja edes hioa ohuemmiksi
Eli vertailuun , mitä toi muistin puolitus vaikuttaa prossun tehoihin
Raven Ridgen CCXt on erilaisia, pienempiä kuin Summit Ridgessä.
Summit Ridgessäkin tosin puolet CCXn L3-välimuistista voisi kytkeä pois päältä.
Hatusta veikkaan että keskimäärin joku 3-5% huononnus IPChen. Ei mitään suurta. 2000-sarjan parempi turbo-mode voi jo kompensoida tämän käytännössä yleensä.
Ovatko nuo Aput L3 välimuistia lukuunottamatta samanlaisia, kuin Summit Ridge prossut? Muistiviiveitähän noissa Apuissa oli vissiin hiottu.
Lähinnä ajattelen tuota hinnoittelua, kun Ryzen 3 2200G suositushinta on 99$ ja Ryzen 3 1200 on 109$. Eikös tuon 2200G voi olettaa lyövän vakiokelloilla R3 1200:n?
CCXn sisällä kaikki on käsittäkseni muuten samanlaista, paitsi:
1) Pienempi l3-välimuisti/CCX (tämä voi tarkoittaa myös pienempää viivettä siihen L3-välimuistiin, muttei varmuutta)
2) Parempi turbo-mode, mahdollistaa välillä paremmat kellot.
CCXn ulkopuoliset erot:
1) näyttis
2) toinen CCX puuttuu
3) Piilastujen väliset linkit puuttuu ja selvästi vähemmän pcie-linjoja.
Yleensä tosiaan 2200G vaikuttaa paremmalta ostokselta kuin R3 1200.
1200n tarkoitus taisi olla lähinnä että linjaston alapäässä on jotain myytävää kunnes raven ridget saapuu.
Raven Ridge on pinta-alaltaan n. 10% pienempi piiri kuin summit ridge, joten sitä myös pystytään myymään hiukan halvemmalla kannattavasti.
Ryzen 3 2200G ja Ryzen 5 2400G tulevat korvaamaan markkinoilla Ryzen 3 1200- ja Ryzen 5 1400-mallit
Hyvä näin :tup: Aika järetöntä myydä kokonaisia lastuja, jotka toimii puolitehoilla.
Mistäs asti PCIe nopeus on vaikuttanut käytännössä millään tavalla näyttiksien nopeuteen?
Tested: The payoff in buying Nvidia's $40 SLI HB Bridge
Kun luotetaan ammattilais sivustoihin ja katellaan niiden kuvia
https://muropaketti.com/tietotekniikka/tietotekniikkauutiset/amd-esitteli-ryzen-mobiilipiirit/
Niin sama kuva näyttää kelpaavan toiseenkin vehkeeseen
AMD Ryzen Raven Ridge APUs 2400G, 2200G Offer A Lot Of Cores And Threads For The Price, 3.9 GHz Boost, Vega Graphics | SegmentNext
Niin voidaanko tuosta vetää perusteettomalla epäluulolla johtopäätös, että 2400G onkin uusiin kuoriin pakattu
2700U eikä mikään täysin uusi keksintö
Pienemmät muistit , supistetut coret , karsitut väylät
Onko noissa ollenkaan Ryzen CCX tai Vega iGPUa
Eikös nuo APUt ole kaikki yhtä samaa piiriä? Mobiilit toimii toki matalammilla kelloilla.
Amatöörisivuston kuvasta riippumatta se on alusta asti ollut tiedossa, että on vain yksi Raven Ridge -siru mitä käytetään sekä mobiili- että työpöytäpuolella. Eroa on sen verran että toinen on paketoitu AM4-kantaan sopivaksi ja toinen emolle juotettavaan BGA-paketointiin
Siitä lähtien kun sen pcie-väylän yli joudutaan siirtämään mitään muuta kuin geometriadataa.
(Verrattuna muistien nopeuksiin) Nykyinen pcie on käytännössä niin hidas että sen yli ei edes YRITETÄ tehdä mitään mikä sitä kaistaa tarvisi.
Vähän sama kuin että ei edes yritetä kävellä kilometriä vaan odotellaan bussia vartti, ja sitten ollaan täysin tyytyväisiä siihen, että jaksetaan kävellä 100m matka sinne pysäkille, eihän ihmisen koskaan tarvi pidempiä matkoja kävellä.
Ainakin aikaisemmat versiot ovat tosin olleet aivan toivottoman hitaita minkään muun siirtämiseen. Eli, joko se pci-e väylä ei merkitse mitään, tai sitten se muuttuu tekstuurimuistin loppuessa samantien niin suureksi pullonkaulaksi, että suorituskyky romahtaa täysin. -> Ei mitään käytännön merkitystä.
Neljän PCIe linjan leikkaamisella ei kovinkaan paljon tilaa piisirulta säästetä.
AM4 on käytännössä se halppisalusta (=alapään alusta), joka hankitaan, jos hankitaan AMD kokoonpano, jossa ei ole kummoisia vaatimuksia. Ei kait muuta ole edes kaupoissa yleisesti saatavilla. Eli tuo alusta, jonka nimeä et edes maininnut on vain teoreettinen.
8x on näyttikselle juuri ja juuri riittävä tällähetkellä, mutta muös 1151 alustassa, jossa on sentään 4 väylää enemmän prossussa tullaan muös sen ongelman eteen, että I/O loppuu kesken, kun sinne tökätään nopeaa M2 levyä ym, niin tuon kanssa ko ongelma tulee vielä nopeammin esiin.
Ulkomuistista suorituskyvyn skaalautuminen ei juurikaan muuttunut aikoinaan kun AMD siirtyi erillisestä sillasta PCIe-väylän yli tapahtuvaan liikenteeseen (eikä se ollut siihen aikaan ainakaan sen heikompaa kuin NVIDIAllakaan).
Mistä "neljästä" nyt oikein puhut?
16 lienee lähempänä totuutta, kun verrataan zeppelin- ja raven ridge-piilastuja.
Pelkästään näyttikselle varatuista on lähtenyt jo 8.
Tällainen paska kuuluisi tuonne väittelyketjuun, ei näihin asiaketjuihin.
AM4 on ominaisuuksiltaan vähintään LGA1151n tasoa, käytännössä jopa järeämpi (koska suurempi määrä IOta)
:facepalm:
Pöydän alta kotoani löytyy ilmeisesti "teoreettinen "prosessori" jota ei koskaan ole ollut saatavilla
Ja nykyisen version nimi on FP4, omani on tosin vähän vanhempaa versiota.
:facepalm:
LGA1151-alustassa tosin niitä pcie-linjoja on todellisuudessa VÄHEMMÄN kuin AM4-alustassa.
Kummallakaan niiden määrä ei kuitenkaan ole mikään pullonkaula missän muussa kuin jossain järeässä palvelinkäytössä.
Toi ennustus on menossa suolauksen puolelle AMD Procesor AMD YD2400C5FBBOX bei Harcot.de
Kyllä tuolla hinnalla pitäis saada täys CCX ja täysin 4K toimiva GPU
Vaikka tuohon ei saisikaan HD-sli siltaa , niin saako siihen erillisen äänikortin , printterin , viivanlukijan M.2 kovon 6x4GB video HDDt , VR-lasit ja rattiohjauksen
Vie yhden pcie-linjan, riittää helposti
Kumpikin vie yhden USB-paikan, riittää helposti.
Kyllä.
Tätä varten pitää valita joko
1) emolevy, jossa on piirisarja jossa riittävä määrä SATA-paikkoja, eli piirisarja joka ei ole X300/B300.
2) emolevy, jolla on erillinen sata-ohjain-piiri. Tämän kytkemiseen riittää pcie-väylät helposti
3) erillinen pcie-väylään tuleva ohjainkortti. Tähän riittää pcie-väylät helposti.
Kaikki kolme vaihtoehtoa täysin mahdollisia raven ridgen kanssa, ei siis mitään ongelmia.
Pari USB-väylää lisää. Ei mikään ongelma. B300/X300-väyläisellä emolla voi USBt loppua kesken yhdessä aiemmin lueteltujen USB-laitteiden kanssa, mutta kalliimalla emolevyn piirisarjalla riittää hyvin.
Eli siis: kun ei osta pienintä halvinta emolevyä, ei mitään ongelmia.
Kun ottaa huomioon sen mitä linkaamillasi sivuilla (ja ioTech:issä) lukee niin en ymmärrä miten voit päästä tuohon
"Onko noissa ollenkaan Ryzen CCX tai Vega iGPUa"
loppupäätelmään, kun ainut miten siihen voi noiden lähteiden perusteella päätyä on totaalinen luetun ymmärtämättömyys (tai hyvin kehittynyt sallaliittomania).
8:aa ajattelin, kiireessä kirjoitin 4, Mutta joka tapauksessa 8 PCIe linjaa ei sekään veisi mainittavasti tilaa sieltä piisirulta.
1151 on nimenomaan halppisalusta, aivan tarkalleen, siksi myös AM4 on (siinä on niin vähän enemmän, että se ei nosta sitä pois siltä alueelta, VARSINKIN tuon prossun kanssa.)
Ja kyllähän prossun turhan karsitut ominaisuudet nimenomaan kuuluvat ko prossua käsittelevään threadiin. Vain 8 PCIe linjaa ulkoisille korteille on nykyään todella kin liianvähän, jos koneeseen aikoo oikeasti mitään laittaa.
Tietysti voihan tuon prossun nakata kuikkaan ja pistää sinne jonkun, jossa ei ole integroitua näyttistä, niin tilanne paranee hieman..
Onkohan tuossa nyt jotenkin kikkailtu ja on mennyt sisäisesti I/O:ta näyttikselle päin, joten lopputulos on tuollainen köyhähkö. Vai aiheuttaakohan integraatioihme jotenkin kiertotietä ongelmia, jolloin on jouduttu karsimaan PCIe väyliä..
Vaatisi myös niiden johtojen vetämisen paketoinnissa.
ja aina voidaan alkaa halumaan vaikka mitä turhaa "koska ei vie paljoa tilaa". Siinä markettisegmentissä mihin Raven Ridgeä myydään, ne olisi turhia.
Jos AMD säästää tuolla vaikka parin dollarin verran jokaisen raven ridgen valmistuskustannuksisa, tekee se helposti miljoonia vuodessa
Intelin halpisalustat on UTFCBGA1380 ja UTFCBGA592. LGA1151 on keskitason alusta.
Alustat, joilla saa merkin parhaan yhden säikeen suoritusvyn ei ole mitään halpisalustoja.
Minkään muun väittäminen on vaan idioottimaista elitismiä.
höpöhöpö.
Nykyään kun käytännössä kaikki löytyy jo itse prosessoripiiriltä niin niitä pciE-väyliä ei tarvi juuri yhtään mihinkään.
Ja toisekseen, laskemasi "8 linjaa" on täysin väärin laskettu.
Niitä linjoja on emolevyn piirisarjasta riippuen tuonkin piirin kanssa aina vähintään 12 kappaletta, x370-piirisarjan kanssa 16 kappaletta.
Samat jutut samat kuvat joita kehutaan
Tässä kuvaa edellisestä https://benchlife.info/wp-content/uploads/2016/04/bristol-ridge.jpg
Sama arkkitehtuuri ; CPU toisessa päässä ja GPU vastapäädyssä ,muistiohjaimet samoin erikseen,mutta mistään ei löydy erillistä PCI-E ohjainta kuten täällä ehdotetellaan
Kysymys onkin nimenomaan ymmärtämättömyydestä , kuten @Kaotik viestissään ¤83 totesi ; on olemassa vain yksi Raven joka on mobiiliversio
Ei HBM tai HBM2 kytköksiä
AM4 läpyskä: siinä on ne johdot jokatapauksessa, joten tuo on silkka tekosyy.
GPU vie myöskin tilaa paljon sieltä piisirulta, joten silläkin on tilaa niille johdotuksille, joten sekään ei ole, kuin tekosyy..
Höpöphöpö, kun otat jimmssin sivut ja katsot, mitä siellä on, niin on täysin selkiö, että tuollaisia erittäin marginaalilaitteita ei toinna edes mainita. 1151:seen saa yhden näyttiksen täysin ongelmitta kiinni, eikä edes nopeaa M2 levyä sen lisäksi ilman potentiaalista pullonkaulaa, joten se on halppisalusta i/o on hyvin rajoitettu ja samoin muistikaista 2kpl DDR4 kanavaa GPU+DMA+6 HT ydintä on erittäin rajoitettu. 20xx:t ovat sitten kalliimpia alustoja ja sitten on palvelimille omansa ja nuo sulautettuihin tms tarkoitetut räpellykset, joita ei juuri sellaisenaan edes myydä missään.
Elitismi on hieno sana, mutta se ei muuta 1151:stä mihinkään halppisalustasta.
[offtopic]
Siihen saa kyllä ongelmitta enemmänkin näyttiksiä kiinni. Monta näyttistä ei ole kovin optimaalinen ratkaisu suorituskyvyn kannalta, mutta "vika" ei tällöin ole prosessorissa vaan siinä että näyttisten välillä ei ole riittävästi kaistaa ja niiden välillä on liikaa viivettä.
:facepalm:
Ei siellä ole mitään pullonkaulaa sen NVMEn kanssa.
Jo nyt on aikoihin eletty kun intel-fanipoika alkaa uskoa AMD-fanipojan paskapuhetta olemattomista pullonkauloista.
:facepalm:
… mutta nämä rajoitukset ei vaan näy missään todellisessa tilanteessa?
Siinä ei ole mitään sellaisia rajoituksia, jotka mitenkään merkittävästi rajoittavat normaalin tehokäyttäjänkään koneen suorituskykyä tai laajennusmahdollisuuksia.
[/offtopic]
Ei, vaan on vain yksi Raven Ridge jota käytetään sekä mobiili- että työpöytämalleissa.
Se ei ole "mobiiliversio" tai "työpöytäversio" vaan siitä tehdään tarpeen mukaan mobiiliversioita BGA-koteloinnilla ja mobiilimaailmaan sopivin jännittein ja TDP-rajoituksin, jotka pakottavat samalla pienemmät kellotaajuudet, sekä AM4-koteloituja versioita työpöydälle jossa on voitu kohottaa käyttöjännitteitä ja TDP-rajoituksia selvästi korkeammalle, mikä mahdollistaa korkeammat kellotaajuudet.
Olen todennut AINA 115X alustoista, jotta niissä on selkeä I/O pullonkaula ja ne soveltuvat vain ja ainoastaan toimisto YM käyttöön ja pelaamiseen, jos ei yritä käyttää, kuin yhtä näyttistä, eikä ole massamuistin nopeuden suhteen kummoisia vaatimuksia. Ihan siis jo 1156:sesta lähtien.
Pelit ja muut ohjelmat kasvavat kokoajan sekä muistin käytöltään, että threadimäärältään, joten kyllä ne välimuistit loppuvat kesken tihenevästi.
Nykyprossut hyötyvät erittäin selkeästi ja reippaasti juurikin, kun muistipuolesta otetaan kaikki suorituskyky irti, mikä vain mahdollista, ihan pelkästään sen takia, että muistisysteemi on jokatapauksessa se pullonkaula. Ei se intel huvikseen IRIStä tehnyt ja kovasti se nopeutti, varsinkin GPU:ta, mutta muutenkin ko prossut hyötyivät siitä muistista. Harmi, ettei ko palikkaa naitettu 6C12T coffeelaken kanssa.
AMD:llä olisi nyt semihyvä tilanne demota heterogenous computingiä noilla prossu+GPU yhdistelmillä, jos ne on tehty oikeasti järkevästi. Veikkaan vain, että mitään ei kuulu, TS AMD möhlii homman ja hyvä tilaisuus valuu viemäriin..
transistorit, joiden sähkönsaanti on katkaistu(power gating) eivät vie yhtään virtaa.
Kellotaajuuden kanssa tällä ei ole MITÄÄN tekemistä.
Olettaen, että koko ko alueelle ON OLEMASSA powergating (Ei välttämättä ole)..
Virrankäyttöön on tietty "budjetti", esim 30W MAX.
Jos sieltä saadaan pois staattista kuormaa esim 1W piiristä ylimääräiset osat poistamalla, niin sitten voidaan nostaa dynaamista kuormaa, joka tulee KELLOTAAJUUDEN nostosta. Tiedät tietysti tuon, mutta kunhan nyt vain halusit selkeästikin vängätä.
No sitten olet tosiaan ollut pidempään pihalla kuin lumiukko siitä, mikä massamusitien suorituskyvyssä on pullonkaulana.
.. mutta niihin ei ole tullut mitään järeitä matriisivääntöjä, vaan suurin osa muistista on muistia, jota CPUn tarvii ronkkia hyvin vähän, eikä mikään ole muuttunut eikä muuttumassa siinä patternissa millä keskimääräiset softat käyttävät muistia, eikä siinä "aktiivsessa datasetissä" mitä käytetään usein.
Ja Prosessorien L3-Välimuistien koot ovat viime aikoina nimenomaan kasvaneet selvästi.
Välimusitit toimivat hyvin, eikä mikään ole CPUiden osalta muuttamassa tätä.
Ymmärrätkö nyt yhtään, kuinka järjetön logiikkasi on?
Oletat, että joku harvoin käytety piirin osa kulutta merkittävä määrän sähköä mutta siihen ei TAJUTA tehdä poweer gatingia, sitten kuitenkin (pelkästään) virrankulutuksen takia se osa poistetaan 😀
Vaihtoehdot, joissa on järkeä on:
1) Harvoin käytetty osa kuluttaa paljon sähköä mutta tätä ei tajuta ajoissa -> sille ei tehdä mitään.
2) Harvoin käytetty osa kuluttaa paljon sähköä -> siihen laitetaan power gating.
3) Harvoin käytetty osa kuluttaa turhaan pinta-alaa -> se poistetaan.
Ravenissa on (ehkä) GPUssä 2MB l2 muistia
Onko toi kammoissa vai sirussa