HP julkaisi viime syksynä päivitetyn mallin Reverb G2 -virtuaalilaseistaan, joiden myynti hinta on noin 700 euron tienoilla. Molemmalla silmällä on oma 2,89-tuumainen LCD-näyttö 2160×2160-resoluutiolla ja 90 hertsin virkistystaajuudella. Näyttöjen yhdistetty resoluutio on 4320×2160 pikseliä.
HP on valitettavasti nimennyt päivitetyt V2-lasit samoin kuin aiemman V1-version, joten kuluttajan harteille jää selvittää, että ostoskoriin menee varmasti tuorein versio. V2-mallissa kasvotiiviste on uudistettu laajemman näkökentän saavuttamiseksi, 6-metrinen kaapeli on päivitetty ja AMD-emolevyjen yhteensopivuutta on parannettu sekä kaapelit haaroittava liitinlaatikko on isokokoisempi ja varustettu nyt virtanapilla.
Videolla testataan VR-laseja io-techin tänä vuonna rakentamassa ajosimulaattorissa Automobilista 2- ja Dirt Rally 2.0 -peleillä. Heti alkuun törmäsimme suorituskykyongelmiin, sillä ruudunpäivitysnopeus oli saatava nostettua lähelle 90 FPS:ää sulavan ja miellyttävän pelikokemuksen saavuttamiseksi. Ruudunpäivitysnopeutta optimoitiin vaihtamalla GeForce RTX 3070:n tilalle suorituskykyisempi 3090-malli, virtuaalilasien resoluutio pudotettiin 50-60 % tienoille ja pelin kuvanlaatuasetuksia jouduttiin laskemaan.
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Miten siististi tuo kuva skaalautuu noille laseille? Luulisi että madallettu resoluutio ei haittaisi kunhan itse näyttöjen pikselit ei näy.
Pahoinvointi saattaa johtua vaihtelevista frame time:stä. Itse en meinaa sietää sitä yhtään ja RTX3080 tuntuu riittävän juuri alkuperäisen Viven tarkkuuksille. Pikseleitä ei vaan sietäisi katsella, joten ehkä tuollainen G2 voisi olla parempi, vaikka käyttäisi Viven resoilla
Tuossa on 60-68mm mekaaninen IPD säätö, jos joku muukin meinasi kaivella sen tuolta quick spekseistä, eli kun plaraa ne dokumenttitiedotot läpi. Ehkä se sopii luokkaa 85%:lle ihmisistä, ei minulle.
Tuota Automobilista 2 suositeltiin että on paremmat grafiikat VR:llä ja samalla mielenkiinnoista kokeilla muitakin pelejä.
Screen door -efektiä en ole omilla G2-laseilla ikinä havainnut. Renderöintiresoluution lasku saa kuvan lopulta näyttämään vain suttuiselta, jos on jokin moderni AA-toteutus käytössä. Ilman reunojenpehmennystä on sitten sahalaitaa tarjolla.
Jarruttaminen ja peruuttaminen aiheuttaa itselle ihan järjettömän huonon olon laseilla.
Ihan hatusta heitetty arvaus, mutta liittyisikö nuo kaikki jarruttamisen, paikaltaan kiihdyttämisen ja peruuttamisen pahoinvoinnit puuttuvista g-voimista?
Miettinyt ihan samaa, voi hyvinkin olla.
Itsellä ainakin oli alkuun juurikin tästä. Tuttu rata jota ajanut livenä, väänsi vatsan mutkalle kun mutkassa ei painunutkaan penkkiä vasten totutusti. Ajan kanssa tottuu kyllä.
Miltä se kuvan suttuisuus tuntuu screen dooriin verrattuna?
Luulis et g voimat vain pahentaa oloa, mut mistä näistä tietää.
Dirt Rally ykkönen oli itselle kaikista pahin motion sickness simulaattori. Meni pitkään että pystyi yhden EK:n ajamaan. Hikoilu saattaa johtua juuri tuosta, ainakin itsellä oli otsa aina hiessä kun VR:llä autopelejä pelasi. Tulee huono oli ja hiki. Tällä esimerkiksi vinkkejä Dirt Rally 2.0:
data-unfurl="true" data-result-id="318556" data-url="https://forums.codemasters.com/topic/50902-vr-motion-sickness/" data-host="forums.codemasters.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
VR Motion Sickness
data-onerror="hide-parent"/>
forums.codemasters.com
Tämä ehkä tärkeimpänä:
" Another thing to do, is make sure the view isnt locked to the car, otherwise you will rock and sway with the movement of the car. If you unlock the view from the car, it will rock and sway; but your view will remain much more stable. It should be called "lock orientation", you want that turned off. "
Motion sickness (matkapahoinvointi suomeksi?) on todella yksilöllistä. Itse valitettavasti olen aika herkkä sille.
Jep muutama kaveri on käynyt VR laseja testaamassa ja aika 50/50 kärsiikö tuosta vai ei. Itse en onneksi kärsi. Ainoa kerta kun tuntui VR session jälkeen huonolta oli monen tunnin avaruuslentelysession jälkeen ku ei nähnyt minkään laista horisonttia hetkeen.
Mikäli on mahdollisuus niin suosittelen kaikille VR+motion platform yhdistelmää kokeilemaan. On erittäin immersiivinen kokemus
Kun AMS2:sta kerran kokeilit, niin kokeilepa siinä VR-laseilla sitä Häkkisen McLaren F1:stä. Radaksi vaikka Monza, mikä on sinulle jo tuttu. Meinaan ns. "open-wheeler" + VR on todella immersiivinen kokemus, kun näkee rajattomasti ympärilleen ja voi katsoa ihan livenä, kuinka rengas osuu apexiin yms. Ja tuollaisessa vähän vanhemmassa F1:ssä nimenomaan näkee paremmin renkaat ja lähiympäristön, kuin uudemmissa.
Itse olen todella herkästi pahoinvoiva, mutta kunhan FPS pysyy riittävällä tasolla, niin voin ajaa AMS2:sta vaikka tuntikaupalla ilman mitään erityisiä tuntemuksia. Joskin pakittaminen tuntuu ilkeältä ja joskus auton pyörähtäminenkin saattaa aiheuttaa vippausta vintillä. Yleensä laitan silmät kiinni, jos totean, että pyörähtäminen on vääjäämätöntä.
Ei, vaan ihmisen tasapainoaisti perustuu eri aistien yhdistelmään. Näkö ja korvien kiihtyvyysanturit on 2 voimakkainta sensoria ja VR:ssä näistä stimuloidaan vain näköä. Tällöin näkö ja korvien asentotieto ovat ristiriidassa keskenään ja tästä johtuu pääosin huono olo.
Jotkut tottuvat VR:ssä kiihtyvyyden puutteeseen nopeasti eikä heille tule pahaa oloa lainkaan.
Toimii ainakin IL2 ja Dirt 2.
Voi tuntua että jälleen yksi notepad räpellys lisää jota itsekkin koitan välttää ,mutta tämä on tehnyt mahdolliseksi skaalata kuvanlaatu G1 laseilla jopa 3500X3420 asti skaalaus 0.7lla ja saada Dirt 2 pyörimään 90fps.
Näyttis 3080 ja 5600x rossu.
Kunpa nämä tulisi vakioksi mixed realityyn ja peleihin
Olemme jo olleet yhteydessä Varjoon ja on tulossa testiin.
Mahtava homma, itse olen kovasti pohtinut niiden hommaamista simukäyttöön.
Varjo ja iso resoluutio toki aina parempi, mutta 350€ Oculus Quest 2:lla pärjää ihan hyvin ja näkee esim. mittarit lentosimuissa. Ennemmin tulee vastaan näyttis ku ite lasit, pitää kumminki saada tuplana joku 4K reso jos tahtoo kaiken saada irti. Kokemuksen rintaäänellä voin kertoa että _aina_ pitää laskea jotain ja vähenpiki riittää helposti.
Olisiko näistä mahdollista saada yksi oma testiartikkelinsa, joka keskittyy vain katseenseurannan testailuun? Tämä kiinnostaa aivan erityisesti ja omana artikkelinaan siihen olisi helppo viitata keskusteluissa ja tutkimuksissa.
Harmittaa kyllä toi motion sicknes. Juurikin sen takia meni omat riftit pari vuotta sitten myyntiin. Ei yksinkertaisesti ole kivaa ottaa huvikseen huonoa oloa itselleen.
Ei varjossa se resoluution ole se homma vaan ne linssit. Sen sijaan, että näet postimerkin kokoisen kohdan terävästi, niin näet sen koko ruudun terävästi ja voit vain silmiä liikuttamalla kurkata mittarit, apexit ja peilit sen pään liikuttamisen sijaan. Voit ajaa aeroa vaikka puolet huonommalla resolla kuin q2 ja setti näyttää silti paremmalta.
Se on vähän samanlainen homma kuin jos käyttää elämänsä ajan 5e bassottomia halpahalli kuulokkeita joilla sen äänen kuulee ihan hyvin. Mutta kun sitä kerran kokeilee vähän parempaa äänenlaatua niin takaisin ei ole enää paluuta. Toki quest2:lla pärjää ja kokee vr:n ihan hyvin kuten sanoit, että mistään ei jää paitsi niilläkään
Juurikin näin. Jo HP Reverb G2:n paneeleissa on resoluutiota ihan mukavasti, mutta terävänä noista pikseleistä näkee sen 10-20%. Tietty se resoluutiokin merkitsee, mutta ensimmäinen korjattava asia kaikissa VR-laseissa (Varjoja lukuun ottamatta) on optiikka.
Vaikka G2:n kuvanlaatu oli siinä pikkuruisessa "sweet spotissa" keskellä näkökenttää varsin hyvä, niin muun alueen sumeus häiritsi itseäni aivan h*lvetisti. Poikanikaan ei halunnut niillä pelata saman asian takia. Ja ymmärtääkseni Oculus Quest 2:ssa on ihan sama ongelma.
Josko ei Varjoillakaan ihan koko kuva-alue ole terävää, mutta terävä alue on kuitenkin niin hemmetin iso, ettei asia häiritse.
No nyt on oikea meininki simusetissä! Hyvä video ja mahtavaa että hokasitte ensireaktiot tallentaa.
Mitä tulee pahoinvointiin mitä yllä on arvuuteltu, se johtuu yksinkertaisesti siitä että silmien edessä tapahtuu liikettä jota keho (sisäkorva) ei tunne. Aivoille visuaalinen ärsyke on hyvin voimakas ja samaisesta syystä VR-lasien kanssa saattaa ottaa ihan vatsan pohjasta kun auto loikkaa hypystä.
Moni ei kuitenkaan tiedä että tuo pahoinvointi on sellainen asia joka lähtee pienen totuttelun kanssa pois. Ratkaisevaa on että ei pelaa niin paljoa että tulee voimakas pahoinvointi, vaan tuolloin lopettaa ja pitää tauon, muutoin aivot assosioi pahoinvoinnin ja lasien tuoksun/tunteen. Pelikaveriksi kannattaa myös valita inkiväärinamuja tai limua, inkiväärin kun on todettu lieventävän pahoinvointia.
Tuota treeniä muutama viikko ja huomaakin pääsevänsä jo kierroksia läpi ilman kummempia tuntemuksia. Kuukauden parin päästä ei tunnu enää missään.
Laseja ei kannata laittaa myyntiin välittömästi sen jälkeen kun toteaa ettei keho ole tottunut asiaan mitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt.
Minä pidän enemmän sen amerikkaversiosta, ATS:stä. Se on kyllä puhtaasti makukusymys, rekat ja tiet eroavat.
Paikallinen radio lisää sitten tunnelmaa
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
ETS2/ATS Local Radio – ProMods
Kannattaa kokeilla noilla VR laseilla myös flippereitä. Parhaan pelituntuman saa ilmaisella VPVR softalla ja siihen löytyy ilmaisia pelejä satoja. Lisäksi voi rakentaa VR stubbyn, jossa napit, haptinen feedback ja tönimisen tunnistus. Tein itse tyhjästä yhden pelin ja onnistu niin hyvin että ranskalaiset halus haastattelua. https://pinballmag.fr/en/iaakis-interview-v-pin-workshop-co-founder-and-creator-of-blood-machines-on-visual-pinball-x/ Pelin saa ilmaiseksi vpuniversesta.
G2:sessa ja AMS2:ssa ja miksei Iracingissäkin suosittelisin pitämään SteamVR:n (myös OpenXR toimii molemmilla) skaalauksen vähintään 80% ja säätämään pelistä asetuksia grafiikkasetuksista. Niitä yleensä joutuu tiputtamaan jonkin verran esimerkiksi varjoista, heijastuksista ja post processing efekteistä eli ns.karkeista jotta saa toimivat grafiikat. IMHO tuo tiedän käyttämä 50% on liian paljon.
Jos Varjon saatte testiin niin tosiaan suosittelen vähän katsomaan noita pelin omia optimiasetuksia.
Itse olen käynyt läpi VR lasit HTC Vive – VIve Pro -> Valve Index & Pimax 5K + ja nyt G2 ja tällä hetkellä G2 tarjoaa varmastikin parhaan vastineen rahoille.
Aika samoilla linjoilla, että G2 resoluutiolla tuo noin 80% on hyvä kompromissi tarkkuuden ja tehovaatimusten suhteen. Itse tosin pääosin pelailen Assetto Corsaa ja Dirt Rally 2. Kun OpenCompositella ohittaa SteamVR:n, niin saa vielä vähän tiristettyä suorituskykyä lisää. Harmillisesti AMS2 en ainakaan itse saanut toimimaan.
Oletko siis kokeillut Aeroita? Jos olet niin ihmettelen kyllä että et koe niiden eroavan Q2:sta
Kyllä, ja toki eroavat monellakin tapaa, lähinnä mietin vain tuota sweetspottia. Saattaa olla näköpohjaisia tai Q2:n fixed IPD:stä johtuvia kokemuseroja kenties, tai sitten termistöä sekaisin. Yleinen suurempi resoluutio (ja mainiot linssit) nostaa toki clarityä, mutta sweetspot (se prosentuaalisesti hyvin pieni alue linssin keskellä) ei mielestäni ratkaisevasti poikkea.
Jaa a, Aerossa on kyllä valtava sweetspot vs. Quest2
Tulossa testiin seuraavaksi
Eli antaako tripla-näyttö etua esim. mutkien ennakointiin kuten VR-lasit tuntuivat tekevän verrattuna pelkkään yhteen näyttöön.
En äkkiseltään osaa sanoa miten tripla-näyttö tai 49" ultrawide hirveästi eroavat toisistaan vs VR-lasit, kun kerran näytöillä näkymä liikkuu vain rattia liikuttaessa. VR-laseilla pystyy näkymää liikuttamaan päällä esim. eteen nojaamalla vaikka ratti olisi suorassa. Vastaavaan pääsisi sitten ehkä näyttö + eye-trackerilla (?)
Ajattelin vain, kun mainitsit videolla että päätä voi kääntää VR laseilla nähdäkseen sivuille, kuten IRL, niin eikö samaan päästä myös kolmella näytöllä kuten alla olevassa kuvassa?
katso liitettä 868164
Itse en ole päässyt kokeilemaan kumpaakaan, VR-laseja tai tripla-näyttöjä, ajosimuilla niin en tiedä omakohtaisesti miten nuo eroavat.
EDIT: ajattelin että pääsisikö kolmella näytöllä lähelle vastaavaa kokemusta kuin VR-laseilla. Itsellä kun on silmälasit (moniteho) ja isot erot taittovoimakkuudessa linssien välillä sekä taipumusta matkapahoinvointiin, niin en oikein usko VR:n soveltuvan minulle
Yksiselitteisesti, ei pääse.
Se mitä videoilla näkyy kaapattua pelikuvaa ei valitettavasti kerro sitä, mitä laseilla oikeasti näkyy. Näytöillä vastaavaan kolmiulotteisuuteen ja tilanhallintaan ei päästä.
Tämä pitää paikkansa kolmiulotteisuuden ja "siellä olemisen tunnun" osalta. Triploilla saadaan kuitenkin joitakin VR:n etuja yksittäiseen näyttöön verrattuna, kuten sivulle vilkuilu päätä kääntämällä ja ääreisnäön hyödyt, kuten vauhdintuntu yms.
Kyllähän esim tuo Boosted Median 3×65" Oled setuppi on varmaan aika makea käytännössäkin:
Useimmat VR-lasit toimivat silmälasien kanssa. Lisäksi monille laseille saa myös tilattua custom-made linssejä. Oculus Quest 2 Prescription Lens Adapter – VR Optician
Lisäksi hyvä muistaa että matkapahoinvointi ja VR-pahoinvointi ei ole sama asia. Matkapahoinvointia syntyy kun sisäkorvaa ärsytetään heiluvalla liikkeellä, joka ei vastaa sitä mitä silmä näkee. VR on päin vastoin tästä, silmä näkee liikettä mutta sisäkorvalle ei tule mitään. Itse kärsin helposti matkapahoinvoinnista, mutta olen immuuni VR-pahoinvoinnille. Lisäksi, vaikka pahoinvointia ensimmäisillä kerroilla tulisi, se on sellainen asia josta voi hiljalleen oppia pois. Pelaat vähän kerrallaan ja ajan myötä huomaat kuinka peliajat pitenee ja pitenee.
Ja kuten yllä sanottukin, triple-monitorit ja VR eivät mene kokemuksena samaan lauseeseen. Sitä on vaikea selittää, mutta ero on hyvin pitkälti sama kuin miten koet tietokoneen näytön ääressä istuskelun vs omassa autossasi istumisen. Voit laittaa kymmenen 16K OLED monitoria ympärille ja ei se siltikään tunnu samalta.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä