Niko kasaa videolla toimiston hyllyyn pölyttymään ja käyttämättä jääneistä osista suorituskykyisen ja näyttävän nestejäähdytetyn pelitietokoneen.
Tietokone rakennetaan Fractal Designin Meshify 2 -koteloon ja ASRockin harvinaiselle Z490 Aqua -emolevylle, joita on valmistettu vain rajoitettu 1000 kappaleen erä. Intelin 8-ytiminen Core i7-11700K -prosessoria jäähdytetään custom loop -nestejäähdytyksellä ja sen kaverina on 16 gigatavua G.Skillin DDR4-4000-nopeudella toimivaa Trident Z -muistia. Näytönohjaimen on valkoinen Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC White Edition. Virtalähteenä on Asuksen Strix 850W ja tallennusmediana Samsungin teratavun kokoinen 970 Evo.
Cinbench R20 -testitulokseksi tuli reilu 5600 pistettä ja 3DMarkin Time Spy -testin tulokseksi 14 467 pistettä. Tietokoneen osien hinta on yhteensä noin 3800 euroa.
Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
On se hieno….
Tuo on Fractalin vakio valkonen Meshify 2.
Eikö tuolla rahalla olisi saanut enemmän jäähdytystehoa, uudempia ja tehokkaampia komponentteja ja enemmän kelloja. 😮
"toimiston hyllyyn pölyttymään ja käyttämättä jääneistä osista"
Ja nykyisin suuressa enemmistössä customloop-jäähdytetyissa kokoonpanoissa mennään ulkonäkö edellä.
Taitaa olla huomattavasti halvempaa ostaa normi emo ja ostaa EK "fullcover" blokki emolle. Toki vesijäähyn tarpeellisuudesta vrm:lle voidaan olla monta mieltä
Onhan tuo upea ja uniikki kone. Itsellä kesti 15vuotta pelikone beesting osista.
Olen aloittanut noiden Custom jäähyjen kanssa kun Jimm’s perustettiin ja sitä ennen, silloin oli tavoitteena saada vain kelloja irti ja rakentaa tehokas kone.
Nyt pistetään vilkkuvaloja ja hehkuvia paksuja nesteitä jotka tukkivat blokkien kanavat alta aikayksikön.
Eiko vesijäähdytyksen, kompuran tai vastaavan tarkoituksena ole pitää suorittimet, muisti ja emo riittävän viileanä, ettei kellotaajuksien nosto vahingoittaisi niitä?
Kone saa toki olla siisti ulkoapäin ja helposti huolettavissa, mutta tuo kaikki tivolimeininki ei mahdu tälläisen vanhan parran ajatusmailmaan, varsinkin kun se menee aika usein ristiin sen jäähdytystehon ja huollettavuuden kanssa.
Nyt koneeseen laitettiin vielä menneen talven grafiikkasuoritin, että saatiin värit sopimaan yhteen. Miksi vielä pitää mainita joitakin markkituloksia, kun komponenttien, kotelon ja jäähdytyksen paremmalla valinnalla olisi oikeasti voitu saada niitä markkejakin.
Pakko kyllä ihmetellä näin kapeakatseista näkemystä, jos ei sinua kiinnosta ulkonäölliset seikat niin montaa muuta nykypäivänä kiinnostaa miltä tietokone näyttää. Ei silloin 20 vuotta sitten ollut edes markkinoilla tietokonekäyttöön suunnattuja vesijäähdytystarvikkeita, RGB-tuulettimia, lasikylkiä, custom-kaapeleita, valkoisia komponentteja, nykyään on. Maailma muuttuu mutta miksi pitää väkisin vastustaa ja valittaa kun itse on jämähtänyt menneisyyteen?
Varsinkaan kun kukaan ei pakota ostamaan noita yllämainittuja hienouksia. Ymmärtäisin näkemyksen jos markkinoilla olisi pelkkää rgbeetä ja lasikylkiä.
Tuokin aika outo näkemus sitten ettei saisi olla järkiperäistä näkemystä vaan pitäisi mennä pintakoreuden mukana.
Toki saa olla järkiperäinen näkemys, kritisoin sitä että se olisi ainoa ja oikea näkemys.
Jos teollisuuden oikeasti luotettaviin nestejäähdytysvehkeisiin vertailee niin aika onnettomia räpellyksiähän nämä "custom" loopit on. Täristystesteissä vuotaisivat ja hajoaisivat palasiksi alta aikayksikön
Itse olen myös old school vesijäähdyttelijä, läpinäkymätöntä ja valotonta sen olla pitää. Ja järeää. Metalliset liittimet, PTFE linerilla mustaa kudosvahvisteista kumia letkut ja liitoksiin ruostumattomat jousiklemmarit ja niin edelleen.
Yli 20 vuotta sitten käytettiin aika paljon luotetttavia saksalaisia Eheimin pumppuja( tarkoitettu akvaarioon) ja Jimm’s illä oli jopa omatuotteistettuja alumiini vesisäiliiöitä joihin oli jyrsitty aukot pumpun kansia varten.
Eikö custom-vesijäähyn alkuperäinen tarkoitus ollut kuitenkin jäähdytys ja kellojen noston mahdollistaminen, mielestäni Jimm’s liikeidea perustui pitkälle kellottelijoiden vermeiden välittämiseen.
Jos pidät helmiäisnesteistä kierrossa, valaistuista tuulettimista ja vilkkuvia ledeistä se on maku asia, mutta kertoo myös jostain muusta brassailemisen tarpeesta kuin ns. tehon ja pitkän käyttöiän hakemisesta tai optimaalisesti toimivasta laitteesta.
Kone saa olla siistin näköinen tietenkin ulkoa päin, että sopii vaikka olohuoneen nurkkatoimistoon, mutta sisältä pitää olla sen verran tilava, että sinne mahtuu pumppu ja iso kuparijäähdytin tai pari ja tilaa käsille ja helpolle huollolle.
Ehkä olen kalkkis, täytän 60 vuotta puolen vuoden sisään ja jotenkin tuntuu, että kellotuksen puolella mennään yhä enemmän ja enemmän krääsän myyntiin ja sitä ei myydä todellakaan halvalla, mutta varsinainen asia unohtuu.
Tässä taisi nyt olla kyse siitä, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä näitä asioita, vaan jokainen saa harrastaa mieluisallaan tavalla. Itsekään en pidä RGBstä tai blingblingistä, mutta ei se ole minulta pois jos joku toinen pitää.
Wanhat parrat ovat valituksensa keskellä unohtaneet sen että väritöntä jäähdytysnestettä käyttävästä kierrosta pimeässä kotelossa on HELVETIN paljon vaikeampaa etsiä vuotoja kuin värillistä nestettä käyttävästä kierrosta.
Samasta syystä kaukolämpökierron vesi on pinkkiä tai myrkynvihreää jotta ne vuodot erottuisivat ennen kuin aiheutuu isoja vahinkoja.
Ei se vuotaminen ole mahdollista kuin liitosten kohdalta ja talouspaperia niiden alle niin näkee onko tippa pudonnut, vaikka sitä tapahtuisi harvoin, eikä olisi näkemässä.
Hyvin tehdyt liitokset eivät ole vuotaneet koskaan. Plug-in liittimiin ei voi luottaa ne vuotavat heti jos putket/letkut liikkuvat, kaikki mikä on varustettu niillä on jätettävä hankkimatta.
Minua häiritsee eniten ilmakupla blokissa, jos mieltä aletaan pahoittaan 🙂
Tässä muuten on asia tuon monoblokin suhteen, että saadaanko paremmat tulokset monoblokilla, joka jäähdyttää virransyötön.
Vai onko ns. normaali blokki parempi, koska sillä saadaan matalemmat lämmöt itse prosessorille.
Sen verran pitää protestoida, jotta 20 vuotta takaperinkin oli nimenomaan tietokoneille tehtyjä "tuunausosia" kaupan: itsellä on edelleenkin tallessa ThermalTaken Aquarius II -vesijäähykitti, mikä nimenomaan oli tietokoneelle suunnattu. Laadullisesti hirveää kuraahan se oli mutta mitä muuta merkiltä odottaakkaan… Samaten Antecin alkuperäinen Lanboy -kotelo löytyy, olkoonkin kylki-ikkuna pleksiä lasin sijaan. Ohjattuja RGB- tuulettimia ei tuohon maailman aikaan löytynyt, mutta ledituulettimia senkin edestä. Myös DFI:n LanParty nForce 2 Ultra näytti niin maan komealta fluoresoivine liittimineen.
Vaikka tarjonnan määrä onkin paljon kasvanut noista ajoista niin kyllä noita 20 vuotta takaperinkin oli. Ja joku voisi jopa tuosta alkaa valittamaan, jotta nykyään on näyttävyys mennyt alaspäin kun UV väritettyjä emolevyjä ei saa mistään ja valkoinen on (lähes) ainoa designväri.
Vuotojen paikallistamisen voi automatisoida muutamalla anturilla.
Niin toimii nämä edellä mainitsemani teollisuuden järjestelmät. Riittää kun seuraa loopin lämpötilaa ja painetta logiikalla ja vähän koodia päälle.
Jatkovideon paikka
Ihan siisti konehan tuo on. Vaikka tosiaan itsellänikin on ikkuna ja silti ”All Black”. Makuasioita…
Huvittavaa millaisen paskamyrskyn saa aikaan kotelon valaistus.. 😀
Jatkakaa samaa rataa…
Taidan olla ainoa, jota hirvitti pölyttyneiden ja ylimääräisten osien loppuhinta.
Noh,
Tää on täysin makuasia, puoleen ja toiseen. Sampsan puolustuksen ymmärrän, koska turhaa kritiikkiä ei tarvitse ottaa vastaan.
Itselleni jokainen pc-kotelo on "ei mua varten" visuaalisesti, joten mieluiten mustaa ja piiloon. Jos joskus tulisi inspiroiva kotelo, tilanne olisi toinen. Kantti x kantti on jo niiin nähty, eikä se lasikyljillä, rgbllä tai valkoisella maalilla parane.
Frankensteinin pää olisi ihan hyvä koteloaihio. Tai predator (saisi nestekierron stylellä).
Mutta joo. Eipä näitä videoita ole pakko katsoa ja ne on varmaan suunnattu sellaisille joita nämä valot ym kiinnostavat.
Mä haluisin nähdä joskus videon missä laitetaan hienot valoviritelmät kotelon sisälle, mutta kun sivupaneelin laittaa kiinni niin mitään ei näy (vähän niinku vitsinä)
Nojaa. Tarviiko sitä valaistusta useinkin? Vaihtelet komponentteja niin tarvitset kotelon sisälle valot?
Kumma teksti, kun itsekkin olet muropaketissa rakennellut markkinoilla olevista vesijäähdytyskomponenteista setuppeja 20 vuotta sitten.
Mitäs kummaa siinä oli? Rakennan markkinoilla olevista vesijäähdytyskomponenteista setuppeja myös vuonna 2021.
Ei siinä ihan kivan näkönen konehan siitä tuli, vaikka nyt en ton valkosen väriteeman ja rgb valojen ystävä ookaan. 5/5 vai miten se olikaan?
Taisit ymmärtää viestini väärin. Kirjoitit, että tietokonekäyttöön tarkoitettuja vesijäähdytyskomponentteja ei ollut markkinoilla 20 vuotta sitten. Tämä väitehän ei pidä paikkaansa, kuten itsekkin tiedät.
Akvaariopumppuja tai uppopumppuja, itse tehtyjä blokkeja, jäähdyttimiä ties mistä oli alkuaikoina, eivät olleet tietokoneille suunniteltu, mutta kyllä niitä sitten pikkuhiljaa alkoi tulla markkinoille.
Eikö @Juha Kokkonen tehnyt aikalailla sellaisen vähän aikaa sitten?
Ja seuraavan buildin kun teen (mahdollisesti työkoneeseen) niin on varmasti taas jotain hillittyä sorttia.
Varmaan siinä vaiheessa kun niitä valottomia komponentteja on jäänyt hyllyyn pölyttymään
Ei muuten onnistu ilman jotta koteloon soveltaa esim. kylkipaneelin intrusion switchiä valokytkimenä: valoshow kotelon sisällä näkyy komeasti ulos vaikka etumaski ei olisikaan lasia ja pimeällä valaisee helposti koko huoneen. Nimimerkillä koita teiniminänä sitten nukkua kun edestä ja takaa tulee tuuletusrei’istä valoa enemmän kun laki sallii.
Hyvä idea, mutta paskat tuosta hiljaisuudesta, tuulettimet voi pistää hiljaiselle silloin kun kone huilailee tai vain nettailet.
Haluaisin itsekkin nähdä moniprosessori emolla varustetun koneen, jollaisia olen käyttänyt laskemassa CNC-koneiden 3D-työstöratoja varten.
Silloin kun tarvitaan tehoja ohjelmistot osaavat säikeistää laskennan.
Siihen vielä tehokas vesijäähdytys parinsadan litran kotelolla.
Tuokin on mopo jolla ei tee mitään jos pitää laskea paljon ja nopeasti.
Tässä oli nyt puhe buildin tyylistä/teemasta, ei siitä mitä rautaa siellä on sisällä. Rauta luonnollisesti valitaan käyttötarkoituksen mukaan.
Viesteistäsi paistaa nyt aika vahvasti läpi se, että ainoa oikea tapa tehdä asioita on se miten sinä ne tekisit
Se onkin pelikone, ei "CNC-koneiden 3D-työstöratojen" laskemiseen tarkoitettu kone.
Oli kysymys siitä miten ulkonäkö menee hyödyn edelle. Kerrankin olisi mielenkiintoista nähdä kuinka rakennettaisiin kone joka olisi rakennettu yksinomaan tehokkaaksi, muotoseikoista välittämättä.
Ymmärrä nyt, että tässä käytettiin niitä osia joita hyllystä löytyi. Jos hyllystä löytyy teinilukijoita miellyttäviä komponentteja, lopputuloksesta tulee teinilukijoita miellyttävä.
Toki jos ne vain lyödään kasaan ja ajetaan oletusasetuksilla korkeintaan vakio-XMP:t päällä niin se on helppoa. Mutta kun lähdetään optimoimaan osista maksimisuorituskyky sen mukaan mitä jäähdytysjärjestelmä antaa periksi, niin vaatiikin jo vähän enempi säätöä. Ja sitten vielä se, että koitetaan pitää paketti hiljaisena antaa omat haasteensa. Ainakaan näin "wanhan parran" näkökulmasta tuo pelkkä osien kasaan lyöminen ja parit värivalot eivät ole hirmu kiinnostavia. Enempi kiinnostaisi se, että näkisi sen säätämisen ja värkkäämisen, bios-asetusten hakemisen ja optimoinnin, lämpötilamittaukset ja kellotaajuus-curvejen asettamisen kohdalleen. Se sitten kyllä vaatisi ihan eri tavalla aikaa ja vaivaa, ja varmasti enempi katselukertoja suhteessa työmäärään saa näillä pika-kasauksilla.
Kyllä tämä kyseinen yksilö teinien lisäksi ihan aidosti miellytti tällaista nelikymppistäkin. Lienee makuasioita.
Aiempi mini-ITX-buildini toimii erinomaisesti ja sopii täydellisesti siihen paikkaan ja käyttötarkoitukseen mihin se rakennettiin, eikä siinä mainittu huomion herättäminen härpäkkeillä mennyt käytännöllisyyden edelle.
Jotain tuollaista mainitsemasi kaltaista on itselläni suunnitteilla tulevan työkonepäivityksen suhteen. Toki tehokkuus on suhteellista, omalla kohdallani se optimoituu videoeditoinnin ja muun päivittäiseen työhön liittyvän tekemisen mukaan, eli mitään markkinoiden tehokkainta konetta ei siinäkään tapauksessa ole tarkoitus rakentaa. Mutta jokatapauksessa funktionaalinen, hillitty, hiljainen, omiin tarpeisiin tehokas.
Joo kuin myös, mulle kelpaa tällaset enemmän kuin hyvin
Ulkonäköä voidaan miettiä myös ns. huoneen ja sen muun kalustuksen kanssa yhteen sopivaksi. Customointi ei vaadi räikeitä ledejä ja valotuulettimia, vaan kenties itse tehtyjä tai teetettyjä kotelo modifikaatioita.
Oletko ihan tosissasi, ettei custom-vesijäähdytetty ja 24/7 vakaaksi kellotettu ja testattu kone, josta on kuitenkin otettu kaikki irti bios-asetuksista, suoritin korkattu ja nestemetallit vaihdettu, jäähdyttimien sijoitusta ja tuulettimien sijaintia puhallussuuntaa testattu kotelon ilmanvirtauksen opimaaliseksi saamiseksi jne. ei vaadi kuin lyödään vaan osat kasaan…