Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen kanssa.
Viime syksynä teimme kaksi videota, joissa rakennettiin ensin vesijäähdytys AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorille ja sen jälkeen mukaan vesikiertoon lisättiin GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain. Nyt vuorossa on vesijäähdytyksen rakentaminen kovilla putkilla.
Kokoonpanossa käytetään Kiinasta tilattuja bykskin vesijäähdytysosia, joista näkyvimmässä roolissa on nestesäiliönä toimiva Water Channel Solution- eli vedenjakaja, jonka takapuolelle on integroitu DDC-pumppu. Vedenjakajassa on letkulähdöt sijoitettu niin, että putket saa vedettyä vaakatasossa yhdellä taitoksella yhteensopivilla emolevyillä prosessorille ja näytönohjaimelle. Projektissa käytetään Asuksen ROG Strix Z390-E -emolevyä ja Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjainta.
Isoin mutka matkaan tuli näytönohjaimen vesiblokin kanssa, joka oli liian leveä eikä mahtunut Lian Li O11 Dynamic -koteloon. Tästä syystä ostimme Cooler Masterin Vertical Card Holderin, jolla näytönohjaimen saa asennettua pystyyn ja mahtumaan koteloon, mutta samalla vedenjakajan letkulähdöt eivät enää osuneetkaan kohdilleen. Samalla näytönohjain oli niin pitkä, että se peitti letkulähdöt taakseen, joten niitä piti siirtää erillisillä 90-asteisilla kääntyvillä jatkopaloilla. Lopulta pienellä säätämisellä yhdella kahden taitoksen putkella vesikierto saatiin onnistuneesti toteutettua.
Koska vesikierrossa on käytössä vain yksi 360 mm:n jäähdytin, prosessori ja näytönohjain asetettiin toimimaan vakiona. 8-ytiminen Core i9-9900K -prosessori toimi Handbrake x264 -enkoodauksessa 63-asteisena. Battlefield V -pelissä prosessorin lämpötila nousi päälle 70 asteeseen ja GeForce RTX 2080 Ti:n grafiikkapiiri toimi noin 55-asteisena. Veden lämpötila oli rasituksessa 40 asteen tuntumassa riippuen siitä rasitettiinko pelkkää prosessoria vai lisäksi myös näytönohjainta.
Komponenteista ja vesijäähdytystarvikkeista syntyi noin 3600 euron hintainen tietokone ilman näyttöä ja oheistarvikkeita:
- Intel Core i9-9900K prosessori 550e
- Asus ROG Strix Z390-E emolevy 275e
- 16 Gt G.Skill Trident Z RGB DDR4-3200 muistit 200e
- Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti näytönohjain 1440e
- Samsung 970 PRO 512 M.2 SSD 170e
- Lian Li O11 Dynamic kotelo 135e
- be quiet! Straight Power 11 850W virtalähde 170e
Vesijäähdytysosat kustansivat Kiinasta tilattuna ja arvonlisäveroineen noin 650 euroa.
- Bykski Acrylic Board Water Channel Solution
- Bykski CPU Water Block (CPU-XPR-A-MC-V2)
- Bykski Water Block use for ASUS ROG STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING
- Bykski 28mm Thick Copper 360mm Single Row of Radiator
- + kovaputkiliittimiä, 90 asteen kulmapaloja, PETG-muoviputkea,
Videolla käydään läpi kokoonpanossa käytetyt osat ja muoviputkien taivuttaminen sekä vesijäähdytyksen kasausprosessi on kuvattu vaihe vaiheelta.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Hieno video ja buildi!
Mihin raportoidaan kirjoitusvirheet? (Vedenajaka) 😀
Hieno artikkeli ja video jälleen.
Näyttiksen kasauksessa iski silmään että menikö kelojen päälle ollenkaan lämpöteippiä? Vai jäikö vaan kuvista/selotuksesta pois. Jayz taisi joskus unohtaa samaiset teipit kelojen päältä ja tuli jotain ongelmia pitemmässä rasituksessa.
katso liitettä 217974
Vedenajakan?
Yli 3000 katselukertaa nyt jo?
Sanon tämän nyt aikalailla fiilispohjalta, että Sampsan paras video tähän asti.
Ei mennyt, ei tuossa Asuksen omassa vakiojäähdytyksessäkään ole kelojen päällä mitään kontaktia jäähdytyssiiliin:
Jos en nyt ihan väärin muista niin Jayz pisti juurikin lämpötyynyn kelojen eikä mosfettien päälle.
Youtubessa ei nuo julkiset näytöt päivity ihan reaaliajassa, todellisuudessa 5000 katselua jo.
Vakiojäähyssä on aika reilu ilmavirta keloille jäähdytys rivaston läpi tuulettimista johtuen. Vesijäähdyssä tuo ilmavirta on käytännössä täysi nolla, pahassa tapauksessa tuo kelojen lämpö ei pakene sieltä mihinkään ja kelat käristyy ajan kanssa. Voi olla että Jayz teki juurikin kuten sanoit, mutta jossain tuo tuli kerran vastaan että keloilta on unohdettu lämpötyyny pois. Tainnut myös jossain monoblockin asennus buildeissa tulla vastaan prossun virransyötön kelojen suhteen. Siitä syystä EK:n ohjekkin nuo tyynyt kelojen päälle varmaan ehdottaa.
————————————————————————————————
Upeesti katselu kertaa jo näin lyhyessä ajassa, varmaan tulee katsotuin tai yksi katsotuimmista videoista IO-techin kanavalla.
Aha, wihdoin on saatu iotekin varastoon thermal grizzlyä 🙂
Kelat ei kyllä lämpeä niin paljoa, että niistä pitäisi olla huolissaan toisin kuin mosfeteista.
Tämän mukaan EKWB on lisäksi lisännyt nuo thermal padit keloille vasta jälkikäteen syystä että:
1.) Even without thermal pads on the coils, they stay around 50C, and the max temp for them is rated at 110C so there is really no for them to be covered.
2.) EK made this change since other companies had covered them, and so people didn't panic.
3.) The addition of thermal pads to the coils may help some coil whine.
https://forums.evga.com/FindPost/2873902
Tuo lisäksi koskee lähinnä NVIDIAn omaa referenssisuunnittelua, joka ei ole niin järeä ja laadukkaita keloja käyttävä kuin Asuksen ROG Strix -näytönohjain.
Joo ostin tuubin sitä tuossa joskus talvella, hyötyä en ole kyllä vielä testannut esim. vs Noctuan tahna.
Ei kyllä itsellä kasetti kestäisi noiden kanssa (mitoitus, taivutus ym) kun meinaa kasetti mennä jo letkujenkin kanssa räpeltäessä.
Kuvittelising että kelojen lämpötyynyt on vaan vaimentamassa coil-whineä jos ne olisi muuten suoraan blockia vasten.
Ok eipä tuossa sitten hätää 🙂 Mitä elektroonikan kanssa tullut touhuttua niin kelojen lämpöjäkin saanut vähän seurailla, mutta lienee sen verran ylimitotettuja nuo VRM puolet näissä (ja varsinkin Strixissä kuten mainitsit) ettei tarvitse huolta kantaa siitä 🙂
Tosi hieno buildi! Tuon innoittamana taidan itsekkin vähän rakennella.
Miksi tuo näyttis roikkuu noin paljon?
Hienohan siitä tuli!
Oli niin näpsäkkä ja nopea kasaus videolla, että ihmetyttää miten tässä projektissa menikin niin paljon aikaa.
Tuossahan ois voinut ehkä valita tuulettimiksi Corsairin LL120 RGB sarjalaiset niin ois saanut kivat valorinkulat. Onko Sampsa testannut jo ylikellottuuko tuo systeemi hyvin?
Kellotusvaraa ei ole paljoa yhdellä ohuella 360 radilla kun veden lämmötkin on 40c cpu+gpu rasituksessa.
Se videon kuvaaminen ja editoiminen tuohon malliin kaiken muun työn ohella ei ole mikään ihan päivän homma 😀
Valistunut Arvaus: Videosta leikattu pois 10+ tuntia ärräpäitä ja säätöä.
Kaikki näyttää nopealta ja helpolta kun sopivasti editoi 🙂
Tässäpä ne suurimmat epäonnistumiset:
Hyvältä näyttää nuo kovat putket. :tup: En muista nähneeni tuollaista kotelon sivuseinään tulevaa litteää säiliötä ennen. :beye: Mut se on kyl omasta mielestä pisti iii:n päälle :cigar2:
Noi distroplatet on aika uusi juttu ja on kyllä tosiaan koville putkille a) tekemistä helpottava b) näyttävä ratkaisu
bykskiltä noita löytyy jo aika moneen koteloon:
https://pro2mod.aliexpress.com/stor…3FhSFxB&spm=a2g1y.12024536.hotSpots_2684868.0
Henkilökohtaisesti olen eniten pettynyt siihen että Sampsa sai tämän valmiiksi näin nopeaa eikä Kokkonen päässyt naljailemaan viivästymisestä ? mutta kieltämättä hieno buildi ja videokin oli mukavasti rytmitetty että jaksoi loppuun asti katsoa tuskastumatta ?
Onkos ne löysät putket sitten letkua, kun on oikein painotettu putkien kovuutta? :think:
kyllähän letku on teknisesti putki, eli kyllä :geek:
Tämän videon innoittamana tilasin tuon Asuksen uuden Strix Helios kotelon, jospa siihen tekisi myös kovaputkivesijäähyn.:tup:
Paljonko teillä on toimiston huonelämpötila jos veden lämpö on 40c rasituksessa?
Eikös tuo nestelämpö oo ihan linjassa kun tollasta prossua ja näyttistä jäähytetään yhellä 3tuulettimen ohuehkolla radilla.
Tuo olis todella näyttävä jos jokin mahdollistaisi vielä sen että kaikki olisi suorassa. Nyt näyttää irvistävän joka suuntaan eri tavalla mutta voi olla kamera efektikin mutta pikavilasulla näyttää kierolta koko kaappi 🙂