Rakensimme Core i9-9900K -prosessorin sekä Asuksen Z390-emolevyja ja GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen ympärille vesijäähdytyksen kovilla putkilla.

Video on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen kanssa.

Viime syksynä teimme kaksi videota, joissa rakennettiin ensin vesijäähdytys AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorille ja sen jälkeen mukaan vesikiertoon lisättiin GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjain. Nyt vuorossa on vesijäähdytyksen rakentaminen kovilla putkilla.

Kokoonpanossa käytetään Kiinasta tilattuja bykskin vesijäähdytysosia, joista näkyvimmässä roolissa on nestesäiliönä toimiva Water Channel Solution- eli vedenjakaja, jonka takapuolelle on integroitu DDC-pumppu. Vedenjakajassa on letkulähdöt sijoitettu niin, että putket saa vedettyä vaakatasossa yhdellä taitoksella yhteensopivilla emolevyillä prosessorille ja näytönohjaimelle. Projektissa käytetään Asuksen ROG Strix Z390-E -emolevyä ja Asuksen ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjainta.

Isoin mutka matkaan tuli näytönohjaimen vesiblokin kanssa, joka oli liian leveä eikä mahtunut Lian Li O11 Dynamic -koteloon. Tästä syystä ostimme Cooler Masterin Vertical Card Holderin, jolla näytönohjaimen saa asennettua pystyyn ja mahtumaan koteloon, mutta samalla vedenjakajan letkulähdöt eivät enää osuneetkaan kohdilleen. Samalla näytönohjain oli niin pitkä, että se peitti letkulähdöt taakseen, joten niitä piti siirtää erillisillä 90-asteisilla kääntyvillä jatkopaloilla. Lopulta pienellä säätämisellä yhdella kahden taitoksen putkella vesikierto saatiin onnistuneesti toteutettua.

Koska vesikierrossa on käytössä vain yksi 360 mm:n jäähdytin, prosessori ja näytönohjain asetettiin toimimaan vakiona. 8-ytiminen Core i9-9900K -prosessori toimi Handbrake x264 -enkoodauksessa 63-asteisena. Battlefield V -pelissä prosessorin lämpötila nousi päälle 70 asteeseen ja GeForce RTX 2080 Ti:n grafiikkapiiri toimi noin 55-asteisena. Veden lämpötila oli rasituksessa 40 asteen tuntumassa riippuen siitä rasitettiinko pelkkää prosessoria vai lisäksi myös näytönohjainta.

Komponenteista ja vesijäähdytystarvikkeista syntyi noin 3600 euron hintainen tietokone ilman näyttöä ja oheistarvikkeita:

 • Intel Core i9-9900K prosessori 550e
 • Asus ROG Strix Z390-E emolevy 275e
 • 16 Gt G.Skill Trident Z RGB DDR4-3200 muistit 200e
 • Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti näytönohjain 1440e
 • Samsung 970 PRO 512 M.2 SSD 170e
 • Lian Li O11 Dynamic kotelo 135e
 • be quiet! Straight Power 11 850W virtalähde 170e

Vesijäähdytysosat kustansivat Kiinasta tilattuna ja arvonlisäveroineen noin 650 euroa.

 • Bykski Acrylic Board Water Channel Solution
 • Bykski CPU Water Block (CPU-XPR-A-MC-V2)
 • Bykski Water Block use for ASUS ROG STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING
 • Bykski 28mm Thick Copper 360mm Single Row of Radiator
 • + kovaputkiliittimiä, 90 asteen kulmapaloja, PETG-muoviputkea,

Videolla käydään läpi kokoonpanossa käytetyt osat ja muoviputkien taivuttaminen sekä vesijäähdytyksen kasausprosessi on kuvattu vaihe vaiheelta.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Katso video Youtubessa

This site uses XenWord.
;