Win-Raidin työkalu mahdollistaa käytännössä kaikkien Z170- ja Z270-emolevyjen BIOS-tiedostojen muokkaamisen Coffee Lake -yhteensopiviksi.

Kun Intel julkaisi nykyiset 9. sukupolven Core-työpöytäprosessorit, moni harmitteli niiden sopivan yhteen vain uusien 300-sarjan emolevyjen kanssa huolimatta samasta prosessorikannasta. Modaajat selvittivätkin nopeasti, että rajoitus on ainakin osittain keinotekoinen ja kierrettävissä.

Alun perin Coffee Lake -prosessorit toimivat helposti käytännössä vain ASRockin OC Formula -sarjan emolevyillä, joille oli saatavilla yhtiöllä työskentelevän ylikellotaja Nick Shihin muokkaama BIOS-versio. Myös muiden valmistajien emolevyille alkoi pikkuhiljaa tippumaan modattuja BIOS-versioita, mutta niissä oli usein erilaisia puutteita.

Viimeisten parin vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Win-Raid-sivustolla on julkaistu työkalu, jonka tuorein versio mahdollistaa automaattisen BIOS-muokkauksen useimpien valmistajien eri Z170- ja Z270-emolevylle, sekä tuen kaikille Coffee Lake -prosessoreiden eri steppingeille. Eri valmistajien BIOS-modeissa voi olla kuitenkin edelleen joitain rajoituksia, kuten MSI:n emolevyillä 8 säikeen maksimi. Allekirjoittaneelta täysin ohi mennyt päivitys tuli ajankohtaiseksi nyt, kun kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi julkaisi asian tiimoilta opasvideon.

Modatun BIOSin lisäksi Coffee Lake -prosessorit Z170- ja Z270-emolevyille tuova modi vaatii joko prosessorin tai emolevyn muokkaamista. Prosessorin modauksessa pitää yhdistää kaksi tiettyä kontaktipintaa toisiinsa, jonka lisäksi tiettyjen muiden kontaktipintojen eristämistä pidetään suositeltavana, mutta ei välttämättömänä. Sittemmin on paljastunut kuitenkin helpommin toteutettavissa oleva modi, missä ei tarvitse sotkea sähköä johtavia aineita prosessorin kontaktipintoihin. Useimmilta emolevyiltä löytyvässä Nuvoton piirissä, jonka yksi pinneistä eli jaloista on merkitty SKT_OCC:ksi. Tämän pinnin maadoittaminen ajaa saman asian, kuin yllä kuvattu prosessoriin tehtävä modi.

Lisähuomiona osa emolevyistä voi pitää sisällään erilaisia suojauksia, mitkä voisivat estää modatun BIOSin asentamisen. Luumin antamassa esimerkissä Asuksen emolevyllä BIOS-tiedoston on oltava virallinen ja nimetty oikein, jotta asennus menee läpi. Tämän voi kuitenkin kiertää yhdistämällä kaksi emolevyn BIOS-sirun vierellä olevaa kontaktipintaa asennuksen ajaksi ja nimeämällä BIOS-tiedosto creative.rom:ksi.

Coffee Lake -kokemuksista Z170- ja Z270-emolevyillä keskustellaan myös io-techin TechBBS-keskustelualueella.

Win-Raid

This site uses XenWord.
;