Kun Intel julkaisi nykyiset 9. sukupolven Core-työpöytäprosessorit, moni harmitteli niiden sopivan yhteen vain uusien 300-sarjan emolevyjen kanssa huolimatta samasta prosessorikannasta. Modaajat selvittivätkin nopeasti, että rajoitus on ainakin osittain keinotekoinen ja kierrettävissä.
Alun perin Coffee Lake -prosessorit toimivat helposti käytännössä vain ASRockin OC Formula -sarjan emolevyillä, joille oli saatavilla yhtiöllä työskentelevän ylikellotaja Nick Shihin muokkaama BIOS-versio. Myös muiden valmistajien emolevyille alkoi pikkuhiljaa tippumaan modattuja BIOS-versioita, mutta niissä oli usein erilaisia puutteita.
Viimeisten parin vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Win-Raid-sivustolla on julkaistu työkalu, jonka tuorein versio mahdollistaa automaattisen BIOS-muokkauksen useimpien valmistajien eri Z170- ja Z270-emolevylle, sekä tuen kaikille Coffee Lake -prosessoreiden eri steppingeille. Eri valmistajien BIOS-modeissa voi olla kuitenkin edelleen joitain rajoituksia, kuten MSI:n emolevyillä 8 säikeen maksimi. Allekirjoittaneelta täysin ohi mennyt päivitys tuli ajankohtaiseksi nyt, kun kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi julkaisi asian tiimoilta opasvideon.
Modatun BIOSin lisäksi Coffee Lake -prosessorit Z170- ja Z270-emolevyille tuova modi vaatii joko prosessorin tai emolevyn muokkaamista. Prosessorin modauksessa pitää yhdistää kaksi tiettyä kontaktipintaa toisiinsa, jonka lisäksi tiettyjen muiden kontaktipintojen eristämistä pidetään suositeltavana, mutta ei välttämättömänä. Sittemmin on paljastunut kuitenkin helpommin toteutettavissa oleva modi, missä ei tarvitse sotkea sähköä johtavia aineita prosessorin kontaktipintoihin. Useimmilta emolevyiltä löytyvässä Nuvoton piirissä, jonka yksi pinneistä eli jaloista on merkitty SKT_OCC:ksi. Tämän pinnin maadoittaminen ajaa saman asian, kuin yllä kuvattu prosessoriin tehtävä modi.
Lisähuomiona osa emolevyistä voi pitää sisällään erilaisia suojauksia, mitkä voisivat estää modatun BIOSin asentamisen. Luumin antamassa esimerkissä Asuksen emolevyllä BIOS-tiedoston on oltava virallinen ja nimetty oikein, jotta asennus menee läpi. Tämän voi kuitenkin kiertää yhdistämällä kaksi emolevyn BIOS-sirun vierellä olevaa kontaktipintaa asennuksen ajaksi ja nimeämällä BIOS-tiedosto creative.rom:ksi.
Coffee Lake -kokemuksista Z170- ja Z270-emolevyillä keskustellaan myös io-techin TechBBS-keskustelualueella.
Puhhuh… Epätoivo paistaa sinisestä leiristä pahasti läpi ?
Ja jos tuon SKT_OCC -pinnin eli Socket Occupied -pinnin paikantaa ja maadoittaa niin prosessorin alapintaan ei tarvitse tehdä mitään. Muutaman pinnan peittäminen voi olla suositeltavaa, mutta itse en koskaan niitä suojannut.
Nostalgista. Tulee mieleen ajat jolloin tuli bsel-modilla nosteltua tonnisten ja kakstonnisten core kakkosten baseclockia Asrockin 1333 emolla..ja hyvin kulki! 🙂
Mistä ne niitä emoja saisi? Nuo emothan ovat kaytössä niiden vanhojen prossujen kanssa etupäässä. Niitä on myyty paljon, mutta esim myydään puolella niitä ei ole pilvinpimein (Koska ovat edelleen sellaisena kokoonpanona, kuin on ostettu, täysin käyttökelpoisia). Jos ei alkup tarkoitukseen, niin seuraavaan käyttöön… Modauspalvelua joku voisi myydä, mutta siinä olisi sitten ongelmana vastuukysymykset, jos modi epäonnistuu ja tulee verkonpaino tai kokoonpano käy pykimään esimerkiksi puolenvuoden sisään tms. Noiden hoitamiseksi pitäisi ottaa katetta reilusti, jolloin verottaja haluisi reilummin osuutta, jolloin pitäisi ottaa vielä lisää, jolloin asiakas toteaisi: "Ompa kallista, no deal".
Yleensä noiden uusien prossujen kanssa myydään uusi emo, koska meko harvat oikeasti loppupelissä vaihtelevat enemmälti osia koneeseen (korkeintaan näyttiksen ja kiintolevyn) ja ehkä lisää muistia.
Kai niitä Z170/Z270 emoja voisi valmistaa samalla tavalla kuin Kiinan X79 emoja. Ainakin Huanan brändin alla myydään "uusia" X79 emoja, joiden piirit on revitty talteen aiemmin valmistetuista emoista (esim. palautetut tai osittain rikkinäiset). Niihin on myös tehty BIOS modauksia, että on saatu NVMe m.2 -tuki.
Jotenkin tuntuu niin kummalliselta koko homma? Miksi Intel kusee mun muroihin kaiken aikaa? Mutta onneksi ATK hoitaa homman ja kiertää noi rajoitukset pinellä kolvaamisella:) Hyvä Luumi jälleen kerran!
Täyty hattua nostaa näille tekijöille ku selvittää tälläisiä asioita.
Mistä ne nuo kaikki jutut oikein nappaa?
Et liitä nämä nastat yhteen, anna nimeksi creative.rom, tee hyppylanka tosta tänne??
Ei varmaa ihan emoa katsomalla saa noita selville…?
Heittämällä.
Onko tuollainen missään mielessä kannattavaa, jos kerran on saatavilla myös piirejä, joiden kanssa prossu toimii jokatapauksessa. X79:lle ei taida olla uusia piirejä saatavissa..
Ei noiden modailussa ole muuten mitään mieltä, kuin se, jos joku itse, omalla vastuullaan sätöstelee tuollaisen ja toivoon että se toimii itselle välttävsti vs vaiva.
Aikamoista kikkailua tuo BIOSin modaaminen kyllä. Mutta toisaalta, ihan hyvä että tällaisia keinoja on kehitetty, saapahan Intel edes hieman näpeilleen tästä täysin älyttömästä piirisarjakikkailustaan, vaikka kermat se on jo tainnutkin kuoria päältä hyvän aikaa sitten.
Intel-ihmiset ostavat mielellään uudet emolevyt joka generaatorille, vaikka keinotekoisia rajoituksia on rahastamiseksi joka paikassa ja uuteen 14nm++++++++-malliin tulee taas täysihintaisella prosessorilla 2% lisää tehoja samalla kun AMD:lle 100%.