Intel on saanut vasta viimeisimmät 10. sukupolven Core H -sarjan prosessorit kannettaviin julkistettua, mutta vuotopuolella mennään jo seuraavassa sukupolvessa. Intelin Tiger Lake -koodinimelliset prosessorit kannettaviin tullaan valmistamaan Intelin 10 nanometrin valmistusprosessilla.
Intelin Tiger Lake -prosessorit on varustettu uusilla Willow Cove -prosessoriytimillä ja Xe-grafiikkaohjaimella. Arkkitehtuuri tullaan näillä näkymin näkemään vain vähävirtaisissa kannettavissa, sillä siinä missä Ice Lake -arkkitehtuuri tuodaan myös palvelimiin, siirrytään siellä seuraavaksi Tiger Laken sijasta Sapphire Rapids -arkkitehtuuriin.
Tuttu Twitter-vuotaja _rogame on löytänyt nyt ensimmäisen Tiger Lake -Qualification Sample -prosessorilla ajetun 3DMark-tuloksen. Qualification Samplet eroavat Engineering Sampleista siten, että ne tunnistuvat jo tuotteen lopullisella nimellä, vaikka prosessorit ovatkin edelleen ”Intel Confidential” -luokiteltuja.
3DMark Time Spy -testissä prosessori tunnistuu 11th Gen Intel Core i7-1185G7 -nimellä ja prosessorin peruskellotaajuus on 3 GHz. 3DMarkin mukaan neliytiminen prosessori ei ole boostannut testissä lainkaan, tai se ei osaa lukea sen kellotaajuuksia oikein. Xe-grafiikkaohjain tunnistuu odotetusti edelleen Generic VGA -nimellä, eikä 3DMark osaa lukea siitä esimerkiksi kellotaajuuksia. I7-1185G7 saa testissä prosessoripisteistä 2922 ja grafiikkapisteitä 1296.
_rogame on twiitannut lisäksi 3DMark 11 Performance -tuloksen tunnistamattomalla Tiger Lake -mallilla. Neliytiminen prosessori toimii nimistringin mukaan vain 700 MHz:n kellotaajuudella, mutta 3DMarkin mukaan sen peruskellotaajuus olisi 1,8 GHz eikä Boost-kellotaajuus joko toimi tai sitä ei osata lukea oikein. Myös tässä tapauksessa grafiikkaohjain jää täysin tunnistumatta. 3DMark 11 Performance -tulokseksi prosessorilla muodostuu P3701, joka rakentuu 3406 grafiikkapisteistä, 6775 fysiikkapisteistä ja 3597 yhdistetyistä pisteistä.
Yllättävän kiven alla tuntuu olevan löytää Time Spy tulokset i7-1065G7:lla.
PCPerspectivellä näyttäisi saaneen 936 pistettä, 829 grafiikkapistettä ja 3539 prosessoripistettä (Ice Lake Benchmarks: i7-1065G7 vs. Ryzen 7 3700U – PC Perspective), mutta vertailtaessa pitää muistaa että tuon i7-1185G7 toimii ilmeisesti lukitulla 3 GHz:n taajuudella tuossa testivuodossa.
Kun ei tuota 3DMarkkia tule juurikaan pelattua muuten, enkä muista ulkoa kaikkien kilpailevien mallien tuloksia, niin näihin olisi hyvä saada jonkinlainen vertailukohta mukaan. Onko tämä tulos nyt iso vai pieni?
Johan tuossa ylemmässä postauksessa laitoin mitä nykyinen "vastaava" malli saa. Mutta taas alleviivaten, vaikka prossu on QS-sample nimistringin perusteella se toimi lukitulla 3 GHz:n kellotaajuudella mitä lopullinen ei taatusti tule tekemään, minkä vuoksi tulosten vertailu on varsin turhaa tällä hetkellä.
Kyllä, kuten Ice Lakeissa oleva Sunny Covekin.
Eräs päivä selatessa läppäreitä meni jo pannu jumiin noiden nykyisten 10th sarjalaisten kanssa, joissa nimet ei kerro mitään ja ominaisuudet on mitä sattuu. Esimerkiksi joissakin on iris pro graphics ja joissakin intel uhd ja mallinimet on luokkaa "insinööri hakkasi päätä näppäimistöön" (lähde 10th Generation Intel® Core™ i5 Processors Product Specifications). Tiedä sitten onko tuo ihan harkittu markkinointistrategia tehdä mahdollisimman epäselväksi koko lineup.
10. sukupolvessa on sekä Ice Lake (10nm) että Comet Lake (14nm) prosessoreita.
Ice Laket tunnistaa Gx päättyvästä nimestä, esim i7-1065G7. Niissä on Iris Pro muistaakseni joka mallissa, joka tapauksessa Gen11-grafiikkaohjain
Ne missä on "perinteinen numerosarja", esim i7-10710U on Comet Lakeja. Niissä on UHD Graphicsia ja Gen9.5-grafiikkaohjain.
Joo, kyllä noissa asiaan perehtämätön kuluttaja on ihan pihalla, ja varmasti joutuisi itsekin lunttaamaan netistä että mikä prosessori siellä tarkalleenottaen on kyseessä, jos moisella olevaa läpyskää hankkisi.
Jeps, kysymys kuuluukin että miksi helvetissä ne on nimetty näin epäloogisesti. Menee asioita jotenkuten seuraavallakin vitutuksen puolelle noiden pähkäily, puhumattakaan jostain peruskuluttajasta jolle nuo numero/kirjainsarjat ei kerro mitään.
No, IMO parempi tuo tapa kuin että ne olisi sikin sokin samassa.
Joo on nyt kommentteihin lisätty/vastattu noista, mutta ne pitäisi olla ihan siinä uutisessa.
Periaatteet tuon Intelin sivun osalta:
Jos nimessä on G, niin on 10 nm Ice Lake -arkkitehtuuria. 15W TDP, max. 4 ydintä. Ei kellotu yhtä korkealle kuin Comet Lake, mutta alemmilla kelloilla saadaan vertailukelpoinen suorituskyky, ja joissakin tilanteissa parempikin. Parhaiten edukseen, jos läppärissä on nopeaa DDR4X-muistia, jota ei ole mahdollista käyttää Comet Laken kanssa.
Jos nimi päättyy H:hon, niin on 14 nm Comet Lake, 45W TDP.
Jos nimi päättyy U:hin, niin on 14 nm Comet Lake, 15W TDP. Ice Laket ovat tällaisiin parhaiten verrattavissa.
Jos nimi päättyy Y:hyn, niin on 14 nm Comet Lake, 7W TDP.
Ice Lakeissa on parempi näytönohjain, jos ei ole erillistä näytönohjainta läppärissä. G-kirjaimen perässä oleva numero kertoo, että miten hyvä se näytönohjain on. Suurempi numero, tehokkaampi näytönohjain.
Luulen että sekavaan nimeämiseen on syynä se, että Comet Lakea ei olisi koskaan pitänyt julkaista, eli se on vain hätäratkaisu, koska 10 nm prosessista ei saada riittävästi tavaraa ulos, ja koska se ei kellotu tarpeeksi korkealle.