Aseman ohjainpiirin kellotaajuutta saatiin korotettua 25 % ja NAND-piirin jopa 106 %, mutta toisaalta se tarkoitti vain NAND-piirin ajamista sille tehtaalla testatuilla asetuksilla - vakiona NAND-piiri toimi alle puolella maksiminopeudestaan.

Ylikellotuksesta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten prosessorin, muistien tai näytönohjaimen ylikellotusta, vaikka etenkin alan veteraaneille myös esimerkiksi eri väylien kellotaajuuksien nosto on tuttua puuhaa. Tietokoneesta löytyy edelleen kuitenkin myös muita potentiaalisia kohteita, joiden ylikellotuksesta voi olla hyötyä.

TechPowerUpin SSD-tietokantaakin ylläpitävä modaaja ja insinööri Gabriel Ferraz päätti tarkastaa, olisiko tavallisessa SSD-asemassa vielä kutiteltavaa, ja ainakin hänen käsiinsä päätyneessä SATA3-väyläisessä SSD-asemassa sitä oli reippaasti.

Geneeriseksi kuvailtu asema tottelee nimeä ”RZX Pro 256 Gt” ja se käyttää Silicon Motionin SM2259XT2-ohjainpiiriä kahdella 400 MHz:n NAND-kanavalla. NAND-muistina on Toshiban eli nykyisen Kioxian 96-kerroksisia 512 Gbitin BiCS4-piirejä, joita on yhdessä paketoinnissa neljä. Asemalla ei ole DRAM-välimuistia eikä se tue joistain M.2-asemista tuttua Host Memory Buffer -ominaisuutta, jossa tietokoneen muistia käytetään SSD:n välimuistina.

Tässä tapauksessa ylikellotus oli sinänsä helppoa, että NAND-piiri toimi vain vajaalla puolella teholla sen tehtaalla leimatuista vakionopeudesta. Prosessi on siitä riippumatta kuitenkin vaikeampi kuin perinteisempien komponenttien ylikellotus, sillä se vaatii erillisten työkalujen käyttöä, aseman fyysistä modifioimista ja asetusten päivittämistä aseman firmwarelle. Videolla käydään yksityiskohtaisemmin läpi prosessia askel askeleelta, mutta siinä käytetään ilmeisesti ns. stock-videoita itse kuvatun sijasta.

Ferraz sai ylikellotettua Silicon Motionin ohjainpiirin 32-bittisen ARC-ytimen 400 MHz:n kellotaajuudelta 500 MHz:iin ja NAND-piirin 193 MHz:stä peräti 400 MHz:iin. Ylikellotettuna aseman latenssit pienenivät ja perättäiskirjoitusnopeus parani selvästi, mutta -lukunopeudessa ei nähty suurtakaan eroa. Satunnaiskirjoitus- ja -lukunopeus paranivat kumpikin nähtävästi. Myös 3DMarkin Storage Benchmarkissa pisteet nousivat hyvin, aavistuksen yli 20 %.

Ylikellottaminen siis toi mitattavia hyötyjä huolimatta hitaasta SATA-väylästä. Samalla se toisaalta evää asemalta takuun ja nostaa sen toimintalämpötiloja, mikä voi puolestaan vaikuttaa aseman elinikään.

Lähde: TechPowerUp

This site uses XenWord.
;